Up To Date 937

Up To Date 937

oktober 18, 2021 0

Cédric Mortier en zijn vrouw Laura mogen zich 4 jaar lang de beste beenhouwer van het land heten. Er werden tijdens de MEAT EXPO in Kortrijk in totaal 840 producten ingediend om deel te nemen. Daarvan 10 van slagerij Mortier uit Nevele-Deinze waarmee ze maar liefst 9 gouden en 1 zilveren medaille wonnen. Cédric is daarmee ook de jongste die deze prijs ooit in de wacht heeft kunnen slepen.  Hij nam met tien van zijn producten deel op de Meat Expo in Kortrijk aan de Meesterschapswedstrijd. Hij viel er ook tien keer mee in de prijzen. 9 producten behaalden een gouden medaille, met zijn rauwe beenham greep hij het zilver. Straf als je weet dat er maar liefst 840 producten werden ingezonden.

In 2 categorieën behaalde Slagerij Mortier de absolute top, met de Boerenhesp van het huis en de Parijse worst. De andere producten die een gouden medaille behaalden zijn de Salami Parma, de Salami Kopenhagen, de Fijnkostsalami, de Zachte Salami, de gebakken BBQ-ham en de gekookte beenham. De 9 gouden medailles waren meteen goed voor de hoofdprijs. Die mocht Mortier ontvangen van minister van Middenstand, David Clarinval. Cédric is de 5de generatie. Op 130jaar is er veel veranderd maar het ambacht is bij hen altijd blijven bestaan. Ze zijn dit jaar ook verhuisd naar een heel groot, mooi en modern pand waar je alles onder één dak vindt: een uitgebreid assortiment uit de slagerij en traiteur, vers fruit & groenten, een ruim aanbod aan kazen en enkele klassiekers uit de bakkerij.

Lies Scheerlinck van boekhandel Letters & co en adjunct-bibliothecaris Marika Strobbe hadden het over het literair feest met vooraanstaande auteurs in Leietheater. Op zondag 24 oktober slaan Leietheater, Letters & co, bibliotheek Deinze en de cultuurraad de handen in elkaar en brengen een ode aan literatuur voor jong en oud(er), met Vlaamse en Nederlandse auteurs van wie de boeken vers in de rekken liggen. Het Literair Bal voor volwassenen wordt voorafgegaan door de uitreiking van de cultuurprijzen en de kortverhalenwedstrijd en door een literaire kermis voor de jongste lezers.

Om 14 uur wordt begonnen met de literaire kermis die in het teken staat van jonge boekenwurmen en tekenaars. Kinderen van 6 tot en met 12 jaar kunnen kennismaken met literatuur via diverse workshops en voorleessessies. Jeugdauteurs Marc de Bel en Siska Goeminne zullen interactief voorlezen uit hun recentste boeken, respectievelijk Stoverij met frieten en De duizend ikken van Daan. Illustratoren van kinderboeken, Carll Cneut (De Gouden Kooi, Onderwater, Altijd wat te vieren), Suzan T’Hooft (uit Merendree – Kamiel de Kameel) en Kristof Devos (De Wind en Wij) brengen diverse workshops. De deelnemers kunnen die namiddag kiezen voor drie workshops en/of voorleessessies.

In de vooravond staat het programma in het teken van kortverhalen en worden de cultuurprijzen en prijzen voor de kortverhalenwedstrijd van de cultuurraad uitgereikt. Tijdens de prijsuitreiking kan het publiek genieten van tal van kortverhalen. Vooreerst lezen de laureaten van de kortverhalen voor uit hun winnende inzendingen. Vervolgens treden drie Deinse auteurs aan die elk op hun manier een kortverhaal op scène brengen. Artistieke duizendpoot Kristof De Muynck brak in 2016 door met Kopvoeter, een spookjesachtige roman. Pieter Dernau bracht in september 2021 zijn eerste, cross-mediale kortverhalenbundel Het Album uit, waarin de auteur in dialoog treedt met tal van andere bevriende kunstenaars. Jan Van den Abeele debuteerde in 2018 met Krunk, een roman over de muziekscène en werkt momenteel aan een kortverhalenproject, waarvan het publiek tijdens deze voorstelling de primeur krijgt. Naast deze Deinse auteurs treedt ook Annelies Verbeke aan, één van dé ambassadrices van het kortverhalengenre in Vlaanderen. Zij publiceerde tal van romans en kortverhalenbundels, waaronder Slaap!, Reus, Groener gras en Dertig Dagen. Zij won onder meer de F. Bordewijkprijs en de oeuvreprijs van de auteursrechtenorganisatie deAuteurs.

Het Literair Bal met spraakmakende auteurs start om 20 uur. Daarbij wordt in gesprek gegaan met spraakmakende auteurs. De Nederlandse succesauteur Kader Abdolah komt voor het eerst naar Vlaanderen om er zowel zijn nieuw boek Op zoek naar Ramona, als zijn recente boek 1001 nacht (2020) te bespreken; De veelvuldig bekroonde romans van Elvis Peeters roepen in loepzuivere taal vaak een duister, beklemmend en dystopisch wereldbeeld op. Wat alleen wij weten, zijn nieuwste boek, vormt hierop een beeldschone uitzondering; Comedian Wouter Deprez passeert niet alleen met zijn voorstelling Speech in Leietheater, maar zal het op het literaire bal over zijn gelijknamige boek hebben. Na het grote succes van haar essaybundel Waagstukken beleefde Charlotte Van den Broeck een internationale doorbraak en nu komt ze haar derde dichtbundel Aarduitwrijvingen voorstellen op het literaire bal. Met haar alom geprezen debuutroman Bult zet Marieke De Maré, theatermaker, radiomaker, performer én schrijver, haar eerste stappen als auteur. Tot slot zal illustratrice Sabien Clement niet alleen haar recente boek Vel voorstellen, maar ook live illustraties maken op scène. Verwacht je aan boeiende gesprekken over hun recentste boeken en over literatuur in het algemeen, met tussendoor een muzikale noot door muzikanten Steven De Bruyn en Elvis Peeters. Info en tickets: Leietheater www.leietheater.be. Er zijn afzonderlijke tickets voor de verschillende dagdelen.

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

Paul Numi brengt op 1 november zijn nieuw album ‘Parallel Lives’ uit op digitale streaming sites. De CD is reeds beschikbaar sinds eind september. De nieuwe single “So High”, werd ook al gedraaid op BBC radio, met daarbij een interview. Alweer een grote stap voorwaarts dus. De titel van het album is geïnspireerd door het besef dat men op bepaalde momenten andere keuzes had kunnen maken. Die alternatieve keuzes hadden tot een ander leven geleid: andere jobs, partners, kinderen, zelfs woonplaatsen. Al die levenslopen bestaan als het ware parallel naast elkaar. Het hoesontwerp van Rik Corijn stelt een Titan voor die in Tartarus gevangen zit. Net zoals we soms vastgeroest zitten in het alledaagse en dromen van “parallel lives”. Er is in de songs meer Britpop geslopen dan in het vorige album, “Chimera”. Al blijft de stijl onmiskenbaar Paul Numi. De teksten zijn poëtisch maar tegelijk heel concreet en begrijpelijk.

Het sprankelende gitaarwerk is van klassebak Eric Melaerts. De ritmesectie – met Vincent Pierins en Herre Cambré – zet stevig door met vaak meerdere baslijnen die doorheen het gitaarwerk lopen. Ronald Vanhuffel verzorgde opnieuw de productie en Shelle Dierickx de mix. Het album is opgenomen in de ICP Studios in Brussel.

Paul Numi was muzikaal zeer actief in de vroege jaren ’80. Met zijn band “Angry Voices” speelde hij voorprogramma’s van U2, Echo & The Bunnymen, en de Belpop scene: TC Matic, The Scabs, de Kreuners, en anderen. Toen nam het leven een andere wending. Paul begon een succesvolle loopbaan als business executive, maar de muziek bleef. Voor zijn werk reisde hij de wereld rond. Hij nam daarbij steeds zijn gitaar mee om overal unplugged concerten te spelen. Zo stond Paul op de podia van New York, Boston, Moscow, Beiroet, Warschau en vele andere steden. Hij deed radio-interviews van Zwitserland tot Marokko en Saudi-Arabië. Meer dan 100 USA radiostations (“triple A” and college radio) zetten hem op de playlist. Zelfs de grootste krant ter wereld, ”The Times of India”, wijdde een artikel aan Paul’s muziek. De muziekkoorts bleef al die jaren broeien. Sinds 2020 is Paul terug als artiest. Het “Chimera” album werd eind april 2020 uitgegeven op het Greener Grass label. Het haalde al 200,000 plays op streaming platforms. Vanaf 1 mei 2021 kwam er nieuw materiaal, met name de “Multitudes”, “Wake Up” en “So High” singles. Numi’s songs zijn te horen op de radio in Nederland, België, U.K, Duitsland, Australië, de VS, Canada, zelfs in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Yannic Demeyer stelde de goede doel speelgoedactie van Driespoort Shopping voor. Tot wat een Sinterklaas kleurplaat en een veel enthousiaste klanten leiden kunnen. Driespoort Shopping liet kinderen in 2019 voor het eerst zelf speelgoed meebrengen als ze op bezoek kwamen bij de Sint. In 2020 werd de actie breder aangepakt en organiseerde Driespoort Shopping een grote bijzondere Goede Doel Sint Actie. Bezoekers konden goed en bruikbaar speelgoed gedurende 3 weken inleveren in de winkels. Nadien werd dat via het Sociaal Huis en 3 welzijnsorganisaties in pakketjes verdeeld en aangeboden aan kinderen uit kansarme gezinnen. Deze actie was toen een alternatief op het bezoek van de Sint dat wegens covid niet kon doorgaan. De actie scoorde buitengewoon succesvol. Meer dan duizend stukken speelgoed zijn door enthousiaste klanten en kinderen van klanten afgeleverd. Zo kregen in totaal 220 kinderen uit kansarme gezinnen een Sintpakket via het Sociaal Huis, de Voedselbank, de Zonnebloem of de Regenboog. Deze organisaties stonden in voor controle en verdeling van het speelgoed.

Ook dit jaar organiseert Driespoort Shopping de ‘Driespoort Shopping Sint Speelgoedactie’. Vanaf maandag 11.10.2021 kan opnieuw goed en bruikbaar speelgoed binnengebracht worden via de winkels. De laatste inleverdag is woensdag 10.11.2021. Kinderen of gezinnen die speelgoed binnenbrengen krijgen een kleurplaat. Kindjes die de kleurplaat ingevuld via de winkels terugbezorgen krijgen een attentie en kunnen 1 van de 4 prijzen voor de mooiste kleurplaat winnen, afhankelijk van hun leeftijd. Die prijzen worden uitgereikt enkele dagen na het bezoek van de Sint op 27.11.2021 om 14u. Meer info: zie www.driespoort.be.

Even belangrijk als het sensibiliseren van de Driespoort Shopping-klanten om speelgoed in te leveren via de sterke kanalen van het shopping park, is de gecontroleerde verdeling naar kwetsbare gezinnen met jonge kinderen. De samenwerking met het Sociaal Huis en de welzijnsschakels de Voedselbank, de Zonnebloem of de Regenboog is van groot belang. Zij zorgen ervoor dat er pakketten gemaakt worden en kunnen gericht de juiste kinderen bereiken.

De kracht en het succes van de actie zit in de samenwerking. Deze actie toont aan dat de dynamiek van een commerciële organisatie best nuttig kan ingezet worden om goede doelen te organiseren en een brede laag van de bevolking, zowel schenkers als ontvangers, te bereiken. De Driespoort Shopping Goede Doel speelgoedactie mag beschouwd worden als een Warme Maand actie, maar dan zonder financiële giften, wel met speelgoed. Speelgoed dat vele kinderen kan blij maken en hen ‘er doet bij horen’ en hen helpt te ontwikkelen waar elk kind recht op heeft. Het is een kwestie van een duwtje te geven in de richting van meer zelfvertrouwen, van meer zelfredzaamheid en dus met meer kans op gelijke kansen.

Je kan het programma integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de knop “Tequila Gemist” boven in het menu van de homepage van deze website. Je hoeft de herhalingen dus helemaal niet te missen. Er is natuurlijk nog altijd de Facebook Live op de Facebookpagina van Radio Tequila., die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden.

Roland koos als thema voor de playlist van dit programma: “Skywheeling”

Willy Sommers – 50 jaar “7 anjers, 7 rozen”!!!

Paul Simon is 80!  – Graceland

Paul Guetta “Beste DJ ter wereld” – Love Tonight

Stromae – Santé (nieuwe single)

Milo Meskens (Astene- Nieuwe single) – A Letter

Mr. Blue Sky (Skywheel Deinze) – ELO

Adele (nieuwe single na 5 jaar!) – Easy On Me

Lady Linn – Give It All

The Weeknd – Blinded Lights

Bart Peeters – Dat Komt Door Jou

Van Morrison – Wonderful Remark

Adele – Skyfall

Jamie Grey – Arms Around You

Richard Hawley – Open Up Your Door

The Alan Parson’s Project – Eye In The Sky

Rupert Pope & Giles Palmer – Beggin’ For Mercy

Jay Graydon & Timothy Hosman – Swinging For Love

Feist – Inside And Out

Prince – Take Me With U

Grace Jones – Walking In The Rain

De Mens – Billy Heb Je Mij Gehoord

na column Carlos – Kris De Bruyne – Poesele, Ten Westen Van de Zon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 + 4 =