Up To Date 1004

Up To Date 1004

februari 17, 2023 0

Peter en Eva kregen als eerste studiogast van Up To Date hoog bezoek met niemand minder dan vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem. Zij hadden het met hem over enkele hete hangijzers, zoals de fiscaliteit in het algemeen en wat er dit jaar verandert. Het ging ook over de drugsproblematiek in Zaventem en de haven van Antwerpen en de extra initiatieven terzake. Ook het akkoord tussen de Europese lidstaten over de minimumbelasting voor multinationals kwam aan bod. En waar iedereen toch een beetje van wakker light: de hervorming van de energiefactuur met hogere accijnzen, de BTW die blijft op 6 procent en het sociaal tarief dat wordt afgebouwd.

Tijdens een welverdiende bedankingsreceptie maakte de Stad Deinze afgelopen week de eindresultaten bekend van een geslaagde 11.11.11.-campagne 2022. Tom Vermeir van de 11.11.11.-vrijwilligers kwam persoonlijk meer uitleg geven. In november 2022 zetten de 11-groepen in Deinze en Nevele, in samenwerking met heel wat vrijwilligers, zich opnieuw in voor 11.11.11. Op dinsdag 7 februari maakte Stad Deinze de eindresultaten van de financiële acties bekend. De stad nodigde alle vrijwilligers uit voor een welverdiende bedankingsreceptie in Het Spiegelei. Het thema van de 11.11.11-campagne in 2022 was “klimaatonrecht raast verder”. De grootste gevolgen raken vooral de mensen en landen die er het minst verantwoordelijk voor zijn, en die weinig middelen hebben om er iets aan te doen. Dat klimaatonrecht is een gevolg van een oneerlijk systeem. Het enige juiste antwoord op de klimaatverandering volgens 11.11.11 is een systeemverandering. Daar gaat 11.11.11 dus voor: samen willen ze overheden en bedrijven wakker schudden, lokale projecten financieren en zorgen dat iedereen in de hele wereld de klimaatuitdagingen de baas kan.

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

André Bollaert en Stefaan De Groote van de Heemkundige Kring Land van Nevele kwamen ons meer vertellen over de historische figuur uit Deinze in ‘Het Verhaal van Vlaanderen’, de Graaf van Horn en over ‘Streekgenoten in de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) in hun eerste uitgave van het driemaandelijks tijdschrift ‘Het Land van Nevele.

Zondagavond kwam de zestiende eeuw aan bod in de reeks ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ en dan kwam ook de graaf van Horn naar voren. Maar eigenlijk heeft hij een stevige band met Deinze. Peter en Eva hadden hadden het namelijk tegelijk ook over Filips van Montmorency, die heer was van het Land van Nevele en wellicht geboren is op het kasteel van Ooidonk in 1524. Samen met de graaf van Egmont en Willem van Oranje behoorde hij tot de absolute politieke top van de Nederlanden. Maar wegens hun sympathie met het protestantisme, vielen ze in ongenade bij de zeer katholieke koning van Spanje Filips II. De Spaanse legerleider Alva nodigde Egmont en Horn uit voor een diner in Brussel om hun toekomst te bespreken. Daar werden ze op 9 september 1567 op een laffe manier gevangen genomen door Spaanse soldaten. Er volgde een schijnproces en op 5 juni 1568 werden beiden onthoofd op de Grote Markt in Brussel. Horn werd begraven in Weert (nu Nederlands Limburg), de woonplaats van zijn echtgenote. Na zijn dood verviel het kasteel van Ooidonk van de familie van Montmorency. De verontwaardiging in de Nederlanden over dit machtsmisbruik was enorm. Hun brother in arms Willem van Oranje startte een burgeroorlog tegen de Spaanse bezetters, die in 1648 eindigde met de onafhankelijkheid van Nederland. Op die manier is Filips van Montmorency, heer van Nevele of de graaf van Horn, niet alleen bij ons, maar vooral in Nederland een belangrijke naam in de vaderlandse geschiedenis geworden.

Het verhaal over “Streekgenoten in de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC)” is zeker een interessant item om even op radio te brengen. Ook het feit dat de kring met HET LAND VAN NEVELE al een halve eeuw lang, zonder onderbreking, driemaandelijks met een tijdschrift publiceren met wetenswaardigheden, verhalen en historische studies over onze streek is vermeldenswaardig. De kring is dan ook een van de grootste erfgoedverenigingen in Vlaanderen.

Anouschka Santens uit Deinze zit in de finale voor “Nurse of the Year”. De finalisten voor de ‘Nurse of the Year’ zijn bekend. De testdag vond plaats op 26 januari 2023. Tijdens deze dag werden de finalisten door een vakjury beoordeeld op hun technische vaardigheden & team skills. Daarna worden de winnaars bekendgemaakt tijdens een spetterende awardshow op 16 februari 2023. Er zijn drie categorieën: 1) Verpleegkundige 2) Zorgkundige en 3) Zorgteam met telkens onderverdeeld in Ziekenhuis, Thuiszorg, Ouderenzorg en andere. Anouschka zit in de finale als Zorgkundige voor de categorie Thuiszorg.

De muziek voor deze aflevering werd ook nu weer gekozen door Roland en Paul:

 

 

Je kan het programma telkens vanaf maandag integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de groene knop “Tequila Gemist” (zie hieronder) boven in het menu van de homepage van deze website. Er is natuurlijk ook nog altijd de Facebook Live op de Facebookpagina van Radio Tequila., die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 4 =