Up To Date 1083

Up To Date 1083

september 4, 2024 0

Eva D’haene en Peter verwelkomden als eerste gasten Senne, Beau en Gauthier. Zij organiseren het Oktoberfest op 21 september in de Brielpoort. Traditie, bier en vreugde zijn de moto’s. Het welgekende volksfeest ‘Oktoberfest’ uit Duitsland komt naar Deinze!. Omdat niet iedereen in de mogelijkheid is af te reizen naar München om deze festiviteit te vieren, brengen ze het evenement naar jullie toe in Deinze, in de Brielpoort en dit op 21 september. Volgende artiesten treden er die avond en nacht op: Sergio; Kryner Party met Polka und Après-ski mit Ronald; DJ Timmie Tirol en de Pitaboys . een standaard ticket kost €20. Daarvoor krijg je toegang tot het event ; jeton voor een bierpul en plezier gegarendeerd! Kosten noch moeite worden gespaard om de Brielpoort om te toveren tot een heus feestpaleis.

Sarah Lanckman kwam nog eens langs met het laatste nieuws over de Versele-Laga Run op 8 september. We hadden ook telefonisch contact met een verantwoordelijke van het goede doel “Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC) in Merelbeke”. Met vier prachtige parcours van 5, 11, 14 en 21 km is er voor elk wat wils. Of je nu een recreatieve loper bent of gaat voor de halve marathon, kies het parcours dat bij jou past! Loop niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor het goede doel. De opbrengst gaat naar een goed doel met – net zoals Versele-Laga – een passie voor dieren: Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC) in Merelbeke.

Inschrijven kan tot en met 7 september op www.verselelagarun.be. In samenwerking met AC Deinze zijn er 4 prachtige parcours uitgestippeld: 5 km, 10 km, 14 km en 21 km… Of je nu een recreatieve loper bent of een halve marathon liefhebber, er is iets voor ieder wat wils.

Belangrijk om weten is ook dat Thomas Van der Plaetsen zijn indrukwekkende tienkampcarrière afsluit met een symbolische laatste 1500 meter tijdens de Versele-Laga Run. Deze laatste discipline in de tienkamp wordt voor hem een bijzondere gelegenheid, omdat zijn hoofdsponsor, Versele-Laga, hem de afgelopen zes jaar heeft gesteund in zowel goede als moeilijke tijden. Als peter van het jaarlijkse loopevent nodigt hij alle supporters uit om samen met hem deze laatste meters te lopen.
Sinds 2018 heeft Thomas de steun ontvangen van Versele-Laga, dat lokaal sporttalent een warm hart toedraagt. Ondanks blessures bleven zij hem steunen en motiveerden ze hem om zijn sportieve doelen te bereiken. Thomas werd het sportieve gezicht van Versele-Laga en was elk jaar aanwezig op de stadsrun in september. De opbrengsten van de Versele-Laga Run gingen vaak naar het Back on Track-fonds, opgericht door Thomas om ex-kankerpatiënten te helpen hun leven weer op de rails te krijgen. Na een sterke prestatie op het EK in Rome, wist Thomas zich helaas niet te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs. Dit moment markeert voor hem het einde van zijn topsportcarrière en de start van een nieuwe fase in zijn leven. Op zondag 8 september tijdens de Versele-Laga Run in Deinze zal Thomas zijn verhaal toelichten. Het evenement begint om 9:00 uur met de 5km en 10km runs, gevolgd door de 14km en 21km om 10:00 uur. Thomas start officieel zijn laatste 1500m om 12:00 uur, en iedereen is welkom om (gratis) mee te lopen. Deze ereronde begint en eindigt op de Markt bij het podium. Leden en ex-leden van atletiekclub AC Deinze, waar Thomas sinds 1998 lid van is, lopen graag mee om deze mijlpaal te vieren.

Thomas was nog in Zuid-Afrika en kon telefonisch niet bereikt worden.

Het goede doel is het ‘Opvangcentrum voor vogels en dieren (VOC) in Merelbeke’. Volgende week 8/9 houden ze een opendeurdag van 10 tot 19 uur. Er worden verschillende rondleidingen gegeven. Het opvangcentrum is gelegen aan de Liedermeersweg 14 in Merelbeke.

11:00 De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

Martin Van Den Abeele van de Cultuurraad Zulte kwam het Openingsconcert op 13 september van het Festival in Oost-Vlaanderen voorstellen. Het is een organisatie van Het Festival van Vlaanderen en op basis van een religieuze voorstelling met leesbare partituren die nog gevonden werden. In het programma “Miroirs” spiegelt het Utopia Ensemble muziek en beeld van de 16de-eeuwse, zogenaamde ‘beeldmotetten’ aan eigentijdse versies.

Beeldmotetten zijn 16de-eeuwse gravures waarop een religieuze beeldengroep staat afgebeeld met een leesbare meerstemmige partituur van een motet in de handen. Bovendien zijn het religieuze pamfletten die gesitueerd moeten worden in de context van de contrareformatie. Tien jaar geleden werd door deze beeldmotetten vanwege hun cultuurhistorische waarde en hun zeldzaamheid toegevoegd aan de topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap. In het programma worden de oude beeldmotetten gespiegeld in de creatie van nieuwe composities en hedendaagse beelden door Benjamien Lycke, die voor deze avond zowel componist als videograaf is. De muziek van meestercomponisten van eigen bodem, als Orlandus Lassus en Andreas Pevernage zijn hierbij opgenomen.

Het concert vindt plaats in de Parochiekerk St-Michiel , St-Cornelius & St-Ghislenus te Machelen. Reservaties via www.wicket.be/cultuurzulte. Info via cultuur@zulte.be of 09 243 14 04. Kaarten kosten in vvk €20, add €25 en jongeren -255j €15. Beschermtickets met toegang tot de receptie in het Raveelmuseum na afloop van het concert kosten €35 in voorverkoop en aan de deur €40.

Eva Devooght stelde de Open Monumentendag van 8 september voor. In Deinze is het thema “Onderweg in tijd en ruimte tussen Poesele, Vinkt en Meigem”. De Open Monumentendag vindt plaats van 10 tot 18 uur. Afspraak aan de Bartholomeuskerk, Martelarenplein, in Vinkt. Info: www.deinze.be/openmonumentendag. De organisatie ligt in handen van het Stadsbestuur Deinze.

“En route” als overkoepelend thema, daar gingen ze in Deinze opnieuw mee aan de slag. Zij zagen het niet al te letterlijk, maar zochten interessante locaties die doorheen de tijd al wat veranderingen ondergingen. Het onderweg zijn tussen verleden, heden en toekomst. Drie kerken van drie karaktervolle dorpen (Meigem, Poesele en Vinkt) staan centraal in deze editie en als vierde toplocatie kunnen we Goed ten Briele (Poesele) in de schijnwerpers zetten. Deze vier gegidste locaties worden verbonden door een fietstocht van ongeveer 14 km. Onderweg zijn er nog een aantal locaties waarover je via de informatie in de brochure wat meer te weten komt. Op bepaalde plaatsen geven gidsen je deskundige uitleg, op andere krijg je meer informatie via de begeleidende brochure.

De begeleidende brochure, inclusief de route met de stopplaatsen, kan je op website downloaden vanaf eind augustus. Op zondag 8 september kan je de fysieke brochure verkrijgen tussen 10 en 18 uur op de vier gegidste stopplaatsen. Nadien worden ze tot einde voorraad verder verspreid bij Leietheater en de dienst Evenementen en Toerisme in Leiespiegel. Deelname is gratis en zonder inschrijving. Enkel voor het bezoek van de dakstructuur van de kerk in Poesele moet je vooraf inschrijven.

Je kan het programma telkens vanaf maandag integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de knop “Tequila gemist” boven in het menu van deze website. Er is natuurlijk ook nog altijd de Facebook Live, die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden via de Facebookpagina van Radio Tequila.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier + 13 =