Up To Date 1067

Up To Date 1067

mei 13, 2024 0

Schepen van Deinze Filip Vervaeke was de eerste gast bij Peter en Guido. Hij is ook voorzitter van het Feestcomité Niet Versagen. Samen organiseren ze de 68ste Sinksenstoet in Nevele met dit keer als thema ‘Sjieke Dinges’. De Sinksenkermis 2024 : heeft plaats in het weekend van 18 tot 20 mei. Het programma kan je hier raadplegen: Sinksenkermis Nevele – Stad Deinze. Hoogtepunt is natuurlijk de 68ste Sinksenstoet (start om 16u) met als thema “ Sjieke Dinges …” Omwille van werkzaamheden is er dit jaar een iets korter parcours dan  gewoonlijk. Start en aankomst in de Cyriel Buyssestraat.

Gewezen stadsdichter Steven Van de Putte kwam tekst en uitleg geven over de uitgave van zijn boek ‘Iedereen stadsdichter’. Het warm water telkens opnieuw uitvinden. Dat is een gevoel dat lokale besturen en stadsdichters delen. Hoewel er veel expertise en ervaring op het terrein aanwezig is, raakt de informatie moeilijk verspreid. In dit unieke handboek brengt Steven Van de Putte nu voor het eerst alle goede praktijken uit Vlaanderen en Nederland samen. Hij doet dat aan de hand van de acht functies van het stadsdichterschap (de publieke, de filosofische, therapeutische, …). Daarnaast biedt hij lokale besturen en stadsdichters ook een samenwerkingsmodel aan met handige schema’s, checklists, faire vergoedingsregels en aanbevelingen. Recepten voor een fijne samenwerking van de prille voorbereiding tot de nazorg. Hij bekijkt het stadsdichterschap daarbij vanuit de meest diverse invalshoeken: van auteursrechten over projectmanagement en ruimtevaart tot auteursrechten. Maar ‘Iedereen stadsdichter’ is vooral een heel fijn inspiratieboek met bijzondere verhalen en hartverwarmende anekdotes en het resultaat van meer dan acht maanden veldwerk in Vlaanderen en Nederland. Het rijkelijk geïllustreerde boek (500 bladzijden, full color) is tot slot een bloemlezing van stadsgedichten. Het boek is een uitgave van Politeia (www.politeia.be) en wordt verkocht aan 37 euro (incl. btw en excl. verzendkosten).

Het boek geeft een unieke inkijk in het stadsdichterschap in Vlaanderen en Nederland en is gebaseerd op tal van interviews die de auteur het afgelopen jaar heeft afgenomen. Waarom het boek kopen?
• Als poëzieliefhebber: Steven stelt een mooie bloemlezing van stadsgedichten samen en zorgt voor een persoonlijke bespreking.
• Als liefhebber van het stadsdichterschap: Steven vertelt in een heel toegankelijke stijl zijn persoonlijke ervaringen met het stadsdichterschap. Het zijn zijn memoires. Het dagboek van een stadsdichter.
• Als lokaal bestuur of als actief/toekomstig stadsdichter: het boek is een handleiding met tal van tips, uitgewerkte voorbeelden en checklists.
• Als liefhebber van steden en stedenbeleid: de liefde voor de stad druipt van het blad. Steven plaatst het stadsdichterschap in een ruimer verhaal over stedenbeleid en maatschappelijke uitdagingen in de stad.
• Als liefhebber van literatuurgeschiedenis: Steven schetst op een eigenzinnige wijze de geschiedenis van het stadsdichterschap van de Middeleeuwen tot nu.

Over de auteur. Steven Van de Putte (°1976) is licentiaat in de taal- en letterkunde: Latijn en Grieks en master in de rechtsgeleerdheid (UGent). Hij werkt als jurist en diensthoofd bestuurszaken bij de stad Deinze en is auteur van juridische publicaties. Bij uitgeverij Politeia verscheen in 2022 het boek Vastgoedvalorisatie. In 2023 verscheen bij dezelfde uitgeverij het handboek Draaiboek voor de opvolging van mandatarissen. Steven Van de Putte spreekt op congressen over vastgoed- en administratief recht, is gastdocent en geeft opleidingen aan lokale ambtenaren in heel Vlaanderen. Als dichter debuteerde hij in 2018 bij de Scriptomanen met de gedichtenbundel Moederstad. Na vier jaar stadsdichterschap van Deinze (2019-2023) verscheen bij OEKKAF de bundel De ring is rond. Hij publiceerde meermaals in literaire tijdschriften, waaronder Het Gezeefde Gedicht, Roer, De Vallei en De schaal van Digther.

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

Francis Maere organiseert “Ooidonk Art Festival (OAF)” en brengt hedendaagse kunstenaars samen op de historische hoeve “Goed de Reables”. Het Ooidonk Art Festival (OAF) keert dit jaar terug om de zomermaanden te verrijken met een uniek kunstzinnig spektakel. Ditmaal in twee delen, van 18 mei tot 30 juni en van 20 juli tot 15 september transformeert het OAF de idyllische 17e-eeuwse hoeve ‘Goed Te Réables’ aan het Kasteel van Ooidonk tot een betoverend kunstfestival. Met meer dan 40 hedendaagse kunstenaars, zowel gevestigde namen als opkomend talent, belooft het festival een uitgebreide en boeiende artistieke ervaring te bieden.

Georganiseerd door de Francis Maere Fine Arts Gallery, biedt het OAF een unieke kans om de prachtige landelijke omgeving te combineren met hedendaagse kunst. Bezoekers kunnen genieten van een scala aan artistieke expressies, van  schilderkunst tot beeldhouwkunst, ‘in situ’ werken en meer. Elk weekend, op zaterdag en zondag tussen 11 uur en 18 uur, zullen de deuren van de hoeve openstaan om bezoekers te verwelkomen voor een ontdekkingstocht aan kunstwerken in de vele koterijen en het domein. Tijdens het eerste deel wordt ook een Hanneke Beaumont special ‘The Inner World’ tentoongesteld. Een 25-tal werken van de Nederlandse kunstenares, van intiemere tot monumentale grootte, vormen een soort solo binnenin de groepstentoonstelling. Deze special verhuist vanaf 7 Juli naar Chateau d’Annevoie waar deze wordt verdergezet in tuinen van het kasteel.

Naast de kunstwerken zelf, biedt het OAF ook een reeks culinaire hoogstandjes. De zomerbar BARASART en het pop-up restaurant VUURWERK zorgen voor een gastronomische ervaring op de site die perfect aansluit bij de artistieke ambiance van het festival. Nagenieten van de kunst, de unieke setting en de uitgestrekte weilanden kan met volle teugen. De locatie van het OAF, in een buurt die bekend staat om zijn rijke artistieke geschiedenis, voegt nog een extra dimensie toe aan het evenement. Met de biënnale van de schilderkunst die gelijktijdig plaatsvindt, is het OAF een ideale oase voor kunstliefhebbers van ervaren verzamelaars tot beginnend kunstontdekkers.
www.OoidonkArtFestival.be

Wouter Labarque is de programmator van Arscene vzw in Hansbeke. Zij ontvangen “STASH – Songs through iron” op zaterdag 1 juni van 20 tot 22.30 uur in Hansbeke. Toegangsprijs bedraagt € 15,00 en -25j of werkzoekend – 12,00 euro.

20 jaar na het succes van “Sadness” komt Singer-Songwriter,Gunther Verspecht alias Stash dit jaar met een vijfde album, “Songs Through Iron”. Het album geeft een voyeuristische inkijk in de zielenroerselen van Stash. Intens, zoals merels boven de maisvelden de wind willen huwen. Voor mensen die houden van Wilco, Jackson Brown, Eagles, Joe Henry, Calexico, Elbow… Voor deze plaat werkte hij samen met wonderschoon volk:
Nils De Caster zang, lapsteel, viool, gitaar, mandoline…Sara De Smedt zang, piano en Ht Roberts zang, bass
David Broeders zang, drums & percussie.

Info: www.arscene.be

Je kan het programma telkens vanaf maandag integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de knop “Tequila Gemist” boven in het menu van de homepage van deze website. Er is natuurlijk ook nog altijd de Facebook Live op de Facebookpagina van Radio Tequila., die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 + elf =