Up To Date van 21 februari 2021

Up To Date van 21 februari 2021

februari 22, 2021 0

Etienne De Wilde

Het Up To Date team bestond deze zondag voor aflevering 904 uit Peter, Emile en Paul. Zoals steeds kregen zij, verdeeld over 4 blokken, opmerkelijke gasten voor de micro.

Het begon met Vincent Locquet, die zorgde voor een primeur in Kruisem: Stille energie uit batterij voor bemalingspompen. Energie, en in het bijzonder de opslag van energie is in volle ontwikkeling. Door het aangekondigde einde van de terugdraaiende teller is batterijopslag een hot topic. Bij particuliere zonnepaneelinstallaties is de terugverdientijd van batterijen echter nog eerder lang. Locquet Power & Light en AGTech BV, specialist in bronbemaling, zorgen nu met een mobiele batterij wel voor betaalbare verduurzaming in de bouw. De hybride energie zorgt hier voor 60% minder CO2 uitstoot en heeft als voordeel dat er geen geluid ’s nachts wordt geproduceerd om de bemalingspompen van stroom te voorzien.

Locquet Power & Light is pionier in hybride stroomvoorziening met batterypacks. Al 5 generaties lang levert Locquet Power & Light stroom met dieselgeneratoren voor vaste installaties in de industrie of tijdelijk op bouwwerven en events. De vloot van 700 dieselgeneratoren en lichtmasten vind je overal in België waar geen vaste netaansluiting aanwezig is. Om geluidsoverlast en uitstoot te vermijden ontwierp Locquet een eigen gamma aan stille en zuinige generatoren. Als trendsetter zet Locquet in op alternatieven met waterstof en batterijsystemen. Reeds in 2015 werd een deel van de camping van Tomorrowland voorzien van een hybride stroomvoorziening met batterij, generator en zonnepanelen. Een ervaring die de laatste jaren steeds verder werd ontwikkeld tot een product dat klaar is voor toepassingen in de bouw. Groene energie op de werf voor de pompen dus.

Een bouwwerf vraagt veel energie. Bronbemaling wordt ingezet om het grondwaterniveau tijdelijk te doen zakken om zodoende de graafwerken (kelders, regenwaterputten, zwembaden, nutsleidingen en rioleringswerken) droog te kunnen uitvoeren. De pompen dienen vaak continu, 24 op 24 te draaien. Aangezien een 400V netaansluiting met voldoende vermogen niet altijd mogelijk is, wordt er een beroep gedaan op dieselgeneratoren. Motoren die dan ook 24/24 draaien met enig geluid en uitstoot. Met de eco² Hybrid range ontwikkelt Locquet hiervoor een ecologische EN economische oplossing: Naast de generator wordt een batterijsysteem geplaatst met 50 kWh opslag. Overdag worden de batterijen opgeladen en ‘s nachts worden de 2 pompen geruisloos gevoed vanuit de batterijen. Door een slim batterijbeheer gebeurt de overgang van generator naar batterijvoeding helemaal automatisch en zonder enige stilstand. Een win-win die niet alleen voordelen oplevert voor de buurt maar ook zorgt voor een grote brandstofbesparing en in de toekomst zelfs kan worden aangevuld met zonnepanelen om de batterijen helemaal groen op te laden.

Etienne De Wilde, ex-wielrenner op de weg en op de piste, baat nu een fietswinkel uit. Etienne De Wilde nam o.a. deel aan 197 zesdaagsen waarvan hij er 38 won. Dit en veel meer vernam Emile van Etienne zelf in een boeiend gesprek.

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar.

Een historisch document: het exclusief interview uit 1975 door Carlos Alleene met wijlen Lucien Buysse, winnaar van de Tour de France in 1926. Het interview is integraal te beluisteren, weliswaar onderbroken door muziek. Voor en na is er een korte babbel met  Carlos en Lieven Tack van het Lucien Buyssecomité.

Vicky Van de Walle en Bart Vanhulle trouwen volgende zaterdag 27 februari. Op zich niks abnormaal maar het feest is anders dan anders en al zeker zeer origineel. Vicky en Bart brengen de festiviteiten tot bij de gasten thuis en dat doen ze dankzij Radio Tequila. In coronatijden worden de mensen inventief, zelfs om te trouwen. Vicky (43j) en Bart (43j) willen 200 gasten verwennen met een feestmaal aan huis, die dan alles live kunnen volgen op Radio Tequila. De gasten worden zelfs gevraagd om zich te verkleden als bekend liefdeskoppel. Het feest start om 19 uur en staat o.l.v. de Tequila ceremoniemeesters Marc Van Den Broecke en Henny Naessens. Mensen kunnen via de radio felicitaties overmaken aan het bruidskoppel. De liveshow duurt tot 22 uur en daarna spelen Bart en Vicky hun favoriete muziek. Iedereen kan hiervan meegenieten via Tequila 106.2 FM of 107.8 FM ( Aalter) maar ook via de Facebookpagina van Radio Tequila.

Je kan zoals elke week het programma integraal opnieuw beluisteren op maandagavond van 19 u tot 21 u via FM 106.2 voor de regio Deinze of FM 107.8 voor de regio Aalter. Het kan ook online via www.radiotequila.be op de smartphone, tablet of laptop. Enkele gesprekken kunnen ook bekeken worden op de Facebookpagina van Radio Tequila.

De muziekkeuze lag ook deze keer weer in handen van Roland. Hij koos als thema “Dansen op Mars”

David Bowie – Life On Mars?
Bruno Mars – Just The Way You Are
Novastar – Mars Needs Woman

Chris Montez – Let’s Dance
Leonard Cohen – Dance Me To The End Of Love
Dave – Dansez Maintenant
Karin Kent – Dans Je De Hele Nacht Met Mij
Nick Cave – Cosmic Danser
Lionel Richie – Dancing On The Ceiling
Terence Trent D’Arby – Dance Little Sister
Lady Linn – I Don’t Wanna Dance
De Kreuners – Ik Dans Wel Met Mezelf
Roxy Music – Dance Away
Toploader – Dancing In The Moonlight
The Drifters – Save The Last Dance For Me
Michèle Torr – Emmene Moi Danser Ce Soir
Bruce Springsteen – Dancing In The Dark
Leo Sayer – You Make Me Feel Like Dancing
David Bowie – Let’s Dance
Charles Aznavour – The Old Fashioned Way

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − twaalf =