Up To Date 982

Up To Date 982

augustus 29, 2022 0

Judith en Peter mochten eerst wat muziek draaien uit de playlist van Roland, want de eerste gast kwam niet opdagen.

Luc Bauters was er wel en die had heel wat te vertellen over de Open Monumentendag op 11 september in Leie Schelde: “Landegem – vernield en verrezen”. Naar aanleiding van het thema ‘duurzaamheid’ zetten verschillende Leie Schelde-gemeenten het groene erfgoed in de kijker. De regio is immers rijk aan monumentale bomen, waardevolle houtkanten en unieke landschappen! Tijdens de fiets- en wandeltocht van 8,7 km kom je langs 10 locaties in Landegem die een belangrijke rol speelden tijdens of vlak na de Eerste Wereldoorlog. Aan café ‘In de Linde’ en bij de Sint-Blasiuskerk worden twee merkwaardige bomen in de kijker gesteld. De Open Monumentendag vindt plaats van 10:00 tot 18:00.

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

Vrijwillige molenaar Peter Van Hee had het over de 4de ‘Molenkampioenschap boogschieten aan de Huisekoutermolen’ op 3 september 2022. De molenaars van de Huisekoutermolen organiseren dan, in samenwerking met de Koninklijke Nationale Bond der Belgische Wipschutters, een “Molenkampioenschap boogschieten, dat openstaat voor schutters die lid zijn van een erkende schuttersvereniging. Een molenwiek zal voor de gelegenheid omgevormd worden tot een staande wip. Het wordt een gevarieerde competitie waarbij zowel op de staande molenwiek, de liggende wip als op een miniwip zal worden gemikt. Per discipline wordt de puntendeling zodanig opgesteld dat ook de betere schutters een beetje geluk aan hun zijde zullen moeten hebben om als beste te eindigen.

Praktisch
• Van 9u30 tot 18u is de molen uitgerust als staande wip. Om veiligheidsreden is de molen enkel te bezoeken onder begeleiding van een molenaar.
• Hun Molenbar is open voor een hapje en een drankje van 9u30 tot 18u. De opbrengst gaat naar het onderhoud van de molen.
• Wie met de wagen komt, kan parkeren aan de Kloosterstraat of Wannegemstraat in Huise en dan te voet tot aan de molen wandelen. Verkeer is die dag niet toegelaten in dat stuk van de Molenstraat zelf.
• Boogschutters kunnen zich inschrijven bij Bram Uvyn (bram.uvyn@telenet.be)
Enkele weetjes
• De Huisekoutermolen is niet de originele molen op die locatie. Dat was Cnuddes molen, een stenen molen die echter in 1851 afbrandde. Het was de vrederechter Paul Bauters die in zijn geboortedorp Huise de Huisekoutermolen in 1971 opgetrokken heeft. Hij had een zwaar vervallen molen, die dateerde van 1512 van de gemeente Waregem gekocht en blies hem nieuw leven in te Huise.
• De vzw Oost-Vlaamse Molens is na schenking door de familie Bauters eigenaar geworden in april 2022. De vzw beheert de molen en doet hem leven met een equipe enthousiaste molenaars en stagiairs.
• De molen draait in principe elke eerste zondagnamiddag van de maand, op molendagen en op Open Monumentendag. Op www.huisekoutermolen.be vind je de geplande draaidagen. Maar ook op andere dagen draait de molen regelmatig, gemiddeld wekelijks.

Ondervoorzitter van de Zultse Cultuurraad Peter Bral brengt met Zulte Cultureel ‘In de voetsporen van Ciurlionis’ in de Parochiekerk Machelen-aan-de-Leie op vrijdag 16 september. Rasverteller Kurt Van Eeghem verwelkomden we eveneens in onze studio. In 2014 maakte Vlaanderen kennis met de composities en schilderijen van het Litouwse genie Mikalojus Konstantinus Ciurlionis (1875-1911) op een overzichtstentoonstelling in Gent. Rasverteller Kurt Van Eeghem brengt het boeiende verhaal van diens korte leven, met op de achtergrond een gigantische kopie van een van zijn schilderijen. Een uitzonderlijke ervaring waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. Het Ciurlionis String Quartet bestaat sinds 1968 en is het meest vooraanstaande strijkkwartet uit Litouwen. Ze speelden in de belangrijkste Europese concertzalen en de meest vooraanstaande festivals. Ook in Japan, China, Canada en de Verenigde Staten leerde men deze topmuzikanten kennen.

Kurt Van Eeghem werd na een zeer succesvolle tv-carrière één van de belangrijkste radiostemmen van Radio 1 en Klara. Als cultuurjournalist interviewde hij honderden kunstenaars uit binnen-en buitenland. Als meesterverteller neemt hij elk publiek mee naar boeiende verhalen. Sinds 2018 reist Kurt in de voetsporen van deze opmerkelijke kunstenaar van Vilnius via Plungé, Warschau en Leipzig naar Sint-Petersburg. Dit zal uitmonden in een boek over Ciurlionis dat volgende maand zal verschijnen en dat het absolute hoogtepunt wordt uit zijn lange loopbaan.

Praktisch: vrijdag 16 september om 20u. in de Parochiekerk Machelen-aan – de –Leie. VVK: €18 (€35 bescherm lid met receptie); ADD: €20 (€40 beschermlid met receptie). Reservaties via Cultuurdienst Zulte tel. 09 243 14 04 of cultuur@zulte.be 

Volgende week zenden wij, ter gelegenheid van 40 JAAR TEQUILA, live uit van uit Dienstencentrum de Leiespiegel in Deinze.

Je kan het programma telkens vanaf maandag integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de knop “Tequila Gemist” (zie hieronder) boven in het menu van de homepage van deze website. Er is natuurlijk ook nog altijd de Facebook Live op de Facebookpagina van Radio Tequila., die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden.

Roland koos als muziekthema voor deze uitzending: ‘Indian Summer…’

Joe Dassin – L’ Eté Indien
Ozark Henry – Indian Summer
Kovacs – Tutti Frutti Tequila

The War On Drugs (actueel) – Thinking Of A Place
Madonna remix (nieuw album) – Into The Groove
Olivia Newton John (eerste hit) – If Not For You
Neil Diamond – September Morn
Filip Kowlier – September
Gabriel Rios – Broad Daylight
Paul Anka – Diana (Diana Spencer 25 jaar geleden…)
David Bowie (meest invloedrijke Britse artiest) – Let’s Dance (1982!)
Fleetwood Mac – Gypsy (09.1982!)
Steve Winwood – Valerie (09.1982!)
The Alan Parsons Project – Eye In The Sky (09.1982!)
Joe Jackson – Steppin’ Out (09.1982!)

Popcorn van de week : Johnny Rivers – Memphis Tennessee

na Carlos’ column: Steve Miller Band – Abracadabra

Verzoeknummers: Al Green – I Want To Hold Your Hand
Billie Jo Spears – Blanket On The Ground
Oscar Benton – Bensonhurst Blues (09.1982!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 − elf =