Carlos Alleene (70) bundelt 40 columns voor 40 jaar Radio Tequila: “Ik haal inspiratie uit wat op café verteld wordt”

Carlos Alleene (70) bundelt 40 columns voor 40 jaar Radio Tequila: “Ik haal inspiratie uit wat op café verteld wordt”

augustus 16, 2022 Algemeen nieuws 0

Carlos Alleene met zijn boek ’40 columns met een knipoog’. © Anthony Statius

Elke zondag stipt om 11 uur leest auteur Carlos Alleene (71) uit Deinze een column voor op Radio Tequila. Ter ere van het 40-jarig bestaan van de lokale zender bundelt Carlos zijn 40 beste columns in een boek. “Ik zoek naar volkse verhalen, zoals het sluiten van bekende bakkerij Linda in Astene”, zegt Carlos.

Anthony Statius 16-08-22,

Carlos Alleene geniet in de regio vooral bekendheid als initiatiefnemer van ‘Een uur cultuur’, een interviewreeks die hij met bekende gasten als Kurt van Eeghem, Herman Brusselmans en Mia Doornaert opstartte in de raadzaal van het Deinse stadhuis en die daarna verhuisde naar het Leietheater. Naast ‘Een uur cultuur’ is hij literatuurrecensent voor de nieuwssite Cutting Edge en auteur van ‘Voor ik het vergeet’, een monografie over glaskunstenaar Jan Leenknegt en kunstenaar Yves Beaumont en ‘De kasteelheren van Ooidonk’. Sinds begin vorig jaar is Carlos ook te horen op Radio Tequila, waar hij iedere zondag een column voorleest.

Breder publiek

“Op Facebook had ik al een tijdje de rubrieken ‘Brieven aan Richard Minne’ en ‘Leven en Latem Leven’”, vertelt Carlos. “Op deze tekstjes kwam heel wat reactie, maar ik wou graag een nog breder publiek bereiken. Omdat ik het gevoel had dat ik enigszins van Deinze aan het vervreemden was, ontstond het idee om columns te schrijven over wat er leeft in deze regio. Met lokale verhalen wil ik de vinger aan de pols houden in Deinze en de omliggende gemeenten. De insteek was om dit telkens te doen vanuit mededogen met de medemens en met oog voor de volkse cultuur. En waar vind je die verhalen? Op café natuurlijk.”

“De inspiratie voor mijn columns haal ik vaak uit een bezoek aan een dorpscafé”, Carlos Alleene, Schrijver

“De inspiratie voor mijn columns haal ik vaak uit een bezoek aan een dorpscafé”, vervolgt Carlos. “Hoewel ze schaars geworden zijn, zijn deze cafés nog steeds een ontmoetingsplaats voor iedereen. Een Vlaming is veelal een binnenvetter die niet snel vertelt wat er op zijn lever ligt. Op café komen na enkele pintjes de tongen sneller los en daar hoor je wat er echt leeft bij de mensen. Mijn verhalen schrijf ik eerst neer met mijn vulpen in een schriftje. Voor het boek heb ik ze allemaal moeten overtikken. Dat was een helse karwei. Bovendien heb ik hier en daar enkele correcties aangebracht. Een tekst die je voorleest op de radio is anders dan wat er in een boek gedrukt staat. Ik heb voor Up To Date gekozen, een programma dat weerspiegelt wat er in de regio leeft. Van de lokale bakker tot een nieuwe schepen die zich komt voorstellen, iedereen komt er aan bod. Ik had ook de nood om deze verhalen te archiveren, want ik vrees dat op een dag het laatste dorpscafé de deuren zal sluiten.”

Bakkerij Linda

Ondertussen heeft Carlos al bijna 100 columns neergepend en hieruit selecteerde hij er 40, één voor elk jaar dat Radio Tequila bestaat. “Het mooiste verhaal is dat van bakkerij Linda”, zegt Carlos. “Toen ik vernam dat de bekende bakkerij uit Astene na al die jaren zou sluiten, ben ik er voor het eerst brood gaan kopen. Mijn zoon gaat er al zestien jaar, maar hij vertelde mij dat hij bakker Joseph nog nooit had gezien. Dat intrigeerde mij en op het moment dat ik een bestelling deed bij zijn vrouw Linda, stak hij net zijn hoofd binnen. Ik ben naar zijn atelier mogen gaan en daar heeft hij mij zijn verhaal verteld. Voor mij was dat de scoop van mijn leven. Zonder enige vorm van moderne marketing hebben die mensen een bloeiende zaak met topproducten. Het is een stukje cultureel erfgoed dat ondertussen jammer genoeg verdwenen is.”

“Volkse verhalen en melancholie zijn vaak de rode draad doorheen mijn columns, maar ik schrijf ook af en toe over ergernissen zoals geluidsoverlast, de populariteit van tv-koks zoals Sandra Bekkari of de verloedering van onze taal. Naar aanleiding van mijn vijftigste column op Tequila lanceerde ik het idee om een selectie van de beste columns te laten verschijnen. Met de steun van enkele sponsors is het een mooi boekje van 113 pagina’s geworden, waarvan de winst integraal naar Radio Tequila gaat. Het boek zal op zondag 4 september voorgesteld worden tijdens de viering van het veertigjarig bestaan van de zender. Ze hebben me verteld dat ik mijn columns zal mogen toelichten.”

Het Laatste Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × twee =