Up To Date 1080

Up To Date 1080

augustus 13, 2024 0

 

In het eerste uur van deze 1080e Up To Date ging Christian Lapinne in gesprek met Claudine & Johan Vandesande uit Sint-Martens-Latem over de “reactorgeneratie” wat verwijst naar de Tsjernobyl-kernramp uit 1986. Nadat de Tsjernobyl-kernramp uitbrak in 1986 heeft het gezin zich geëngageerd om jaarlijks één van de vele kindslachtoffers één maand lang op te vangen bij wijze van “gezondheidsvakantie”. Zij vingen de toen negenjarige Taras op. De jongen is ondertussen een man geworden met een eigen gezin. Het is nu precies 30 jaar dat zij deze steun geheel vrijwillig verlenen. Ook na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne in 2022 blijven ze nog meer dan vroeger het gezin van Taras steunen. Niet alleen met materialen maar ook door Mila (11 jaar), het dochtertje van Taras, één of meerdere keren per jaar te laten overkomen opdat ze toch een tijdje zou kunnen ontsnappen aan de dagelijkse oorlogsterreur. Ze kwamen vertellen over hun ervaringen en gevoelens en waarom ze zich ook na 30 jaar nog steeds blijven engageren.

Carine bracht aansluitend haar rubriek ‘Positief gedacht’ met spreuken en quotes rond het thema ‘geweldloosheid’

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

Eddy Van Oost van Voetbalschool Atletico biedt als eerste de Uitpas aan in de gemeente Zulte. In de gemeente Zulte is Voetbalschool Atletico de eerste vereniging die, naast een aantal gemeentelijke diensten, de Uitpas aanbiedt aan zijn leden. Daarbij gaat ook veel aandacht uit naar de “Kansen Uitpas”. Manager Eddy Van Oost gaat al langer uit van het standpunt dat iedereen recht heeft op vrijetijd, meer concreet recht heeft op een unieke voetbal- of keepersopleiding. Omdat deelnemen niet voor iedereen even gemakkelijk is, krijgen mensen met recht op dit kansentarief, een korting van liefst 80% op de inschrijvingssom. Daarvoor schaffen ze zich een pas aan, die slechts een symbolische 1€ kost. Met de bijgaande code kunnen ze zich dan inschrijven bij Atletico tegen een echt uitzonderlijk tarief. Uiteraard kunnen mensen met een “gewone” Uitpas, die inschrijven bij Atletico, ook punten verzamelen voor mooie gadgets en zelfs voor kortingen op een volgende activiteit. Meer info op www.cultuurregioleieschelde.be/uitpas-leie-schelde en via info@uitpasleieschelde.be.

Sarah Lanckman had het telefonisch over de zesde editie van de Versele-Laga Run op 8 september. Vier afstanden, één missie: VERSELE-LAGA RUN voor de natuur en wilde dieren. Dit evenement is een mooie samenwerking tussen Versele-Laga, AC Deinze en Stad Deinze. Op zondag 8 september keert de Versele-Laga Run terug naar Deinze, al voor de zesde keer. Versele-Laga, de internationale fabrikant van huisdierenvoeding en -verzorgingsproducten, presenteert voor deze zesde editie opnieuw vier prachtige parcours. In nauwe samenwerking met AC Deinze wordt opnieuw een vakkundige halve marathon gelanceerd.

Dit jaar stelt Versele-Laga op zondag 8 september voor de zesde editie van de Versele-Laga Run vier parcours van 5, 10, 14 en 21 km ter beschikking voor sportievelingen uit Deinze en omstreken. Ze bundelden opnieuw de krachten met AC Deinze. Dankzij hun vakkennis hebben ze vorig jaar mooie parcours samengesteld, enthousiast onthaald door de lopers vanwege de lussen die meer beleving langs het parcours creëerden. Dit jaar hebben ze een belangrijke toevoeging gedaan: de 10 km, die vorig jaar ontbrak.

Alle lopers vertrekken en eindigen opnieuw op de Markt in Deinze, met live radio van Radio Tequila op de achtergrond. Voor de 14 en 21 km is er een gemeenschappelijk startschot om 10:00 uur. De deelnemers aan de 5 km en 10 km starten om 09:00 uur. Zo zorgen ze voor meer loopcomfort door de lopers van de 5 en 10 km te laten starten om 09:00 uur en pas om 10:00 uur de lopers van de 14 en 21 km te laten vertrekken. Hierdoor kruisen deze groepen elkaar vrijwel niet en kan iedereen comfortabel op zijn eigen tempo lopen. Na de start op de Markt leidt het parcours langs de Leie en door de Versele-Laga-fabriek. Lopers van de 14 of 21 km lopen twee- of driemaal langs de atletiekpiste en door de Brielmeersen. Net zoals vorig jaar wordt het weer een echt stadsevent en kunnen deelnemers en supporters gezellig napraten op een van de vele terrasjes op de Markt in Deinze.

Versele-Laga vindt het belangrijk om zijn steentje bij te dragen aan de maatschappij en lokale initiatieven te ondersteunen. Ze steunen de atletiekclub AC Deinze al enkele jaren, omdat ze als bedrijf verankerd zijn in de stad Deinze en positieve projecten willen helpen die mensen in beweging brengen. Na de verlenging van hun sponsoring van AC Deinze vorig jaar besloten ze om de samenwerking te verbreden door hen op te nemen in de organisatie van de Versele-Laga Run.

Deinzenaar Cédric Dhaenens behaalde in juni zijn bachelor klassieke zang aan het Lemmensinstituut. Het Harmonieorkest Deinze sloeg voor een feestelijk zomerconcert de handen in elkaar en deed dit met drie jonge wolven, zangeressen Lana Lauwers en Naomi Engels en zanger Cedric Dhaenens. Ze brachten een breed programma van klassiek tot swing pop. Een muzikale verrassing is ook nooit ver weg bij dit orkest voor en door Deinzenaren. Een unieke combinatie van feest, jeugd en cultuur.

Peter en Judith nodigden Cedric uit bij ons in de studio voor een babbel met deze talentvolle artiest die een opleiding conservatorium volgt in Leuven aan het Lemmensinstituut. In juni dit jaar behaalde hij er reeds zijn bachelor zang. Cédric (°2003) begon op 4-jarige leeftijd met klassieke muziek, gevolgd door vioollessen bij Gudrun Verbanck, Hendrik Ide en later Erik Sluys. Vanaf zijn 7de volgde hij zanglessen bij Catherine Vandevelde aan de academie van Tielt en compositie bij Nicolas De Cock in Deinze. In april 2022 won hij de derde prijs bij de Lions European Music Competition. Hij speelde in diverse producties, zoals ‘Operatie Operette’ en ‘The Witches’, en werd in 2023 eerste violist bij het operettegezelschap Aquilla. Hij werkte samen met organist Matthias Wynanats en zong in verscheidene koren en producties, waaronder het Lemmenskoor en Tourdion.

Je kan het programma telkens vanaf maandag integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de knop “Tequila gemist” boven in het menu van deze website. Er is natuurlijk ook nog altijd de Facebook Live, die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden via de Facebookpagina van Radio Tequila.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 5 =