Up To Date 1043

Up To Date 1043

november 13, 2023 0

Helmut Lotti trad op 1 november op in de Brielpoort met zijn Helmut Lotti Goes Metal. Een uniek concert waarbij hij zijn innerlijke metalhead losliet en een uitgebreid hardrockrepertoire bracht met al zijn favorieten uit het genre, waaronder classics van Alice Cooper, AC/DC, Mötörhead, Scorpions én natuurlijk Iron Maiden! Niet toevallig allemaal bands die ooit in de iconische rocktempel De Brielpoort optraden. Maar in de namiddag, nog vóór het optreden, ging Helmut rustig op de koffie bij onze journalist Carlos Alleene voor een uniek interview! Je kan hier opnieuw beluisteren.

Over enkele dagen verschijnt het tijdschrift Het Land van Nevele. Hugo Schaeck en Stefaan De Groote hebben het over het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid in Deinze terwijl Chris Fermon een artikel wijdt aan Willy Planckaert die volgend jaar 80 jaar wordt. Willy was met hen meegekomen naar de studio van Radio Tequila.
Het tijdschrift Het Land van Nevele staat terug vol interessante artikels. In het programma werd speciaal 2 artikels speciaal onder de loupe genomen. Clara Van Lierde, het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid in Deinze (uit Landegem) van auteurs Stefaan De Groote en Hugo Schaeck. Daarnaast wordt Willy Planckaert, de bekende wielrenner van weleer, tachtig op 5 april 2024. Auteur van dat artikel is Chris Fermon.

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

Dunsa geeft een boek uit over de Leiepoëzie in Deinze en Leiestreek. Eddy Vaernewyck, één van de tien auteurs van het boek en tevens één van de vijf redactieleden, kwam samen aan onze interviewtafel met Steven Van de Putte, gewezen stadsdichter en medesamensteller van het boek ‘Caleidoscoop van de Leiepoëzie: van Gezelle tot Demets’.

Op donderdag 16 november 2023 stelt Dunsa, Kring voor Geschiedenis, Kunst en Erfgoed, het boek ‘Caleidoscoop van de Leiepoëzie: van Gezelle tot Demets’ voor, een werveled naslagwerk over de geschiedenis van de poëzie in de Leiestreek, samengesteld door gewezen stadsdichter Steven Van de Putte. Het boek wordt feestelijk voorgesteld tijdens deze literaire avond in het Museum van Deinze en de Leiestreek (mudel) om 19u30. De toegang is gratis. De avond wordt opgeluisterd met literaire performances van Maaike Carrette en Mieke Geldhof. Eddy Vaernewyck houdt een gasttoespraak over de Vlaamse Poëziedagen in de Leiestreek. Vaernewyck studeerde Germaanse filologie aan de Universiteit Gent en promoveerde in 1985 met een licentieverhandeling over de Vlaamse Poëziedagen. Hij is dichter, auteur en bestuurslid-redacteur van de heemkundige kring Scheldeveld. Als auteur publiceert hij hoofdzakelijk over de geschiedenis en literatuur van het land tussen Leie en Schelde. Onder meer over Cyriel Buysse verschenen verscheidene bijdragen in de jaarboeken van Scheldeveld en in de Mededelingen van het Cyriel Buysse Genootschap. Tevens schreef hij in opdracht van Het Land van Nevele een uitgebreide geschiedenis over Basiel de Craene en de Vlaamse Poëziedagen in Bachte-Maria-Leerne en Merendree. Daarna houdt Hugo Claus-kenner Georges Wildemeersch een causerie over één van de belangrijkste auteurs in de geschiedenis van ons land. Wildemeersch (1947) is emeritus gewoon hoogleraar moderne Nederlandstalige letterkunde van de Universiteit Antwerpen. Hij richtte het Studie- en Documentatiecentrum Hugo Claus op (1994) en gaf de bijdragen tot de Claus-studie ‘Het teken van de ram’ uit (1994-2005).

Het boek zal na de boekvoorstelling in de handel 35 euro kosten. Men kan het boek in voorverkoop bestellen via de website van Dunsa (rubriek ‘Boekvoorstelling Leiepoëzie’):  www.dunsa.be/pdf_files/andere/Leiepoezie.pdf

Eva Put, treedt op als soloartieste op onder de naam “Evawicht”. Vorige maand debuteerde ze met het album ‘PASSANT’, eigenzinnige Nederlandstalige muziek. De nummers van ‘PASSANT’ zijn gebaseerd op gesprekken en de introspectie die daarop volgt. De muziek is een verstrengeling van verhalen en hun sfeer waarbij muzikale grenzen vervagen en ‘spoken word’ en zang één worden. De afgelopen maanden liet ze al enkele singles los. ‘Ouder wordt ze toch’ is de meest recente release.
Vorig jaar werd ze laureaat tijdens de Nekka Wedstrijd (2022). Nadien heeft ze veel live gespeeld en ervaring kunnen opdoen.  Voor optredens: www.evaput.be/evawicht.

In het kader van haar debuutalbum deed ze een release show in C-Mine in Genk op 20 oktober, die zo goed als uitverkocht was, gevolgd door De Kunstwaard en CC Achterolmen. Volg haar op www.instagram.com/evawicht_/ en https://open.spotify.com/artist/3uD8fVeDTH7OOVfah3bwYt?si=6oJgkfhXRfewZ8m9kAitoQ&nd=1
Eva Put, °Evawicht , °BektÚ; +32 484 96 25 06; www.evaput.be

Je kan het programma telkens vanaf maandag integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de knop “Tequila Gemist” boven in het menu van de homepage van deze website. Er is natuurlijk ook nog altijd de Facebook Live op de Facebookpagina van Radio Tequila., die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 − 14 =