Up To Date van 28 maart 2021

Up To Date van 28 maart 2021

maart 29, 2021 0

Judith, Peter en Paul kregen ook deze laatste zondag van maart enkele interessante gasten voor hun micro in de studio van Radio Tequila.

Mathijs Vereecken en Joris Geens van TNT CREW beten de spits af. Zij organiseren een originele en spectaculaire circuswandeling op 3, 4 en 5 april. Er zijn bovendien 3 prachtige prijzen te winnen. In coronatijden was er helemaal niks, dus ook geen circusoptredens. Om de moeilijke tijd door te komen is men creatief beginnen nadenken en zo kwamen Joris en Mathijs tot het idee om een spectaculaire CIRCUSWANDELING LANGS DE LEIE te organiseren op 3, 4 en 5 april. Inschrijven is verplicht en je betaalt een bijdrage van 5 euro. Maar hiervoor kan je wel een mooie waardevolle prijs winnen. circuswandeling@gmail.com

Dichter en poëzierecensent Paul Demets, bracht in dit Raveeljaar de Raveelbundel “Het web van omtrek” uit. Tijd voor Up To Date om ook even stil te staan bij het leven en werk van de uit Olsene afkomstige dichter Paul Demets. Paul Demets (1966) is dichter, poëzierecensent voor De Standaard, Awater en Poëziekrant. Hij debuteerde in 1999 met de poëziebundel “De papegaaienziekte” (Meulenhoff), waarvoor hij genomineerd werd voor de C.Buddingh’prijs 1999 en in 2001 de Prijs voor Letterkunde van de Provincie Oost-Vlaanderen ontving. Voor zijn alom geprezen bundel “De bloedplek” (2011) ontving hij de Herman de Coninckprijs, zowel van de jury als van het publiek. In 2018 publiceerde hij “De klaverknoop”, dat genomineerd werd voor de Herman de Coninckprijs en de Paul Snoekprijs. Met “De hazenklager” rondt hij zijn aanstelling als plattelandsdichter van de provincie Oost-Vlaanderen (2016-2019) af. Je kan nu al het videogedicht beluisteren “Weer”, een prelude op Demets’ nieuwe bundel “De bijendans”, die zal verschijnen in het najaar van 2021. Hij brengt in het najaar ook zijn Spilliaertbundel uit, “De landsheer van de Lethe”, waarin elk gedicht verwijst naar een werk van Leon Spilliaert. Het manuscript werd in 1997 bekroond met de Lode Baekelmansprijs van de KANTL, maar ook die bundel heeft hij nooit aan een uitgever aangeboden.

Maar nu is er een nieuwe poëziebundel verschenen “Het web van Omtrek”. De bundel is een hommage aan schilder Roger Raveel: elk gedicht verwijst naar een van zijn werken. Opmerkelijk: Demets schreef de bundel tussen 1988 en 1993, maar lanceert ze nu pas bij het grote publiek. In 1993 werd de ongepubliceerde bundel bekroond met een eervolle vermelding in de Prijs voor Letterkunde van de Provincie Oost-Vlaanderen. “Een onafgewerkt manuscript toesturen, dat durfde hij blijkbaar niet…

De “Column van Carlos Alleene“. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

Walter Ertvelt kan prat gaan op een carrière van 50 jaar als journalist, columnist, scenarist en lyricist. Nu bracht hij met ROARING 2020 zelf een debuutalbum uit, het resultaat van zijn wonderlijke reis in het labyrint zonder uitgang… This is my HOWL. Walter Ertvelt leverde de voorbije 50 jaar een belangrijke bijdrage aan de Belpop. Walter schreef tientallen hits voor o.a. Johan Verminnen, Rob de Nijs, Kris De Bruyne en Ann Christy. Zo zijn o.a. ‘Vreemde vogels’ van Claire en ‘Ik hou van alle vrouwen’ van Hans De Booij teksten van zijn hand. Radio 1-luisteraars kennen hem als de Beroemde Heer Van Rostenberge uit Het Einde van de Wereld, maar Walter schreef ook prachtige boeken, zoals zijn Brevier en de catalogus over schilder Dees De Bruyne. Hij producete ook de debuutplaat van Walter De Buck met o.a. ‘t Vliegerke’ op en hij werkte samen met o.a. Derroll Adams, Roland en Zaki.

In het jaar dat hij 70 wordt – precies 100 jaar na het begin van de Roaring Twenties – besluit hij zijn stem vast te leggen met spoken word songs & slam poetry. Na een eclectisch professioneel parcours van 50 jaar als journalist, columnist, scenarist en lyricist ging hij op reis in het labyrint van zijn herinneringen vol koortsige avonturen en passionele dromen. Met zijn hart vol muziek (blues, rock, folk, chanson en mooie en foute liedjes in het Nederlands) en zijn hoofd vol teksten van Meesters als Lennaert Nijgh, Leonard Cohen, Jacques Brel, Serge Gainsbourg, Bob Dylan, Mick Jagger, Bernie Taupin & ‘The Last Poets’, maakt hij hier een schilderij waarin hij zijn gefabuleerd verhaal vertelt. Roland en Steven De Bruyn spelen trouwens ook mee op deze plaat. Er zijn ondertussen ook al heel wat bekende fans van Walter zijn debuutalbum: o.a. Johan Verminnen, Barbara Sarafian, Zaki en Wim Opbrouck en Roel Van Bambost die hem overdonderen met lofbetuigingen. Kortom, het ideaal moment voor een radiopassage en een goed gesprek in UP-TO-DATE.

Vijf gemeenten bouwen samen aan een lokaal erfgoedbeleid met IOED Leie Schelde. Voorzitter Thomas Van Ongeval gaf meer uitleg. Op 1 januari 2021 startte de nieuwe Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) Leie Schelde. Veneco en Cultuurregio Leie Schelde engageren zich samen met Deinze, De Pinte, Gavere, Nazareth en Zulte om een lokaal erfgoedbeleid uit te bouwen.
De regio tussen Leie en Schelde is rijk aan erfgoed. Denk maar aan de prachtige Scheldemeersen, de verschillende parklandschappen, de talrijke kastelen en het minder bekende erfgoed zoals de tientallen kapelletjes en diverse hoevetypes. Ook de productie van geestrijke dranken, chicoreiverwerking, speelgoedproductie, kinderrijtuigen, veevoederproductie en tabaksverwerking hebben hun sporen nagelaten in de regio. Een boeiend verleden waar men graag zorg wil voor dragen.

De IOED werkt een onroerend erfgoedbeleid uit op maat van elke gemeente. Dit doet men via adviesverlening bij vergunnings- en sloopaanvragen. Daarnaast versterken zij de lokale en bovenlokale beleidsvisies o.a. door de actualisatie van de lokale inventarissen bouwkundig erfgoed en het opmaken van een waarderingskader. Tot slot stimuleren zij het maatschappelijk draagvlak voor onroerend erfgoed door de uitbouw van een uitgebreide publiekswerking. De IOED is hét aanspreekpunt over onroerend erfgoed voor de aangesloten gemeenten.

Je kan zoals elke week het programma integraal opnieuw beluisteren op maandagavond van 19 u tot 21 u via FM 106.2 voor de regio Deinze of FM 107.8 voor de regio Aalter. Het kan ook online via www.radiotequila.be op de smartphone, tablet of laptop. Enkele gesprekken kunnen ook bekeken worden op de Facebookpagina van Radio Tequila.

Roland koos als thema voor zijn playlist op deze 28e maart: ‘PAASKLOCKDOWN’

Roxette (38 jaar ‘JOYRIDE-album) – Joyride

Hooverphonic (Eurovision nummer) – The Wrong Place

Blue Blot – Bridge To Your Heart (Brielpoortbrug)

Pat Boone – April Love

Traveling Wilburys – The End Of The Line

Ringo Starr – Photograph

Sugababes – Overload

Bazart – Denk Maar Niet Aan Morgen

Richard Hawley – I Still Want You

The National – Never Tear Us Apart

Billie Holiday – I’ll Be Seeing You

Beirut – Nantes

Lloyd Cole – Perfect Skin

Lucifer – House For Sale

A Cause Des Garçons – A Cause Des Garçons

The Scabs – Don’t You Know

Dalida, Alain Delon – Paroles Paroles

Bob Dylan – Thunder On The Mountain

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − 4 =