Up To Date van 13 juni 2021

Up To Date van 13 juni 2021

juni 14, 2021 0

Peter Lafosse stelde het nieuwe winterseizoen van vtbKultuur Deinze voor met o.a.  DeinzeLacht15 en Jazzy Sunday. Het jaarthema is ‘KLANK’ en dat vind je als rode draad terug in het volledige aanbod.

De 24-jarige Deinzenaar Pieter Dernau brengt in september zijn eerste boek uit, getiteld ‘Het Album’. Het kan alvast besteld worden tijdens een heuse crowdfunding. Pieter schrijft al boeken en gedichten van toen hij amper tien jaar was. Enkele jaren geleden bedacht hij een kortverhalenbundel over muziek die opgebouwd is als een muzikaal “album”. Elk verhaal in het boek heeft iets te maken met muziek, en naast een aantal ‘gewone’ verhalen zijn er ook literaire duetten, medleys, remixen, covers, mash-ups en nog veel meer. Bij het maken van het boek kreeg Pieter hulp van tal van jonge auteurs en illustrators uit Deinze en omstreken. Annemie Hautekeete, Toon Victoor, Rémy Achtergaele, Alice Calepet en Maya Teklal schreven mee. Mari Victoor en Sander Loth zorgden voor illustraties.

Nu kan het boek besteld worden. Ze hebben de crowdfunding bovendien verbonden aan een tombola, dus er vallen mooie prijzen te winnen. En wat meer is: voor elk boek dat tijdens de crowdfunding verkocht wordt, gaat er €5 naar Rock Bujumbura. Dat is een vzw die de muzikale projecten van jongeren in Togo, Benin en Burundi ondersteunt. Stadsdichter Steven Van de Putte is alvast zeer enthousiast: “Deinze heeft er een nieuw literair talent bij.”

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar.

David Vanhee (44) uit Deinze is archeoloog van opleiding, maar hij was ook te zien in de eerste editie van LEGO Masters (VTM/RTL 4).  Met zijn teamgenoot Giovanni haalde hij de halve finale. Sindsdien zat hij niet stil en bouwde een eigen educatief pakket rond archeologie en geschiedenis op basis van eigen archeologisch onderzoek in – uiteraard – LEGO®. Met deze verfrissende kijk op geschiedenis trek hij nu langs de scholen. De les is opgebouwd rond de leerstof geschiedenis voor leerlingen van de derde graad  van het Basisonderwijs en biedt een unieke kijk op de tijdlijn en de periodes. Het is een leuke combinatie van een LEGO Master in de klas en geschiedenisles met LEGO®.

Elke tijdsperiode komt aan bod in een heuse tijdsband met LEGO® minifigs en kleine LEGO® bouwwerken. Hij kan en doet uiteraard nog meer met LEGO® en DUPLO®: workshops, bouwwerken, tentoonstellingen (er loopt er nu een in het centrum van de stad Deinze). ‘Aan de hand van een opgraving en tijdslijn in LEGO® neemt hij de leerlingen mee van de ijstijd tot in de loopgraven uit de wereldoorlogen, op basis van archeologische vondsten. Bij elke periode staan ze stil en maken ze de connectie tussen de LEGO® opgraving, de tijdslijn en bekijken zij hoe dat er in het echt uitziet aan de hand van foto’s en echte archeologische objecten.

David richtte in april zijn eigen bedrijf Little Brickroom op, waarmee hij workshops en educatie met de bekende Deense steentjes wil aanbieden in scholen, bibliotheken, kampen, … maar ook in zorgcentra. Zo zal hij Six Bricks aanbieden, een educatief pakket met DUPLO® dat motoriek en cognitieve vaardigheden stimuleert en vooral zeer leuk is. Ook gaat David aan de slag met LEGO® Education Story Starter wat taalvaardigheid en creativiteit stimuleert. Er zijn uiteraard ook eigen LEGO® boxen voorhanden waarmee iedereen die dat wil, onder begeleiding van de LEGO Master, aan de slag kan. Ook als je iets leuk op maat wil laten bouwen, zoals een logo of een gebouw, kan je terecht bij Little Brickroom. Hij werkte al een paar logo’s uit voor bedrijven en bouwde de Brielpoortbrug na in het klein. Hij verzorgde ook reconstructies van archeologische opgravingen voor de stadsarcheologie Gent. Binnenkort zit er ook nog een droomuitdaging aan te komen, maar daar mag hij nog niet veel over verklappen. Het is dan ook niet het enige LEGO® project waarin David momenteel actief is. Samen met Deinze Winkelstad en een dertigtal LEGO® bouwers, waaronder ook een aantal deelnemers van LEGO Masters Seizoen 1 en 2, verzorgde hij een LEGO® tentoonstelling in de winkeletalages in het Deinse centrum. Er is ook een wedstrijd aan verbonden. Bezoekers gaan op zoek naar LEGO® en moeten het aantal etalages raden. Daarnaast dienen ze ook het aantal LEGO® steentjes te raden die hij gebruikte om de kleine replica van de Brielpoortbrug te bouwen.

Maak een afspraak om foto’s/beelden te maken (in afspraak met een school) of te verkrijgen. Meer vindt u op Instagram en Facebook @Little_Brickroom en 0496 40 48 84 of dvanhee@hotmail.com.

Yannic Demeyer is coördinator van Deinze Industrie vzw en kwam langs samen met de Deinse schepen van Industrie en KMO Filip Vervaeke. Deinze Industrie heeft enkele grotere projecten op de plank liggen voor het najaar 2021. Onder andere Deinze Industrie Teamtrophy op 28.8.2021)( BedrijvenTrophy), Deinze Industrie Jobcafé op 29.11.2021 en er is de actie laptops en PC’s van bedrijven voor kansarme gezinnen.

Net als in 2019 organiseert Deinze Industrie dit jaar op zaterdag 28.8.2021 een sportieve namiddag vol teambuilding-activiteiten voor bedrijven die lid zijn van bedrijvenzones de Prijkels, Deinze Noord of Rond de Watertoren of in Nevele gehuisvest zijn. Bedrijfsleiders en medewerkers die zich inschrijven staat een toffe en laagdrempelige teambuilding te wachten waarbij ze niet enkel elkaar beter leren kennen en veel zullen bewegen. Ze kunnen op deze manier ook hun bedrijf sportief in de kijker zetten.

Je kan zoals elke week het programma integraal opnieuw beluisteren op maandagavond. Stem af van 19 u tot 21 u via FM 106.2 voor de regio Deinze of FM 107.8 voor de regio Aalter. Het kan ook online via www.radiotequila.be op de smartphone, tablet of laptop. Enkele gesprekken kunnen ook bekeken worden op de Facebookpagina van Radio Tequila.

Roland koos als thema voor zijn playlist als thema “Deviltime, daddy”

Johnny Cash – Ring Of Fire (eclips donderdag)

Cat Stevens – Father and Son
Bonnie Tyler – Total Eclipse of the Heart
MC Devil – Deviltime
Tony Esposito – Papa Chico
INXS – Devil Inside
Stromae – Papatouai
Elvis Presley – Devil In Disguise
Boney M – Daddy Cool
Rolling Stones – Sympathy for the Devil
Chicory Tip – Son of my Father
Queen – We Are The Champions
Joe Cocker – My Father’s Son
Abba – The Winner Takes It All
Suzan & Freek – Papa
Helmut Lotti – You’ll Win
Eric Clapton – My Father’s Eyes
BeeGees – You Win again
Benny Neyman – Een Vader en z’n Zoon
Hot Chocolate – Everyone’s a Winner
Herman van Keeken – Pappie Loop Toch Niet Zo Snel
Coyot – Devil In Disguise
Phil Collins – Father To Son

11u – na Carlos – Absynthe Minded – ‘Envoi’ (gedicht Hugo Claus)

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 − 8 =