Beluister het gesprek met ‘flandrien’ Willy Planckaert, 80 op 5 april

Beluister het gesprek met ‘flandrien’ Willy Planckaert, 80 op 5 april

april 2, 2024 Uncategorized 0

Hier kan je het gesprek met Willy Planckaert (80) beluisteren:

Willy Planckaert wordt op vrijdag 5 april 80 jaar. Op Radio Tequila, in Up To Date van vorige zondag, blikten Peter en Guido samen met Willy nog even terug op zijn fantastische wielercarrière en vroegen hem naar zijn pronostiek voor de Ronde Van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Willy komt uit een gezin van 5 kinderen waar hij de oudste was. Vader Gaston overleed op 47-jarige leeftijd bij een zwaar verkeersongeval op 12 augustus 1965. Moeder Gusta moest zo het gezin alleen opvoeden. Zij overleed op 85-jarige leeftijd op 9 juli 2001.

Het fietsen bleek voor Willy weggelegd. Maar hoe zijn leven precies allemaal verliep vernemen we tijdens een innemend gesprek. Peter en Guido polsen naar zijn lange koerscarrière. Willy was als wegrenner bijzonder getalenteerd en gevreesd omwille van zijn snelle eindspurt. Hij reed in de jeugdrangen van het ene succes naar het andere en raakte hierdoor enigszins verwend. Als nieuweling en amateur won hij in totaal 159 wedstrijden. in 1964 alleen al was hij goed voor 44 overwinningen bij de amateurs. In Sallanches, waar hij tweede werd in het wereldkampioenschap bij de amateurs in 1964, waande hij zich de nieuwe titelhouder. Hij wist niet dat Eddy Merckx ontsnapt was. Hij was ongetwijfeld als eerste die de wielerkwaliteiten van het flandrien-ras uit Nevele toonde aan het Vlaamse publiek. Bij de liefhebbers in 1963 en 1964 won hij 34 + 47 = 81 koersen.

Bij zijn eerste deelname aan de Tour de France in 1966 won hij de vierde en de achtste rit. De destijds 22-jarige Planckaert won in die Tour ook het eindklassement van de groene trui en is daarmee nog steeds de jongste winnaar van deze trui. Willy bleef tot zijn 44ste profrenner en behaalde in zijn hele carrière 85 overwinningen.

Willy Planckaert – Wikipedia

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × vier =