Up To Date van 27 december 2020

Up To Date van 27 december 2020

december 28, 2020 0

 

De eerste gast van de laatste Up To Date van 2020 was professor Morgan De Dapper, voorzitter van Dunsa. Het ging natuurlijk over het coronajaar voor Dunsa, maar ook en vooral over de uitgave van twee publicaties en de vernieuwing van de lidgelden. De vereniging moest in 2020 de overlijdens betreuren van erevoorzitter Luc Goeminne en Romain De Bouver, in 1992 stichtend lid van de Deinse afdeling van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde, onder de vleugels van de toenmalige K.O.K., het huidige Dunsa, die steeds zeer actief bleef samenwerken met de moedervereniging.

Het venijnig virusje bleef de werking van Dunsa overhoop halen: afgelasting van verschillende activiteiten, geen enkele lezing; de uitstap naar Doel. Toch wil de voorzitter een aantal pluimen uitdelen. Dunsa moest verhuizen, maar werd niet in de steek gelaten door de stad Deinze en kreeg een nieuw onderkomen in Zeventiendorpen in de Gentpoortstraat. Een team van de Technische Uitvoeringsdienst van de stad Deinze deed de verhuis.

De Open Monumentendag van zondag 13 september was een zeer groot succes: ruim 600 deelnemers genoten van een mooi coronavrij fietscircuit ‘Tussen Kale en Kanaal, in het landschap van Merendree’. De organisatie werd coronaveilig uitgewerkt door Eva Devooght van de Dienst Cultuur en Evenementen van de stad Deinze, samen met vicevoorzitter Luc Bauters en Dunsa-lid Hugo Schaeck, ondervoorzitter van zustervereniging Het Land van Nevele. Ook Dunsa bestuurslid Adelin Haelvoet droeg zijn steentje bij: hij gaf deskundige uitleg bij één van de infopunten.

Ook in het lopend Dunsa-project ‘Op zoek naar de oudste geschiedenis van Deinze en de Leiestreek’ werd verder gezocht. Bij een boring van ruim 6 m diep in het afgebroken pand ‘Yvelinck’, op de hoek Tolpoortstraat en Leiebrug, werden interessante rivierafzettingen gevonden die na verder laboratoriumonderzoek meer zullen vertellen over de middeleeuwse Leiegeschiedenis in Deinze.

Tijdens de lockdown werden twee belangrijke Dunsa publicaties uitgebracht. Het Jaarboek 2020 is een rijk geïllustreerde monografie van 660 bladzijden geschreven door Dunsa-lid Tony Vanhee: “De Hermanbeweging, Roeselare – Tielt – Deinze, het herfstoffensief in 1918. Het tweede boek is een buitenbeentje, een biografie van 371 bladzijden geschreven door Dunsa-lid Marcus Leroy. Ook dit boek is rijk voorzien van illustraties uit het archief van de familie Leroy en oude foto’s die het Astene van de vroege twintigste eeuw oproepen, ter beschikking gesteld door Dunsa-bestuurslid Denis Pieters.

Maar om dit allemaal te blijven realiseren moet het lidmaatschap vernieuwd worden of kan je ook lid worden: een gewoon lid betaalt 25 euro en je bent steunend lid vanaf 50 euro.

Wim Bracke had het over de Winterzoektocht in het Stadsbos van Deinze. Tijdens deze speciale winter kan iedereen meedoen aan deze zoektocht. In deze groene long van Deinze kan je voluit genieten van de prachtige natuur. De zoektocht loopt grotendeels langs verharde en onverharde paden en is ongeveer 5 km lang. Voor de kinderen (3-7 j) is er ook een paddenstoelenzoektocht langs hetzelfde traject. Het startpunt is het Zorghotel De Ceder, Parijsestraat 34 te Astene. De tocht neemt ongeveer 2 uur in beslag. Deze activiteit is gratis voor iedereen. De zoektocht loopt van 1/12/2020 tot en met 28/2/2021. Laarzen of waterdichte schoenen zijn zeker aanbevolen. Er zijn heel wat mooie prijzen te winnen. De deelnameformulieren zijn te verkrijgen in het stadhuis en in de toeristische dienst van Deinze, in het gemeentehuis van Nevele, in de Oxfam-Wereldwinkel van Deinze en in De Ceder te Astene. De deelnameformulieren vind je ook op de facebookpagina van Stadsbos Deinze. Deze zoektocht is een initiatief van het Samenwerkingsverband Stadsbos Deinze i.s.m. het stadsbestuur en met de steun van enkele lokale handelaars. Alle info op de facebookpagina van Stadsbos Deinze.

Herman Timmerman, alias H.T. Roberts, bracht in november een nieuwe plaat uit: ‘The Open Hum Of Things’. Herman Timmerman is inwoner van Deinze, hij vindt dat we nooit onze roots mogen negeren. De CD verscheen al in november, maar voor de vinylplaten was het wachten tot december. “De plaat heeft haar vorm gekregen in het wel zeer vreemde voorbije voorjaar”, aldus Herman. Naast de tijd om zonder druk aan de nummers te schaven, testte hij ze ook uit in één van de tien livestreams die hij elke donderdag speelde. In de corona-luwte van deze zomer, zijn ze met z’n drieën (Nils De Caster, Sara Desmedt en Herman) naar het fantastische decor van het Chateau Laclaireau, in de verre bossen van de Gaume, getrokken, om de plaat op te nemen. Fysieke distributie lijkt wel iets uit het verleden te zijn en concerten zitten er op dit ogenblik ook niet echt in, dus zijn de CD’s en vinyl te bestellen door een mailtje te sturen naar h.t.roberts@telenet.be of te bellen naar 0472/05 64 63.

Nog meer muziek met Mitchel & James Sebastian. Na lang wachten kwam de release van een nieuw nummer met bijhorende videoclip op 16 december. De nieuwe single heet ‘Skaffasessie 2.0’ (ft. Jame$). Bij dit nummer werd een bijhorende videoclip gemaakt door Glennuufd.

Je kan zoals elke week het programma integraal opnieuw beluisteren op maandagavond van 19 u tot 21 u via FM 106.2 voor de regio Deinze of FM 107.8 voor de regio Aalter. Het kan ook online via www.radiotequila.be op de smartphone, tablet of laptop. Enkele gesprekken kunnen ook bekeken worden op de Facebookpagina van Radio Tequila.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − 7 =