Up To Date van 2 juni 2019

Up To Date van 2 juni 2019

juni 5, 2019 0

 

Guido Vanderauwera was de eerste gast in Up To Date op zondagmorgen. Hij kwam meer ruchtbaarheid geven aan het initiatief ‘Tai Chi in De Brielmeersen’. Nog tot september kan je daar gratis kennismaken met tai chi op de speelweide naast het cafetaria. Bij slecht weer in de overdekte picknickloods.
Data: 7 juli – 4 augustus – 1 en 29 september 2019 telkens van 11 u tot 12 u.

Filip Vervaeke, schepen van Deinze maar ook voorzitter van feestcomité Niet Versaegen had het over de Sinksenstoet in Nevele op zondag 9 juni. Ter gelegenheid van de Sinksenkermis in Nevele vindt er ook een tentoonstelling en beeldreportage plaats “Het Schipdonkkanaal tussen Deinze en Merendree” in zaal De Cichorei (Cyriel Buyssestraat) op zondag 9 juni van 10 tot 12 en van 14 tot 19 u en op maandag 10 juni van 14 tot 18 u. Het Schipdonkkanaal is zowel een natuurlijke als een economische link tussen Deinze en Nevele. Het kanaal is ook de verbinding langs het water tussen het Meetjesland en de Leiestreek én de verbinding van beide regio’s met de zee. Tijdens de twee wereldoorlogen was het kanaal het toneel van hevig strijdgewoel.

Zaal Cichorei zit in de gebouwen van de jeugdwoning van de grote Vlaamse schrijver Cyriel Buysse. (toegang naast parking Carrefour). Het Schipdonkkanaal (officieel: Afleidingskanaal van de Leie en door de Duitse bezetter Lyskanal genoemd) loopt over een lengte van 56 km vanaf Deinze tot in Heist waar het uitmondt in de Noordzee. Tussen Deinze en het Kanaal Gent-Brugge zijn vaartuigen toegestaan van CEMT-klasse Va (1.500-3.000 ton, 110 meter lang, 11,50 m breed) met een diepgang tot 2,8 meter toegestaan.

Deze tentoonstelling bestaat uit 40 panelen (50 x 70 cm) en vertelt het verhaal van dit kanaal tussen Merendree (Brugse Vaart) en Deinze (Leie). De geschiedenis van de voorlopers van dit kanaal (o.a. het Nevelse Vaardeken) verscheen in het tweede tijdschrift van de heemkundige kring Het Land van Nevele. In het vierde en laatste tijdschrift van dit jaar verschijnt het verhaal van Schipdonkkanaal.

Carlos Alleene bracht een boek uit “Voor ik het vergeet”, een ego-document. Het boek is een weerslag van een jarenlang leven als journalist en criticus. Een verzameling herinneringen aan boeiende figuren, kunstenaars en schrijvers. Haast vergeten souvenirs die Carlos in zijn omvangrijk archief heeft teruggevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een + 14 =