Up To Date van 28 februari 2021

Up To Date van 28 februari 2021

maart 1, 2021 0

Lions Club Deinze steunt ten volle het project van de Vrije Basis School Leieparel: “Digitale kloof tussen kansarm en kansrijk verkleinen!”.

In het kader van “gelijke kansenbeleid” werkte VBS Leieparel een project uit om de kloof tussen kansarm en kansrijk op digitaal vlak te verkleinen. De school merkte in de lockdownperiode dat de digitale kloof tussen basisschoolkinderen heel groot is en wil hier werk van maken. Het al of niet kunnen beschikken over digitale mogelijkheden is voor een deel toekomstbepalend voor kinderen, in een maatschappij waar de technologie razendsnel evolueert.

Tijdens de lockdown kwam VBS Leieparel tot de vaststelling, dat heel wat gezinnen, thuis geen of onvoldoende digitale middelen hebben. Om dit gebrek aan digitale middelen tegemoet te komen, wil VBS Leieparel een uitleensysteem van chromebooks opzetten. Zo kunnen kansarme gezinnen een toestel één of meerdere dagen, of een weekend, gratis lenen. De school wilde hiervoor graag over een 20-tal chromebooks beschikken. Het project werd kenbaar gemaakt en van meet af aan, kon de school op de medewerking en de steun van Lions Club Deinze rekenen. Deze Deinse Service Club gaat vaak, in meerdere projecten, de strijd aan tegen armoede en wilde instaan voor de totale aankoop van de 20 chromebooks, met draagtas, muis en de licenties voor de nodige programma’s.

Projectleider Joke Philips had hiervoor de kostprijs op 10.000 euro geraamd. Twee oplaadkarren waren nodig om deze chromebooks telkens volledig opgeladen te kunnen uitlenen. De Regionale Adviesraad Gent & Leieland Cera, beloofde deze uitgave voor zijn rekening te nemen. Daarnaast kon de school ook rekenen op de financiële steun van Kiwanis Tielt voor nog eens extra 8 chromebooks om te gebruiken in de naschoolse studie voor de bovenbouw en de huistakenbegeleiding voor de onderbouw en anderstalige leerlingen. Inner Wheel Deinze schonk daar bovenop nog een aantal laptops: voor de lessen typ-10 en om de programmeersoftware op te installeren.

Daarnaast zal VBS Leieparel in de toekomst ook workshops aanbieden, over de middag, voor alle leerlingen, kansarm en kansrijk. Tenslotte zullen de materialen ook gebruikt worden voor het aanbieden van workshops en infoavonden voor ouders.

Telefonisch gesprek met bakker Luc Welvaert over de WEEK VAN DE CAKE van 1 tot 8 maart. Luc Welvaert uit Nevele is lid va, de raad van bestuur en ondervoorzitter van de Bakkers Vlaanderen/Oost-Vlaanderen en hij werkte en actie uit, waarbij de leden recepten ontvingen om nieuwe cakes te bakken.

Schepen Olivier Peirs over de ontwikkeling van drie gebieden in Zulte.

1) Gebied Wolspinnerij & Denys :De site van de oude wolspinnerij en het aanpalend terrein van Denys in het centrum van Zulte, worden omgetoverd tot een modern woonproject. Vandaag is dat een kankerplek in het hart van het dorp, en die moet weg. Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan is klaar: een mooi project met veel groen, maar waar ook enkele industriële restanten worden bewaard.

2) Gebied Lys Spinnerij: Aan de overkant van de N43 wordt van Lys Yarns -ook een voormalige textielfabriek- een plaats gemaakt voor een uitbreiding van de site waar ook de school en het WZC gelegen zijn aan de Leie. Ook dit behoort tot het masterplan van Zulte. ( 2,5 hectare) met de klemtoon op wonen.

3) Goedkeuring ontwerp brownfieldconvenant Olympia, site gekend van de wasautomaten Olympia. Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits heeft de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring gegeven aan het ontwerp van het brownfieldconvenant Olympia in Machelen. De site wordt herontwikkeld naar een gemengd project. De vervuilde site wordt gesaneerd en omgedoopt tot een woonerf met gemeenschappelijke voorzieningen. Het wordt een buurt waar mensen kunnen wonen en er ruimte is voor ontmoetingen. Op het terrein, met een oppervlakte van ongeveer 5.500 m², langs de Rijksweg in Machelen zal een duurzaam en kwalitatief woonproject gerealiseerd worden. Er komen 18 woningen, 4 studio’s, 2 appartementen en 3 handelspanden. Er volgt nu een inspraak- en informatieperiode. De aankondiging gebeurt via lokale kanalen. Gedurende 14 dagen kunnen opmerkingen, aanbevelingen of bezwaren worden ingediend. Daarna kan dan de definitieve goedkeuring van het brownfieldconvenant volgen.

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar.

Charlotte & Jolien van Eating Habits begeleiden sinds vorig jaar hun klanten op een erg praktische manier met de EATING HABITS FOODBOX. Een supertof nieuw concept in Deinze. Eens iets anders dan coronanieuws. Charlotte & Jolien van EATING HABITS op de Markt in Deinze, begeleiden sinds september op een erg praktische manier hun klanten. Omdat ze merken dat er veel nood is aan correct voedingsadvies en er meer dan ooit wordt ingezet op gezond leven willen ze mensen op een gepaste manier begeleiden. Eerst met advies onder de vorm van classes, daarna ook E-books met recepten en nu gaan zij nog een stapje verder. Zij stappen af van de oude manier van werken (beiden hebben 6 jaar ervaring) en los van het getal op de weegschaal. Onder het motto ‘al doende leer je’ lanceren ze de EATING HABITS FOODBOX, in samenwerking met AD Delhaize Deinze.

Dit zijn foodboxen die 100% evenwichtig zijn samengesteld door hen als erkende diëtisten en AD Delhaize Deinze staat in voor de kwaliteit en versheid van de door Charlotte en Jolien geselecteerde producten! Alle info vindt men terug op hun blogpost en de webshop: www.eating-habits.be Je vindt hen op Markt 36 Deinze.

Ereschepen Norbert De Mey en zijn opvolger schepen Sofie D’hondt. Norbert De Mey heeft na 20 jaar afscheid genomen van de politiek. Sofie is zijn opvolger als schepen maar was tot dan voorzitter van de gemeenteraad in de fusiestad. Daarvoor was ze al eerder actief in de gemeentepolitiek van Nevele. Het verhaal van twee politici en ook een beetje Peter zelf die net sedert deze week deel uitmaakt van de gemeenteraad na 6 jaar OCMW – raad en Vast Bureau en 2 jaar BCSD.

Je kan zoals elke week het programma integraal opnieuw beluisteren op maandagavond van 19 u tot 21 u via FM 106.2 voor de regio Deinze of FM 107.8 voor de regio Aalter. Het kan ook online via www.radiotequila.be op de smartphone, tablet of laptop. Enkele gesprekken kunnen ook bekeken worden op de Facebookpagina van Radio Tequila.

Roland koos als thema voor zijn playlist: “Schrikkelplaten (voor de 29.02-ers)”

Daft Punk (stopt na 28 jaar) – Get Lucky

Stevie Wonder – Happy Birthday
Norah Jones – Will You Still Love Me Tomorrow
Hugo Raspoet – Helena (voor Vera!)
Amy Winehouse – You Know I’m No Good
Ornella Vanoni – L’ Appuntamento
Patty Pravo – La Bambola
Gabriel Rios – La Torre
Isabelle A – Karavaan
Arcade Fire – Reflektor
FYO – Michelle
Filip Kowlier – Mo Ba Nin
Laid Back – Bakerman
Françoise Hardy – Comment Te Dire Adieu
Anouk – Modern World
De Mens – Ergens Onderweg
Balthazar – Losers
London Grammar – Lose Your Head
Joan Armatrading – The Weakness In Me
Dusty Springfield – In Private
Bob Seger – Still The Same
Michael Kiwanuka – Cold Little Heart

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − 9 =