Up To Date 793 van 6 januari 2019

Up To Date 793 van 6 januari 2019

januari 8, 2019 0

Patrick Steyaert, voorzitter Pasar Deinze, kwam hun 27e Nieuwjaarsconcert op 12 januari promoten. Ook dit jaar brengen de ruim 100 uitvoerders van het Bevers Harmonieorkest stijlvolle composities onder de deskundige leiding van dirigent Bert Decavel. Zoals steeds werkt het orkest aan een programmakeuze waarbij constant wordt gezocht naar afwisseling. Zo streven ze een balans na tussen originele werken van gerenommeerde componisten, bewerkingen van het klassieke symfonische repertoire, maar ook filmmuziek en werken voor solo en orkest. Op dit nieuwjaarsconcert laten ze ons opnieuw genieten van schitterende werken, onder andere van één van de grootste componisten uit de filmgeschiedenis, John Williams. Hij verzorgde de muziek van een enorme lijst iconische films en ontving maar liefst vijftig Oscarnominaties. Op het programma: ,,Parade of the Slave Children’’ (from Indiana Jones and the Temple of Doom) en ,,E.T.: Adventure on Earth’’. In ,,Pirate’s Gold’’ brengt Dominique Vanhaegenberg arrangementen samen die we gerust als pareltjes van de piratenfilmmuziek kunnen beschouwen. Uiteraard staan opnieuw enkele hedendaagse componisten op het programma zoals Bert Appermont en Johan De Meij. Deze laatste componist brengt in ,,Extreme Make-Over’’ enkele muzikale metamorfoses in verschillende thema’s van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. U herkent ongetwijfeld: ,,Ouverture 1812’’ en de ,,Romeo en Julia’’-suite’’. Met ,,Der Vogelhändler’’ van Carl Zeller brengt het Bevers Harmonieorkest dan weer een selectie van één der bekendste operettes aller tijden. Traditiegetrouw vergast het bestuur van Pasar Deinze U in een gezellige bar op allerlei typische drankjes zoals een eigen streekbier, cava, fruitjenevers, Fillierskoffie, enz. Op zaterdag 12 januari 2019 om 20 u in de Brielpoort in Deinze. Voor leden is het €15, voor niet-leden € 16. In voorverkoop krijgen zowel leden als niet leden €1 korting.

Theater Vooruit brengt ‘Orpheus’ in de Palace op de Markt in Deinze: Judith Verzele en Eline Vanlerberghe kwamen toelichting verschaffen. De productie gaat in première op 19 januari.

Morgan De Dapper, voorzitter Dunsa, had het over het vernieuwen van het lidmaatschap en het overzicht van het jaarprogramma van Dunsa, Kring voor Geschiedenis, Kunst en Erfgoed voor Deinze en de Leiestreek. Nog tot 27 januari loopt in het Mudel de uitzonderlijke tentoonstelling “De Nieuwe Morgen” waarin kennis kan gemaakt worden met de Belgische kunstgeschiedenis in de periode 1890-1930, meer bepaald van het impressionisme over het symbolisme tot het expressionisme. Er is werk te zien van onder andere: Gustave en Léon De Smet, James Ensor, Floris en Oscar Jespers, Constant Permeke, Frits Van den Berghe, enz. Dunsa is fier, als nieuwjaarsgeschenk, zijn leden een gratis geleid bezoek aan deze tentoonstelling aan te bieden. Op vrijdag 15 februari komt de algemene vergadering samen en gaat de tentoonstelling ‘Deo Gratias’ open, over het wel en wee van de Zusters Maricolen die in 2018 ophielden te bestaan.

Guido Vanderauwera, Manon Soberon en Evelyne Janssens over “Afzondering’ in Tinnenpot Gent. Zij brengen op vrijdag 11 januari, zaterdag 12 januari en vrijdag 15 februari en zaterdag 16 februari telkens om 20 u. Een stuk van Daniel Gybels. Tickets kosten 15 euro Reserveren kan via 09/225 18 60 of info@tinnenpot.be.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − 12 =