Up To Date 1047

Up To Date 1047

december 11, 2023 0

Judith en Eva DG moesten het deze zondagmorgen zonder ‘godfather’ Peter doen, maar kweten zich voortreffelijk, onder het alziend oog van technieker Henny, van de zware taak. Hun eerste gasten waren de vertegenwoordigers van CRIG, volut Cancer Research Institute Ghent. Op zondag 17 december wordt er in Machelen gestapt met een doel. Voor Stappen voor stappen in kankeronderzoek waren José Lannoo en parcoursmeester Luc Taelman van Wandelclub Natuurvrienden Deinze en prof. Jo Vandesompele te gast in de studio.

Het kankeronderzoeksinstituut CRIG, onder leiding van voorzitter prof. Jo Vandesompele, afkomstig van Machelen, meer dan 400 kankeronderzoekers van de verschillende faculteiten en diensten van universiteit Gent en UZ Gent samen, zodat er sneller en beter onderzoek kan gedaan worden (delen van expertise, technologie, platformen, onderzoekideeën, gezamenlijke beursaanvragen). Daarnaast financiert CRIG zogenaamd ‘knelpuntonderzoek’, onderzoek dat door andere instanties moeilijk wordt gefinancierd, zoals veelbelovende onderzoeksprojecten van jonge kankeronderzoekers en projecten waarin artsen en basisonderzoekers samenwerken. Ze zetten ook hard in op de kankeronderzoekers van de toekomst. Zo organiseren ze voor hen opleidingen, meetings, netwerkmogelijkheden… Ook communiceren ze over kanker en kankeronderzoek, via filmpjes, blogs, sociale media, … en organiseren bijvoorbeeld het Kankercongres, gericht op een breed publiek en voor iedereen toegankelijk. Eind 2018 werd de vzw CRIG-fonds opgericht ter ondersteuning van het Gents kankeronderzoek aan het CRIG, zodat ze in 2019 voor de eerste keer konden deelnemen aan de Warmste Week. Bij het brainstormen over mogelijke acties kwamen ze uit bij een wandeltocht gecombineerd met een kleine kerstmarkt.

Dit jaar kozen ze voor een wandeling op zondag 17 december 2023 die start en eindigt in de Guldenpoort in Machelen. Er is de mogelijkheid om te kiezen en te combineren uit diverse wandellussen. In en rond het Ontmoetingscentrum wordt daarnaast een mini-wintermarkt opgezet waar iedereen kan genieten van verschillende drankjes en hapjes. Starten kan vanaf 08u tot 15u. Alle inkomsten gaan volledig naar CRIG. De gemeente Zulte verleent haar volledige medewerking. Ook de schuttersvereniging Eendracht van Ooidonk, organisator van EST (Europees Schutterstreffen in augustus 2022 in Deinze) en de Wandelclubs Natuurvrienden Deinze en Pasar Zulte leveren hun bijdrage.

Carlos Alleene start vanaf volgende week zondag opnieuw met “Een Uur Cultuur”. Na een korte onderbreking zorgt hij opnieuw voor een reeks culturele gesprekken op zondagvoormiddag telkens om 11 uur. Deze vinden plaats in de kleine zaal van het Leietheater. Toegang: €5 en voor kansarmen €1. Op een ongedwongen manier kan men weer genieten van dieptegesprekken met bijzondere gasten over diverse thema’s, gemodereerd door een klasbak uit eigen stad, namelijk Carlos Alleene.

Musicus Jean Blaute bijt de spits af in de eerste Een Uur Cultuur van dit seizoen op zondag 17 december en komt vertellen over zijn memoires ‘Met vallen en opstaan’. Zijn vader was en gerespecteerd musicus en had een platenzaak in Zottegem, waardoor Jean al vroeg in aanraking kwam met muziek. Vanaf 1970 studeerde Jean notenleer-muziekgeschiedenis aan het conservatorium in Brussel. Naast muzikant bij onder andere Raymond van het Groenewoud, Wim De Craene en De Nieuwe Snaar was Blaute vooral als producer en arrangeur actief. Zo werkte hij nauw samen met Clouseau, K’s Choice, Henny Vrienten, Urbanus en De Kreuners. Zelf had hij een kleine hit met ‘Bananen’. Zijn bekendheid heeft hij te danken aan tv-programma’s als ‘De Drie Wijzen’, ‘De Rechtvaardige Rechters’ en ‘Tournée Génerale.’ In’ het vallen en opstaan’, zijn memoires, blikt hij mild terug op zijn rijke carrière.

Op zondag 21 januari komt niet minder dan Dirk Verhofstadt over ‘Het succes van extreemrechts’. Dirk Verhofstadt is moraalfilosoof en auteur van verschillende politieke, filosofische en historische boeken. Hij doceerde media-ethiek aan de Universiteit Gent en maakte een doctoraat over Pius XII en de vernietiging van de Joden. Voorts schreef Verhofstadt de bestseller “Dirk Verhofstadt in gesprek met Etienne Vermeersch”. De voorbij jaren publiceerde hij regelmatig over de Holocaust. Zijn recentste publicatie is “Dagboek 1933”. Het gevaar van extreemrechts waarin hij parallellen trekt tussen de opmars van Adolf Hitler in de jaren dertig en het succes van hedendaags extreemrechts.

Op zondag 18 februari 2024 is het De wereld volgens Christophe Vekeman: Christophe Vekeman schreef onder meer de bekroonde romans “Hotel Rozenstok” en “Cruise”, alsook een biografie over countryzanger Johnny Paycheck. Hij is een van de meest gevraagde en gesmaakte schrijvers op Vlaamse en Nederlandse literaire podia, waar hij poëzie brengt uit “Seiionte’s” en “Dit is een slaapkamer meer nu”. Vekeman heeft een wekelijkse boekenrubriek in het Klaraprogramma Pompidou.  Eveneens voor Klara maakte hij samen met Lies Steppe indertijd het negendelige “Hillbilly Fever”, waarin hij de countrymuziek in al haar facetten belichtte. Elke week verschijnt zijn actualiteitencolumn, “De Wereld volgens Vekeman” in De Standaard Weekblad. Zijn zeventiende boek “Carwash”, dateert van mei 2021.

Op zondag 17 maart komt Tinneke Beeckman over “Hoe actueel is Machiavelli?” Tinneke Beeckman is filosofe, docente en columniste. Ze studeerde moraalwetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. In 2003 promoveerde ze op een proefschrift over Sigmund Freud en Friedrich Nietzsche. Van 2003 tot 2012 was ze aan de VUB verbonden als postdoctoraal onderzoekster en gaf er ook les. In 2010 publiceert ze als politiek commentator in De Tijd, De Standaard, De Morgen en NRC Handelsblad. Met haar boek “Door Spinoza’s lens” – ze benaderde filosofie op een praktische en hedendaagse manier – wist ze het grote publiek te bereiken. In haar inmiddels derde verschenen boek “Machiavelli’s lef” toont Beeckman aan dat Machiavelli’s werken tal van inzichten bevatten die van belang zijn voor burgers van nu.

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

Zondag 17 december is er het ‘Gala van de Cultuur’, de uitreiking van de cultuurprijzen en kortverhalenwedstrijd. Voorzitter Rita Rogiers en bestuurslid Kurt De Schepper kwamen er ons meer over vertellen. Het Stadsbestuur van Deinze en de stedelijke Cultuurraad nodigen iedereen uit tot het Gala van de Deinse Cultuur op zondag 17 december om 17 uur in het Leietheater. Het is gratis mits vooraf inschrijven. Iedereen kon stemmen!

Om het culturele leven in Deinze aan te moedigen en te bekronen, reikt het stadsbestuur tweejaarlijks drie cultuurprijzen uit. Het stadsbestuur machtigt de Cultuurraad om de uitreiking van de cultuurprijzen te organiseren. Tevens worden de laureaten van de Kortverhalenwedstrijd 2023 bekendgemaakt. Elke cultuurprijs omvat een blijvend aandenken (kunstwerkje) en een financiële beloning van 500 euro. In 2023 worden 3 cultuurprijzen toegekend. Bij de beoordeling van de kandidaten worden volgende inhoudelijke criteria gebruikt:
1. Cultuurprijs voor cultuurcreatie: zelf cultuur maken
• De kwaliteit en creativiteit van de eigen cultuurproductie
• De kwantiteit van zelf gemaakte cultuurproducten
• De diversiteit van de cultuurproductie
• De publieke waardering van de eigen cultuurproductie
2. Cultuurprijs voor gemeenschapsvorming: mensen samen brengen
• De kwantiteit en de diversiteit van de ontmoetingsmomenten
• De aandacht voor het samenbrengen van verschillende bevolkingsgroepen en de participatie van kwetsbare doelgroepen
• De publieke waardering van de activiteiten
• De zorg voor de opbouw van blijvende sociale netwerken
3. Cultuurprijs voor jeugd & cultuur: cultuur voor jongeren
• De inspanningen om cultuur bij de jeugd te brengen
• De publieke waardering van de activiteiten bij de jeugd
• De aandacht voor bijzondere doelgroepen bij de jongeren
• De aansluiting van het aanbod bij de specifieke jeugdcultuur

Jean-Paul De Vos en Garry Hagger (telefonisch) hadden het over het Kerstconcert in Bachte-Maria-Leerne. Op zaterdag 16 december om 20u. organiseert het comité ‘Feest op het Plein’ een Kerstconcert met Garry Hagger en zijn Live Band in de O.-L.-Vrouw en St.-Jan kerk in de Ooidonkdreef te Bachte-Maria-Leerne. Tickets kosten €25 en kunnen verkregen worden via info@feestophetpleinbachte.be

Dennis Boonen stelde als laatste gast de Kerstmarkt Winterleie in het DVC Heilig Hart voor die plaats heeft op zaterdag 16 december. Met meer dan 140 vrijwilligers zijn zij één van de grootste ééndaagse events van Deinze en omstreken. Daarnaast schenken ze ook deze keer de winst aan leefgroepen van DVC H. Hart, zodat zij op uitstap of kamp kunnen of extra spelmateriaal kunnen aankopen. Dit jaar organiseren ze al de 5de editie van Winterleie en krijgen ze als kers op de taart Margriet en Celien Hermans op bezoek. Dennis is van de Pediatrisch verpleegkundige-medische dienst, Referentieverpleegkundige pijn. www.dvcheilighart.be

Je kan het programma telkens vanaf maandag integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de knop “Tequila Gemist” boven in het menu van de homepage van deze website. Er is natuurlijk ook nog altijd de Facebook Live op de Facebookpagina van Radio Tequila., die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 + zeventien =