Kalinka Ensemble uit Deinze te gast in Up To Date

Kalinka Ensemble uit Deinze te gast in Up To Date

september 21, 2019 Up To Date 0

Kalinka Ensemble uit Deinze viert dertig jaar zigeunermuziek met verjaardagstournee

Gipsymuziek gaat perfect samen met feestjes’

Kalinka Ensemble viert zijn dertigste verjaardag met een reeks muzikale diners met live gipsy muziek aan tafel. Eén van de eerste afspraken op deze tournee maken zij in De Hoop in Waregem op vrijdagavond 27 september. De groep is gevestigd in Deinze. Leider van het orkest en contrabasspeler is Deinzenaar Herman De Rycke. Ook violist Pal Szamora heeft Deinse roots. Verder is er nog Waregemnaar Sven Van de Voorde die accordeon speelt.

Op 30 jaar tijd heeft het Kalinka Ensemble meer dan 3.000 keer opgetreden, veelal op privéfeesten, naar schatting 300.000 mensen hebben hen dus al ergens zien spelen. Zigeunermuziek is hun ding, een muziekstijl die wonderwel samengaat met feesten. Naar aanleiding van hun jubileum hebben zij zelf het initiatief genomen om hun eigen tournee door België te organiseren, in samenwerking met diverse feestzalen. Het wordt vast één groot feest met eten, drinken en live muziek.

Orkestleider Herman De Rycke, tijdens een vorig leven in 1986 nog winnaar van Humo’s Rock Rally, herinnert zich dat er toen enorm veel zigeunergroepjes aan het werk waren, een sjieke receptie zonder live muziek was bijna niet denkbaar. Dat is nu wat verminderd, maar het Kalinka Ensemble is de hele tijd onafgebroken blijven optreden. Door enkele personeelswisselingen staat er nu een fel verjongde ploeg van vier schitterende muzikanten op het podium, of tussen de tafels, want de muzikanten blijven niet in hun hoekje staan. Zij lopen tussen het publiek en spelen melodieën op aanvraag, in de typische stijl van de zigeunerorkesten uit Boedapest. Twee van de vier muzikanten zijn trouwens Hongaren, de andere twee zijn Belgen.

Publieke optredens waar iedereen zomaar kon naartoe komen, zijn altijd een zeldzaamheid geweest voor Kalinka, daarom biedt deze verjaardagstournee een unieke kans om de groep live mee te maken en daarbij te genieten van heerlijke spijs en drank, zoals in De Hoop in de Stationsstraat in Waregem op vrijdagavond 27 september.

Violist Pal Szomora was vorig jaar in oktober al eens te zien en te horen tijdens een concert dat werd georganiseerd door ZulteCultureel , samen met violist Mikhail Bezverkhni, zijn leermeester, en Anastasia Kozhusko. Hij is niet alleen actief in de groep Kalinka, maar ook in de groep Tzigane. Hij treedt daarnaast ook geregeld op als tweede violist bij Roby Lakatos. In die hoedanigheid was hij ook in Zulte te gast dit voorjaar bij ZulteCultureel. De prijsuitreiking van de Zultse Cultuurprijzen in juni dit jaar werd trouwens ook muzikaal omkaderd Pal Szomora.

Kalinka Ensemble bestaat uit:
Pal Szomora (viool)
Sven Van De Voorde (accordeon)
Gabor Ladanyi (gitaar)
Herman De Rycke (contrabas)

Het Kalinka Ensemble is te gast in Up To Date op Radio Tequila op zondagvoormiddag 22 september tussen 10 u en 12 u. Stem hiervoor af op FM 106.2 als je in de regio Deinze woont of op FM 107.8 voor de regio Aalter of luister via internet op www.radiotequila.be .

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht + zestien =