Up To Date 996

Up To Date 996

december 5, 2022 0

 

José Lannoo en Prof. Jo Vandesompele kwamen het evenement ‘Stappen voor stappen in het kankeronderzoek’ voorstellen in de studio van Radio Tequila. Het kankeronderzoeksinstituut CRIG (Cancer Research Institute Ghent) brengt, onder leiding van voorzitter prof. Jo Vandesompele, afkomstig van Zulte, meer dan 400 kankeronderzoekers van de verschillende faculteiten en diensten van Universiteit Gent en UZ Gent samen, zodat er sneller en beter onderzoek kan gedaan worden: delen van expertise, technologie, platformen, onderzoekideeën, gezamenlijke beursaanvragen. Daarnaast financiert CRIG ‘knelpuntonderzoek’, onderzoek dat door andere instanties moeilijk wordt gefinancierd, zoals veelbelovende onderzoeksprojecten van jonge kankeronderzoekers en projecten waarin artsen en basisonderzoekers samenwerken. Ze zetten ook hard in op de kankeronderzoekers van de toekomst,. Zo organiseren ze voor hen opleidingen, meetings, netwerkmogelijkheden… Ook communiceren ze over kanker en kankeronderzoek, via filmpjes, blogs, sociale media, … en de organisatie van bijvoorbeeld het kankercongres, gericht op een breed publiek en voor iedereen toegankelijk.

Eind 2018 werd de vzw CRIG-fonds opgericht ter ondersteuning van het Gents kankeronderzoek aan het CRIG, zodat ze in 2019 voor de eerste keer konden deelnemen aan de Warmste Week. Bij het brainstormen over mogelijke acties kwamen ze uit bij een wandeltocht van Gent, hun thuisbasis, naar Kortrijk, waar de Warmste Week dat jaar plaats had. Dit jaar kozen ze voor een wandeling op zondag 18 december 2022 die start en eindigt in het Ontmoetingscentrum in Olsene. Er is de mogelijkheid om te kiezen en te combineren uit diverse wandellussen. In en rond het Ontmoetingscentrum wordt een mini-wintermarkt opgezet waar iedereen kan genieten van verschillende drankjes en hapjes. Starten kan van 08u tot 15u. Alle inkomsten gaan volledig naar CRIG. De gemeente Zulte verleent haar volledige medewerking. Ook de schuttersvereniging Eendracht van Ooidonk , organisator van EST (Europees Schutterstreffen in augustus 2022 in Deinze) en de Wandelclub Natuurvrienden Deinze leveren hun bijdrage.

Andries Gryffroy, Vlaams Parlementslid en verslaafd aan muziek, heeft een hart voor ondernemers, is specialist in energie maar was in de studio vooral als oprichter van de Belgian Vietnamese Alliance. Momenteel lopen een drietal Vietnamese jeugdspelers stage aan de Youth Academy bij KMSK Deinze. Andries werd in 1963 geboren in Roeselare, maar woont ondertussen al meer dan 30 jaar in het Oost-Vlaamse Melle. Hij studeerde af als industrieel ingenieur en marketing. Daarop werkte hij vijf jaar voor een consultancy bureau in de energiesector. In 1994 startte Andries zijn eigen bedrijf dat hij eind 2014 verkocht om zich volledig toe te leggen op zijn werk in het Vlaams Parlement. Andries en zijn echtgenote hebben twee geadopteerde kinderen uit Vietnam, ze waren drie maanden oud toen ze hierheen kwamen. Ondertussen zijn het jongvolwassenen. Andries is sinds zijn jeugdjaren ‘verslaafd’ aan muziek. Andries probeert ook nog zijn conditie op peil te houden door te sporten. Zijn gedrevenheid om het voor de ondernemers op te nemen, heeft er toe geleid dat Andries zich reeds vele jaren inzet bij UNIZO. Als lid van de VU-jongeren was Andries al tijdens zijn jeugd bezig met politiek. In 2002 werd hij door een groep Mellenaars uitgenodigd voor een bestuursvergadering: een sympathieke gedreven groep waarin hij zich al snel thuis voelde. In 2011 werd Andries verkozen tot algemeen secretaris van de N-VA. In oktober 2012 werd hij fractieleider in de Oost-Vlaamse Provincieraad. Sinds mei 2014 zetelt Andries in het Vlaams Parlement: Voor een ondernemer is de stap naar de politiek misschien geen alledaagse keuze. Voor Andries is dat een weloverwogen beslissing. De voorbije jaren heeft Andries zich vastgebeten in dossiers als energie, klimaat, ondernemerschap en innovatie, onderzoek en ontwikkeling en beleid rond intergemeentelijke samenwerking (intercommunales).

De Belgian Vietnamese Alliance is opgericht in 2011 en heeft als doel de samenwerking tussen België, Luxemburg en Vietnam op economisch, cultureel en sociaal vlak te versterken. BVA is een betrouwbare partner voor institutionele en economische partners om een internationaal zakelijk netwerk te ontwikkelen en biedt nuttige links voor juridische, economische en beleggingsinformatie. Ze zijn een gemengd team, met Belgisch en Vietnamees bestuur en management.

Stipt om 11 u ook deze week de “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

Yves Depondt kwam op het laatste ogenblik zijn echtgenote Alessandra vervangen. Zij brengt in haar wijnshop Buonissimo het beste uit Sicilië. Het verhaal is ontstaan uit een passie voor Italië: als origine in Sicilië en via familie en kennissen verspreid over Bella Italia brengen ze een selectie van het beste dat dit wondermooie land te bieden heeft. Buonissimo Wines focust op gelimiteerde topwijnen die men in België enkel bij hen vindt. Klassieke krachtige rode wijnen, sensationele witte – uitdagende spumante, zomerse rosé -of zoete dessertwijnen. Uiteraard bieden ze ook Italiaanse aperitieven en digestieven zoals prosecco, limoncello,etc. aan. Sinds decennia behoort Italië tot de top van de grootste wijnproducerende landen ter wereld. Buonissimo Wines verzorgt een selectie van de derde en snelst groeiende wijnregio: La Bella Sicilia. Sicilië is niet alleen het grootste eiland in de Middellandse Zee, met diverse beschavingsinvloeden maar bovenal de regio met de ruimste variatie in druivenrassen qua Italiaanse wijn. Op de website of in hun shop aan de Leiemeersstraat 77 in Deinze vindt men een uitgelezen selectie terug, zorgvuldig gekozen uit private wijngaarden die ten hoogste 10.000 flessen per jaar creëren. Uiteraard geven ze ook graag passend advies bij events en tastings op maat. Buonissimo is open van maandag tot zaterdag van 10 tot 19 uur. Buonissimo is het ideale topic voor de feestdagen!

Eddy Timmerman is voorzitter van De Kunstgreep en haalt Carré d’ Art naar de Brielpoort in Deinze op 10 en 11 december. Voor de vijfde editie van de kunst- en ambachtenmarkt Carré d’Art moet je op zaterdag 10 en zondag 11 december in zaal de Brielpoort zijn. Meer dan zeventig kunstenaars en hobbyisten zijn ingeschreven, maar er is nog meer. De kersteditie van Carré d’Art is een evenement van de Vrije Academie De Kunstgreep uit Hansbeke. De allereerste editie werd georganiseerd door de vzw Deinze Winkelstad en daarna hebben zij de fakkel overgenomen. Vorig jaar vond de markt plaats in zaal De Rekkelinge. De Brielpoort geeft meer plaats en dus meer mogelijkheden. In De Kunstgreep geven ze maandelijks cursussen aan zo’n 700 leerlingen en met Carré d ’Art kunnen hun werken aan een groter publiek worden getoond. Carré d’Art biedt plaats aan kunstenaars, maar ook aan ambachtslieden. Je vindt er niet alleen schilderijen en beelden maar ook kledij, keramiek, beelden, glasjuwelen, houtbewerkers of kerstkaartjes.

De deuren zijn open van 10 tot 18 uur en de toegang is gratis. Op zaterdag 10 december kan je er ook terecht voor een warme maaltijd vanaf 18.30 uur. Meer info en inschrijvingen via www.dekunstgreep.be of 0497/41.35.78.

De muziek voor deze aflevering werd ook nu weer gekozen door Roland en Paul.

Je kan het programma telkens vanaf maandag integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de knop “Tequila Gemist” (zie hieronder) boven in het menu van de homepage van deze website. Er is natuurlijk ook nog altijd de Facebook Live op de Facebookpagina van Radio Tequila., die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 + elf =