Radio Tequila met Up To Date live op locatie in de Farmfabriek in Deinze

Radio Tequila met Up To Date live op locatie in de Farmfabriek in Deinze

november 20, 2023 0

 

Op zondag 19 november was Radio Tequila live aanwezig in de FARMFABRIEK aan de Slachthuisstraat in Deinze ter gelegenheid van de “Dag van de Ambachten”. Waarom hier? Wel heel eenvoudig, naast het FARM CAFÉ, is dit ook een thuis voor creatievelingen, kunstenaars, designers en ambachtslieden in verschillende ateliers. We krejgen ze in de loop van ons programma UP TO DATE – dat uitzonderlijk tot 4 uur duurde hier bij ons aan tafel. Om 12 uur kwamen initiatiefnemer Joost Van der Cruysse en zijn zakenpartner Greg Moulin het verhaal van de Farmfabriek verduidelijken. Zij waren ook de initiatiefnemers van deze Open dag van de Ambachten hier in deze Farmfabriek. Naast de verschillende deelnemers aan de Dag van de Ambachten verwelkomden we nog 3 andere gasten: om 11 uur komt Wim De Coninck – voormalig voetballer, nu analist maar ook acteur, zijn nieuwste theaterstuk voorstellen dat de volgende week in première gaat. Ook Cantate Domino kwam langs: zij worden 70 jaar en ze vieren hun jubileum op 25 & 26 november. Maar beginnen deden Peter, Judith en Eva met een muzikaal duo: DUO ACCELL.

DUO ACCELL, Patricia George en Artem Shmahaylo, nam een CD op. Deze wordt voorgesteld in de Scheve Schuur op 26 november. Vandaag kregen we al een avant-première te horen. Hun allereerste CD-voorstelling vindt plaats in de Scheve Schuur in Machelen op 26 november 2023 om 11u. Duo Accell is in het leven geroepen door Patricia George. Het duo biedt de luisteraar een ongewone combine: knoppen en snaren, balg en boogstreken, hout en staal ontmoeten, confronteren of omarmen mekaar om samen een bijzonder klankidioom te creëren. Dit muzikale duo nodigt u uit in hun wereld van gevoeligheid, aanschouwelijkheid en virtuositeit. Hun klankkleur en eigenheid bieden de luisteraar een veelzijdig en uniek programma.

Patricia George studeerde accordeon en kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen bij Roger Eggermont en Theo Mertens waar ze de eerste prijs Accordeon en de eerste Prijs Kamermuziek telkens met onderscheiding behaalde. Vanaf 1995 ging ze op wereldtournee met de productie “La Tristeza Complice” naar een choreografie van Alain Platel. Daarnaast werkte ze nog samen met enkele belangrijke productiehuizen. In 2009 richtte ze samen met enkele andere artiesten de groep CIRCACINCO op waarbij de sensuele, fijngevoelige en karaktervolle tangomuziek centraal staat.

Artem Shmahaylo studeerde cello aan het Kryvyy Rih State Music College bij Elvira Zaitseva en behaalde zijn master- en postdoctorale titel aan de Lviv State Music Academy. Hij werkte in tal van ensembles en orkesten zoals “Nova Art” String Quartet, “Classic-Modern” String Quartet, Ensemble of Contempory Music “Pro en Contra”, International New Symphony Orchestra Liviv, Chamber Orchestra “Virtuosos of Liviv”, Symfonieorkest van Opera Studio Liiv, etc. Hij haalde nog verschillende prijzen binnen. Hij was gedurende 4 jaar cellist bij het String Quartet. Tijdens deze samenwerking bezocht hij meer dan 70 landen over de hele wereld. Muziekkeuze: Duo Accell: 2 nummers uit de CD ‘CONNECT’: bv. Italian Birdie, Broken of Un viaggio.

Iedereen was welkom aan de Slachthuisstraat in Deinze. De deuren bleven open tot ‘s avonds laat! Alle ateliers passeerden tussen 10 en 14 uur de revue en kwamen plaats nemen voor een gesprek. Het eerste atelier was “CLAYBREAK” met Reninca.
Haar keramiek workshops zijn niet alleen leerzaam, maar ook superleuk! Reninca begeleidt je van A tot Z en zorgt ervoor dat je met een prachtig kunstwerk naar huis gaat. De workshop duurt 2 uur en is heerlijk rustgevend, maar tegelijkertijd ook opgeladen vol energie. Kom eens langs en ontdek hoe leuk het kan zijn om creatief bezig te zijn met klei! Muziekkeuze: Back on 74 van Jungle.

Trees De Mits, beeldend kunstenaar – Mixed Media- keramiek, fotografie, fotografie, sculptuur, installatie en Marnix Hoys, tekeningen en keramische beelden, werd vertegenwoordigd Greg Moulin. Zij is zelfstandig kunstenaar sinds 1989. Ze studeerde en werkte als docente keramiek gedurende 20 jaar in Sint-Lucas Beeldende Kunst Gent. Vijf jaar geleden vestigde ze zich samen met haar partner Marnix Hoys in Farmfabriek als een van de eerste bewoners. Ze is een multimedia kunstenaar en maakt o.a. sculpturaal werk in porselein dat ze presenteert via installaties. Ook fotografisch werk, tekenen en schilderen ontwikkelt ze in haar atelier op de bovenverdieping. Muziekkeuze voor Trees: Cloudbusting van Kate Bush.

Marnix Hoys is keramist in hart en nieren. Hij maakt tekeningen, schilderijen en sculpturale keramiek. Het zijn kunstwerken die groeien vanuit de manier waarop hij de wereld om zich heen beleeft. Hij boetseert hoofdzakelijk figuratieve werken. Zijn recente keramische figuren zijn beladen met herinneringen meegebracht van Japan. Zoals de rode zijde uit de voering van kimono’s gesneden waarmee hij zijn beelden omzwachtelt, of de uchiwa, de papieren waaiers achter het hoofd van zijn beelden. Ontdek zijn atelier en vooral zijn werken, op het eerste verdiep in Farmfabriek. Marnix was tijdens de periode van het Open Atelier Weekend niet aanwezig maar zijn atelier werd omgetoverd tot etalage. Muziekkeuze voor Marnix: The Gipsy Faery Queen van Marianne Faithfull

Cindy Christis van het Stoffensief is ook Scenograaf en Event Planner. Cindy werkt met Farmfabriek samen en heeft het Open Atelier Weekend voorzien van de passende scenografie zodat de werken die door de verschillende ateliers worden gemaakt mooi in beeld worden gezet. Muziekkeuze: Lieve kleine piranha van Gorki.

Michael De Ruyck werkt hoofdzakelijk met verf, potlood, krijt, papiercollage, karton en hout! Michael is een creatief kunstenaar en werkt in hoofdzaak met verf, potlood, krijt, papier, collage op papier, karton en hout of wat zich ook aandient waarbij de drager vaak inspiratie biedt. Het resultaat is belangrijk en draagt de sporen van het werkproces; het is op voorhand niet bepaald wat zal worden afgebeeld of wat het resultaat moet zijn – dat werkt toch meestal niet bij hem – maar hij gaat waar het werk hem brengt. Het werk is eerder grafisch/abstract van aard maar er kan soms wel een figuur/voorwerp in gezien of bedacht worden. Michael werkt voornamelijk in zwart/wit en de kleur van de drager. Muziekkeuze: Cold Little Heart van Michael Kiwanuka.

Wim De Coninck brengt een nieuwe voorstelling op de planken: ‘Met dertien in een dozijn’. Ex-voetbalkeeper Wim debuteerde met de solovoorstelling ‘Den boer op’ tijdens de Gentse Feesten 2019, gevolgd door ‘Vader, waarom koersen wij?’ en nu dus ‘Met dertien in een dozijn’, het eerste stuk dat hij zelf schrijft. ‘Met dertien in een dozijn’ heeft als ondertitel: Een niet alledaagse familiekroniek met een lach en een traan’.

Het verhaal: Een niet alledaagse familiekroniek over het leven van Wim De Coninck. Deze voetbalanalist en gewezen topkeeper brengt na zijn solodebuut ‘Den boer op’ en de humoristische dialoog ‘Vader, waarom koersen wij?’ nu ook zijn eigen familie/levensverhaal op scène. Dat speelde zich af in een kroostrijk gezien met tien kinderen. Zijn moeder was 33 jaar toen ze haar tiende kind kreeg. Met een tikkeltje melancholie én humor kijkt hij terug op zijn allesbehalve doorsnee opvoeding. Als u wilt weten waarom de De Conincks nooit werden uitgenodigd, waarom Wim nooit nee kan zeggen, waarom ze nooit met 13 aan tafel zaten, waarom zowel de zonen als de dochters elk jaar een bal kregen van Sinterklaas en andere smakelijke anekdotes, dan moet u zeker komen kijken. Want een lach kan niet zonder een traan… en omgekeerd. Hier komt geen VAR aan te pas. Na een reeks try-outs komt nu  e voorstelling in Theater Tinnenpot op vrijdag 24 november a.s.

Maison d’elle is een keramiekstudio uitgebaat door Eline en haar man. Eline studeerde interieurarchitectuur te Gent, Maison d’ elle werd daardoor in eerste instantie opgericht met als visie het interieur vormgeven. Tijdens haar studies vond Eline reeds de liefde voor keramiek waardoor Maison d’ elle vrij snel evolueerde naar een keramiekstudio. Ondertussen kon Eline de liefde voor keramiek doorgeven aan haar man en zijn zij nu beide actief in het atelier. Naast het vervaardigen van eigen werk, bieden zij ook keramiekworkshops aan. Bij deze workshops laten zij jullie graag op een speelse, creatieve manier kennismaken met de wereld van keramiek. Maison d’ elle neemt deel aan De Warmste Week van Studio Brussel. Schrijf in voor haar workshop “De Warmste Bad-eend”. Decoreer een biscuit gemakken bad-eend met glazuur. De opbrengst van de inschrijvingsgelden gaan naar De Warmste Week van Studio Brussel. Klik hier om je in te schrijven: https://maison-d-elle.com/de-warmste-badeend . Muziekkeuze: Last Christmas van Wham.

Het Glasatelier van Greg Moulin: Kunstobjecten uit Glas – een passie voor Glas. Zeven jaar geleden heeft Greg de interieur- en eventwereld vaarwel gezegd en heeft hij zijn eigen glasatelier geopend waar hij kunstwerken en designobjecten maakt. Naast het creëren van kunstwerken met glas wordt het atelier op wekelijkse basis opengesteld voor het organiseren van creatieve workshops met glas. De workshops richten zich vooral op mensen die een creatieve namiddag willen beleven in het glasatelier en op deze manier enkele glas-verwerkingstechnieken onder de knie willen krijgen. Deze hebben plaats in een ontspannen sfeer en je gaat naar huis met een leuk decoratief werkstuk of kunstwerk in glas. Muziekkeuze: Rhythm is a dancer van Snap.

Brett Oppeel is een toegewijd grafisch ontwerper uit Deinze met een no-nonsense aanpak. Hij biedt − met de nodige expertise en efficiëntie − een houvast aan starters, zelfstandigen en ondernemingen met als doel hun visuele communicatie naar een hoger niveau te tillen. Aan de hand van een nauwe samenwerking met respect voor de waarden van de klant creëert hij een aantrekkelijke merkidentiteit. Een nieuwe en clevere branding, logo, huisstijl of website maken vaak het verschil. Muziekkeuze: Embryonic Journey van Jefferson Airplane.

Farmfabriek en Farm Café werd voorgesteld door Greg Moulin. De Farmfabriek is een thuis voor creatievelingen, kunstenaars, designers en ambachters. Sedert 1 juli 2021 is er iets nieuws in de Farmfabriek, het creatieve nest in de Slachthuisstraat in Deinze. Medeoprichter Joost Van der Cruysse en zijn zakenpartner Gregory Moulin hebben een nieuwe wind doen waaien. Ter gelegenheid van de Dag van de Ambachten zenden wij met UP TO DATE live van hier uit. Het oorspronkelijk concept van de Farmfabriek is opgestart in 2018 en werd na een sluiting en renovatie van 15 maanden heropgestart mede dankzij Greg Moulin die samen met Joost het horecagedeelte, het Farm Café, vernieuwden. Het oude fabriekspand van weleer werd zo helemaal omgeturnd tot een gezellige ontmoetingsplaats voor creatieve geesten. De Dag van de Ambachten wordt sinds 2006 georganiseerd door de FOD Economie, met de steun van de minister van Middenstand en KMO’s, en heeft tot doel de knowhow en het talent in de verf te zetten van de duizenden ambachtslui die in België actief zijn. De Dag staat open voor ambachters die wettelijk erkend zijn. Die erkenning bevestigt het authentieke karakter van de activiteit van de ambachter, het manuele aspect van het werk en de ambachtelijke vaardigheden. Bijna 2.000 Belgische ambachtslieden hebben deze erkenning. U kunt ze gemakkelijk herkennen aan het logo “Erkend ambacht”. Vandaag stellen hier in de Farmfabriek 8 ateliers hun atelier open voor het publiek. Muziekkeuze: Jimmy eat world – The middle.

’t Klein Ateliertje, Ine Vander Cruyssen, is keramiste en pottenbakker. Haar keramiek verhaal begon in 2017 toen ze bij een pottenbakker op bezoek ging. Ze volgde een initiatieles en kreeg de kleikriebels te pakken, waarop ze zich inschreef om de opleiding pottenbakken bij Syntra West te volgen. Vol ongeduld begon ze aan de opleiding, maar al snel kwam Ine tot het besef dat dit een ambacht is en dat ze het stapje voor stapje zou moeten leren. Ine ontmoette tijdens haar opleiding tal van getalenteerde pottenbakkers, ze leerden haar de knepen van het vak en gaven aan Ine hun passie voor keramiek door. Muziekkeuze: Warrior van Oscar and the Wolf.

Goudsmid & Juweelontwerper Evi Mestdagh. Naast haar deeltijdse job als ergotherapeut is Evi goudsmid in bijberoep. Vandaag vind je in haar atelier unieke en op maat gemaakte juwelen. Hierbij gebruikt ze het liefst eerlijke en duurzame materialen, zoals gerecycleerd goud en (edel)stenen. Organische materialen zoals glas, steen en hout kunnen worden verwerkt. Alles wordt van begin tot eind met de hand gemaakt en wordt met veel geduld en liefde afgewerkt. Ook werd ze geschoold in de verloren wastechniek waardoor veel ontwerpen mogelijk worden. Muziekkeuze: ‘Au Hasard’ van Dans Dans.

Rudy Haerens, zingend bestuurslid, en Lusie Leroy, bestuurslid en kenner van Virginie Loveling, met Marc Van den Berghe van Cantabile koor Deinze dat zijn 70-jarig jubileum viert op 25 en 26 november. Bij die gelegenheid wordt een jubileumconcert georganiseerd op zaterdag 25 en zondag 26 november. Erfgoedvereniging Het Land Van Nevele werkt zijdelings mee aan het groot feest met twee concerten van het jarige koor Cantabile. Zij hebben daarvoor een speciale compositie laten maken met gedichten van Virginie Loveling en dat is  toch wel iets speciaals.

Cornelia van Atelier Fluweel heeft als ambacht stofferen. Haar atelier straalt één en al ambacht uit. Het ambacht van het stofferen. In haar atelier kun je terecht om een waardevol zitmeubel waar veel nostalgie en emotie aan vasthangt, nieuw leven in te blazen. Er is keuze uit exquise meubelstoffen om een “oud” zitmeubel terug te brengen naar deze hedendaagse tijd. Zo gaan nostalgie, emotie en hedendaags design hand in hand. Muziekkeuze: Controversy van Prince.

Pohaku Studio werd vertegenwoordigd door Karel De Jaegere en Katherina Goyvaerts. Hij creëert exclusieve dingen uit hout, zij schildert vanuit haarzelf, los van ideeën, verwachtingen of leerscholen. Gewoon schilderen en kijken wat er komt!
Karel De Jaegere is meubelmaker van opleiding. Door allerlei bochten in zijn carrière is hij in het dagelijkse leven bezig met transport, logistiek en bedrijfsafval, maar de meubelmaker in hem klopte al meermaals aan de deur. In zijn atelier binnen Farmfabriek wil hij enerzijds zichzelf de ruimte geven om tot “maken” te komen, zonder rekening te houden met wat gewenst of verwacht wordt van een klant. Aan de andere kant wil hij een ruimte creëren waar mensen met een plan of een idee, maar niet de nodige machines ter beschikking hebben, naartoe kunnen komen. Om zo hun idee uit te werken met eventuele begeleiding van Karel. Muziekkeuze: Girl I Love You van Massive Attack.

Creativiteit heeft altijd in Katherina gezeten. Tekenen, schilderen, knutselen… Eigenlijk deed ze niets liever. Jammer genoeg stak even vaak de onzekerheid op en ging ze het uit de weg. Pas een jaar geleden durfde ze dit van zich afzetten. Op een ochtend (rond een uur of 4 ergens in april) voelde ze zich overspoeld worden door een druk om te schilderen, om te creëren. Deze keer 100% vanuit haarzelf, los van alle ideeën, verwachtingen of leerscholen. Gewoon schilderen en kijken wat er komt. Zo bevrijdend… Het was heerlijk!

Tailorize is het kleermakersatelier van Orfelia Vlerick. Orfé is kleermaker en maakt maatpakken op maat. Orfélia is nog maar net aangekomen in Farmfabriek en is haar atelier nog aan het installeren. Ze vestigt zich als kleermaker (Tailor) en maakt maatpakken voor mannen. Muziekkeuze: Uprising van Muse

Later in de loop van de namiddag was er ook nog een wijnproeverij in een organisatie van Hola Vinos. Hannelore en Wouter hebben een 7-tal Spaanse wijnboeren uitgenodigd en deze komen persoonlijk hun mooiste en lekkerste selectie aan wijnen presenteren.

Peter, Judith en Eva werden technisch ondersteund door Ronny en Frank.

Je kan het programma telkens vanaf maandag integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de knop “Tequila Gemist” boven in het menu van de homepage van deze website. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 + 1 =