Up To Date 1065

Up To Date 1065

april 29, 2024 0

 

Deze aflevering van Up To Date, die werd gepresenteerd door Peter De Maertelaere en Eva Germeys, begon met een onderonsje. Eva speelde immers de vorige avond nog één van de belangrijke rollen in het spectaculaire stuk “The Longest Dance” van Theatergroep Vooruit in zaal Palace op de Markt in Deinze. Peter vroeg naar haar indrukken. Regisseur Veerle Schoors maakt een eigentijdse bewerking van de klassieker van Horace McCoy over de bikkelharde strijd van mensen die tot het uiterste gaan om te winnen. Ze combineert glamour en glitter met de rauwe realiteit, ondersteund door een wervelende soundtrack. Het resultaat is een beklijvende afsluiter van Vooruits theaterseizoen die niemand onberoerd zal laten.

Begin de jaren ’90. De koude oorlog is verleden tijd. De digitale revolutie overspoelt de wereld met GSM’s en internet. We ontdekken karaoke, Take That en Nirvana. Het Big Brother- huis opent de deuren, de Golfoorlog komt via de televisie de huiskamers binnen, het eerste schaap wordt gekloond. The sky is the limit. Alles moet beter, sneller en liefst van al live gevolgd kunnen worden. Iedereen smacht naar een brokje roem voor de camera en wil een rit op de snelweg naar de top.

Er zijn nog vertoningen van “The Longest Dance” op
• vr 3 mei 2024van20 tot22 uur
• za 4 mei 2024van20 tot22 uur
• vr 10 mei 2024van20 tot22 uur
• za 11 mei 2024van20 tot22 uur

Kaartjes kosten € 12,00 via www.vooruitdeinze.be

Nog tot 28 mei loopt er de Pop-up Expo: “Onder Deinze – De middeleeuwse stad onder de loep”. Zaakvoerder Caroline Ryssaert van RAAP België, geflankeerd door collega archeoloog Jelle De Mulder, kwam meer uitleg verschaffen over deze heel interessante mini-tentoonstelling. Deze mini-tentoonstelling is het resultaat van een twee jaar durende samenwerking tussen (geo)archeologen en historici. Ze waagden zich aan een hernieuwde studie van archeologische vondsten, historische bronnen en de landschappelijke geschiedenis. Dat de Markt een centrale rol speelt in het verhaal van het middeleeuwse Deinze staat buiten kijf. Deze expo is een product van het archeologische syntheseonderzoek “De kleine stad in de middeleeuwen. Een Malta blik op stedelijkheid, stadsmorfologie en -landschap. Casus: Deinze” waaraan volgende partners samenwerkten: RAAP België, Universiteit Antwerpen, Dunsa, Cultuurregio Leie Schelde en Deinze Het Land van Nevele. Met steun van de Vlaamse Overheid, agentschap Onroerend Erfgoed. Op 28 maart was er ook al een lezing hierover in Mudel georganiseerd door Dunsa.

Dus als je meer te weten wil komen over de geschiedenis van Deinze? Hoe de stad is ontstaan of hoe ze er vroeger kan hebben uitgezien? Dan moet je zeker komen naar de tentoonstelling “Onder Deinze”. Meer dan twee jaar is er gewerkt aan een overzicht van alle archeologische vondsten in het stadscentrum van Deinze, aan een hernieuwde studie van alle historische bronnen en aan het onderzoeken van de landschappelijke geschiedenis. Initiatiefnemer is RAAP- België dat hiervoor een subsidie van de Vlaamse Overheid heeft bekomen in het kader van archeologische syntheseonderzoeken. Daarvoor werd samengewerkt met de Universiteit Antwerpen, meer bepaald met de professoren Tim Soens (Deinzenaar) en Peter Stabel. Ook Dunsa werkte mee aan dit project, o.a. via wijlen Morgan De Dapper voor de geomorfologie en Luc Bauters voor het globale project en uiteraard Caroline Ryssaert, ondervoorzitter van Dunsa en tevens zaakvoerder van RAAP- België.
De tentoonstelling geeft op een laagdrempelige en visuele wijze de resultaten van dit multidisciplinair onderzoek weer. Een aantal voorwerpen, maquettes en reconstructietekeningen maken dat er heel wat te zien is en dat iedereen, van jong tot oud er kan van genieten.

Een educatief spel is in voorbereiding. Daarin ga je als een detective op zoek naar aanwijzingen wie een misdaad heeft gepleegd in het middeleeuwse Deinze. Onderweg kom je allerhande personages tegen en verken je het grondgebied van de oude stad. Meer info volgt nog op de website van Dunsa of op https://www.onderdeinze.be/. Leietheater koepelzaal foyer, open als het Leietheater open is of op afspraak met de dienst Cultuur van de stad Deinze, toegang gratis.

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

Wim Verstraete, mediacoach en public relations & events bij het VTI, had het samen met directeur Sam Heyerick over de open dag en de deelname van VTI aan de Maker Faire. Het VTI is dé school voor wetenschap en techniek.  Tijdens de Open dag zondag 5 mei is een persoonlijke rondleiding mogelijk. Inschrijven kan ook. U kan er alle realisaties van het afgelopen jaar zien. Je kan vrij langskomen tussen 9.30 en 12.30 uur en van 14.00 tot 17 uur.

Maker Faire in Gent begon met een Opening Night op vrijdag waar de Power Tool Drag Race centraal stond. Gisteren (zaterdag) en vandaag (zondag) kan men volop genieten van de full DIY-kermis experience. Met massa’s Makers, showcases, games, performances, workshops, demo’s, challenges en keynotes. Zowel indoor als outdoor.

Deinze Industrie pakt uit met sterke acties in 2024 ter ondersteuning van de bedrijven in de regio Deinze. Gaven meer uitleg hierover aan onze tafel: Yannic Demeyer, coördinator Deinze Industrie vzw; Filip Vervaeke, schepen van Industrie en Sam Heyerick, directeur van het VTI. Bedrijven werken meestal in de luwte, maar ze creëren innovatie en tewerkstelling en op die manier ook welvaart voor vele gezinnen. Daarom is het belangrijk dat het sterke ondernemersveld in Deinze regelmatig in de aandacht komt. Deinze Industrie, het ondernemersplatform van stad Deinze voor alle bedrijven in Deinze, stelt graag de geplande initiatieven voor 2024 voor.

De technische sectoren evolueren snel… Hoe kunnen we onderwijs en ondernemersveld zo goed mogelijk afstemmen op elkaar? Op donderdagavond 30 mei wordt een netwerkevent/debatavond Techniek Dynamiek gehouden en kan je uw mening geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × vier =