Up To Date van 4 juli 2021

Up To Date van 4 juli 2021

juli 5, 2021 0

 

De eerste gast van deze aflevering was Luc Levrau, decennialang één van de naaste medewerkers van Roger Raveel. Hij kwam vertellen over de viering 100 jaar Raveel op 11 juli. Vijftig jaar geleden, in de zomer van 1971, werd onder grote belangstelling en als protest tegen het zomaar dempen van Leie-armen, een vlot, voorzien van blauwe plasticzakken, en geëscorteerd door meerdere boten, getrokken van Machelen naar Afsnee, met daarop een kunstwerk van Roger Raveel, dat speciaal voor deze actie gecreëerd werd. Op zondag 11 juli 2021 zal de replica van dit vlot opnieuw op Machelenput dobberen.

Tot dan toe hadden Roger Raveel en zijn echtgenote Zulma een eerder teruggetrokken leven geleid. Maar de ophef die Roger Raveel eerder het jaar voordien gemaakt had met zijn vier zwanen op de Brugse reien, hadden hem niet onberoerd gelaten. Vandaar ook zijn idee om het protest , tegen het dempen van de Leie-armen, te verrijken met een kunstzinnig aspect. De gemeentelijke overheid had voordien, in het kader van de rechttrekking en uitdieping van de Leie, het eerste voorstel van het Ministerie van Openbare Werken tot dempen van Machelenput goedgekeurd en zag het protest dan ook met lede ogen aan. Dit voorval bevorderde uiteraard niet de goede verstandhouding tussen de kunstenaar en de gemeentelijke overheid.

Enkele jaren later, in de periode 1974-75, nam ‘Feest- en Cultuur Machelen’ contact op met Roger Raveel om deel te nemen aan de protestactie tegen een voorstel ter aanpassing van de gemeentegrenzen en een ringweg door Machelen. De rechte lijn van de gekanaliseerde Leie werd daarbij voorgesteld als grens tussen de gemeenten boven en onder de Leie, precies alsof die rechte lijn belangrijker was dan mensen en hun aloude verbondenheid. De deelname aan deze actie was de aanzet tot een groeiende en uiteindelijk beste verstandhouding met de gemeente.

In 1978 groeide de verstandhouding met de tentoonstelling ‘Machelen, een dorp om nooit te vergeten’. In 1979 werd Roger Raveel, op voorstel van ’Feest en Cultuur’ , zelfs ereburger van de gemeente Zulte. En van dan af aan werd Roger Raveel om de vijf jaar In de bloemetjes gezet. Dat ging doorgaans gepaard met een tentoonstelling in binnen- en/of buitenland. Op zijn zestigste verjaardag, in 1981, was er in Sint-Niklaas de tentoonstelling ‘Roger Raveel ziet …zien’. In 1985 in het Van Abbemuseum te Eindhoven, Nederland ‘Werken op papier 1948-1984’. Op zijn 70ste verjaardag was er een dubbeltentoonstelling ‘Roger Raveel 70’ in het Museum voor Moderne Kunsten in Oostende. Deze verhuisde nadien naar ‘De Beyerd’, Centrum voor Beeldende Kunst in Breda, Nederland.

Vanaf de jaren 1990 werd volop geijverd om in Machelen een Roger Raveelmuseum te realiseren. Het museum opende uiteindelijk in 1999 de deuren. Een stichting, opgericht onder het voorzitterschap van Roger Raveel, organiseerde vanaf dan met regelmaat tijdelijke tentoonstellingen in het museum. In 2001 liet Roger een duivenhok op wielen maken dat hij dan beschilderde. En op zijn 80ste verjaardag reed hij met dat kunstwerk door het dorp om het voor te stellen aan het publiek. In 2006 werd voor zijn 85ste verjaardag een schilderijenoptocht georganiseerd, geïnspireerd op zijn schilderij uit 1978: ‘Schilderijenoptocht van Machelen’, dat zich nu in Arnhem bevindt. In datzelfde jaar, en ter viering van het behoud van Machelenput, werd aldaar een replica van het protestvlot uit 1971 te water gelaten.

Op 11 juli 2021 wil het dorp de viering van 2006, de laatste viering die Roger en Zulma nog meegemaakt hebben, nog eens overdoen. Om 10.30u. wordt gestart op het plein aan Machelenput met een videomontage op groot scherm. Deze vangt aan met sfeerbeelden over de jeugd van Roger en Zulma, hun huwelijk, hun woonplaatsen en de opeenvolgende ateliers van Roger. In een tweede deel komen ook de realisaties in het dorp voor: ‘De muur van de verbeelding’, de ‘Religie van het Leven’ in de kapel Maria Hulp der Christenen, de eerste steenlegging, de bouw, de opening en de werking van het museum. Tijdens de pauze van deze videovoorstelling is er een optocht met onder meer enkele belangrijke bezoekers, én zelfs een verrassing! Na de voorstelling volgt een receptie waar iedereen een trappistenbier wordt aangeboden. Na de receptie wordt de feestviering verder gezet met het 15-jarig bestaan van ‘Leieleute‘, georganiseerd door Feest en Cultuur Machelen. ‘Leieleute’ is ontstaan na de viering van de 85ste verjaardag van Roger Raveel.

Willy Van Parys, voorzitter van de kerkfabriek Nevele, had het over 8 eeuwen woelige bouwgeschiedenis, die wordt getoond tijdens een videopresentatie die doorlopend te bekijken is tijdens de zomermaanden. Loop deze zomer op zondagnamiddag eens binnen in de Nevelse Mauritiuskerk, niet om een of andere viering bij te wonen, wel om het patrimonium te ontdekken. Maak kennis met het verhaal van meer dan 8 eeuwen woelige bouwgeschiedenis tijdens een videopresentatie van ruim 20 minuten, doorlopend te bekijken op zondagnamiddag tijdens de maanden juli en augustus van 14u tot 16u. Ontdek het religieus patrimonium van de kerk met haar ongewone patroonheilige, de heilige Mauritius. Een kerk is veel meer dan een plaats van cultus, van eredienst en gebed. Het zijn plaatsen die getuigen van de geschiedenis van kleine en grote gebeurtenissen, van plaatsen waar mensen momenten van vreugde en verdriet hebben gedeeld. Het zijn eveneens plaatsen waar je kunst met een kleine en grote “K” ontmoet, waar je superieur vakmanschap en ambacht kunt ontdekken. Elke bezoeker ontvangt tijdens zijn bezoek de nieuwe informatieve brochure over de Nevelse Mauritiuskerk. De toegang is gratis.

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

Ron De Rauw, alias Hans, en Ellen Verest, alias Nora, uit de TV1-reeks Dertigers brachten samen een plaat uit, die zij live kwamen voorstellen. Ook accordeonist Ruben was van de partij. Zij brachten live ‘Veel liever’. De TV1-reeks Dertigers is niet alleen razend populair, het creëert ook toffe spin-offs zoals “Veel liever”, een vrolijk lentelied van Ron De Rauw, samen met Ellen Verest. Niet alleen in de reeks maar ook muzikaal klikte het meteen tussen die twee. Ron werkt ondertussen ook aan een eerste Nederlandstalig album en heeft hiervoor enkele bevriende artiesten uitgenodigd om mee te zingen en/of spelen. “Veel liever” betekent voor Ellen haar debuut als zangeres. Het smaakt alvast naar meer. De single is reeds vanaf 25 april 2021 te vinden via alle digitale platformen. Een tweede single volgt deze zomer nog en in het najaar 2021 wordt het volledige album uitgebracht.

De 17de Sneukelfietstocht van Radio Tequila, De Leerzewegels en Jan Filliersroute op 1 augustus. Peter informeerde even bij onze coördinator/organisator Marc Vandenbroecke, want er kan nu reeds worden ingeschreven.

Vanaf deze week kan je het programma integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de knop “Tequila Gemist” boven in het menu van de homepage van deze website. Je hoeft de herhalingen dus helemaal niet te missen. Er is natuurlijk nog altijd de Facebook Live op de Facebookpagina van Radio Tequila., die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden.

Roland koos als thema : “Liever traag naar Tequila dan snel naar …”

Mink Deville – Italien Shoes

Balthazar – Linger On

Isabelle A /Tim Akkerman – Ik Denk Teveel

Faye Webster – I Know I’m Funny Haha

Texas – Say What You Want

Ed Sheeran – Bad Habits

Bart Van Den Bossche – Alles Komt Goed

Paolo Nutini – Don’t Let Me Down

Sly And The Family Stone – Thank You

Chris Rea – As Long As I Have You

The Alan Parson’s Project – Don’t Answer Me

Stevie Wonder – Sir Duke

Paolo Conte – Lupi Spelacchiati

Herman Brood – When I Get Home

Commodores – Easy

CAL – It’s All Good

Scary Pockets Feat. Lauren Ruth Ward – Stuck In The Middle

Eurythmics – Sisters Are Doin’ It For …

Gary Moore – Parisienne Walkways

Crowded House – Better Be Home Soon

Kommil Foo – De Tijd Dringt

Bruce Springsteen – Save The Last Dance For Me

Chantal Chamberland – Don’t Explain

na Carlos (11u) – JJ Cale – I Got The Same Old Blues

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − 12 =