Up To Date van 7 maart 2021

Up To Date van 7 maart 2021

maart 8, 2021 0

Er was weer een goed bezette gastenlijst voor aflevering 906 van Up To Date en gastheren Emile en Peter hadden dus weer hun handen vol.

Sarah Lanckman van Versele Laga beet de spits af. Zij had Willy Goeteyn en Bert Maebe van WTC Walter Godefroot meegebracht om het met Emile te hebben over de coronaveilige Versele-Laga Classic 2021 voor mountainbikers. Vorig jaar viel de vijfde editie van de mountainbike- en cyclotocht Versele-Laga Classic in het [corona]water. Daarom komen Versele-Laga en WTC – wielertoeristenclub – Walter Godefroot als alternatief nu met een coronaveilige editie. Zo kan iedereen nog de hele maand maart genieten van twee mooie mountainbikeparcours doorheen Deinze, Nazareth en Gavere.

De internationale producent van dierenvoeding- en verzorgingsproducten uit Deinze organiseert of ondersteunt doorgaans verschillende sportevenementen: Versele-Laga Paastornooi (als sponsor van KMSK Deinze Jeugdacademie), Versele-Laga Adventure Run, Versele-Laga Run (in samenwerking met de stad Deinze) en de Versele-Laga Classic samen met organisator WTC Walter Godefroot. Deze evenementen werden in 2020 helaas stuk voor stuk geschrapt, maar het bedrijf dat gekend staat om zijn can do-, will do- en do-mentaliteit en sportieve teamspirit, bleef niet bij de pakken zitten en dacht een alternatieve aanpak uit. Want na de coronaveilige versie van de Versele-Laga Run in september vorig jaar, organiseert Versele-Laga samen met zijn partner WTC Walter Godefroot nu ook een alternatieve editie van de Versele-Laga Classic. Door in openlucht in beweging te blijven krijgt onze gezondheid een echte boost en daarom willen ze iedereen motiveren om alleen of met zijn bubbel deze twee mooie mountainbikeparcours te ontdekken.

Er zijn twee routes, 25 en 40 km, uitgestippeld waarop alle MTB-liefhebbers zich volledig kunnen uitleven. De twee tochten, die de sportievelingen langs de mooiste plekjes van Deinze, Nazareth en Gavere brengen, zullen van 1 t.e.m. 31 maart volledig uitgepijld zijn. Bovendien zijn op de website www.verselelagaclassic.be ook gpx-bestanden van de parcours beschikbaar, die gemakkelijk opgeladen kunnen worden naar een fiets-app of gps-toestel.

Guy Snoeck is de nieuwe voorzitter van de Zultse Cultuurraad. De raamgedichten in het kader van het feestjaar Raveel 2021 brachten hem naar de studio van Radio Tequila. De gemeente Zulte wordt de komende weken in een kleedje van poëzie gehuld. Met meer dan 70 locaties geniet je op een coronaveilige manier van wandel- en poëzieplezier. Je spot poëzie in het Zultse straatbeeld. Het is een project dat kadert binnen het feestjaar Raveel 2021 van de gemeente Zulte. Op meer dan 70 locaties, verspreid over de drie deelgemeenen, wordt men getrakteerd op een gedicht geschreven voor of bij een van de werken van Roger Raveel. Voor dit project lanceerde de gemeente begin dit jaar een oproep naar haar inwoners. De gemeente deed dan ook haar uiterste best om iedereen van een gedicht te voorzien. Meer dan 70 ramen, van particulieren tot handelaars, worden zo bestickerd met een gedicht.

Voor dit project zocht de gemeente de samenwerking op met het Poëziecentrum. Zo kwamen ze tot een samenwerking met meer dan 35 verschillende dichters. Onder hen bevinden zich zowel jonge dichters als grote namen: Paul Demets, Moya De Feyter, Jo Gisekin, Rutger Kopland, Esohe Weyden, Hugo Claus…”. Met dit project zet de gemeente Zulte ook volop in op coronaveilige cultuurbeleving. Op www.zulte.be/Raveel2021 staan gemeenteplannetjes met aanduiding van de verschillende poëzielocaties. Op die manier kan iedereen een unieke poëzieroute uitstippelen voor zijn of haar bubbel. De gedichten blijven al zeker tot eind maart in het straatbeeld.

Net na elf uur passeert elke week de “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar.

Jan Luyssaert bracht een boek uit over de Vosselaarse plaatsnamen. De heemkundige kring Het Land van Nevele en de Stichting Achiel De Vos stellen voor: Damstraat, Duutstakker, Dieftemanken, Kale, Koudput, Pienaakhoek, Ruifelaardsbos, Tempeliersland… het zijn maar enkele van de honderden kleurrijke namen uit deze nieuwe uitgave. Auteur Jan Luyssaert heeft in de voorbije jaren honderden bladzijden documenten uit de periode 1300 tot 1650 gelezen en de oude plaatsnamen van Vosselare opgetekend, geklasseerd en geschiedkundig en taalkundig verklaard. In zijn boek staan ongeveer 650 namen van stukken landbouwgrond, onbebouwd land, velden, weiden, wegen, straten, beken, grachten en waterlopen. Aan de hand van de oude namen wordt de oude dorpskern van Vosselare nauwkeurig in beeld gebracht. Door het graven van het Schipdonkkanaal in de 19e eeuw verdwenen enkele belangrijke hoeven en gebouwen. Ook die worden in het werk zorgvuldig beschreven. In het boek zit een kaart uit 1644 in kleurendruk, waarop de meeste namen zijn gelokaliseerd. Het boek verschijnt in mei 2021. Wie het boek over Vosselare koopt, krijgt eveneens het gelijkaardige boek van de gemeente Landegem. Er is een voorintekenprijs van 12 €. Er kan worden ingetekend tot 31 maart 2021. Alle info vind je op www.landvannevele.com en www.facebook.com/landvannevele. In deze reeks verscheen vroeger reeds een aflevering over Hansbeke (uitverkocht), Landegem, Merendree (uitverkocht) en Nevele. De aflevering van Poesele staat op het getouw en verschijnt in december 2021.

Dan volgde een telefonisch gesprek met Sarah Van Hoeteghem uit Deinze die tot de groep risicopatiënten behoort die een vaccin moet krijgen. Ze wil spreken in naam van alle risicopatiënten. Zij vrezen in de steek gelaten te worden door de overheid wat betreft de vaccinatiecampagne. De registratie van risicopatiënten voor toediening van het vaccin werkt nog altijd niet. Ze wil daarom dit probleem voor de radio aankaarten in naam van alle risicopatiënten. Sarah is 43 jaar en heeft een verminderde immuniteit, doordat ze geen milt meer heeft, en een chronische nierinsufficiëntie. Ze kan niet meer werken door een hersentumor en een trombose, waardoor ze minder mobiel is. Volgens haar huisarts kunnen de risicopatiënten nog altijd niet geregistreerd worden.

Dokter Johan Matthijs van Eerstelijnzorg Schelde-Leie was in de studio en ging met haar in gesprek. Burgemeester Jan Vermeulen van Deinze sloot het programma af met een update van de coronatoestand in Deinze en omgeving en gaf verdere uitleg over de werking van het vaccinatiecentrum in de Brielpoort in Deinze.

Je kan zoals elke week het programma integraal opnieuw beluisteren op maandagavond van 19 u tot 21 u via FM 106.2 voor de regio Deinze of FM 107.8 voor de regio Aalter. Het kan ook online via www.radiotequila.be op de smartphone, tablet of laptop. Enkele gesprekken kunnen ook bekeken worden op de Facebookpagina van Radio Tequila.

Roland koos als thema voor zijn playlist: Het ‘Gouden Jaar 1979’

Earth Wind & Fire – Weekend

Abba – Does Your Mother Know

Suzi Quatro & Chris Norman – Stumblin’ In

The Shadows – Theme from The Deer Hunter

Ian Dury – Hit Me With Your Rythm Stick

Shirley Bassey – This Is My Life

Alice Cooper – How You Gonna See Me Now

Ellen Foley – We Belong To The Night

Eagles – Heartache Tonight

Kiss – I Was Made For Loving You

Dave Edmunds – Queen Of Hearts

Sister Sledge – Lost In Music

M – PopMuzik

ELO – Don’t Bring Me Down

Blondie – Heart Of Glass

Bob Marley – Stirr It Up

Robert Palmer – Bad Case Of Lovin’ You

Cliff Richard – We Don’t Talk Anymore

Elton John – Song For Guy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × vier =