Up To Date 966

Up To Date 966

mei 10, 2022 0

Naar aanleiding van de Week van de zorg was thuisverpleegkundige en Kadril/Guido Belcanto-zangeres Kimberly Claeys a.k.a Little Kim te gast in de studio van Radio Tequila. Zij werkte samen met het Wit-Gele Kruis een “Lied voor de zorg” uit, een ode aan elke zorgdrager. Onder de naam “Little Kim” heeft Kimberly ook een nieuwe single uit, “Laura”, heel leuk product. Na de zomer volgt een full cd, in het Nederlands.
‘Lied voor de zorg’ kwam uit, naar aanleiding van de Week Van De Zorg (9-15 mei). Kimberly gaat al 18 jaar op ronde als thuisverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen. Dit lied komt dan ook recht uit het hart, in de eerste plaats voor haar collega’s bij het Wit-Gele Kruis, maar bij uitbreiding voor alle zorgdragers.

“Wat ik er zeker in wou vertellen? Een job in de zorg is verre van vanzelfsprekend en niet voor iedereen. Maar hoe zwaar het soms ook is, Kimberly vind het een fantastisch mooi beroep.”

Kimberly is naast haar job als thuisverpleegkundige ook zangeres bij o.m folkgroep Kadril en Guido Belcanto, en heeft ook een solocarrière als Little Kim. Het idee voor dit lied zat al een tijdje in haar hoofd en kon rijpen tijdens haar dagelijkse ronde in en rond Petegem onderweg naar haar patiënten. Lennaert Maes (bekend van Lenny & De Wespen) maakte er als doorwinterde songwriter een nummer van dat Kimberly op het lijf geschreven is. Voor de opname verzamelde Kimberly enkele rasmuzikanten: Roeland Vandemoortele staat in voor gitaar, bas en backing vocals, drummer is Geert Mariën, en producer Andries Boone zorgt ook voor viool en mandoline.

Het Wit-Gele Kruis is de grootste organisatie voor thuisverpleging in Vlaanderen. Wit-Gele Kruis – al 85 jaar een vaste waarde in de thuisverpleging – is gespecialiseerd in wondzorg, diabetes, palliatieve zorg, stoma- en incontinentiezorg, psychiatrische zorg, geriatrie, ergonomie en ethisch zorg verlenen. Als expert in thuisverpleging verlenen we zorg op maat volgens de meest recente verpleegkundige technieken. Warme zorg is de drijfveer van onze meer dan 6900 medewerkers, die in nauw contact staan met lokale huisartsen, ziekenhuizen, mantelzorgers en andere zorgpartners.

Noël Hostens, ingenieur-architect van De Coene meubeldesign Kortrijk, bracht Roger Minnens, voorzitter NV Liberaal Huis, mee naar de studio. Het ging over het De Coene-interieur van het café, Taverne Palace. De Theaterzaal van de VOORUIT, Het Liberaal Huis, Cinema Palace, op de Markt 32, te 9800 Deinze, werd door de firma De Coene uit Kortrijk in de jaren dertig ingericht. Een paar jaar later werd ook het café, nu TAVERNE PALACE genaamd, door De Coene ingericht. Het interieur van het café werd later vernieuwd en een gedeelte van de art deco De Coenemeubelen werden in de kelder van de theaterzaal ondergebracht. Op deze meubelen zijn de typische De Coene-notities te zien. Maar hoe het interieur van het café, Taverne Palace, er vóór de vernieuwing uitzag weten ze niet. Misschien zijn er nog inwoners van Deinze die een foto van het vroegere interieur van het café hebben bewaard. De inrichting bestond vermoedelijk uit zitbanken langs de wand met daarboven spiegels. Het zou een mooie aanvulling van de Interbellumarchitectuur zijn indien van het café een of meerdere foto’s zouden teruggevonden worden. De De Coenemeubelen die destijds in het café hebben gestaan heeft men kunnen inventariseren.

Roger MINNENS, Voorzitter VN Liberaal Huis, lichtte de merkwaardige geschiedenis van het LIBERAAL HUIS-CINE te Deinze toe. Dankzij de medewerking van heemkundigen van Deinze heeft men enkele foto’s van het exterieur van het Liberaal Huis kunnen inventariseren. Maar tot op heden is er nog geen enkele foto van het vroegere De Coene-interieur van het café bekend.

De firma De Coene, die tussen circa 1900 en 1975 produceerde, had een grote faam in Europa, zowel naar kwantiteit als naar kwaliteit. Dankzij deze twee kenmerken vindt men op heden meubelen van De Coene wereldwijd op het internet terug. In elke middelgrote Belgische stad zijn er een heel wat De Coene-ensembles, zoals eetkamers, slaapkamers, bureaus , zithoeken… te vinden waarmee een prachtige tentoonstelling zou kunnen worden opgezet. Ook in Deinze en omgeving zijn heel wat De Coenemeubelen te vinden, waarvan ze er reeds een aantal konden inventariseren. Een belangrijk De Coene-interieur was dat van de feestzaal DE RIVA, langs de Leie, voorheen ‘Châtel de Deurle’ en nog vroeger de ‘Pax’ (van de heer Buyse) genaamd. In Deinze, Petegem aan de Leie, woonde kunstschilder Albert SAVERYS. Op de plaats van zijn villa staat nu het grootwarenhuis Delhaize. Hij behoorde samen met Jozef DE COENE, Arthur DELEU en de schrijver Stijn STREUVELS tot de kunstkring van de firma De Coene. Van het interieur van de villa Saverys zijn ook enkele scans van foto’s bewaard waarop De Coenemeubelen zijn te zien.

België was in de 20ste eeuw belangrijk voor de meubelproductie. Men had de meubelcentra Mechelen en Brussel die tot in de jaren twintig leidinggevend waren. Maar vanaf circa 1930 had het meubelcentrum Kortrijk, dit hoofdzakelijk door de firma De Coene, de leiding van de Belgische meubelproductie overgenomen. Ook in Gent waren er in de 20ste eeuw enkele belangrijke meubelfirma’s. Heel uitzonderlijk was het feit dat de firma De Coene de licentie, vanaf 1954, had bekomen om de meubelmodellen van de Amerikaanse meubelgigant Knoll te produceren.

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

Anoucka Santens en Sabine Slock (zaakvoerder van MCA ) brachten klaarheid over het Medisch Centrum in Astene. Daar kan je terecht voor bijna iedere soort zorg, van logopedist tot cardioloog. Het complex telt 22 kabinetten die wisselend worden ingenomen. Oprichtster Sabine Slock wil hiermee een brug bouwen tussen eerstelijnszorg en het ziekenhuis. Sabine stond aan de wieg van paramedische centra in Gent, Zwijnaarde en Melle. Met het Medisch Centrum Leie langs de Emiel Clauslaan (N43) in Astene opende ze een centrum waar verschillende spelers uit het zorgveld onder één dak huizen. Met het Medisch Centrum Leie wil ze de ontbrekende schakel vormen. Hiermee wordt een vernieuwend toekomstgericht zorgconcept neergezet van anderhalve lijnzorg, die zich situeert tussen de eerstelijnszorg en de specialist en het ziekenhuis. Meer info via www.medischcentrumleie.be.

Anaïse Odent, leerlinge uit Leiepoort campus Sint-Theresia Deinze vertelde over de Meeneembeurs van 18 mei en de inzameling vooraf op 13 mei. De Meeneembeurs is een prachtig initiatief van de zesdejaars 6 STW optie facilitaire wetenschappen uit Leiepoort Campus Sint-Theresia Deinze. Tijdens deze beurs zamelen ze spullen in om die een tweede thuis te geven. Zo willen ze optreden tegen de wegwerpmaatschappij en mensen die het iets minder financieel breed hebben, een duwtje in de rug geven. Alle opbrengst van de sponsors en vrije bijdragen gaat bovendien integraal naar Kom op tegen kanker. Hun eerste doel is spullen inzamelen.

Op vrijdag 13 mei 2022 van 16u00 tot 18u00 uur en zaterdag 14 mei 2022 van 17u tot 19u worden er zoveel mogelijk spullen ingezameld. Iedereen die spullen komt binnenbrengen op Leiepoort campus Sint-Theresia krijgt een goodiebag in ruil. Daarnaast neemt men ook automatisch deel aan een tombola met leuke prijzen. Op woensdag 18 mei 2022 heeft de meeneembeurs zelf plaats, waarop alle ingezamelde spullen tentoongesteld worden. Bezoekers mogen elk tot 10 spullen uitzoeken en meenemen naar huis. De toegang is gratis, een vrije bijdrage voor Kom op Tegen Kanker is welkom.

Je kan het programma vanaf maandag integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de knop “Tequila Gemist” boven in het menu van de homepage van deze website. Er is natuurlijk ook nog altijd de Facebook Live op de Facebookpagina van Radio Tequila., die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden.

Roland koos als muziekthema voor deze uitzending:  “Moeders Mooiste”

Dave Berry – Mama

Filip Kowlier – Moeder Lieve Moeder

Paul Simon – Mother and Child Reunion

Bart Herman – Cadeau voor Mama

France Gall – Si Maman Si

Arno – Les Yeux De Ma Mère

Dr Hook – Sylvia’s Mother

Abba – Does Your Mother Know

Christoff/Luc Steeno – Je Moedertje

2Pac – Dear Mama

Robert Long – Zei Mijn Moeder Altijd

Genesis – Mama

Popcorn van de week: Petula Clark – Chariot

Verzoeknummer van een mama: Angèle – That Look You Gave That Guy

na Carlos/11u : Robert Plant – Big Log

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × vijf =