Up To Date van 10 november 2019

Up To Date van 10 november 2019

november 12, 2019 0

  

Greet Vastershaeghe, Bénédicte Gernaey, Doris Van Houtte waren te gast in verband met de lezing rond zelfdoding op 14 november. Deze lezing is bedoeld voor iedereen. Je hoeft geen hulpverlener te zijn of ervaring te hebben met het thema. Ken je iemand uit je omgeving die aan zelfdoding denkt of een zware depressie doormaakt en je weet niet goed hoe je een gesprek voert met zo iemand, welke raad je kan geven, hoe je best helpt, hoe je signalen herkent, wat je kan/ mag doen wanneer iemand aan zelfdoding denkt, dan is deze lezing voor jou bedoeld. De lezing wordt gegeven door Kirsten Pauwels, directeur van het Centrum ter Preventie van zelfdoding. Ze vindt plaats in de kelder van de Stedelijke Openbare Bibliotheek van Deinze om 20 u.

Valérie De Ruyck en Lard Vanobbergen van UNIZO Deinze kwamen de Dag van de Ondernemer met Olly Ceulenaere, op 21 november in KMSK Deinze, en hun mobiliteitsonderzoek (enquête) van de Tolpoortstraat voorstellen.

Op de Dag van de Ondernemer erkent men hoe belangrijk ondernemers zijn voor onze maatschappij en voor de economie. Men toont dat hun inzet, durf en doorzetting wordt bewonderd: van grote bedrijfsleiders en jonge starters tot de bakker om de hoek, de fietsenmaker en de schrijnwerker die je trap maakte. Ze maken stuk voor stuk een onmisbaar belangrijk deel uit van ons dagelijks leven. Net als vorig jaar organiseert Unizo Deinze ook dit jaar een culinair event met een sterrenchef ter gelegenheid van de Dag van de Ondernemer. Voor deze editie werd gekozen voor chef Olly Ceulenaere van restaurant Publiek, ook gekend als voormalig chef van Volta en als lid van de drie Flemish Foodies. Het wordt weer een culinaire avond waar netwerken een lekkere dimensie krijgt. Een meet&greet met de sterrenchef om te vernemen welk parcours hij als ondernemer heeft afgelegd is mogelijk. Blikvanger worden ongetwijfeld de wijnen van Davinum uit Castelfiorentino in Toscane, het domein van Deinzenaar Denijs Van De Weghe, met de topwijn Solo Uno. De aanwezigen maken kans op een lunch in restaurant Publiek of een magnum Solo Uno. Op het menu, samengesteld en klaargemaakt door sterrenchef Olly Ceulenaere: Apero met hapjes / Grijze noordzeegarnaal – knolselder – koffie / Tartaar van rund – rode biet – Zeeuwse Oester / Parelhoen ‘Brabançonne’ – herfsttruffel – cantharellen en tenslotte Donkere chocolade – whiskey – gezouten karamel. Praktisch: donderdag 21.11.2019 om 19 u; locatie: VIP-ruimte KMSK Deinze, Stadionlaan 5 in Deinze; prijs: € 125 per persoon.

Unizo Deinze polste via een online peiling naar de mening van de Deinzenaar over de rijrichting van de Tolpoortstraat. In het totaal vulden 1.200 mensen de peiling in. Slechts 11% blijkt tevreden te zijn met de huidige situatie en 89% wil terug naar hoe het vroeger was. Op zaterdag 6 april werd de rijrichting van de Tolpoortstraat gedraaid, waardoor het gemotoriseerd verkeer van de Tolpoortbrug naar de Knok moet rijden. Deze wijziging kadert in het mobiliteitsplan en de stad beloofde na zes maanden een grondige evaluatie om deze tijdelijke verkeerssituatie al dan niet definitief te maken. Dit zal / zou volgens burgemeester Jan Vermeulen pas eind november geëvalueerd worden om dan ook over de definitieve rijrichting te beslissen.

Een dubbelinterview met Steven Van de Putte (stadsdichter) en Ives Steyaert (fotograaf) in verband met hun project rond STADSGE z/d ICHTEN. Op 28 maart 2019 stelde de gemeenteraad Steven Van de Putte aan tot nieuwe stadsdichter voor de jaren 2019-2022. Deze maand lanceert de kersverse stadsdichter zijn eerste van twee grote poëzieprojecten. Het komende jaar verschijnen onder de noemer STADSGEz/dICHTEN zes postkaarten over de Nevelse deelgemeenten, telkens met een foto van Ive Steyaert en een gedicht van de stadsdichter. De eerste deelgemeente die aan bod komt, is Merendree. Steven kwam zijn Merendree-gedicht in primeur voorlezen aan de luisteraars van Tequila in het programma UP TO DATE maar ook fotograaf Ives Steyaert was er bij.

Siska Goeminne werd telefonisch geînterviewd over “De armen van mijn oma” Lowieze en haar oma Bonnie zijn twee handen op één buik.” Ze hebben hun eigen rituelen en grapjes, en kennen elkaar door en door. Maar dan wordt Bonnie halsoverkop verliefd op Kamiel. Dat vindt Lowieze maar niks. Plots moet ze al die warme aandacht van Bonnie met een ander delen. Daarover – en ook over een verdwenen opa, dikke pannenkoeken, de sintenboot, muziek, de zee en zoveel meer – lees je in dit knusse boek. Een kleurrijk en hartverwarmend (voor)leesboek over de liefdevolle band tussen een oma en haar kleinkind met illustraties van Suzan T’Hooft en uitgegeven bij De Eenhoorn (2019).

Luc Welvaert (voorzitter) en Hendrik Blanchaert (bestuurslid) van de Koninklijke Bakkersbond Deinze zorgen weer voor boezembrood ten voordele van het borstkankeronderzoek. Vanaf 10 november en dit tot 10 december wordt opnieuw het boezembrood verkocht bij verschillende bakkers. Het initiatief komt uit van de Koninklijke Bakkersbond Deinze die verder een oproep doet bij zoveel mogelijk bakkers om zoveel mogelijk boezembroden te verkopen want met deze actie steunen ze opnieuw het onderzoek naar borstkankerpreventie. Het boezembrood werd gelanceerd in 2017 door bakker Luc Welvaert uit Nevele. Voor de derde editie steunen Luc en zijn collega’s opnieuw het onderzoek naar borstkankerpreventie van professor Herman Depypere van het UZ in Gent. Bakkers die zich nog willen inschrijven, kunnen dit doen via bakkerij.welvaert@skynet.be of 0476/58.21.28. De deelnemende bakkers zijn te zien op de Facebookpagina Koninklijke Bakkersbond Deinze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien + 6 =