Up To Date 1045

Up To Date 1045

november 27, 2023 0

De Stedelijke Werkgroep Rheinbach was te gast bij Peter en Guido. Sophie De Baere (voorzitter), Petra Schiffers en Christine Van Hecke deelden mee dat zij professor Hendrik Vos, politicoloog, voor een lezing over Europa naar zaal Rekkelinge in Deinze halen op donderdag 30 november. Zowel de ontstaansgeschiedenis als de huidige uitdagingen komen aan bod. Iedereen is van harte welkom om 20 uur.

“Deinze is sinds 1982 verbroederd met de Duitse stad Rheinbach” vertelt Sophie De Baere, voorzitster van de werkgroep. “De huidige relaties tussen beide steden gaan terug op een zakenrelatie van twee betonfabrikanten, een gemeenteraadslid van Rheinbach en de voormalige burgemeester van Deinze Ernest Van De Wiele. De stedelijke werkgroep verbroedering onderhoudt en bevordert de vriendschapsbanden.” “De oorspronkelijke verbroedering is ontstaan in de geest van de Europese eenmaking en we willen met de Stad die gedachte ook bevestigen. Nu de oostelijke grens van Europa door het conflict tussen Oekraïne en Rusland onder druk komt, is het meer dan ooit van belang om die Europese gedachte van samenwerking en broederlijkheid duidelijk te maken, ook aan onze jeugd”, zegt ook Rutger De Reu, schepen bevoegd voor verbroedering. “Daarom nodigen we samen met de scholen van Deinze op donderdag 30 november politicoloog en professor Hendrik Vos uit voor een lezing over Europa. In de namiddag zal hij voor de schoolgaande jeugd spreken, maar ‘s avonds is iedereen welkom.” Hendrik Vos neemt je mee op reis door het continent en vertelt je alles over de rijke ontstaansgeschiedenis. De Europese eenmaking doorliep een traject met grillige lijnen en vol onverwachte kronkels, ze ontstond stap voor stap, zonder draaiboek of breed gedragen plan. Ook de huidige uitdagingen (energie, oorlog en klimaat) komen aan bod in deze boeiende lezing. Dompel je onder in Europa met deze ervaren gids!
Locatie: De Rekkelinge, Desiré Delcroixstraat 1 C, 9800 Deinze
Deuren open: 19.30 uur; Start lezing: 20.00 uur. Prijs: 5 euro te bestellen via www.deinze.be/hendrikvos

Elke Van Parys van Heydays, organiseert een Benefiet Boeklancering in het Leietheater in Deinze op 30 november. De avond staat volledig in het teken van haar nieuwe boek ‘De perfecte presentatie’ én van het goede doel, nl. de strijd tegen huidkanker. De opbrengst van het event gaat integraal naar het kankeronderzoek van het team van Prof. Dr. Bart Neyns van het UZ Brussel. Dat team begeleidde haar collega Hayke Petrus die vorig jaar (19/11/2022) helaas de strijd tegen huidkanker verloor. Ze was amper 34 jaar… Met het benefietevenement en haar boek wil ze graag haar laatste wens verder in vervulling brengen.

Elke richt zich vooral tot professionals, zaakvoerders en bedrijfsleiders, maar in principe is iedereen welkom die interesse heeft in de thema’s van haar boek (presenteren en perfectionisme) en daarbij ook nog eens graag het goede doel steunt. Meer dan 200 mensen registreerden hun deelname, voornamelijk mensen uit haar eigen professionele netwerk. Elke Van Parys is medezaakvoerder van Heydays waarmee ze taal- en communicatietrainingen voor bedrijven geeft. Heydays is gevestigd in het opvallende gebouw in Astene in de Kapellestraat 106 aan de Leie, recht tegenover de Colruyt. Met Heydays’ productions maken Elke en haar team ook producten zoals video’s en learning apps voor bedrijven en onder die hoedanigheid schreef Elke enkele jaren geleden al ‘De kunst van het trainen’, een boek over online trainen. Haar tweede boek heet ‘De perfecte presentatie’. Haar boek behandelt twee thema’s, namelijk perfectionisme en presenteren, gaande van spreken voor een grote groep tot een idee pitchen aan je baas. Veel mensen hebben angst om voor een grote groep te spreken en dat vooral voortvloeiend uit perfectionisme.

Christophe Stienlet, bekend van o.a. Foute Vrienden en Schuif Af, praat de avond aan elkaar. Belpop Bonanza met Jan Delvaux en dj Bobby Ewing zorgen voor muziek en hun set werd samengesteld op basis van haar boek. Daarnaast komen twee gastsprekers: Marijke Vissers over haar inspirerende verhaal over stotteren en het overwinnen van angst om toch op een podium voor een publiek te spreken. En ook Freya Rowaert uit Deinze komt spreken. Zij vecht al jaren tegen kanker en heeft van haar pijn een mooi verhaal gemaakt. Na de voorstelling is er nog een receptie. Deuren openen om 19.30 uur en de voorstelling start om 20 uur. Voor een ticket betaal je 35 euro. Hiervoor ontvang je ook nog een goodiebag, drankjes en hapjes achteraf. Voor 65 euro krijg je het boek erbij. Info en tickets via www.elkevanparys.biz/my-events.

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

Peter en Guido praatten met Filip Claeys – Diensthoofd Onderwijs en gemeentelijke basisscholen – en Nathalie Lambrecht – de (nieuwe) schepen van Onderwijs – over Deinze als Onderwijsstad, o.a. ook over de stand van zaken rond Groeipunt
Zij hadden het in eerste instantie over de algemene situatieschets van het onderwijs in Deinze, een onderwijsstad. Wat heeft Deinze te bieden? Het ging ook over de werking van de onderwijsraad en over De Katrol. Filip Claeys als diensthoofd  onderwijs belichtte zijn rol.

Stand van zaken rond Groeipunt. De lessen Nederlands voor anderstaligen in Deinze worden voortaan gegeven op de tweede verdieping van het RAC-gebouw. Centrum Voor Volwassenenonderwijs Groeipunt en het stadsbestuur van Deinze werken daarvoor samen. Tot vorig schooljaar gebeurde dat op verschillende locaties: in Brielpunt, KADE, De Pulle en ’s avonds in het Erasmusatheneum. De Technische dienst van de Stad bouwde de kleine kantoorruimtes op de tweede verdieping om tot acht volwaardige klaslokalen, waaronder één computerlokaal. Op die manier kan iedereen Nederlandse les volgen, in verschillende niveaus van beginner tot gevorderde. Naast de leslokalen is voorzien in een berging, secretariaat, leraarskamer en kitchenette.  Nederlands leren als anderstalige is bijzonder belangrijk. Het verhoogt zelfredzaamheid, sociale inclusie en kansen op de arbeidsmarkt. Het is niet meer dan logisch dat de stad ervoor zorgt dat iedereen die Nederlands wil leren, daar ook de kans toe krijgt. Naar schatting 300 cursisten zullen dit jaar Nederlands volgen in het RAC.

Wontergem Wintert op 8 december. Lieven Tack van het Lucien Buyssecomité, Elewout Maes en Frank De Vetter van de Ouderraad Wonterwijs en Jeanine Galle van Ferm kwamen het project voorstellen. Er is een Kids Run en een Buysse Loop, die ook kan gewandeld worden, tussen 18 en 20 uur: om 18u. voor de kinderen en om 19 u. voor de volwassenen. Er is daarnaast een Wintermarkt Food & Drinks met deelname van Wontergemse verenigingen als de Wonterwijs Ouderraad, het Lucien Buyssecomité; ’t Zalwerewazijn, Ferm… Alles vindt plaats op de speelplaats van VBS Wonterwijs.

Je kan het programma telkens vanaf maandag integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de knop “Tequila Gemist” boven in het menu van de homepage van deze website. Er is natuurlijk ook nog altijd de Facebook Live op de Facebookpagina van Radio Tequila., die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 + elf =