Up To Date 1064

Up To Date 1064

april 22, 2024 0

Het eerste onderwerp van Up To Date op deze zondagmorgen was het jaarlijkse Bal met Folkband KADE en Balbuzar op zaterdag 27 april in Kade. Maarten Decombel en Geert Cnudde kwamen Judith en Eva hierover uitgebreid inlichten. Met Balbuzar komt op zaterdag 27 april een topband uit de Waalse folkscène naar Deinze. Naar goede gewoonte wordt de avond ingezet met een dansinitiatie. Daarna volgt een optreden van de Folkband van de academie, en Balbuzar sluit de avond af. Dit evenement in de Kunstacademie KADE te Deinze, Kalkhofstraat 25 start om 19.30 en duurt tot 23.30 uur. Gratis toegang. Meer info: kunstacademie@deinze.be en www.kunstacademiedeinze.be .

Maarten Decombel is liefhebber van vele muziekjes en bezeten van alles waar snaren aan hangen. Zijn muzikale reis begint al op zijn negende, hij ontdekt als tiener de folk en studeert gitaar (klassiek & jazz) aan het Hoger Conservatorium.

De FOLKBAND van KADE Podiumkunsten is een groep van muziekleerlingen die elke week verzamelen blaast om folktunes te spelen van heinde en verre. In deze cursus leren sommigen voor het eerst op het gehoor spelen (zonder bladmuziek) en improviseren aan de hand van folk van bij ons en verder weg. Reeds 15 jaar loopt deze cursus en regelmatig speelt de FOLKBAND buiten de vertrouwde muren van de academie. Het unieke aan de groep is de steeds wisselende kleur van de band met bijzondere instrumenten als banjo, harp, accordeon, marimba, basgitaar tot en met de beiaard. Zwierige Italiaanse walsjes, Vlaamse scottischen, zigeunerdeuntjes en balkanmelodietjes,… het wordt allemaal door de muziekmolen gedraaid, met liefde voor de muziek gekruid en met veel plezier voor jullie gespeeld. Zet je schrap voor de FOLKBAND, Hoppa!

Theatergroep Vooruit brengt vanaf ‘The Longest Dance’. Regisseur Veerle Schoors en acteurs Gilles Lavent en Judith Verzele zijn te gast in de studio. Aan alle spektakel- en sensatiezoekers: “Binnenkort start het fenomenale wereldkampioenschap marathondansen ‘The Longest Dance’. Zin om vanaf de zijlijn te genieten van deze dansuitdaging? Schuifel dan naar onze studio om de deelnemers enthousiast aan te moedigen!” – James Jumper.

Theatergroep Vooruit brengt met ‘The Longest Dance’ een eigentijdse bewerking van de klassieker van Horace McCoy. Regisseur Veerle Schoors neemt je mee naar de nineties met een wervelende soundtrack en een indrukwekkende cast. Ze combineert glamour en glitter met de rauwe realiteit over de bikkelharde strijd van mensen die tot het uiterste gaan om te winnen.

Acteurs zijn: Caroline Vanbellingen, Céline Aerts, Eline Vanlerberghe, Emma Allaert, Eva Germeys, Evelyne Vanpoucke, Gilles Lavent, Hilde Schoors, Isabelle Mortier, Isabelle Vandevelde, Ivan Schoors, Janne Mattheeuws, Jarne Van Severen, Jeroen Roozendaal, John Lammertijn, Jolien Van Tornhout, Judith Verzele, Kenneth Vandevelde, Koen Schoors, Kurt De Schepper, Liesbet Vandewalle, Liesbeth Vandenbulcke, Lisa De Lange, Marcel Wanseele, Masha Schoors, Nathalie Simons, Peter Van Doorn, Raymond Haerens, Rita Vancaneghem, Roger Minnens, Sophie Caluwe, Tim Verleyen, Valéry Lesage, Wesley Wanseele, Wolf Victoor, Wouter Notebaert. De voorstellingen vinden plaats op 26/4, 27/4, 3/5, 4/5, 10/5 en 11/5 telkens om 20 uur.

In de Brielpoort wordt van 27 april t/m 5 mei de 18de biënnale georganiseerd. Ondervoorzitter van de Cultuurraad Ivan De Jonge gaf tekst en uitleg. Deze groepstentoonstelling biedt de bezoeker een totaaloverzicht op wat er in Deinze leeft op het artistieke vlak. Aan deze editie nemen maar liefst 182 kunstenaars deel. Iedere beoefenaar van de plastische kunsten die woont, werkt of studeert in Deinze kon zich kandidaat stellen met een van deze kunsttakken: schilderkunst, beeldhouwkunst, installatie, multimedia, grafiek, keramiek, fotografie, video, strip, graffiti, mode en poëzie.

De tentoonstelling is elke dag open van 27 april t.e.m. 5 mei 2024 van 14.30 tot 17.30. u. Op woensdag 1 mei ook open van 10u. tot 12u. Op dinsdag 30 april open tot 21 u. De toegang is gratis. Op dinsdag 30 april is er de Nocturne tot 21 u. met om 20 u. een gratis optreden van Diñar. Diñar is een instrumentaal ambient soundscape project van bassist Robbe Van Doorsselaere en drummer & percussionist Jef De Smet. In dit project staat de zoektocht naar een sweet spot tussen verhaal, melodie & grooves centraal. DINÃR weeft vakkundig vliegende tapijtjes, met ruimte voor sferische improvisatie & soundtsunami’s. Openingsuren: ma 14.30 tot 17.30 uur; di 14.30 tot 21 uur; woe van 10 tot 12 uur en van 14.30 tot 17.30 uur; do 14.30 tot 17.30 uur; vr 14.30 tot 17.30 uur; za van 14.30 tot 17.30 uur en zo van 14.30 tot 17.30 uur.

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

Feestcomité Tzalwerewazijn pakt uit met een nieuw Wontergems festival, een ‘WROCK -contest’ en een dorpsaperitief t.g.v. mei-kermis. Jonas Deboosere en Dominik Diddens vertegenwoordigen het comité in de studio.

Met de Wrock-wedstrijd wil het Feestcomité Tzalwerewazijn artiesten op vrijdag 3 mei een podium geven. Ze zorgen met Wonterrock al een aantal jaren voor muziek in Wontergem. Maar nu gooien ze het over een andere boeg met de Wrock contest. Op die manier willen ze opkomend muzikaal talent uit de regio een duwtje in de rug geven. Het is afwachten hoeveel kandidaten er zich aanbieden maar in principe worden een zevental bands of artiesten geselecteerd die op 3 mei elk zo’n 20 minuten mogen optreden. Maar elke deelnemer krijgt een prijs. De hoofdprijs is een opname van 3 nummers onder professionele begeleiding. De prijzen worden uitgereikt door een jury en door het publiek.

Op zondag 5 mei wordt om 12 uur een grote dorpsaperitief gehouden. Er zijn verschillende foodtrucks aanwezig. Later in de namiddag zijn er nog optredens van o.a. Sam Gooris, Go Ninja Go en Spëëlt.

Tijdens de 68ste Gulden Eifeesten werden Juliette Swalus en Mario Taelman verkozen tot respectievelijk de nieuwe Eikoningin en Eierboer te Kruishoutem. Amber Simoens werd de eerste eredame en tweede eredame Melike Topuz. Burgemeester Joop Verzele is een meer dan tevreden voorzitter van het Gulden Eicomité.

De 21 jarige studente journalistiek Juliette Swalus uit Kruishoutem kroonde zich in haar thuisgemeente Kruishoutem tot de nieuwe Eikoningin 2024. Mario Taelman uit Deinze werd de nieuwe Eierboer. Met zijn 49 lentes toch al niet meer van de jongsten, maar dubbel gemotiveerd. Opmerkelijk voor Juliette is dat ze dertien jaar geleden verkozen werd tot de allereerste Eiprinses. Amber Simoens (24j) een verpleegkundige uit Asper, werd de eerste eredame en tweede eredame is Melike Topuz , een 21-jarige studente medische beeldvorming uit Zingem. Mario Taelman is zaakvoerder van het grond- en afbraakwerkenbedrijf Tavagro en het recyclagebedrijf Tamarec. Vrienden hebben hem moeten overtuigen deel te nemen. Zonder veel hoge verwachtingen nam hij deel maar nu hij Eierboer is, ondervond hij zijn deelname als zeer positief en is hij natuurlijk heel trots met zijn overwinning.

Je kan het programma telkens vanaf maandag integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de knop “Tequila Gemist” boven in het menu van de homepage van deze website. Er is natuurlijk ook nog altijd de Facebook Live op de Facebookpagina van Radio Tequila., die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie + twee =