Up To Date van 20 september 2020

Up To Date van 20 september 2020

september 21, 2020 0

 

Van 18 tot 25 september neemt de stad Deinze – samen met 91 andere Vlaamse steden en gemeenten – deel aan de vijfde verjaardag van ‘de week van de duurzame gemeente’. Tijdens deze week geven we extra aandacht aan 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moeten maken tegen 2030. Deze doelstellingen worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) genoemd. Hiervoor zetten we ook onze eigen ‘duurzame helden’ in de kijker. In 2020 focussen we voornamelijk op duurzame initiatieven in tijden van corona. De ‘coronahelden’ worden de lokale gezichten van de 17 mondiale doelstellingen. Het is de bedoeling dat deze helden de algemene bekendheid van de SDG’s verhogen en dat zo bestaande duurzame initiatieven getoond worden aan iedereen. Het gaat over 7 helden –mensen en organisaties – in Deinze.

Vandaag kwamen 6 van hen bij ons aan tafel zitten. De 7de ‘De Jeugdraad’ passeert volgende week de revue.
• VTI Deinze: heeft duizenden gezichtsmaskers gemaakt voor de zorgsector.
• Ferm: organiseerde een naaiatelier mondmaskers voor doven, slechthorenden en mensen met een beperking.
• De vrienden van KeMoPoDi: ondersteunen de Senegalese zustergemeenten extra tijdens de coronacrisis.
• Boerenmarkt Landegem: korte keten aan een eerlijke prijs.
• Lokaalmarkt Deinze: korte keten aan een eerlijke prijs .
• Demival: produceert en verdeelt gezichtsmaskers.
• Stedelijke jeugdraad: nam initiatief tot verdeling van gratis anti-verveelpakketten voor kinderen in kwetsbare gezinnen.

Deze lokale duurzame helden worden in de kijker gezet via de stedelijke infokanalen, op de campagnewebsite www.duurzamegemeente.be ,tijdens het vlagmoment op 25 september. MAAR ook vandaag via een interview in UP-TO-DATE
Droomkaartjes: Tijdens deze week hebben ook allerlei acties plaats om deze SDG’s dichter bij de burger te brengen.
Marktbezoekers krijgen op woensdag 23 september droomkaartjes. Op deze kaartjes kan je jouw duurzame dromen voor de stad in 2030 neerschrijven. Je vindt de kaartjes ook terug in het dienstencentrum Leiespiegel, het gemeentehuis Nevele, het lokaal dienstencentrum Elfdorpen en de stedelijke openbare bibliotheek Deinze en Landegem. Je kan ze deponeren in het dienstencentrum Leiespiegel en het gemeentehuis Nevele.

Slotmoment op vrijdag 25 september om 9.00 uur: tot en met 23 september kan je via goedgezegd.deinze.be stemmen op liedjes die een link hebben met een SDG. Tijdens het slotmoment op vrijdag 25 september om 9.00 uur zal de SDG-vlag gehesen worden aan dienstencentrum Leiespiegel en zal de top 5 van deze liedjes afgespeeld worden. Daarnaast wordt de engagementsverklaring van tien mondiale uitdagingen ondertekend en een duurzaam gedicht voorgedragen.
Wij met Tequila zetten gedurende de hele week de SDG’s en het thema duurzaamheid in de kijker.

De personeelsleden van stad Deinze krijgen postkaarten waarop ze een SDG invullen en een idee rond een SDG waarmee ze samen met een collega van een andere dienst aan de slag willen. Daarnaast wordt er dagelijks een SDG-weetje gedeeld aan het personeel en krijgen ze algemene info over de SDG’s. Uiteraard stopt het engagement van Deinze niet na deze week van de duurzame gemeente. Ook in toekomst zal stad Deinze nog meer SDG-initiatieven nemen. Wordt vervolgd!
Wij willen burgemeester Jan Vermeulen bevoegd voor duurzaamheid en de beleidsmedewerker van de Stad Deinze Jente Leus bedanken voor de samenwerking.

SDG- kandidaat 1: Lokaalmarkt Deinze – Jensen Vercamer Op 7 februari dit jaar opende deze lokaalmarkt, een overdekte boerenmarkt in de Farmfabriek in de Slachthuisstraat. Je vindt er verse lokale producten.
SDG’s: 2 geen honger; 8 eerlijk werk en economische groei; 11 duurzame steden en gemeenschappen
12 verantwoorde consumptie en productie; 13 klimaatactie;

SDG-kandidaat 2: Demival – Filip Walraeve (Algemeen Directeur). Bij Demival is duurzaamheid een topprioriteit en is de coronatijd dan ook een zeer uitdagende periode. De factor mens van duurzaamheid hun dagelijkse zorg door meer dan 450 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt te werk te stellen. Daarbij komt dat medewerkers veilig aan het werk te krijgen tijdens de lockdown geweest een hele uitdaging. Verder voerden ze consequent hun duurzaam investeringsplan door. Tenslotte was de vergroening van hun groendienst een interessant gegeven.
De SDG’s: 3 goede gezondheid en welzijn voor alle leeftijden; 8 eerlijk werk en economische groei; 9 industrie, innovatie en infrastructuur; 10 ongelijkheid verminderen; 17 partnerschap om doelstellingen te bereiken

SDG-kandidaat 3: VTI Deinze – Sam Heyerick (Directeur) – Deze school maakte gelaatsschermen (face shields) voor zorgverleners. Op die manier bleven de mondmaskers van artsen en verpleegkundigen langer proper.
SDG’s: 3 goede gezondheid en welzijn voor alle leeftijden; 4 kwaliteitsonderwijs; 10 ongelijkheid verminderen
17 partnerschap om doelstellingen te bereiken;

SDG-kandidaat 4: Boerenmarkt Landegem: Christof De Keukeleire en Marc Cocquyt – Boerenmarkt in Landegem startte op 1 mei: lokale boeren kunnen er hun eigen hoeveproducten verkopen aan eerlijke prijzen.
Volgende SDG’s komen in aanmerking voor de Boerenmarkt in Landegem: 2 geen honger; 8 eerlijk werk en economische groei; 11 duurzame steden en gemeenschappen; 12 verantwoorde consumptie en productie; 13 klimaatactie.

SDG-kandidaat 5: Ferm – Marleen Bolangier – De vrouwenbeweging Ferm, voorheen de KVLV, maakte voor de scholen voor buitengewoon onderwijs mondmaskers voor doven, slechthorenden en mensen met autisme. Ze deden dit in de Brielpoort.
SDG’s: 3 goede gezondheid en welzijn voor alle leeftijden; 5 gendergelijkheid; 10 ongelijkheid verminderen
17 partnerschap om doelstellingen te bereiken

SDG-kandidaat 6: De vrienden van KeMoPoDi: voorzitter Mong Rosseel en An Van Parys. De coronacrisis bij de zustergemeenten in Senegal is beperkt gebleven maar toch is de impact groter dan bij ons. Het middenveld ondersteunde de partners met 4000 euro noodhulp en ook op langere termijn bouwen ze de projectwerking verder uit.
SDG’s: 1 geen armoede; 2 geen honger; 3 goede gezondheid en welzijn voor alle leeftijden; 4 kwaliteitsonderwijs; 5 gendergelijkheid; 13 klimaatactie, 16 vrede, veiligheid en sterke publieke diensten; 17 partnerschap om doelstellingen te bereiken

Yannick Demeyer en schepen Norbert De Mey, bevoegd is voor Industrie.

1) Deinze Industrie vzw, de overkoepelende organisatie van alle bedrijven in Deinze (en Nevele). Donderdag 24 september van 16 tot 20 uur wordt er de eerste jobbeurs in Oost-Vlaanderen georganiseerd: Jobcafé in de Brielpoort en tegelijk de 2de overhandiging van IT van bedrijven voor kansarme gezinnen. (27 PC’s en laptops). De ondernemerskoepel Deinze Industrie vzw nam het initiatief om op een veilige manier 40 bedrijven voor te stellen in de Brielpoort. Het doel is dat de bezoekers de sterke bedrijven in deze regio leren kennen en op een fijne, ongedwongen manier kunnen luisteren of er kan samen gewerkt worden. Mogelijks komen er jammer genoeg meer mensen op de arbeidsmarkt de komende maanden en tegelijk is duidelijk geworden dat werken dichtbij huis zeer belangrijk is in functie van de work-life balance. Een bezoek aan Deinze Industrie Jobcafé zal voor honderden mensen nieuwe inzichten opleveren. Deinze Industrie vzw heeft toen beloofd om deze actie te herhalen in 2020 en te bestendigen de komende jaren, telkens bij de start van het schooljaar. Om dit initiatief mogelijk te maken wordt samen gewerkt met VTI Deinze en drie welzijnsorganisaties in Deinze

2) De bedrijventerreinvereniging ‘Rond de Watertoren’ over het project signalisatieborden. Signalisatie in industriezones is belangrijk voor leveranciers, klanten en bezoekers van de bedrijven. Niet alleen maken ze duidelijk welke bedrijven waar gevestigd zijn, maar zijn ze belangrijk omwille van efficiënte mobiliteit in de zones. Het organiseren van signalisatie lijkt eenvoudig, maar dat is het niet. In industriezone 4, 5 en 6 in Deinze heeft de bedrijventerreinvereniging Rond de Watertoren vzw, samen met VTI Deinze, nieuwe borden gemaakt en willen ze graag toelichten hoe deze samenwerking is verlopen. Het is in elk geval terug een knap voorbeeld geworden van hoe het onderwijs en het bedrijfsveld elkaar hebben aangevuld.

Je kan zoals elke week het programma integraal opnieuw beluisteren op maandagavond van 19 u tot 21 u via FM 106.2 voor de regio Deinze of FM 107.8 voor de regio Aalter. Het kan ook online via www.radiotequila.be op de smartphone tablet of laptop. Enkele gesprekken kunnen ook bekeken worden op de Facebookpagina van Radio Tequila.

De playlist van Roland met als thema : “TranQuila”

Gilbert Bécaud – C’est En Septembre

Meskerem Mees – Joe

Pretenders – I Go To Sleep

Roy Orbison – It’s Over

Kommil Foo – Verdriet

Jacques Dutronc – Un Jour Tu Verras

Portugal. The Man – Feel It Still

Tod Rundgren – Hello It’s Me

Chris Isaak – Baby Did A Bad Bad Thing

Fleetwood Mac – Brown Eyes

Change – A Lover’s Holiday

Peter Tosh – Johnny B. Goode

Serge Gainsbourg – Lola Rastaquouère

Jim Croce – I’ll Have To say I Love You In A Song

The Rolling Stones – It’ All Over Now

Booker T & The MG’s – Melting Pot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × 1 =