Up To Date 1068

Up To Date 1068

mei 20, 2024 0

Andre Bollaert en Gilbert Declercq waren te gast om hun verhaal te doen over de herdenking “Graaf van Horn – 500 jaar” in Ooidonk op 26 mei. Ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de graaf van Horn (1524-1568) kun je op zondag 26 mei aan het kasteel Ooidonk terecht voor een heus verjaardagsfeest met re-enactments, een evocatie, diverse schietstanden en zoveel meer. Verschillende foodtrucks staan garant voor heel wat lekkers.

Er valt dit jaar in Deinze heel wat te vieren. Honderd jaar geleden overleed kunstenaar Emile Claus, JC Brieljant viert zijn 25-jarig bestaan en in september is het vijf jaar geleden dat Leietheater de deuren opende. De Deinse brandweer en de Schutters Eendracht van Ooidonk mogen dit jaar 200 kaarsjes uitblazen.

Eerst even de graaf van Horn voorstellen. Filips van Montmorency, graaf van Horn en heer van Nevele, werd in 1524 geboren in kasteel Ooidonk en dat laat men in Deinze niet onopgemerkt voorbij gaan. Op 26 mei kan je komen kijken naar het verhaal van de graaf (vooraf gratis inschrijven): De Beul, Zijn Vrouw en De Zwijger (acteurs Jits Van Belle en Steve De Schepper, regie Domien Van Der Meiren). Tijdens deze evocatie kom je meer te weten over het proces tegen de graven Egmont en Horn. En met hun tijdgenoten. Toen de heer van Nevele zes jaar was overleed zijn vader en hertrouwde zijn moeder met de graaf van Horn. Op Sinksenzondag 5 juni 1568 werd hij, samen met graaf Lamoraal van Egmont, op de Grote Markt van Brussel onthoofd op bevel van de hertog van Alva. Ze werden beschuldigd van verraad aan de Spaanse koning Filips II.

Met deze activiteit wordt ook gemikt op de jeugd. Ze zijn immers de toekomstige ambassadeurs van onze stad. Zo overhandigt de Stad hen graag het verhaal van Graaf van Horn in stripformaat. Illustrator en stadsgenoot Gilbert Declercq zorgde voor de strip. Leerlingen van het vierde en vijfde leerjaar lager onderwijs krijgen deze strip aangeboden. Het hebbeding is ook te koop voor 10 euro.

Programma 500 jaar Graaf van Horn op zondag 26 mei. Men opent deze heuglijke feestdag met een fietstocht (vooraf gratis inschrijven) met drie gegidste stops, gevolgd door de lancering van een nieuwe erfgoedsprokkel. Rond de middag kun je langs de Ooidonkdreef plaatsnemen en genieten van een stoet van harmonieën en schuttersgilden die het domein binnenwandelen. Het domein zal in een historische sfeer baden door een aantal re-enactment groepen. Ook de kinderen zullen hun hartje kunnen ophalen op de dag zelf tijdens een LEGO-workshop onder leiding van LEGOmaster David Vanhee (vooraf gratis inschrijven).

Ook de brandweer en de Schuttersgilde ‘De Eendracht van Ooidonk’ vieren feest in het weekend van 25 en 26 mei. Beiden bestaan 200 jaar. Marc Naessens van de brandweer Deinze en Danny De Vetter van de Koninklijke en Graaflijke Handbooggilde “De Eendracht van Ooidonk” zijn te gast.

De Vriendenkring Brandweer organiseert het feestgebeuren op 25 mei vanaf 17 uur met een heus ‘muziek- en lichtfestival’.
Om 17 start de eigenlijke taptoe/muziekfestival.
Alle klaroenen, onder begeleiding van een BasDrum, komen op in stilte en spelen ‘Open de Ban’. Ze verlaten het terras onder begeleiding van een BasDrum.
Moderator Karen Steyaert kondigt de taptoe/muziekfestival aan met een opeenvolging van optredens door de Pipe- and Drumband Red Cross Hamme ; Brandweer Deinze – klaroen en trommel ; Harmonie Dendermonde ; Les Amis de Charles – zangers; Brandweer VBM – klaroen en trommel ; Okra Deinze – Line Dance ; Harmonie Deinze; Brandweer Oudenaarde ; The Handles Deinze – Rope Skipping ; Harmonie Tournai; Brandweer Deinze – blazers; Apotheose .
Om 19:30 is het einde van de ‘taptoe/muziekfestival’
Om 20:00: Eetfestijn ‘Varken aan het spit’
Om 21:00: Start ‘muziek- en lichtfestival

De Koninklijke en Graaflijke Handbooggilde “de Eendracht van Ooidonk” zorgt voor een ‘Herdenkingsplechtigheid 500-jarige viering geboorte Graaf van Horne 1524 – 2024’ in de kerk van O.- L.- Vrouw en St. Jan – Ooidonkdreef Bachte-Maria-Leerne op zondag 26 mei. Om 10:30 is de aanvang van de misviering onder begeleiding van de Harmonie Schuttersgilde St. Sebastianus – Gendt (Nl).
Prachtige herdenkingsplechtigheid ter ere van de herdenking Graaf van Horne, Riddering van een aantal personen in de orde van St. Sebastianus van Europa, onder de leiding van Charles-louis Prins van Merode, President van het EGS (Europese Gemeenschap van Europese gilden) “PRO DEO PRO EUROPAE CHRISTIANI UNITATE PRO VITA”.
Een herdenking 200-jarig bestaan “Eendracht van Ooidonk” Schuttersgilde van BML wordt aangebracht.
Om 12:00 is er een herdenkingsplechtigheid aan de graftombe van wijlen Juan Graaf t’Kint de Roodenbeke” Ere-President Egs en Ere-Beschermheer van de EvO, onder begeleiding van de harmonie St. Sebastianus, spelen van de “Last post & Hymne”.
Om 12:30: aankomst “Kasteel Ooidonk” met intrede.

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

Vijfdejaars Welzijnswetenschappen Sint-Theresia organiseren Meeneembeurs ten voordele van Kom op tegen kanker. Klaas Berlaen (+ ev. Vakleerkracht Evelien Van Hoeck van Leiepoort weet ons er alles over te vertellen.
Naar jaarlijkse traditie organiseren de vijfdejaars uit de richting Welzijnswetenschappen van Leiepoort campus Sint-Theresia in Deinze hun ‘Meeneembeurs’. Op zaterdag 25 mei kan je bij hen terecht met spullen die je zelf niet meer gebruikt. Op woensdag 29 mei kan iedereen daaruit gaan uitkiezen. Alle opbrengsten gaan integraal naar Kom op tegen kanker.

Inzamelactie op 25 mei. “We willen in de eerste plaats een warme oproep doen om ons op zaterdag 25 mei zo veel mogelijk van je ongebruikte spullen te komen brengen,” leggen de leerlingen van het 5de jaar Welzijnswetenschappen uit. “Want enkel zo kunnen we van onze Meeneembeurs een succes maken. De bedoeling is namelijk om zoveel mogelijk van die spullen een nieuwe thuis te geven. Zo willen we opkomen tegen de wegwerpmaatschappij, en onze afvalberg verkleinen. Om de mensen te motiveren, geven we een tombolaticket en een goodiebag (zolang de voorraad strekt) in ruil tijdens het inzamelmoment. Enige voorwaarde is dat de spullen nog in goede staat zijn. We hanteren de regels van de Kringwinkel.”

Meeneembeurs op 29 mei. Want die ingeleverde spullen stallen de leerlingen 4 dagen later – op woensdag 29 mei – in de sporthal van hun school uit om een nieuwe eigenaar te vinden. Van 10u tot 13u is iedereen welkom om tussen de spulletjes te komen snuisteren. Bezoekers mogen elk maximum 10 stukken uitzoeken en meenemen naar huis in ruil voor een vrije bijdrage voor het goede doel.”

Opbrengst integraal naar Kom op tegen kanker. Alle opbrengsten van de Meeneembeurs gaan integraal naar Kom op tegen kanker. “En dan gaat het zowel over sponsorgelden als de opbrengst van de vrije bijdragen van bezoekers,” verduidelijkt begeleidende leerkracht Evelien Van Hoecke. “De leerlingen gaan zelf op zoek naar sponsoren, maken promo en nemen de praktische organisatie volledig op zich. Naast de centen voor het goede doel en het verkleinen van de afvalberg, is ook de ervaring die zij met de organisatie van deze Meeneemdag opdoen mooi meegenomen.”
Praktische info:
Zaterdag 25 mei (13u – 15u): inzameldag
Woensdag 29 mei (10u – 13u): Meeneembeurs
Alles gaat door in de sporthal van Leiepoort Sint-Theresia, Gentpoortstraat 37 in Deinze
www.facebook.com/MeeneembeursSti

Tom Bracke is CEO van STARSTRUCK BV; ze zorgen al 15 jaar voor vervoer van artiesten. met 12 nightliners ( bussen).

Je kan het programma telkens vanaf maandag gedurende een week integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de knop “Tequila Gemist” boven in het menu van de homepage van deze website. Er is natuurlijk ook nog altijd de Facebook Live op de Facebookpagina van Radio Tequila., die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × vijf =