Up To Date van 2 mei 2021

Up To Date van 2 mei 2021

mei 3, 2021 0

 

Het programma begon met aandacht voor de World Fair Play Day van 8 mei. Daarvoor was Magali Deplanter, voorzitter van Oxfam-Wereldwinkel Aalter, te gast. Het ging natuurlijk ook over het vijftigjarig bestaan van de Wereldwinkel. Al 50 jaar geven zij producenten in de derde wereld een faire prijs voor hun producten. Ook in Aalter is de Oxfam-Wereldwinkel al jaren een vaste waarde. Op 8 mei vindt de World Fair Trade Day plaats. Dit jaar staat (h)eerlijke koffie in de kijker, van bonen tot pads. Iedereen is welkom en wordt verwelkomd door vrijwilligers met een deugddoende kop faire koffie. Al 50 jaar veranderen ze de wereld, kopje per kopje. Adres: Oxfam-Wereldwinkel Aalter vzw, Stationsstraat 134 0A, 9880 Aalter, 09 328 93 73, aalter@oww.be; www.facebook.com/Wereldwinkel-Aalter , www.oww.be/aalter.

Wim Van Goethem is coördinator vorming en opleiding binnen de federatie Fedustria en werd uitgenodigd om het te hebben over de lancering van WeteWaWerkt, een samenwerking van Technopolis en de Vlaamse Ondernemers waartoe ook Fedustria behoort.
Op 12 april verscheen op YouTube de eerste aflevering van WeteWaWerkt. In 8 verschillende afleveringen tonen jonge bedrijfsmedewerkers waarmee ze bezig zijn en leggen ze uit welk traject ze afgelegd hebben om uiteindelijk een STEM-beroep uit te oefenen. Op deze manier willen de makers jongeren uit de derde graad secundair onderwijs, die voor een belangrijke studiekeuze staan, positief beïnvloeden om later voor een STEM-job te gaan. “WeteWaWerkt? STEM! werkt om te bouwen aan een betere toekomst, een toekomst waar jongeren aan kunnen meewerken!”

Technopolis stuurde huisvlogger Emiel op pad naar 8 toonaangevende Vlaamse bedrijven uit verschillende sectoren zoals b.v. bouw, chemie, hout en textiel, technologie, transport, voeding en de uitzendsectoren om er te spreken met jonge medewerkers met een heel diverse achtergrond. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen: ze zijn dagdagelijks met STEM bezig en dragen zo hun steentje bij aan een meer duurzame toekomst. WeteWaWerkt? STEM!.

De reeks is in eerste instantie bestemd voor jongeren uit de derde graad secundair, die voor een belangrijke studiekeuze staan die heel bepalend kan zijn voor hun toekomstige loopbaan. Zo biedt WeteWaWerkt een antwoord op heel wat veelvoorkomende vragen waarmee jongeren in hun hoofd zitten, zoals “Wat kunnen bedrijven mij bieden?”, “Is een STEM-opleiding en/of -beroep wel voor mij weggelegd?” en “Hoe kan ik een verschil maken in de wereld?”. Het antwoord op de vraag in de titel WeteWaWerkt wordt in de reeks snel heel duidelijk. STEM werkt. Om te bouwen aan een betere toekomst waar jongeren aan kunnen meewerken.

Afgekort is WWW een knipoog naar het online resultaat van de samenwerking tussen de Vlaamse Ondernemers en Technopolis. En zal WeteWaWerkt werken bij jongeren? Daar zijn de partners rotsvast van overtuigd. Door een positief beeld te scheppen van wat het precies betekent om in een bedrijf een STEM-beroep uit te oefenen, trachten Technopolis en de Vlaamse Ondernemers een brug te bouwen tussen jongeren enerzijds en de bedrijfswereld waar STEM een belangrijke motor is anderzijds. Op deze manier willen ze de doorstroming van jonge talenten naar de bedrijfswereld stimuleren. Iederéén heeft talenten.

Technopolis en de Vlaamse Ondernemers willen niet alleen de doorstroom naar STEM-beroepen stimuleren, maar ook alle jongeren aanmoedigen om in zichzelf te geloven en hen de kans geven om hun talenten maximaal te ontplooien. De boodschap is dat iederéén talenten heeft, niet alleen de ‘zogezegd’ knapste kop van de klas. Ook wie nog geen affiniteit met STEM had, zou na de reeks kunnen denken “Tiens, dit zou iets voor mij kunnen zijn!”.

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar.

Bruno Dhaenens, schepen van Deinze, vertelt over de opening van de Brielpoortbrug in het weekend van 15 & 16 mei. De nieuwe brug wordt officieel geopend met activiteiten op en rond de brug. De achtendertig meter lange klapbrug over de Leie verbindt het winkelhart van Deinze met de gratis Brielpoortparking. Ze is ook een belangrijke schakel in het netwerk voor voetgangers en fietsers in de stadskern. Je kunt in het stadscentrum van de ene aangename plek naar de andere wandelen en fietsen. De brug is een realisatie van de stad en de Vlaamse Waterweg.

Wie op 15 mei tussen 10 en 17 uur zijn wagen parkeert op de Brielpoortparking en via de Brielpoortbrug naar het centrum gaat, krijgt een duurzame winkeltas van Deinze winkelstad vzw. Aan de honderdste voorbijganger schenkt de stad een cadeaubon van 250 euro.

Handelaars en lakeien verwelkomen je, de fanfare ‘De rustende moeders’ zorgt voor de muzikale noot. Je kan ook gratis een fietstaxi van ViaVelo nemen die je naar de Tolpoortstraat, Markt of een andere locatie in het centrum zal brengen.

Live-art: Op zaterdag 15 mei kan je een twaalftal kunstenaars aan het werk zien. Zij zullen de Brielpoortbrug en de Leie vereeuwigen op doek. Een jury zal de kunstwerken beoordelen en de winnaar bekronen met een Deinse cadeaubon van 500 euro. Later zal Mudel de kunstwerken veilen. De opbrengst gaat naar de reissector in Deinze.

Animatie op het water: Ook op het water valt het een en ander te beleven. Je kan op 15 en 16 mei gratis en coronaproof suppen (rechtstaand peddelen op een surfplank). Reserveer je plaatsje via www.teamadventure.be/brielpoortsup. Jachtclub Deinze houdt een bootjesoptocht. Op zaterdagnamiddag kan je ook genieten van spectaculaire flyboarddemo’s, op zondag om 10 uur kan je zwemmen met de Deinse ijsberen.

Randactiviteiten Deinze Winkelstad: Deinze Winkelstad voorziet ook een aantal leuke randactiviteiten om de Brielpoortbrug in de kijker te plaatsen: Zo zullen in de Tolpoort-, de Kortrijk- en de Gentstraat mooie vlaggen hangen met een afbeelding van de nieuwe Brielpoortbrug. In de Tolpoortstraat wandelen de bezoekers over een rode loper en worden ze getrakteerd op live pianomuziek vanop een heuse vleugelpiano. Verder versiert Deinze Winkelstad van 10 mei tot en met 10 juni een aantal uitstalramen met legobouwwerken. De handelszaken met de legokunstwerkjes worden met elkaar verbonden door een ‘Legowandeling’. Het parcours kan je vinden op een wandelkaart te verkrijgen bij de dienst toerisme en op www.deinzewinkelstad.com. Tot slot doet Radio Tequila live verslag van het hele event.

Officiële inhuldiging: Op zaterdag 15 mei wordt de brug om 15 uur officieel ingehuldigd in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken en vicepremier Vincent Van Peteghem. Het programma is onder voorbehoud van de coronamaatregelen. Een overzicht van de activiteiten vind je op www.deinze.be/brielpoortbrug

Voorzitter Lozer Cultureel Hugo De Jonghe en Peter Bral over Bloemenkerk en Kerk in de bloemen te Lozer of noem het Lozerse “Floraliën”. LozerCultureel wil mensen op een veilige manier laten genieten van iets speciaals. Met een ambitieus project wil ze de kerk O.L.V. van Bijstand omtoveren tot een oase van bloemen en planten. Met honderden, zo niet duizenden, wordt een ervaringsruimte gecreëerd die eer brengt aan het sacrale van deze … “bloemenkerk”.

Van 1 tot 31 mei is de kerk open van 9u ’s morgens tot 18u ’s avonds. De open deuren heten jullie dan welkom voor een beklijvend bezoek en een ontmoeting met het universele Numen. Bloemenkunstenaars Peter Bral, Leen Claus en Adriën Dhuyvetter zullen samen met vele enthousiaste medewerkers een monumentale creatie realiseren die een ode wil zijn aan “het Leven en aan de Levensvreugde”.

Traditiegetrouw is de kerk van Lozer in de meimaand een gebedsoord die eer betoont aan de H. Maagd Maria, Moeder Gods. De jaarlijkse ommegang kan en mag dit jaar waarschijnlijk niet door gaan in de gebruikelijke vorm. Maar, … met de vele bloemen keren we terug naar de tijd van de jaarlijkse “bloemenhulden”. Elkeen bracht destijds bloemen of bloesems aan uit de eigen tuin of omgeving. In deze hulde participeerde de hele gemeenschap. Dit wil LozerCultureel nu weer oppikken.

Daarom doen zij een oproep tot allen die dit project genegen willen zijn: van Zingem en Huise, tot Nokere, over Wannegem en Lede, Ouwegem en de Marolle tot Kruishoutem en uiteraard … zeker ook Lozer. Breng bloemen en bloesems uit eigen tuin of omgeving. Of heb je boompjes, struiken of bloeiers in pot die even mogen gebruikt worden, even goed en zelfs heel graag. Wie rozen kweekt of zelfs orchideeën koestert, mag niet twijfelen. Zo worden allen die bijspringen Meters en Peters van dit initiatief. Slijp dus allen de scharen en snoeitangen. Je kan uw “offer” naar de kerk van Lozer nog brengen op 5 & 6 mei, en op 12 & 13 mei, telkens tussen 18 en 20u. men is ook nog op zoek naar héél wat vazen. LozerCultureel is jullie hiervoor ontzettend dankbaar. Graag een seintje vooraf naar 0470/08.21.30. Zij durven dromen van een bijzonder resultaat waar vele mensen ontzettend zullen van genieten.

Dit is echter nog niet alles: onze dorpsherder droomt ervan hieraan nog een poëtische toets toe te voegen. E.H. Joost De Boever wil naast de vreugde van de bloemen ook een link met de schoonheid van de taal. Hij zal een paar gedichten schrijven over “bloemen”. Maar, … hij wil jullie ook aan het schrijven zetten. LozerCultureel doet via deze weg een oproep aan alle taalliefhebbers van Kruisemse bodem om zich aan de schrijftafel te zetten. Stuur vervolgens uw gedicht, sonnet of haïko naar Lozerstraat 18 t.a.v. E.H. De Boever of jdb.eine@proximus.be. Een aantal schrijfsels zal kalligrafisch zijn plekje krijgen in onze Bloemenkerk of in een bundeltje. Wie zich betrokken weet, ons op één of andere wijze wil helpen, hetzij met raad of daad, gelieve ons te contacteren: lozercultureel@hotmail.com of 0470/08.21.30.

Je kan zoals elke week het programma integraal opnieuw beluisteren op maandagavond. Stem af van 19 u tot 21 u via FM 106.2 voor de regio Deinze of FM 107.8 voor de regio Aalter. Het kan ook online via www.radiotequila.be op de smartphone, tablet of laptop. Enkele gesprekken kunnen ook bekeken worden op de Facebookpagina van Radio Tequila.

Roland koos als thema voor zijn playlist als thema:: “MEIKLOKJES’

Fisher Z – The Worker
John Lennon & Plastic Ono – Working Class Heroe
Canned Heat – Let’s Work Together
Men At Work – Down Under
Steely Dan – Dirty Work

voor Carlos Alleene (net voor/na 11u) : J J Cale – Sensitive Kind

The Police – King Of Pain
Vampire Weekend – This Life
Tom Jones – One More Cup Of Coffee
Kurt Vile Feat. John Prine – How Lucky
The Cure – In Between Days
Xavier Rudd – Follow The Sun
Lionel Richie – Don’t Wanna Lose You
Lloyd Cole – Perfect Skin
R.E.M. – Drive
Billy F. Gibbons – Treat Her Right
Claude Barzotti – Aime Moi
Manu Chao – Me Gustas Tu
Pink Floyd – Wish You Were Here
Elvis – His Latest Flame
Red Hot Chili Peppers – Scar Tissue

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 + 4 =