Up To Date 1066

Up To Date 1066

mei 6, 2024 0

 

Hugo De Jonghe is voorzitter van LozerCultureel. Hun project “Kerk in de Bloemen’ in Lozer loopt nog tot 15 mei. LozerCultureel en vzw Licht organiseren daarnaast al voor de 3de keer Kerk Muzemei. Een dubbel organisatie dus.
Kerk in de bloemen (1-15 mei). Een creatief team maakt van de kerk een stilteruimte met bloemen. Thema’s: 165 jaar bedevaart – Cultureel en Religieus Erfgoed – Concert – Academische Zitting – Bloemenverkoop. Vorig jaar waren er 4000 bezoekers.

De derde keer MuzeMei loopt van 25/5 tot 2/6 in Zingem, in een decorum van vlas, gecombineerd met een scholenproject, met tekeningen, een ontbijt en een orgelconcert met een klassemuzikant.

Matthias Bogaert en Fien Vermeulen (kopfoto) brengen met OWF – Scouting Nieuwland (Scouts & Gidsen) uit Hansbeke Bart Peeters naar de Brielpoort voor een uniek optreden. De Hansbeekse scouts blazen binnenkort 40 kaarsjes uit en op zaterdag 11 mei organiseert de vereniging een spetterend zaalconcert in de Brielpoort. Feesten zit in het DNA van Scouting Nieuwland met als hoogtepunt de jaarlijkse Oerwoudfuif. En nu met de verjaardag van 40 jaar pakken ze uit met een headliner van formaat en een stevig voor – en naprogramma.

“Bart In Deinze” op 11 mei start met de supportact van Bwana (winnaar van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel). Daarna komt Bart Peeters en zijn onafscheidelijke band, De Ideale Mannen. Ze hebben in de afgelopen jaren een indrukwekkende live-reputatie opgebouwd die zich uitstrekt van hier tot in Tokyo. Ze besloten om dit jaar, met uitzondering van de geplande concerten in de Lotto-arena in het najaar, geen grote zaalshows te organiseren. Echter, één opmerkelijke uitzondering is de ongetwijfeld onvergetelijke passage in de Brielpoort op 11 mei. Met de intrede van de lente brengen ze nog één zomerfestivalsingle uit. Het optreden in de Brielpoort belooft een muzikale reis te worden die het publiek meeneemt langs de hoogtepunten van hun rijke repertoire. Bart’s briefje aan de Droomfabriek vroeger was: Geachte Droomfabriek, mag ik ooit festivals platspelen a.u.b.? (voor alle duidelijkheid schreef hij toen brieven naar zichzelf). Die droom is uitgekomen, met nu zelfs de hoogste blijk van waardering – Mia lifetime achievement – tot gevolg.

Na Bart Peeters komt eerst om 23 uur tot 00.30 uur “La Folie Jolie”, de Gentse Rock en popband. De groepsleden begrijpen als geen ander wat ‘showtime’ betekent. Wat wil je, met twee zangeressen en vijf topmuzikanten die zich elke keer weer ontpoppen tot rasechte podiumbeesten. Tenslotte sluit J-Castle de avond af (tot 02.00 uur). J-Castle, is een uitzonderlijk talent uit eigen streek. Met een indrukwekkende platenkeuze weet J-Castle de sfeer naar ongekende hoogtes te tillen, waardoor hij zorgt voor een onvergetelijke afsluiting van de avond.

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

Nina Sarens, stafmedewerker mobiliteit bij Veneco, had het over de lancering van het Regionaal autodeelproject VENE-GO! In een wereld waar duurzaamheid en doeltreffendheid belangrijker worden, groeit autodelen uit tot de ultieme innovatieve oplossing voor mobiliteit. Wat begon als een stedelijke trend, vindt nu zijn weg naar alle uithoeken waar steeds meer inwoners nadenken over de voordelen van autodelen. De roep naar extra deelauto’s komt niet allen uit burgerlijke hoek, ook de 21 gemeenten aangesloten bij Veneco uitten de wens om deelauto’s op hun grondgebied aan te bieden. Autodelen heeft heel wat voordelen zowel voor individuen als gemeenschappen. Het geeft mensen de vrijheid om een auto te gebruiken wanneer ze willen, zonder de lasten van eigendom te dragen. Door auto’s te delen, verminderen we de impact op het milieu, zijn er minder voertuigen op de weg en beperken we de CO2-uitstoot. Onderzoek van de KU Leuven en Autodelen.net wijst uit dat één deelauto maar liefst 10 privéauto’s vervangt. Maar autodelen gaat verder dan alleen het milieu. Gedeeld gebruik van middelen bevordert de sociale interactie en versterkt de gemeenschapszin. Bovendien wordt de uitbreiding van autodelen gestimuleerd door Vlaanderen. In de doelstellingen van het Lokaal energie en klimaatpact (LEKP) wordt gestreefd naar 2 deelauto’s per 1.000 inwoners.

De vraag stijgt, de implementatie blijft een uitdaging. De verscheidenheid aan deel-autoplatformen en de kosten voor onderhoud en beheer maken het een complexe aangelegenheid. Daarom nam Veneco het initiatief om op zoek te gaan naar een aanbieder waarop gemeenten via een raamcontract beroep kunnen doen. Hierdoor worden lokale overheden ontlast en profiteren ze tegelijk van gunstige tarieven. Vandaag mogen we aankondigen dat we een ervaren partner vonden in Cambio! En kunnen we dus een Go! geven aan het project: Vene-Go! Cambio bouwde reeds een uitgebreid netwerk uit in de stad Gent, en zal hun vloot nu verder verspreiden over de regio, van het Noorden van het Meetjesland tot in Leie-Scheldegebied, met de nadruk op elektrische wagens. Dit is een veelbelovende stap voorwaarts, waarbij al 10 gemeenten interesse toonden in de deelauto’s. Om alle gemeenten volledig op de hoogte te brengen, organiseren we een online infosessie op 18 april. Vanaf dat moment starten de eerste gesprekken voor het plaatsen van de elektrische wagens.

Maar wat betekent dit voor de gemeenten? Jaarlijks betalen de gemeenten een vast bedrag per auto. Afhankelijk van het gebruik kan deze jaarlijkse kost zelfs dalen tot nul! Ook het gemeentepersoneel kan de deelauto’s gebruiken voor dienstverplaatsingen, wat het gebruik verder aanmoedigt. Op nieuwe locaties plaatst Cambio steeds twee auto’s, die niet noodzakelijk naast elkaar moeten staan, maar wel op wandelafstand. Bij elke nieuwe deellocatie organiseren we een infosessie en demo voor de buurt. Bovendien moeten nieuwe gebruikers geen instapkosten betalen gedurende de eerste maand na opstart van een locatie.

En voor de gebruiker? Een gebruiker kan de wagen 24/7 eenvoudig reserveren via de website, de app of zelfs telefonisch. De gebruiker betaalt uitsluitend voor de tijd en afstand die daadwerkelijk wordt gereden. De wagen wordt geopend via de app en gebruikers worden via handleidingen en informatievideo’s begeleid in het gebruik van de elektrische deelwagen.
Tot slot: Veneco zorgt voor laadinfrastructuur in de buurt : Ook in de nabijheid van het eigen kantoorgebouw zetten we in op duurzame mobiliteit. Zo realiseren we 9 laadpunten, die publiek toegankelijk zijn, op de parking van de KMO-zone ‘Panhuis’. Laden kan met elk type laadpas via de type 2-sockets aan een maximaal vermogen van 22 kW. Veneco vervult met dit project één van de ‘Sustainable Development Goals’ (SDG’s) in het kader van het Charter Duurzaam Ondernemen van Voka.
Veneco : is een intergemeentelijke vereniging van 21 gemeenten rond Gent: Aalter, Assenede, De Pinte Destelbergen, Deinze, Eeklo, Evergem, Gavere, Kaprijke, Kruisem, Lochristi, Lievegem, Maldegem, Melle, Merelbeke, Nazareth, Oosterzele, Sint-Laureins, Wachtebeke, Zelzate en Zulte. Naast de kerntaken inzake gemeentelijke dienstverlening gaat Veneco uit van nieuwe noden van de gemeentebesturen door intergemeentelijke samenwerking te stimuleren en het opzetten van een regionale werking. Veneco bevordert de samenwerking tussen haar vennoten en realiseert projecten van gemeentelijk belang zoals het aanleggen van en de reconversie van bestaande bedrijventerreinen, het oprichten van bedrijfsverzamelgebouwen, het realiseren van woningprojecten of herbestemmingsprojecten.

De Koperen Passer Artevelde viert zijn 25 jaar lustrumviering op donderdag 30 mei. Bernard Goetgeluk, ex-Tequila medewerker, was hierover onze gast. Koperen Passer: Club Koperen Passer Oost-Vlaanderen 3 (O3) is een autonome Gentse club opgericht in 1999 binnen het kader en het doel van Koperen Passer vzw. Het was de derde club binnen de KP-afdeling Oost-Vlaanderen die ondertussen 13 clubs bevat. Op 11 januari 2007 namen de leden van O3 de groepsnaam KP-Artevelde aan om voortaan de club beter te positioneren tussen de diverse andere KP-clubs.

Het is in de eerste plaats een Gentse club die bovendien als leuze Plus Oultra (Steeds Verder) aanneemt, hetzij het devies van Keizer Karel. Met deze leuze wil deze club duidelijk maken dat ze opteert voor een dynamische club.
Op 11 januari 2007 namen de leden van O3 de groepsnaam KP-Artevelde aan om voortaan de club beter te positioneren tussen de diverse andere KP-clubs. Voor de administratieve herkenbaarheid onder de talrijke clubs van vzw Koperen Passer behoudt de club het nummer O3. Een oud-lid, Maurits Agon die in een vroeger leven architect was, ontwierp het prachtig wapenschild voor zijn club.

Er zijn 90 clubs in Vlaanderen en het zuiden van Nederland. Koperen Passer is een neutrale culturele vereniging voor heren. KP wil de onderlinge solidariteit en de vriendschapsbanden tussen de leden bevorderen via een brede waaier aan culturele en toeristische activiteiten. Partners van leden mogen deelnemen aan maximaal drie activiteiten per jaar. Een stukje historiek: In 1967 besloten enkele dames uit het Antwerpse om met hun kinderen regelmatig culturele uitstapjes te doen om zo de jeugd op een kindvriendelijke manier in contact te brengen met het rijke Antwerpse cultuurpatrimonium. Plantin-Moretus was het eerste museum dat ze bezochten. Het passerembleem in het wapenschild werkte inspireerde. De kersverse club kreeg de naam ‘Gulden Passer’.

Onder de benaming ‘Zilveren Passer’ trokken de dames er vanaf 1970 ook samen op uit. De vereniging groeide uit tot honderden clubs in Vlaanderen. In 1985 namen enkele echtgenoten van Zilveren Passer-leden het initiatief om voor de heren met ‘Koperen Passer’ te starten. De vereniging telt momenteel (30/06/2022) 90 clubs met in totaal 3823 toegetreden leden. De structuur van de vereniging Koperen Passer is een vereniging zonder winstoogmerk. De leiding van Koperen Passer vzw berust bij het bestuursorgaan. Bestuurders worden benoemd door de algemene vergadering. Koperen Passer bestaat uit autonome clubs. Binnen het statutaire kader en het intern reglement van Koperen Passer organiseert iedere club haar eigen werking. Elke club heeft minstens twee clubafgevaardigden die samen de clubactiviteiten organiseren. De clubs worden per provincie ingedeeld in tien afdelingen. Iedere afdeling heeft ongeveer tien clubs. De clubafgevaardigden van een afdeling vormen de afdelingsvergadering. Elke club heeft er twee stemmen. De afdelingsvergadering kiest de afdelingsafgevaardigden. Zij leiden de afdeling, kunnen nieuwe clubs oprichten, ondersteunen de bestaande clubs. Tijdens de duur van hun mandaat zijn afdelingsafgevaardigden lid van de algemene vergadering van Koperen Passer vzw. De afdeling is eveneens het verbindingsorgaan tussen de clubs en het bestuursorgaan van de vzw. Zij rapporteert onder andere over activiteiten, financiën, de organisatie binnen de afdeling en nieuwe leden.

25 jaar Lustrumviering op 30 mei met van 17.30 tot 18.30 uur bezoek aan het mudel (Museum van Deinze en Leiestreek) en om 19 uur optreden van Les Invités, gevolgd door receptie met hapjes, in het Leietheater in Deinze.

Je kan het programma telkens vanaf maandag integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de knop “Tequila Gemist” boven in het menu van de homepage van deze website. Er is natuurlijk ook nog altijd de Facebook Live op de Facebookpagina van Radio Tequila., die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negen − 5 =