Up To Date 1040

Up To Date 1040

oktober 23, 2023 0

Rita De Cock en Franky Declercq van Kando Zulte waren de eerste gasten van Judith en Peter. Zij hadden het over de hobbybeurs van KVG Zulte op zaterdag 28 oktober van 13:00 tot 18:00 en zondag 29 oktober van 09:30 tot 12:00 en 13:00 tot 18:00. Wat? Allerhande hobby’s en zoveel meer ! Waar? Fiertelhof, Staatsbaan 149 in Zulte ; Kostprijs? Gratis ; Alle info: KVG Zulte en 0477 63 11 10 (Franky) – KVG werd intussen in mei Kando

Chris Moreels is met zijn Marthe Koffie van koffiebranderij Buizerd & Saars uit Kruisem genomineerd voor ‘Hét Product Made in Oost-Vlaanderen’ 2023. Deze selectie is een erkenning voor hun toewijding aan een hoogwaardig Oost-Vlaams product en vakmanschap. Het is een gloednieuwe verkiezing die ondernemers in de spotlights zet met hun lokale productie, of het nu gaat om baanbrekende technologie, unieke creaties of ambachtelijk vakmanschap. Uit meer dan 400 inzendingen werden door de redactie 20 kanshebbers geselecteerd. Nu is het belangrijk wie de top 5 haalt!
Het is een uitgelezen kans om het ambacht van het branden van koffie en Kruisem in de schijnwerpers te plaatsen.

Toen Chris in 2018 zijn branderij oprichtte had hij een duidelijk plan: de mensen laten genieten van pure ambachtelijke koffie. Dat betekent terug gaan naar de essentie en dat is enerzijds single origine koffie, dat is één variëteit van één plantage of één gebied op ambachtelijke wijze gebrand. Anderzijds de rechtstreekse samenwerking met de lokale koffieboer. Voor hem de kortste keten, want koffie kan vooralsnog niet in Europa verbouwd worden door zijn specifieke klimaatomstandigheden. In 2020 kreeg hij hiervoor door de FOD Economie als eerste Oost-Vlaamse koffiebranderij het label ‘erkende ambacht’. Dit niet alleen omwille van zijn manier van branden maar ook door zijn rechtstreekse samenwerking met een koffieboer uit Honduras. Zijn koffie ‘Marthe’, genaamd naar zijn dochter, wordt rechtstreeks geïmporteerd uit Honduras en neemt hij rechtstreeks af van zijn familieplantage in Atima. Rony, eigenaar van Koffie Quin, woont sinds 2003 in het Oost-Vlaamse Bassevelde waar hij rechtstreeks in contact staat met zijn dorp. Het volledige productieproces van de koffie is een dorpsgebeuren; van het handmatig plukken tot het wassen en drogen van de koffie. En dat resulteert in een aromavolle dessertkoffie met een speels karakter. Door het betalen van een eerlijke prijs kan Rony de kwaliteit van de koffie jaar na jaar verbeteren en dit op ecologische wijze.

De campagne Stem voor het Product Made in Oost-Vlaanderen loopt sedert 16 oktober en dit nog tot en met 29 oktober 2023. Iedereen kan nog zijn stem uitbrengen via www.made-in.be/stem. De link om op Buizerd & Saars te stemmen vinden de luisteraars via de sociale mediakanalen, maar ook in hun winkel, bij enkele lokale handelaars en partners. De winnaar wordt bekend gemaakt op 21 november 2023 in het KMSKA-museum te Antwerpen.
Contactgegevens: BUIZERD & SAARS, CHRIS MOREELS; KRUISEM; info@buizerdensaars.bewww.buizerdensaars.be

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

Peter had telefonisch contact met Deinzenaar Lukas Gevaert, Freelance director – cinematograaf in de kortfilm “In attesa di una tempest solare”, een competitie voor Belgian Student Shorts tijdens Gent Fest. Regisseur Eva Cats.

Joost Vermeersch is bestuurslid van Gezinsbond Deinze en kwam ons informeren over 5 jaar ‘Op Wielekes’ Alles begon met de uitleen van kinderfietsjes eind 2018. De burgemeester deed de vrijwilligers van de Gezinsbond de suggestie om deze service aan te bieden aan de gezinnen. Hij pikte dit idee op in het Gentse waar er toen al enkele Op Wielekes initiatieven waren opgestart. “Samen met mensen van de Fietsersbond gingen we hier graag op in. Fietsjes zijn voor de kinderen immers al snel te klein. Ouders kopen die daarom soms te groot. Soms worden kinderfietsjes ook in minder goede staat doorverkocht.” Ze wilden kinderen meteen de juiste fiets bezorgen die bovendien helemaal in orde is. Kinderen kunnen het fietsje minstens een jaar gebruiken of intussen ook inwisselen voor een grotere.

De stad Deinze verschafte hen daarvoor onderdak. Ze zijn nu gehuisvest in het vroegere Rijks Administratief Centrum (RAC, Brielstraat 25), waar heel wat ouders met hun kinderen gretig een fietsje tegen een geringe huurvergoeding komen uitkiezen. Ze zorgen voor een ruim aanbod. Ieder kind komt aan zijn trekken. Meer dan 350 gezinnen deden reeds een beroep op hen en huurden minstens één fietsje. Meer dan 650 fietsjes werden reeds verhuurd voor minstens een jaar. “Momenteel zijn er meer dan 240 fietsjes in omloop, die kunnen bij ons niet meer binnen, maar dat wordt wellicht nooit nodig.”

Ze leren ook heel wat volwassenen fietsen, dit op vraag van het Sociaal Huis en de dienst Welzijn. Voor de meesten is het de eerste keer dat ze het erop wagen. Het zijn dikwijls mensen van allochtone afkomst, maar er zijn ook mensen die al jaren niet meer gefietst hebben omdat ze een angst hebben opgedaan om te vallen. Voor wie uiteindelijk kan fietsen, maar ook voor de (vrijwillige) begeleider, is dit een heuglijk moment. Soms lukt het al na een paar lessen, soms vergt het ook wat doorzetting, maar de aanhouder wint. Een zestigtal volwassenen slaagde daar al in. “We bieden de lessen, een keer in het voorjaar en een keer in het najaar aan.”

Ook kleuters (van 3 tot 6 jaar) leren bij hen zelfstandig fietsen. De meeste kleuters maken in één les de sprong van loopfietsje naar een gewone fiets. De ouders kunnen hierbij op ondersteuning rekenen van de vrijwilligers van Op Wielekes. Ze gebruiken hierbij een bijzondere aanpak. De lessen “Kijk ik fiets” gaan tweemaal per jaar door (april en oktober).

Ze organiseren bovendien telkens in het voorjaar en in het najaar een reeks van 8 lessen fietsherstel. Ze beperken zich tot maximum 12 deelnemers per les. Een honderdtal volwassenen nam er tot nu toe aan deel. Tussendoor kan iedereen die dit wenst, begeleid zelfstandig aan de eigen fiets leren werken in de fietskeuken. Ten slotte organiseren ze twee keer per jaar (voorjaar en najaar) een tweedehandsbeurs voor kinder- en volwassenenfietsen. Ze mogen hiervoor vooral rekenen op de steun van de Stad Deinze. Vrijwilligers die graag met hen willen meewerken zijn er welkom. Zie www.opwielekesdeinze.be

Peter Corijn, alias Paul Numi bracht vorige maand een boek uit: “True Leaders Deliver”, met ook verhalen over rock en roll en de muziekindustrie. Peter/Paul gaf een inleiding over het boek. We kunnen de vraag stellen of we hier ook iets uit kunnen leren van rock en roll? Zeker weten! Peter vertelde ons enkele anekdotes.

Je kan het programma telkens vanaf maandag integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de groene knop “Tequila Gemist” boven in het menu van de homepage van deze website. Er is natuurlijk ook nog altijd de Facebook Live op de Facebookpagina van Radio Tequila., die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × vier =