Up To Date 1057

Up To Date 1057

maart 5, 2024 0

 

Peter en Eva D’haene zagen ook deze zondag weer boeiende gasten aanschuiven aan de studiotafel.

De Deinse harpist Stef Van Vynckt brengt wereldpremières. Denk je aan de harp, dan zie je meteen engelen die snaren beroeren, vlinders die fladderen en hoor je bergriviertjes kabbelen. Stef Van Vynckt doorbreekt deze stereotype beperkte ervaringen met de wereldpremière van ‘This ain’t fake‘ in Ha Concerts Gent op 8 maart 2024, om 20.00 uur. ‘This ain’t fake’ verkent de grenzen van wat de harp kan bereiken en nodigt je uit om een frisse blik te werpen op dit tijdloze instrument. Het is een mix van traditie en vernieuwing, waarbij de snaren van de harp resoneren met de energie van punkrock, en laat zien dat er meer is dan je in eerste instantie hoort. ‘This ain’t fake’ vertegenwoordigt een bijzondere verzameling nieuwe composities gemaakt door een diverse groep internationaal gerenommeerde componisten, elk met hun eigen muzikale achtergrond. Het project wil breken met conventies en de grenzen tussen muziekgenres doen vervagen. Je kunt wereldpremières verwachten van stukken van Frank Nuyts, Mirek Coutigny, de Japanse componist Dai Fujikura, de Canadese componist Kalaisan Kalaichelvan, de Amerikaanse componist Benjamin Portzen, de Servische componiste Maja Bosnic en de Britse componist Ollie Hawker.

Stef Van Vynckt is een jonge Belgische harpist die helemaal thuis is in hedendaagse klassieke muziek. Hij heeft nauw samengewerkt met gerenommeerde componisten om het harprepertoire verder uit te breiden en verlaat de gekende zweverige romantiek om de harp te laten knallen met onontdekte en soms schurende mogelijkheden die dit instrument te bieden heeft. Stef gaat niet alleen de grenzen van de harp opzoeken in Ha Concerts Gent, in januari 2024 finetunede hij zijn project in het Banff Centre for Arts and Creativity in Canada. En alsof dat niet genoeg is, is hij ook uitgenodigd om zijn programma in mei 2024 te presenteren op Classical:Next in Berlijn. Save the date: 8 maart 2024, 20 uur, Ha Concerts – Kouter 29, 9000 Gent
stefvanvynckt.be

Luc Ameye is de voorzitter van Toneelvereniging ’t Olsenaarke en hij bracht acteur Steven Lippens mee. Zij brengen ook in 2024 terug toneel met de première op 15 maart van  ‘VUURWERK OP DE BOLLETJESKERMIS’, een stuk van Daniel Van Den Hoeck met als rode draad hèt thema van 2024, nl. VERKIEZINGEN, zeg maar ‘Bolletjeskermis’.

Sybille, weduwe van Patrick Vande Vijver, woont, samen met haar dochter Debbie in bij haar schoonvader Robert Vande Vijver. Iedere vrijdagnamiddag houdt Sybille een scrab¬ble-namiddag samen met haar vriendinnen Helga en Geneviève. Vandaag wordt er echter niet gescrabbeld. Sybille heeft het in haar hoofd gehaald om een politieke partij op te richten om ermee op te komen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. De ‘bolletjeskermis’ zoals Geneviève dat heet. Dit moet echter in ’t geheim gebeuren want Robert wil geen politiek in huis. Maar Robert gaat met pensioen, en die scrabble-namiddagen komen hem dus niet zo goed meer uit. Hij wil nl. rustpensioen! Sybille moet dus terug buiten! Bij zijn thuiskomst van zijn laatste werkdag heeft hij Gilbert, een vroegere medewerker van op z’n werk ontmoet. Misschien brengt hij wel de oplossing om haar buiten te krijgen? En wie weet kan Robert ook aan Petra, een nieuwe buurvrouw die onverwachts komt bin¬nengewaaid, extra hulp vragen? Of aan Gerard, de man van Geneviève, die ook helemaal niet is opgezet met het politieke avontuur van z’n vrouw. Sybille heeft anderzijds ook alle zeilen bijgezet en consultant Sjoerd, het nieuwe lief van Debbie ingeschakeld om haar partij een professionele organisatie en structuur te geven. Er worden dus aan beide zijden volop plannen gesmeed, maar wel met compleet tegenstrijdige belangen. Lukt het Sybille en haar aanhang om mee te doen op de ‘bolletjeskermis’? Of slaagt Robert er in de plannen van Sybille te dwarsbomen en haar de deur te wijzen? Een verhaal met hier en daar een schalkse knipoog naar de politiek, de ongezouten opinies op ‘de socials’, en de principes van het ‘grote management’ die consultants ons aanbevelen. De clichématige meningen over de relaties tussen mannen en vrouwen zorgen tussendoor voor de nodige vonken en vuur(werk)! Hilarische situaties en een spervuur aan grappige woordspelingen zorgen voor een avondje toneel vol ongedwongen vertier.

Spelen mee: Steven Lippens, Luc Ameye, Yodi Vandenhende, Piet Van Vynckt, Anniek Vancraeyenest, Heleen De Waele, Sofie Provost, Cindy De Schinkel en Sylvie De Maerteleire.

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

Michel Verougstraete en Filip Van den Poel organiseren met Lions Club Deinze een Wijnevent in het Filliers Meeting Center Deinze op zaterdag 9 maart. De opbrengst van het Wijnevent gaat naar de sociale projecten die gesteund worden door de plaatselijke Lions Club. Elk jaar steunt Lions Club Deinze verschillende sociale projecten in Deinze en omstreken:
• LISA: In samenwerking met de scholen uit Deinze, geven wij een 10-tal leerlingen uit kansarme gezinnen de mogelijkheid om verdere studies aan te vatten na het beëindigen van de middelbare school. Deze steun kan financieel zijn, maar ook materieel of moreel.
• Emmaüs Machelen: Steun aan jongeren in deze school van het Bijzonder Secundair Onderwijs. Jonge mensen uit een niet steeds evidente thuissituatie. Ieder leerling is “buitengewoon”. De focus ligt op de mogelijkheden en talenten van de leerlingen.
• VZW Majinhuis Gent: Dagcentrum voor kankerpatiënten; waar mensen na een behandeling soms alleen thuis komen en in dagcentrum een luisterend oor en zielsverwanten vinden. Kortom, op adem kunnen komen. En terug dagelijkse vreugde vinden door deel te nemen aan bepaalde ontspanningsactiviteiten.
• DVC Heilig Hart: Biedt in Deinze opvang aan zowat 400 mensen met een lichte tot ernstige verstandelijke beperking. Ook mensen met een niet-aangeboren hersenletsel of autismespectrumstoornis zijn er welkom. Jaarlijkse bezoeken ze het belevingsfestival (BAD) waar we zorgen voor het bus vervoer, de ingangstickets en
een geschenkpakket voor de deelnemers . Ook andere materiële en/of financiële noden voor diverse leefgroepen zitten in onze bijdrage.
• VZW DENNENHOF: Manege voor mensen met een beperking. Men past hippo therapie toe waarbij deze mensen een bepaald ras paarden onder begeleiding berijden. Paarden spreken mensen aan zodat positieve effecten op fysiek, sociaal, cognitief, psychisch en emotioneel vlak bereikt kunnnen worden.
• PROJECT “Lege brooddozen : Waar we financieel de scholen uit Groot-Deinze helpen in het financieren van gezonde “Tien uurtjes”., waarbij tijdens de speeltijd fruit, melk en droge koekjes gratis verdeeld worden onder leerlingen. Zaken welke voor veel leerlingen van thuis uit niet steeds weggelegd zijn. Daarnaast zetten wij ook elk jaar onze schouders onder een aantal éénmalige sociale projecten. Zoals dit jaar de aankoop van kachels voor de burgers in Oekraïne, steun aan de Marokkaanse bevolking na de aardbeving, Special Olympics, …De financiering van deze projecten gebeurt voornamelijk door ons wijnevent en door andere wisselende activiteiten. Uw financiële medewerking laat ons toe de jaarlijkse ondersteuning van de bovenvermelde vaste projecten te verankeren en de betroffen organisaties zekerheid te bieden. Wij willen U alvast bedanken voor uw sociaal engagement! Lions Club Deinze.

Vrijdag was er het Sportreferendum 2023 in het Leietheater. Er werden in totaal 12 trofeeën uitgereikt. Eva en Peter ontvingen aan de studiotafel de sportman van het jaar, Sil De Brauwere en Melissa Bouman van Dance4Life, verkozen als de tofste sportclub.

Op vrijdag 1 maart huldigde de Stad Deinze haar sportlaureaten op het Sportreferendum voor de sportprestaties van 2023. De Stad Deinze wil sport en beweging aanmoedigen en reikt daarom jaarlijks trofeeën uit op het Sportreferendum, intussen een vaste waarde in stad Deinze. We merken jaar na jaar op dat de bereidheid en interesse om hieraan deel te nemen telkens toeneemt. De huldiging gebeurde in het Leietheater. Dit jaar ontving de dienst Sport en Recreatie niet minder dan 59 kandidaturen, een recordaantal! De jury kiest winnaars in tien verschillende categorieën: beloftevolle jongere, jeugdploeg, G-sport, recreatiesport, trainer van het jaar, sportvrouw, sportman, internationale prestatie van het jaar, sportclub en sportverdienste. Daarnaast organiseert de dienst Sport en Recreatie een extra overkoepelende trofee: de publieksprijs. Alle Deinzenaars konden ook 1 stem uitbrengen op hun favoriet voor de publieksprijs. Tenslotte werd op de avond zelf door het aanwezige publiek met de GSM en een QR-code de tofste sportclub verkozen.

Rope Skipping Turnclub Sportac ’86 werd sportclub van het jaar. Bert Verbauwhede is de nieuwe voorzitter van Sportac ’86, maar die kon er vandaag niet bij zijn. Hij komt wel binnenkort naar onze studio net als de sportvrouw van het jaar, Laure Résimont, basketbalspeelster van Kangeroes Basket Mechelen én van de Belgian Cats waarmee ze vorig jaar de gouden medaille won op het EK in Slovenië en zich dit jaar al wist te kwalificeren voor de Olympische spelen. Dit gebeurde op het Olympisch Kwalificatie Tornooi in het Sportpaleis in Antwerpen. België kwam er 3 keer in actie: tegen de Verenigde Staten, waartegen ze maar nipt verloren en tegen Senegal en Nigeria, waartegen ze wonnen. Met een plek in de top 3 plaatsten de Belgian Cats zich voor de tweede keer op rij voor de Olympische Spelen.

Wel aanwezig in de studio was Sportman van het jaar Sil De Brauwere, cyclocrosser en mountainbiker. Melissa Bouman vertegenwoordigde de Tofste Sportclub: Dance 4 Life. De club is reeds in Deinze gevestigd van in 2008. Ze bieden danslessen voor zowel klein als groot, jong en oud, voor beginnende of gevorderde dansers. Alle lessen worden aangepast aan de leeftijdsgroep en het niveau van de dansers. Tijdens de lessen staan plezier en ontspanning centraal. Dansen is hun passie.

Je kan het programma telkens vanaf maandag integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de knop “Tequila Gemist” boven in het menu van de homepage van deze website. Er is natuurlijk ook nog altijd de Facebook Live op de Facebookpagina van Radio Tequila., die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeven + elf =