Up To Date 1006

Up To Date 1006

februari 27, 2023 0

Schepen van Jeugd en Cultuur Rutger De Reu en Kristof Baertsoen van vzw Miracle kwamen het Muziek- kunstfestival DWARS voorstellen, waarvoor op 4 maart het Leietheater in Deinze helemaal volloopt. Op zaterdag 4 maart slaan acht Deinse organisatoren en kunstenaars de handen in elkaar voor een unieke samenwerking. Deze acht curatoren nemen Leietheater over om jou de meest beklijvende cultuurervaring te bezorgen. Een throwback naar de hoogdagen van de Brielpoort of liever even pauzeren bij ambientmuziek, na het aanschouwen van een speciaal voor deze avond gemaakt kunstwerk? Herbeleef de authentieke Clues-sfeer of laat je verrassen door de digitale spiegel die je zal worden voorgehouden. Het kan allemaal op zaterdag 4 maart in Leietheater. Het publiek zal in ruimtes terecht komen die normaal niet worden opengesteld voor externen.

Wie neemt deel? Kunstinitiatief Platvvorm zorgt voor De Verbinding & De Ontvangst, (ver)beeldende kunst tussen de verschillende ruimten en leidt je doorheen de wirwar van dit indoorfestival. Concertorganisator Miracle vzw tovert de kleine zaal van Leietheater om tot een mini-Brielpoort, inclusief de sfeer en de muziek van de hoogdagen van deze concertzaal! Wulder, de gekende Deinse coverband, brengt covers van de meest spraakmakende bands die ooit in de Brielpoort optraden. Cultuurvereniging Cultuursmakers zorgt voor een warm, experimenteel nest vol ambient synth music. Op de randen tussen aerodynamiek en serendipisme (gave om door toeval te ontdekken) zullen grafismen en videobeelden botsen met een klankenwoud van elektronica. Lukas Gevaert (filmmaker, student RITCS) stelt de doordringende blik van realiteit en illusie in vraag. Kijken en bekeken worden door het medium video. Arscene vzw (vrijwilligersorganisatie die een podium biedt voor concerten, theater, …) nodigt drie muzikanten uit voor een trialoog in een schaduwzijde van Leietheater. Een warme wind raakt gevoelige snaren. Kleppen strijken trapsgewijs neer. Een stem verovert … Wie betovert …? Justine Demarey (filmmaker/fotograaf) toont ‘Putting the pieces together’, waarbij je uitgenodigd wordt in een ruimte waar de nutteloosheid centraal staat. Maar kunnen we het ons nog wel veroorloven om ons te nestelen in dit zinloze bestaan? Kraft Collective palmt de theaterzaal in met een ambitieuze mix van luistermuziek en beeldende kunst. Een plaats om tot rust te komen, hand in hand met een ter plaatse gecreëerd werk van Ward Foulon dat onderzoekt hoe het architecturale eindresultaat van Leietheater met zijn invloeden van Emile Claus en Juliaan Lampens inspiratie kan bieden voor nieuw beeldend werk. Concertorganisator Clues vzw sluit het festival af met dansmuziek o.l.v. Clues-legende en (inter)nationaal bekende dj Red D. Naar verluidt zal ook Kris Klooz zelf zijn steentje bijdragen, 100% Clues-sfeer verzekerd dus!

Wanneer? Zaterdag 4 maart om 20 uur; Waar? Diverse locaties in Leietheater; Prijs? 16 euro; Info en tickets: Leietheater, 09 381 07 40 | leietheater@deinze.be, | www.leietheater.be

Met Dominic De Bruyne, Steven Vandendriessche en Erwin Boddaert hadden we de voorzitter, penningmeester en secretaris van Casting Club of Flanders aan tafel. Voortaan mogen ze zich de Royal Casting Club of Flanders heten want ze bestaan 50 jaar. Eva en Guido hadden het hier voor alle duidelijkheid over een niet alledaags onderwerp: het Vliegvissen! Casting Club of Flanders uit Deinze was de eerste vliegvisvereniging in Vlaanderen. De club ontstond in november 1972. Casting is een techniek voor het werpen met vliegenhengels. De sport ontstond in New York in 1864. Van daar waaide de sport over naar Engeland en het Europese vasteland. Er zijn twee verschillende disciplines: werpen met de vliegenhengel en werpen met de werphengel. Beide disciplines omvatten zowel precisie- als afstandsonderdelen. Het vliegvissen is de oudste vorm van vissen, waarbij vissen worden gevangen met imitaties van insecten zoals eendagsvliegen, muggen, kevers en andere. Het maken van die imitaties is een kunst op zich. De ‘vliegen’ worden immers samengesteld uit materialen zoals hanenveren, konijnenhaar.

De Casting Club of Flanders vzw telt zo’n vijftig leden en heeft sinds jaar en dag zijn standplaats in café The Palace op de Markt van Deinze. Ze organiseren tweewekelijks activiteiten. Sinds 7 februari 2023 mag de vereniging zich door haar vijftigjarig bestaan ‘Koninklijke maatschappij’ heten. De naam werd bijgevolg aangepast naar Royal Casting Club of Flanders VZW. Info: www.castingclub.be

11:00 De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist – publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

Bakkers Luc Welvaert en Hendrik Blanchaert zetten terug hun schouders onder het project van ‘STOP DARMKANKER’. Maart is de maand van “stop darmkanker”. Samen met de 3 apotheken van Nevele en Vosselare heeft men samengezeten en met mekaar in zee gegaan. Jaarlijks krijgen ongeveer 5.000 Vlamingen de diagnose. De ziekte kost per jaar aan 2.000 mensen het leven. Maar wanneer het vroeg genoeg ontdekt wordt, dan is er 95% kans op genezing. Sinds 2013 is er daarom het Vlaams bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Het thema ligt Luc nauw aan het hart, want hij verloor drie familieleden aan darm- of maagkanker. Drie trefwoorden zullen al zeker letterlijk en figuurlijk over de toonbank gaan bij beide bakkers gedurende de maand maart: LACHEND KAKSKE”, “ BOULE-SHIT” en nieuw dit jaar het “ LACHEND TOM-POUCEKE”. Het is een tompoes met een vulling van chocoladecrème en een lachend kakje erbovenop. Met deze ludieke gebakjes wil men de mensen doen lachen, maar ondertussen het onderwerp darmkanker bespreekbaar maken. Per verkocht gebak schenkt men 50 eurocent aan de vzw Stop Darmkanker. De gebakjes zijn de hele maand maart te verkrijgen bij Bakkerij Welvaert en bij Bakkerij Blanchaert en enkele collega’s in de regio.

Jeugdtheater Crea brengt ‘Alice’ in zaal Vooruit in de Palace. Regisseur Bernd Verzele en actrices Stella Vandevelde en Bo Loncke waren in de studio van Radio Tequila. Jeugdtheater Crea gaat voor het eerst ertegenaan in 1979. Meer dan 40 jaar na datum blijft Crea een vaste waarde binnen de werking van moedervereniging Vooruit Deinze. Crea maakt ieder jaar opnieuw een musical van formaat. Deze dolle bende blijft constant veranderen maar één ding blijft gelijk: de passie en overgave van deze kinderen laat je niet los. Jeugdtheater Crea is voor kinderen van 10 (of het jaar waarin ze tien worden) tot 99 jaar. Ze brengen ALICE (Van Vrij naar Lewis Carroll) in een regie van BERND VERZELE. Wat als je merkt dat lezen niets voor jou is? Dan weet en voel je dat je niet kan verdwalen in avonturen. Maar maakt dat het leven niet ietsje spannender? Dat ontdekt Alice. Ze leest niet graag, maar belandt op een bijzondere manier in een wereld vol vreemde schepsels en bijzondere situaties. Duik mee in Wonderland! Lezen… is als dromen met je ogen open. Net zoals naar een toneelvoorstelling gaan!

Voorstellingen op 3-4-11 telkens om 20:00 en op 5 en 12 maart om 15:00 in zaal Palace op de Markt in Deinze.

De muziek voor deze aflevering werd ook nu weer gekozen door Roland en Paul:

Je kan het programma telkens vanaf maandag integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de groene knop “Tequila Gemist” (zie hieronder) boven in het menu van de homepage van deze website. Er is natuurlijk ook nog altijd de Facebook Live op de Facebookpagina van Radio Tequila., die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × twee =