Up To Date van 24 november 2019

Up To Date van 24 november 2019

november 25, 2019 0

 

Johan De Smet had twee Wagas, Maelle Boone en Amber Bekaert, meegebracht naar de studio om te vertellen over De Warmste Week voor Sparta Petegem op zaterdag 30 november t.v.v. het G-voetbal. Sparta zet zich in voor de Warmste Week. De opbrengst gaat integraal naar de G-ploeg van Sparta Petegem. Er zullen kerstkraampjes aanwezig zijn vanaf 18.30 uur met jenevers en ander lekkers. De derbywedstrijd tegen KRC Gent start om 19.30 uur. Na de match is er ambiance verzekerd met een feestje met DJ.

Kim De Dapper van de muziekacademie in Deinze kwam tekst en uitleg geven over “Classics for Specials”. Classics for Specials is een interactief concert tussen AcOrDe – het Academie Orkest Deinze o.l.v. Harry Blommaert- en een 300-tal enthousiaste mensen met een mentale of meervoudige beperking. Het is een muziekfeest waar muzikanten en publiek een authentieke en fantastische ontmoeting hebben met elkaar: muzikanten spelen voor en samen met hen, op het podium en in de zaal. Classics for Specials is één intense demonstratie van de verbindende kracht van muziek en won daarmee ook de publieksprijs ‘Zorgverhaal 2018’ in het kader van de ‘Dag van de Zorg’. Het gaat in samenwerking met OC Broeder Ebergiste. Het concert vindt plaats op woensdag 27 november 2019 van 15 tot 16.30 uur in het nieuwe Leietheater in Deinze en kost 7 euro en kan online geboekt worden. Info via kadepodiumkunsten@deinze.be en 09 381 96 40.

Kristof Baertsoen van vzw Miracle mag weer een mooi concert aankondigen: de punkrockgroep Janez Detd komt naar de Brielpoort op 7 maart 2020. De band trekt alle registers open voor hun 25ste verjaardag en zij geven een goudstaaf aan één van hun fans. Er werd live gesproken, via de telefoon, met de drummer van Janez Detd, Bram Steemans. Punkrockgroep Janez Detd. bestaat een kwarteeuw en viert dat met een eenmalig reünieconcert in de Brielpoort in Deinze. De Dendermondse groep geeft voor die gelegenheid zijn gage weg, onder de vorm van een goudstaaf. Op die manier willen ze hun fans tonen hoe belangrijk zij steeds waren. De ticketverkoop startte op 23 november.

Lynn Steenlant is een pleegmama en ze kwam een oproep doen voor meer pleeggezinnen. Lynn is opgegroeid in Deinze maar woont nu in Oudenaarde. Ze is de fiere pleegmama van een prachtpleegzoontje. Hij is net 1 jaar geworden, is al 8 maanden bij het gezin van Lynn en Matti en blijft bij hen tot zijn mama opnieuw zorg kan dragen voor hem. Lynn en haar man Matti, jonge dertigers, nemen sinds eind februari de langdurige pleegzorg voor hun rekening, maar pleegzorg kan je ook af en toe een weekend doen. Het thema ligt hen nauw aan het hart. Vandaar het bezoek van Lynn en Matti in onze studio want ze hebben een speciaal verzoek. In Vlaanderen wonen meer dan 7.000 kinderen in een pleeggezin. Dat lijkt veel, maar toch zoeken ze nog voor heel veel andere kinderen een warm gezin. Misschien komt dat wel omdat nog te weinig mensen weten wat pleegzorg is. Daarom willen ze alle radiozenders in Vlaanderen uitdagen om een radiospotje af te spelen om samen op zoek te gaan naar nieuwe pleeggezinnen, helemaal gratis. Op die manier kunnen ze ervoor zorgen dat zoveel mogelijk luisteraars in Vlaanderen aangesproken worden om pleeggezin te worden. Kortom, heeft ook onze zender, radio Tequila, een hart voor pleegzorg? Dank zij dit gesprek kunnen we daar  bevestigend op antwoorden. www.pleegzorgvlaanderen.be/doneerjeradiozender

Het verhaal van Lynn en Matti. Voor hen is kinderen krijgen op natuurlijke wijze geen evidentie. Toen ze dit nieuws vernamen hebben zij van bij begin meerdere opties overwogen, zoals kunstmatige voortplanting, geen kinderen, adoptie en pleegzorg. Na de nodige verwerkingstijd en heel wat gesprekken met elkaar en hun omgeving, voelden ze dat pleegzorg voor hen ‘the way to go’ was. Zij hebben de behoefte om zorg te kunnen dragen en er zijn heel wat kinderen die die zorg kunnen gebruiken. Een ideale match dus. Uit hun eigen ervaringen en het rapport van pleegzorg blijkt dat er nog steeds een grote nood is aan pleeggezinnen en dat pleegzorg helaas nog weinig bekend is. “Er staan nog heel wat pleegkinderen op de wachtlijst”. Heel wat kwetsbare volwassenen met een beperking, jongeren en kinderen staan nog steeds op de wachtlijst om tijdelijk opgevangen te worden in een pleeggezin. Uit het rapport “Pleegzorg in cijfers” (2016) blijkt dat 2 op 3 aanvragen voor een pleeggezin niet positief beantwoord kunnen worden, omdat er te weinig pleeggezinnen zijn. Jaarlijks kunnen ongeveer 500 kinderen of jongeren daardoor niet in een pleeggezin terecht. In een artikel op hln.be uit 2018 staat te lezen: “Het aantal kinderen die wachten op een pleeggezin, is in twee jaar tijd met 40% gestegen. Eind 2015 waren het er 602, maar eind vorig jaar was hun aantal al gestegen tot 844. Zolang er geen pleeggezin wordt gevonden, blijven de kinderen thuis – ook als het daar niet veilig is – of worden ze naar een jeugdinstelling gestuurd.”

Zoals elke week wordt Up To Date opnieuw uitgezonden op maandagavond van 9 tot 21 u. Afstemmen daarvoor op F 106.2 voor de regio Deinze of FM 107.8 voor de regio Aalter of surfen naar www.radiotequila.be op jouw smartphone, tablet of laptop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeven − 2 =