Up To Date 981 op locatie op EST2022

Up To Date 981 op locatie op EST2022

augustus 22, 2022 0

   

Radio Tequila zat al van vrijdagnamiddag op locatie op het Europees Schutterstreffen op het festivalterrein van de Brielpoort in Deinze. Dus ging op zondagmorgen ook Up To Date op locatie. Voor de gelegenheid deden Peter, Eva en Judith er nog  ruim een uurtje bij, van 10 tot 13.20 u. De interviews gingen uiteraard over het EST, maar ook andere onderwerpen kwamen aan bod.

Paul zorgde zoals elke week voor de feilloze techniek, maar werd deze keer bijgestaan door Ronny en Frank. Roland koos als muziekthema “Hier komen de schutters”.

Sam Heyerick, directeur van het VTI Deinze, en Lieven Tack kwamen vertellen over hun vruchtbare medewerking aan het Europees Schutterstreffen 2022. Het VTI zorgde immers voor het EST-gebeuren o.a. voor een blauw statief voor het richten van geweren, voor de onderliggende betonblokkenfundering, voor de houten vogels waar ze naar schieten, voor de blauwe metalen vangbox om kogels op te vangen, enz. . Dit gebeurde met de leerlingen bouw, hout, mechanica, lassen, carrosserie en hun leerkrachten. De 16 affuiten en kogelvangers verhuizen in 2024 naar Mondsee in Oostenrijk waar het volgende Europees Schutterstreffen plaats heeft.

Knipperlicht in Zulte is 50 jaar jong! Erik Van Craeyenest kwam ons meer vertellen over hun feestweekend in het weekend van 2/3/4 september. Het programma van de festiviteiten:

Vrijdag 2 september 2022 om 19 u: Feestelijke opening tentoonstelling “50 jaar Jeugdhuis Knipperlicht en 40 jaar toneel” met aansluitend receptie. Een gezellig samenzijn dat ons terug naar onze jeugdjaren katapulteert
Zaterdag 3 september 2022 om 19 u: KnappeKnipperKoppenKwis . Inschrijven in groepjes van 4 via 50jaarknip@gmail.com. Tentoonstelling open vanaf 18 u.
Zondag 4 september 2022 tussen 10 u en 13 u.: Een ouderwetse Knipperzondagvoormiddag met aperitief in het putse en doorlopend tentoonstelling.

Fien en Leontien van KLJ Aarsele berichtten over hun organisatie van een Schlagersfestival op 2 september . Volgende zangers komen langs, Laura Lynn, Bart Kaël, Yves Seghers, Sergio en ook nog de Romeo’s.

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar.

Judith plukt vervolgens Jan Kloks, hoofdman van de 453 jaar oude gilde van kruisboogschutters uit Goirle in Nederland, van het festivalterrein en ontfutselde hem het geheim van het grote zilveren schild dat hij droeg. Vervolgens bracht hij ook klaarheid in de wereld van de Nederlandse schuttersgilden, die vooral levendig is in de zuidelijke provincies, Brabant, Nederlands Limburg en Gelderland.

Onder de talrijke vrijwilligers vallen die van het Rode Kruis natuurlijk het best op. Er waren 3 hulpposten opgesteld verspreid over de Brielpoortparking en het Martinuspark. Vrijwilligster Kelly kwam aan de micro even uitleggen wat hun opdracht was. Uitdroging en wespensteken waren de ergste zaken waarmee zij waren geconfronteerd, geen ernstige problemen dus. Zij had warme woorden over voor het publiek dat hun activiteiten heel erg apprecieerde.

Judith mocht vervolgens haar Engels bovenhalen want een vertegenwoordigster van Mondseer Prangerschützen, de organisator van het volgende Europese Schutterstreffen, in 2024 in Mondsee in Salzkammergut, Oostenrijk, werd onze mobiele studio binnengehaald. In de loop van de namiddag stappen zij ook op in de historische stoet doorheen het centrum van Deinze. Zij waren echter enkele dagen vroeger gekomen om met de Deinze organisatoren te spreken, nuttige info mee te nemen naar huis en de overdracht te regelen.

Emile had de eer twee Europese grootheden te interviewen. Dat was meer bepaald aartshertog Karl Von Habsburg, de beschermheer van E.G.S., de Europese Gemeenschap van historische Schuttersgilden. Hij is een Oostenrijkse politicus en het hoofd van het huis Habsburg-Lotharingen. Hij is de kleinzoon van de laatste Oostenrijkse keizer. De andere persoon is de president van EGS, prins Charles-Louis de Merode. Eén van zijn voorouders was ooit markies van Deinze.

Ook Robrecht Bothuyne, eerste schepen van Kruisem en Vlaams volksvertegenwoordiger, kwam even langs in de live studio en kon melden dat er in een officieel gedeelte in naam van alle schuttersgilden van het EGS een cheque van 500.000 euro was geschonken aan Oekraïne.

Ook Johan Cornelis, de eerste schepen van Deinze, kon natuurlijk niet achterblijven en had zelfs de staatssecretaris voor asiel en migratie, Nicole de Moor, meegebracht. Johan lichtte een tipje van de sluier op in verband met de veiligheid van zo’n enorme gebeurtenis.

Hubert is voorzitter van de verenigingen die met de buks schieten. 165 schutterijen, die vooral in Nederlands- en Belgisch Limburg actief zijn. Een buks is een primitief geweer, eigenlijk een soort draagbaar kanon, dat enorm veel lawaai en ook rook maakt. Zij lieten zich enkele keren horen en zien aan de oevers van de Leie.

Peter had ondertussen ook vlugge gesprekken met premier Alexander De Croo en Oost-Vlaams provinciegouverneur Carina Van Cauter.

Peter sloot deze live maxi aflevering af met een gesprek met iemand van de Antoniusgilde van het H. Sacrament, gesticht in 1600, uit Noord-Brabant, Nederland dicht bij de Duitse grens. Zijn jas hing vooraan en achteraan vol met zilveren medailles die teruggaan tot in de jaren 1600. De traditie is dat elke koning zo’n schild laat maken en dat de hoofdman alle schilden op zijn jas laat opspelden bij plechtige gelegenheden.

Er is in een latere aflevering van Up To Date nog een gesprek en een terugblik gepland met Danny De Vetter, de voorzitter van het Europees Schutterstreffen 2022.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 − 1 =