Up To Date 1072

Up To Date 1072

juni 18, 2024 0

 

Fotoclub Hansbeke Klik 2.0 uit Hansbeke stelt fototentoonstelling “Ongewoon gewoon” voor. Schepen Johan Cornelis, lid van deze fotoclub, kwam meer duiding geven. Alvorens de grote vakantie begint, nodigt fotoclub Hansbeke 2.0 iedereen uit op hun nieuwe fototentoonstelling. De toegang is gratis. Deze vindt plaats tijdens het weekend van de junikermis, 29 en 30 juni, in de gemeentezaal van Hansbeke. Ga zeker eens langs want hun zomerbar zal terug open zijn. Iedereen is welkom. Meer info op www.fotoclubklik.be.

De Deinse kunstenaar Bart Van Hee vertelde over zijn kunstwerk ‘Where once the golden river ran’. Op 7 juni werd in de mudeltuin het kunstwerk ‘Where once the golden river ran’ ingehuldigd. Deinse kunstenaar Bart Van Hee zich liet hiervoor inspireren door ‘Waterlelies’ van Emile Claus. De Meester van Astene schilderde de kleine werkjes in Slough (Verenigd Koninkrijk) tijdens de Eerste Wereldoorlog uit heimwee naar zijn geboorteland. Bart Van Hee grijpt de vertaling ervan aan als waarschuwing voor de klimaatverandering. De vier meter hoge opgedroogde waterlelies verschijnen langs het toegangspad naar het museum en laten ons nadenken over hoe klimaatverandering invloed zal uitoefenen op het huidige landschap. Zowel zware regens als lange droogtes zetten over de hele wereld onze rivieren onder druk. Kunnen de fauna en flora zich op tijd aanpassen? Het kunstwerk is een eerbetoon aan Emile Claus, maar tegelijkertijd een alarmsignaal om waakzaam te blijven.
De installatie omvat twintig stengels die verspreid verankerd zitten in drie zones. Op die manier worden de drie belangrijke gebouwen uit de tuin visueel met elkaar verenigd: Leietheater, mudel en Leiespiegel. De constructie van de stengels is in ijzer (organisch geplooide buis voor de stengel, gelaste stukjes voor de nervatuur van het blad). De stengels hebben elk een hoogte van 4,20 meter, met een blad van ongeveer 100 cm diameter. De stengels lijken uit de grond te komen, maar zitten verankerd in een betonnen sokkel. De constructie houdt rekening met veiligheid, zowel voor diefstal als voor gevaar bij omvallen. De verankering in de grond werd daarom extra gemonitord.

Visueel ging de kunstenaar uit van waterlelies zoals we ze vandaag nog vinden op de Leie, en zoals Emile Claus en de Leieschilders ze zeker zagen. Bart Van Hee verandert zijn standpunt van kijken alsof je op de bodem van de rivier zou staan en de waterlelies dus van onder zou bekijken. Het water zelf is echter verdampt, waardoor de bladeren verdwenen zijn.

De kunstenaar, tevens een natuurliefhebber, wil met het werk ook ons ecologisch bewustzijn aanscherpen. Je ziet eerder verdorde waterlelies, hun geraamte en nervatuur blijven over. In de titel ‘Where once the golden river ran’ zit tegelijk ook een archeologische knipoog naar de bedding van de Leie. Momenteel loopt een omvangrijke archeologische studie die de rivierloop van de Leie onderzoekt in prehistorische tijden. De Leie zou namelijk in die tijden nog niet op de huidige locatie hebben gelopen. Voor de kunstenaar is het de ultieme ode aan de Leie, met hét Leiesymbool als onderwerp.

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

Roel Berlaen en Dardo Lippens (kopfoto) kondigden de 2de editie van ‘Rock Gaston’ in Zulte aan, waardoor dit het Zults Kermisweekend weer een muzikale toets geeft. Op zaterdag 29 juni is Rock Gaston aan z’n tweede editie toe. Met dit indoor festival in Jeugdhuis Knipperlicht krijgt het Zultse kermisweekend opnieuw een muzikaal uithangbord.

Maar vooral: krijgt alweer een fijne selectie lokale bands en nieuw talent van eigen bodem het podium dat ze verdienen. Old Town Lewis uit Oeselgem / Deinze, Fullcirclebroken uit Deinze / Gent, NeXt! Uit Waregem en Cesars Palace uit Desselgem: met die namen pakt Rock Gaston uit voor z’n tweede editie op 29 juni. Lokale bands en opkomend Belgisch talent, dat was ook dit keer het uitgangspunt bij het samenstellen van onze affiche. Dardo Lippens, samen met Bert Naessens en Roel Berlaen zijn de bezielers van dit Zultse festival. Dit werd ook vorig jaar gesmaakt, toen dik 200 muziekliefhebbers kwamen opdagen voor de eerste editie. 4 bands + afterparty.

Stuk voor stuk zijn het ook dit keer straffe live bands die Rock Gaston met veel plezier een podium biedt. Want de speelkansen zijn naar hun aanvoelen helaas nog steeds veel te schaars voor bands zonder ronkende namen of een heuse promomachine achter zich. Gelukkig loopt er wel nog heel wat muzikaal talent rond in de streek, dat op Rock Gaston ook dicht bij huis de kans krijgt om te laten horen en zien wat ze kunnen. Met een festival waar je voor amper 10 euro inkom 4 steengoede live bands én een afterparty onder leiding van DJ Fierelli in de plaats krijgt, houden ze het bewust heel laagdrempelig. En tegelijk willen ze beloftevolle bands in de best mogelijke omstandigheden hun ding laten doen. Een flinke evenwichtsoefening, maar het succes van de vorige editie bewees intussen dat het kan.

Muzikaal kermisweekend: Zults toneelschrijver en atleet Gaston Martens siert dus ook in 2024 opnieuw de affiche van het festival dat z’n naam draagt én (in jeugdhuis Knipperlicht) ook op het naar hem genoemde dorpsplein plaatsvindt. De datum voor Rock Gaston valt ook heel bewust opnieuw pal in het kermisweekend, naar analogie van Rock Zulte vroeger en de eerste editie van hun festival vorig jaar. Het is een kwestie van dan ook muziekliefhebbers naar het centrum te lokken om er de ambiance te laten opsnuiven.

Rock Gaston: Zaterdag 29 juni 2024 – JH Knipperlicht – Zulte – 18u30 – inkom:10 euro. Info & Tickets: www.facebook.com/RockGastonZulte
Line up: Cesars Palace (22u50)
Cesars Palace zijn 3 straffe jonge kerels, druipend van de rock ‘n roll energie, die hun zelfgetitelde “Psychedelic Stoner Punk” spelen met maar 1 duidelijke missie: elk publiek in een muzikale wurggreep nemen. De ritmesectie bestaat uit de kolossale drums van Jannes Degrande en de vette baslijnen – en screams – van Taron Zohrabyan. Bovenop deze combinatie die je (letterlijk) van je sokken blaast, laat Tijl Coorevits horen hoe ver je een elektrische gitaar kunt pushen. www.facebook.com/Cesarspalaceee
Fullcirclebroken (21u30)
Deze 5 zijn al 25 jaar de beste maten, maar ook nog steeds boos genoeg om een podium in de fik te steken. Muzikaal grabbelt fullcirlcebroken gretig in hun 90ies jeugdherinneringen en brengt het de hardcore scène van toen helemaal opnieuw tot leven. De band mixt z’n roots met zowat alle mogelijke metalcore stromingen van de afgelopen decennia en laat podia ontploffen met tonnen energie en enthousiasme. In november 2023 bracht fullcirclebroken na 15 jaar nog eens een nieuwe single uit: R.I.S.E. Wie het oudere werk wil leren kennen, start het best met het album ‘Prom Of The Damned’ uit 2009. Rauw, snel, melodieus en energetisch!
www.facebook.com/fullcirclebroken
NeXt! (20u10)
Deze band werd in 2019 opgericht in Waregem door bassiste Sonja en begon als new wave covergroep onder de naam Midlife. Met de de komst van zangeres Saskia werd de nieuwe naam NeXt! bedacht en werd resoluut voor het stevigere werk gekozen. De band omschrijft zichzelf met een knipoog als ‘midlife punk’, waarbij saxofonist Lieven zorgt voor de grappige noot en een soulvolle twist. NeXt! brengt voornamelijk eigen nummers, aangevuld met een aantal covers van onder andere Red Zebra, Ramones, X-Ray Spex, Definitivos, …
www.facebook.com/nextmidlifepunk
Old Town Lewis (19u00)
Wat startte als een punkband onder de naam Lewis werd uiteindelijk een lange zoektocht naar een gemeenschappelijke muzikale ziel onder muzikanten uit Oeselgem, Kruisem en Deinze. Say goodbye to Lewis … meet Old Town Lewis. Old Town Lewis staat voor songs met kop en staart, geen franjes, rauw en to the point … én blazers bovenop de klassieke rockbezetting! Duidelijk geïnspireerd door alles wat de jaren ’70 en ’80 muzikaal nalieten … van Springsteen tot The Ramones, van Petty tot Hüsker Dü.
www.facebook.com/thelewischoir

Peter en Eva maakten kennis met de muziekband Trisonic. Manager Walter Brits– was hun gast. Het ging over de release van het bekende nummer “DAY DREAM”. Trisonic is een trio waar drie geweldige stemmen samensmelten tot pure magie. Deze ervaren muzikanten, Charlie Belair, Alain Smits en Steph Van Uytvanck laten hun decennia aan ervaring spreken en geven klassieke hits een eigentijdse, akoestische draai. Hun nieuwste single, “DayDream,” geeft de hit van de Wallace Collection uit de late jaren zestig een betoverende make-over. Wilfried Brits, die nu de manager is van Trisonic was vroeger ook de manager van Blue Blot. En Charlie Belair was lid van de eerste BLUE BLOT bezetting en schreef o.a. ook de songs “NO, NO, NO” en “SHOPPING FOR LOVE”. Alain Smits was leadgitarist bij SUNNY SIDE UP. Wilfried Brits van Kerua Music heeft trouwens nog enkele groepen onder zijn hoede: Enaïd, Neomaan, Folk Nevermind, Mylene Chamblain, Adolie, Alessia en nu dus ook Trisonic.

Je kan het programma telkens vanaf maandag integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de knop “Tequila gemist” boven in het menu van deze website. Er is natuurlijk ook nog altijd de Facebook Live, die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden via de Facebookpagina van Radio Tequila.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 + 12 =