Up To Date 1033

Up To Date 1033

september 4, 2023 0

Het begin van deze aflevering van Up To Date stond in het teken van de Open Monumentendag van de volgende zondag. Peter en Emile mochten in dat verband gasten uit Zulte en Deinze verwelkomen.

Ter gelegenheid van de open Monumentendag met als thema ‘Olsene, een dorp tussen kerk en kasteel’ op 8, 9 en 10 september waren Paul Lapierre (parochiemedewerker), Willy Nachtergaele (Heemkundige Kring) en Albert Dhuyvetter (voorzitter van de kerkfabriek) te gast in de studio van Radio Tequila. In de Sint-Pieterskerk in de Centrumstraat in Olsene wordt op vrijdag 8 september om 19.30 u de brochure Erfgoedsprokkel over de Sint-Pieterskerk van Olsene voorgesteld. Er is een uiteenzetting over de invloed van het kasteel op de gemeenschap en de kerk van 1500 (familie Quévin) tot nu Vervolgens wordt de tentoonstelling ‘Olsene, een dorp tussen kerk en kasteel’ geopend. De muzikale intermezzo’s worden verzorgd door het strijkerskwintet van ‘De Gevoelige snaar’ en het geheel wordt afgesloten met een receptie.  Er is een gratis brochure voor elk ingeschreven gezin.  De toegang is gratis, maar wel verplicht inschrijven via www.parochieinzulte.be. Op de Open Monumentendag 10 september zelf kan je in Olsene terecht van 10 tot 16 u.

Luc Bauters komt de Open Monumentendag in Deinze toelichten. Daar is het thema ‘Bruggen tussen oud en nieuw’. Op zondag 10 september trekken ze in Deinze op Open Monumentendag naar het centrum van de stad. Het is alweer een poosje geleden dat het vergrootglas gezet werd op het stadscentrum dat mee evolueert met de veranderende behoeften van de inwoners. Gebouwen, openbare ruimten en groen zijn ankerplaatsen waarop het nieuwe kan geënt worden, met respect voor het verleden. Via een wandeling (1,5 km) kan men de opengestelde monumenten tussen 10 en 18 uur te voet of per fiets bezoeken. Er zijn negen halteplaatsen. Op vijf plaatsen krijg je uitleg van een gids. Dit jaar situeren de opengestelde monumenten zich grotendeels in de wijk die men vroeger Tussenbruggen noemde. Het is de wijk tussen de Leie aan de Markt en de brug over de stadsomwalling aan de zogenaamde Holpoort. Open Monumentendag 2023 staat in het teken van herbestemming en omgaan met erfgoed door de brug te slaan tussen oud en nieuw. Waar geen gids aanwezig is krijg je meer informatie in de gratis brochure. De rode draad doorheen het parcours is hoe heden en verleden communiceren met elkaar in de stad Deinze. De startlocatie is mudel, dat sterk inzet op de combinatie erfgoed/plastische kunsten met nadruk op onze stad en streek. De gratis infobrochure is te verkrijgen tussen 10 en 18 uur in het mudel en op de andere gegidste halteplaatsen. Via de erfgoedapp krijgt de wandeling een duurzamer karakter. Het parcours met de halteplaatsen is sedert 1 september te downloaden op www.deinze.be/openmonumentendag.

De Landelijke Gilde Eke organiseert op 10 september de Hoevefeesten. Voorzitter Yves Ghyselinck en secretaris Viviane De Preester waren in de studio. De Hoevefeesten vinden plaats aan de Scheldestraat 25 in Eke-Nazareth. Om 9.15 uur is er een RONDRIT met oldtimer-en landbouwtractoren. Vanaf 8.30 uur kan men als tractordeelnemer met 2 personen genieten van een gratis ontbijt. Er zijn mooie deelnameprijzen geschonken door Pondorosa Deinze-Drongen. Om 11.30 uur volgt het APERITIEF op den buiten met WIJDING van de tractoren ter hoogte van de feesttent. Van 12 tot 13.45 uur: is er WARME BEENHESP met groenten, frieten en dessert. Vanaf 14 uur opent PEUZELTERRAS en amusement. Ook zijn er BEHENDIGHEIDSPROEVEN met TRACTOREN. Om 18 uur volgt de KOETJESWORP met €2000 prijzen. Er is doorlopend een springkasteel, schminkstand, go-cart parcours, rodeostier. INFO + kaarten: 0472 45 88 15 of vivi.depreester@yucom.be – vivi.depreester@yucom.be vivi.depreester@yucom.be

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

Sofie Delporte is bibliothecaris in Gavere maar bracht ook haar debuutroman ‘Ik kan je redden’ uit begin mei bij Borgerhoff & Lamberigts. Het is het eerste deel uit van wat een misdaadreeks moet worden met in de hoofdrol Olivia Leroy, inspecteur bij de Cel Vermiste Personen. Het boek werd goed ontvangen met onder meer een 4-sterren recensie in Het Nieuwsblad en een aanbeveling in Libelle en veel positieve reacties op lezersfora. Standaard Boekhandel Deinze organiseert opnieuw een thrilleravond tijdens ‘het Feest van het boek’ op donderdag 2 november. Er komen verschillende misdaadauteurs langs die avond, waaronder Sofie zelf.

William Ploegaert en Carlos Alleene hebben het over de uitgave van het boek ‘ONTSLUIERD’. Begeesterd door de recente tekeningen van William Ploegaert besloot auteur en criticus Carlos Alleene de geschiedenis die tot hun ontstaan aanleiding heeft gegeven, te ontsluieren. Het leverde een verzameling van herinneringen op, anekdotes vanuit de coulissen en persoonlijke beschouwingen over de weg van kunnen tot kunst, van een prijswinnende kindertekening tot het huidige werk op de iPad waarvan hier de bijna integrale reeks ‘Drawings by number’ is opgenomen.

Je kan het programma telkens vanaf maandag integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de groene knop “Tequila Gemist” boven in het menu van de homepage van deze website. Er is natuurlijk ook nog altijd de Facebook Live op de Facebookpagina van Radio Tequila., die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − 17 =