Up To Date 1053

Up To Date 1053

februari 5, 2024 0

 

Ook deze zondag mochten Eva en Peter interessante gasten verwelkomen in de studio van Radio Tequila.

SGC (SwitchGear Company) haalde onlangs het nieuws met het artikel: “Bedrijf uit Deinze helpt in Australië speuren naar buitenaards leven”. CEO Sofie Vandoorne en Sales Manager Stijn De Weirdt kwamen er alles over vertellen. Het familiebedrijf uit Landegem bij Deinze gaat hoogspanningscabines leveren voor een observatorium in de Australische woestijn. Zo hoopt men daar meer te weten te komen over het ontstaan van de kosmos en over eventueel buitenaards leven. In West-Australië, zo’n 700 kilometer ten noorden van de stad Perth, wordt een observatorium gebouwd met 132.000 radiotelescopen. Die zien er uit als metalen kerstbomen en moeten signalen uit de ruimte opvangen. Het wordt het grootste radioastronomie-project ter wereld.

Voorzitter Luc Bauters kwam het nieuwe werkjaar van de Erfgoedcel Dunsa voorstellen, met onmiddellijk al een activiteit op dinsdag 6 februari. Er is quasi elke maand wel iets te doen bij Dunsa. Er komt immers een reeks lezingen aan, die een vernieuwde blik werpen op het verleden van Deinze en regio. Ze beginnen nu dinsdagavond 6 februari met een lezing van Luc Bauters zelf. Het onderwerp is Deinze en wat er zo speciaal aan is. Op 7 maart komt Geert Berings zijn onderzoek en boek toelichten over de kerstening door Amandus in de regio van de Scheldevallei. En op 23 april haalt Geert Vermeiren, archeoloog die in Het Verhaal van Vlaanderen geïnterviewd werd, Judith van onder het stof of eigenlijk van onder de aarde. Judith is de vrouw van de eerste graaf van Vlaanderen. En tussendoor komt er ook nog een minitentoonstelling aan, Onder Deinze, het project waar Dunsa ijverig aan meewerkt, gekoppeld aan een lezing en een educatief spel. Er komt ook nog een voorjaarsuitstap in mei, dit onder impuls van medelid Marc Moerman, naar Waterloo en naar de abdijruïnes van Villers-la-Ville. En op 24 en 26 mei werkt Dunsa mee aan de herdenking van 500 jaar geboorte van Filips van Montmorency, graaf van Horn en heer van Nevele, op het domein van het kasteel Ooidonk. Het wordt een lezing, een fietstocht, een brochure en een heel spektakel.

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

Gert Nevejans brengt met zijn muzikaal project ARDOUAEN een eerste Nederlands luisterlied, ‘Liedje voor jou’. Het is de eerste single van het Belgisch duo dat werd opgericht door zanger/muzikant Gert Nevejans en pianist/producer Geert Waelput. Samen brengen zij het Nederlandstalig luisterlied.

Met ARDOUAEN, als naam geboren uit de wortels van hun kindertijd, zoeken ze naar de eenvoud van het leven, naar de schoonheid, naar het kleine, het prille, maar ook de pijn en het lijden die voor ieder tastbaar en herkenbaar zijn. In liedjes gegoten, in teksten. Het deel van hunzelf dat ze laten zien, waar ze blij mee zijn om dat te kunnen… ARDOUAEN is gebeiteld als in steen, gesmeed in het vuur van de waarheid.

Enkele links: ARDOUAEN | Spotify ; Liedje voor jou – ARDOUAEN (youtube.com); Facebook; ARDOUAEN | Spotify ; Liedje voor jou – ARDOUAEN (youtube.com) ; Facebook ; https://www.dropbox.com/scl/fo/s43juqf7tamt9b4m5iyaw/h?rlkey=23tzksabd6ccb47aks70dhny6&dl=0 . Contact: Gert Nevejans, Gsm: +32 478 71 47 43, Mail: gert.nevejans@telenet.be

Sharon De Rammelaere, coördinator van Werken Leie en Schelde (WLS), en Yannic Demeyer van het communicatiebureau Zalm gaven meer uitleg over het project digistroom!
Werken Leie en Schelde (WLS) trekt o.a. het project www.digistroom.be, voor 9 lokale besturen, waaronder Deinze. Het project is gericht op opleidingen voor mensen met een tekort aan digitale skills. Zalm.biz doet de communicatie van dit project en is ook betrokken via Deinze Industrie voor het ophalen van 2de hands IT. Vorige maand werd alles gelanceerd. Er werd tijdens het NJ netwerkmoment van WLS een stand van zaken van het project gegeven. Zij nodigden bedrijven en lokale besturen uit op een Nieuwjaar Netwerkevent in cc Nova in Nazareth. Onder de koepel: ‘Inclusie’ werden de projecten van het afgelopen jaar onder de loep gehouden en werden de bezoekers getrakteerd op een comedy show van William Boeva.

Projectvereniging Werken Leie en Schelde startte in 2018 met het organiseren van wijk-werken voor 9 lokale besturen (De Pinte, Deinze, Destelbergen, Gavere, Melle, Merelbeke, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte). Intussen werkte de projectvereniging veel meer en bredere opdrachten uit, gericht op het promoten van sociale economie, maatschappelijk verantwoord ondernemen en het inzetten op tewerkstelling van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voorzitter van Werken
Leie en Schelde Annemie De Gussem schetste de projecten. Directeur VDAB Oost-Vlaanderen, Freddy Van Malderen, lichtte individueel maatwerk toe. Dit is een maatregel van de Vlaamse overheid die een antwoord kan bieden op een van de uitdagingen op de huidige arbeidsmarkt. Een belangrijk topic was de resultaten van het project ‘Digistroom’. Dit project werd vorig jaar door Werken Leie en Schelde opgestart.

Korte schets van het project. De Vlaamse Overheid, departement Werk en Sociale Economie, bood via het project ‘Digibanken’ de kans aan lokale besturen om alle digitale projecten te stroomlijnen, de krachten te bundelen en een
globale strategische visie te ontwikkelen. Werken Leie en Schelde diende het project in voor de 9 lokale besturen in haar werkingsgebied en werd aanvaard. Het project loopt voorlopig tot eind 2024 en kan mogelijks verlengd worden tot midden 2026.
Het Digibankproject richt zich tot alle burgers, maar in het bijzonder tot de meest kwetsbare inwoners (18+jaar) die woonachtig zijn in de werkingsregio. Met de oprichting van lokale digibanken wil de Vlaamse overheid kwetsbare groepen meekrijgen in de digitaliseringsgolf.

Doelstellingen. Onder de lokale naam Digistroom zal Werken Leie&Schelde één van 12 Oost-Vlaamse Digibank projecten coördineren. In totaal kent Vlaanderen nu 54 Digibanken in 219 Vlaamse en Brusselse steden en gemeenten. In het werkingsgebied van Digistroom kunnen de burgers in 15 Digibanken (voornamelijk bibliotheken en dienstencentra) terecht.

Je kan het programma telkens vanaf maandag integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de knop “Tequila Gemist” boven in het menu van de homepage van deze website. Er is natuurlijk ook nog altijd de Facebook Live op de Facebookpagina van Radio Tequila., die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien + twee =