Up To Date van 25 oktober 2020

Up To Date van 25 oktober 2020

oktober 26, 2020 0

Het programma begon met een telefonisch interview naar Nederland met Rik Stapelbroek. Zij hadden het over ‘Prison Escape’ een ervaring waarbij je opgesloten wordt in een echte gevangenis en het de bedoeling is dat je probeert te ontsnappen.

“Omdat we onze live theatervoorstelling nu moeizaam kunnen organiseren hebben we omgedacht en een creatieve nieuwe ervaring gemaakt. De naam? Prison Escape Online. Een ervaring waarbij je vanuit huis samen met je team inbreekt in het beveiligingssysteem van de gevangenis en waar je de onschuldig gevangene Yuri Koblenko door middel van plannen en creatieve acties zijn vrijheid teruggeeft. Inmiddels hebben ruim 3.500 (internationale) gasten meegedaan aan Prison Escape Online. Geïnteresseerd in hoe de ervaring er aan toe gaat? Zie onze trailer https://www.youtube.com/watch?v=IfWtYuFvHIQ . Juist in deze tijden vinden we het van belang dat er een manier is om je creativiteit de vrije loop te laten, samen te werken en met het thema vrijheid bezig te zijn. ”
Het gaat over een positief en leuk verhaal. Geen zware kost of donkere verhalen maar juist een uniek verhaal met veel positiviteit en enthousiasme.

Sophie Delaere, schepen van Zulte van o.a. Openbare werken en van Toerisme over de bouw van een brug over de Leie in Zulte ter hoogte van kasteel Te Lake. De gemeente Zulte en waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg hebben een akkoord bereikt over het bouwen van een nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Leie. Deze brug zal de Limnanderdreef (zijstraat van N43 Staatsbaan in centrum Zulte) met het fietspad aan het Kasteel Te Lake verbinden. Op die manier wordt een oude route hiermee in ere hersteld. De brug zal 2,2 miljoen euro kosten: 62,5 % wordt betaald door de provincie en 37,5 % door de gemeente of € 825000. Dit laatste bedrag wordt voor 40% gesubsidieerd. De gemeente betaalt dus een slordige 500.000 euro. Dinsdag a.s. komt dit op de gemeenteraad om goedgekeurd te worden. Schepen van Openbare Werken Sophie Delaere (Open Zulte) is ook schepen van Toerisme en zo ook lid van het Dagelijks Bestuur van “Langs de Leie”.

Stadsdichter Steven Van de Putte had het over de Social Distance Poëzieroute in het stadscentrum. Steven brengt eveneens een postkaart uit over Vosselare. Nog tot en met 30 november 2020kan men in het stadscentrum de Social Distance Poëzieroute doen. Op 32 binnen- en buitenlocaties kunnen poëzieliefhebbers genieten van gedichten van landelijk bekende en lokale dichters. De gedichten hangen aan de ramen van winkels en woningen in de Brielstraat, Mouterijdreef, Markt, Tolpoortstraat, Gentstraat, Guido Gezellelaan, Kalkhofstraat en Gentpoortstraat. Ook een aantal stedelijke instellingen zoals de bibliotheek, Mudel en KADE zetten poëzie in het uitstalraam. Er prijken ook gedichten op groene plekjes in de stad zoals het Kaandelpark.

De stad gaat voor dit project een partnerschap aan met Poemtata vzw die tal van poëziemanifestaties organiseert in Vlaanderen. De stad werkte al eerder samen met de Poemtata tijdens het stadsdichterschap van Luc C. Martens. De vzw Poemtata verkreeg voor deze poëzieroute de medewerking van Akim A.J.Willems, Astrid Arns, Bart Stouten, Christophe Vekeman, Daniël Billiet, Delphine Lecompte, Dorien De Vylder, Elvis Peeters, Eriek Verpale, Etienne van Hyfte, Ivo Van Strijtem, Jana Arns, Leen Pil, Lotte Dodion, Luc C.Martens, Maud Vanhauwaert, Maya Wuytack, Peter Holvoet-Hansen, Ria Hanssens, Sylvie Marie en Thomas Rubico.

Op initiatief van huidig stadsdichter Steven Van de Putte werd de route uitgebreid met gedichten van het dichterscollectief Deinze (DéCéDé). Naast werk van de stadsdichter zelf, kan men ook gedichten lezen van Eddy Vaernewyck, Sven De Potter en Luc C. Martens. Social distance en corona lopen als een rode draad doorheen de gedichten. Maar ook andere thema’s bespelen ze. Het routeplan is gratis verkrijgbaar in de stedelijke bibliotheek en dienstencentrum Leiespiegel (aan het onthaal of de toeristische infobalie) of kan in pdf afgedrukt worden op de website van de stad Deinze.

Sedert maandag 19 oktober is het tweede STADSGE z/d ICHT van de Deinse stadsdichter Steven Van de Putte verkrijgbaar. De postkaart met foto van Ive Steyaert handelt over deelgemeente Vosselare. Bij zijn aantreden als stadsdichter stelde Steven Van de Putte zich tot doel een gedicht te schrijven over elk van de zes dorpen van Nevele. Deze gedichten prijken samen met een toepasselijke foto van Ive Steyaert op een postkaart uitgegeven door de stad Deinze. Op die manier wil de stadsdichter de poëtische ring rond Deinze van eerste stadsdichter Martin Carrette uitbreiden met de zes nieuwe deelgemeenten sinds de fusie. De deelgemeente Merendree mocht eind 2019 de spits afbijten met het gedicht ‘Poezekensdagen’ over priester-dichter Basiel De Craene. Deze keer is Vosselare aan de beurt. Steven schreef een gedicht bij een idyllisch plekje in het dorp, namelijk de IJsput. Deze oase van rust voor vissers werd poëtisch in beeld gebracht door Ive Steyaert, de vaste fotograaf voor deze reeks. “Door de corona-omstandigheden is het organisatorisch niet mogelijk om aan elke postkaart ook een plaatselijk voorstellingsmoment te koppelen. Maar de stad doet haar best om de postkaarten zo ruim mogelijk te verspreiden. Poëzie brengt immers meer dan ooit troost en hoop in crisistijden,” aldus nog de schepen van Cultuur Rutger De Reu.

Het gedicht ‘De Visser’ van Steven Van de Putte is te lezen op de website van de stadsdichter (www.stevenvandeputte.be). De postkaart, uitgegeven door de stad Deinze, is gratis verkrijgbaar bij de dienst cultuur, de stedelijke instellingen en de plaatselijke handelaren van Nevele en Vosselare.

Literaire herfstverhalen: Auteurs Ish Ait Hamou en Chris De Stoop zijn te gast op 5 november in zaal Souplex op uitnodiging van de stadsdichter. Nerkiz Sahin zorgt voor een poëtisch rustpunt. Wanneer zijn oom Daniel bij een hoevebrand om het leven komt, blijkt er sprake van een misdaad. Chris De Stoop neemt in de rechtbank zelf de handschoen op tegen de jonge daders. ‘Het boek Daniel’ is het onthutsende relaas van een ongewone plattelandsmoord. Een jonge vrouw en een oude man wonen in dezelfde buurt, maar kennen elkaar niet. Zij probeert met de moed der wanhoop een nieuw leven te beginnen. Hij leeft in het verleden. Tot ze op een dag tegenover elkaar staan en ontdekken dat hun leven onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Ish Ait Hamou vertelt in het boek ‘Het moois dat we delen’ het hartverscheurende verhaal van twee gekwetste mensen die hun leven opnieuw oppakken na een ingrijpende gebeurtenis. De twee auteurs gaan in dialoog over hun recente boek, over literatuur en het moois dat we delen tijdens dit Feest van het boek.

Deze lezing is een organisatie van Standaard Boekhandel Deinze i.s.m. de bibliotheek van Deinze. Datum: donderdag 5 november; Duur 19u30-22u. Locatie: Zaal Souplex Extra: Inschrijven vooraf is noodzakelijk. Inschrijvingspunten: Standaard Boekhandel Deinze sb.deinze@standaardboekhandel.be en Bibliotheek Deinze: bibliotheekdeinze@deinze.be

Cateraar Bart Basselier en partyplanner Ann De Vliegher brengen voortaan het perfect etentje bij jou thuis !
De horeca is sinds 19 oktober opnieuw dicht. Om je toch de mogelijkheid te geven gezellig te dineren slaan cateraar Bart Basselier van Very Food Catering en partyplanner Ann De Vliegher van Just Party de handen in elkaar. Met ‘The Perfect Dinner’ hopen ze opnieuw meer mensen te bereiken. Ze brengen hun culinaire belevenis tot in jouw huiskamer, van aankleding en bediening tot afwas. Bart bleef niet bij de pakken zitten en hij startte meteen met een afhaalformule en opende een pop-upzaak in De Bonneterie in Aalst. In juli nam hij ook 3Square Dining in Zwijnaarde over en doopte het om tot Bystrò Jamien. Op die manier kon hij de schade beperken. “Voor een nieuw initiatief ben ik ingegaan op het voorstel van Ann De Vliegher van Just Party met wie ik al regelmatig samenwerkte.”

Je kan zoals elke week het programma integraal opnieuw beluisteren op maandagavond van 19 u tot 21 u via FM 106.2 voor de regio Deinze of FM 107.8 voor de regio Aalter. Het kan ook online via www.radiotequila.be op de smartphone, tablet of laptop. Enkele gesprekken kunnen ook bekeken worden op de Facebookpagina van Radio Tequila.

De playlist van Roland, Emile en Paul had deze keer als thema “WZC”

Spencer Davies Group – Gimme Some Lovin’ (Spencer overleed 81)

Johnnu Hates Jazz – Turn Back The Clock (wintertijd)

Richard Hawley – There’s A Storm A’Coming

Carla Bruni – Miss You

The Rolling Stones – Waiting On A Friend

Donna Hightower – This World Today Is A Mess

Boz Scaggs – Lowdown

Three Degrees – When Will I See You Again

Alan Parsons Project – Old and Wise

Gilbert O’Sullivan – Alone Again

Nathaniel Rateliff – I Never Get Old

Billy Swan – I Can Help

Fotoreportage over de Social Distance Poëzieroute

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × vijf =