Up To Date van 27 september 2020

Up To Date van 27 september 2020

september 28, 2020 0

 

Stadsdichter Steven Van De Putte maakte een prachtig gedicht over onze duurzame helden, ‘In duurzaam Deinze’. Hij bracht het ons live als introductie op onze laatste kandidaat SDG, De Jeugdraad van Deinze. Van 18 tot 25 september nam de stad Deinze deel aan ‘de week van de duurzame gemeente’. Laatste SDG – held van de stad Deinze – is de Jeugdraad, vertegenwoordigd door Floren Muys en Eva Van De Putte. De andere zes kwamen vorige week al aan bod.

Tijdens de voorbije week – van 18 tot 25 september – gaven we extra aandacht aan 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moeten maken tegen 2030. Deze doelstellingen worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) genoemd. Hiervoor werden de eigen ‘duurzame helden’ in de kijker gezet. In 2020 focussen we voornamelijk op duurzame initiatieven in tijden van corona. De ‘coronahelden’ worden de lokale gezichten van de 17 mondiale doelstellingen. Het is de bedoeling dat deze helden de algemene bekendheid van de SDG’s verhogen en dat zo bestaande duurzame initiatieven getoond worden aan iedereen. Het gaat over 7 helden.

De stedelijke jeugdraad heeft het initiatief genomen tot verdeling van gratis anti-verveelpakketten voor kinderen in kwetsbare gezinnen. De volgende SDG’s hebben betrekking op dit initiatief: 1 geen armoede; 10 ongelijkheid verminderen; 17 partnerschap om doelstellingen te bereiken.

De Jeugddienst, de dienst Welzijn en Huis van het Kind sloegen op advies van de Deinse Jeugdraad hiervoor de handen in elkaar. Het project werd ook enthousiast onthaald door de Parochie in Deinze-Nevele. Deze laatste besliste voor elk pakket 2 euro bij te dragen en in totaal 500 euro te schenken. De pakketten bevatten een kwalitatief boek, een leuk gezelschapsspel, stoepkrijt, een bellenblaas, kleurpotloden, informatie over Huis van het Kind Deinze, een lekkere Fair Trade-verrassing, een door de Jeugddienst samengestelde ‘Blijf in je kot-gids voor kids, leuke spelletjes, activiteiten en informatie. De inhoud van elk pakket werd aangepast aan de leeftijd van het kind. Het initiatief is genomen om kinderen en jongeren te helpen in coronatijden de strijd tegen verveling aan te gaan. Het advies van de Jeugdraad is er gekomen, omdat ze ondervonden dat kinderen uit kwetsbare gezinnen soms minder toegang hebben tot digitale middelen om met anderen in contact te treden, om zich bezig te houden en om schoolwerk te kunnen doen. Allemaal zaken waardoor ze dreigen sneller in een sociaal isolement te raken. Daarom die anti-verveelpakketten.

Voor de aankoop van de inhoud werd zoveel als mogelijk samengewerkt met lokale handelaars om deze ook al een riem onder het hart te steken. Zo stond Letters en Co in voor het aanleveren van de boeken en zorgde De Speelvogel voor de gezelschapsspelen. Het project sloot perfect aan bij de doelstellingen van Huis van het Kind en het initiatief ‘Warme stad’. Dat ook de Parochie haar steentje bijdroeg is nieuw en een mooi gebaar. Extra subsidie: Huis van het Kind Deinze ontving een extra subsidie van €3.700,72 (€ 878,94 deel Nevele + € 2821,48 deel Deinze) van de Vlaamse overheid.

Patric Jacobs, voorzitter van de Zultse cultuurraad, over de uitreiking van de Cultuurprijzen op 11 september en over het Lustrumconcert van het Festival van Vlaanderen in de kerk van Machelen op 9 oktober. Hij vermeldt nog eens de genomineerden en de laureaten. Eén van de laureaten is in de studio aanwezig: Peter Lambert.

De Zultse Cultuurraad brengt ook dit jaar het Festival van Vlaanderen naar Zulte. Op vrijdag 9 oktober luistert het Psallentes koor de kerk van Machelen op. Psallentes verwent met Gregoriaanse en polyfonische gezangen. Terwijl de hemelse gezangen weerklinken zal het publiek op de achtergrond kunnen genieten van een unieke projectie van Het Lam Gods schilderij. De perfecte combinatie van muziek, projectie en een sfeervol decor staat borg voor een onvergetelijke avond.

Liesbeth De pestel  van de Deinze kledingzaak Nancy Store, dames en heren, die 50 jaar bestaat.  Nancy Store opende zijn deuren in het najaar van 1970 op de Markt in Deinze. Een trendy boetiek voor dames en heren. Nancy Van Steenkiste, 19 jaar op dat moment, haalde de inspiratie voor haar boetiek tijdens een citytrip naar Londen. Dit jaar werd de dameswinkel helemaal vernieuwd. Er zijn enkele acties gepland vanaf 1 oktober.

Johan Landuyt is de gekende Deinse gynaecoloog maar nu op pensioen. In Deinze en de ruime omgeving lopen enkele duizenden mensen rond die het levenslicht zagen dankzij dr. Johan Landuyt. De gynaecoloog stond aan de wieg van de materniteit van het AZ Sint-Vincentius in Deinze én van bijna 8.000 pasgeboren baby’s. Hij heeft er een loopbaan van 34 jaar opzitten en nu gaat hij met pensioen. Tijd voor een fijne babbel.

Tussendoor werd presentator Peter De Maertelaere verrast door enkele leerlingen van zijn school VIBLO, omdat hij eerstdaags met pensioen gaat. Dat gebeurde effectief op 1 oktober en toen werd hij nog een keer verrast.

Je kan zoals elke week het programma integraal opnieuw beluisteren op maandagavond van 19 u tot 21 u via FM 106.2 voor de regio Deinze of FM 107.8 voor de regio Aalter. Het kan ook online via www.radiotequila.be op de smartphone, tablet of laptop. Enkele gesprekken kunnen ook bekeken worden op de Facebookpagina van Radio Tequila.

De playlist van Roland had deze keer als thema “Autumn Leaves”

Juliette Greco (deze week overleden op 93-jarige leeftijd) – Déshabillez-moi
Eric Clapton – Autumn Leaves

Simon & Garfunkel (Bridge Over 30j.) – The Boxer
Isolde Lasoen – Aan het Strand van Oostende
Paolo Nutini – Don’t Let Me Down
Willie Nelson ft. Paula Nelson – Have You Ever Seen The Rain
Fleetwood Mac – Sara
Milow – Whatever It takes
YCare and Axelle Red – A Toi
Roisin Murphy – Simulation
The Cure – Close To Me
Shania Twain – If You Wanna Touch Her. ASK.
Sting – Fields of Gold
Neil Young – Harvest Moon
Dalida – Les Feuilles Mortes
The Rolling Stones – It’s All Over Now
Jacques Dutronc – Un Jour Tu Verras
Jim Croce – I’ll Have To Say I Love You In A Song
Etta James – Stormy Weather

En de 5 nominaties van de SDG’s.

Fotoreportage van de Uitreiking van de Cultuurprijzen Zulte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × 3 =