Up To Date van 19 september 2021

Up To Date van 19 september 2021

september 21, 2021 0

Peter, Emile en Paul keerden zondagvoormiddag naar de vertrouwde radiostudio terug na hun live uitstap vorige week op de Markt van Deinze.

Bart Laureys, voorzitter Davidsfondsgewest Land van Leie en Schelde, Ronald Vandermander, bestuurslid Davidsfonds Deinze, en Hervé Claeys, curator van de tentoonstelling Human Migration kwamen tekst en uitleg geven over de tento die loopt van 18 september tot eind oktober in Deinze. Het is een tentoonstelling van Davidsfonds Deinze, maar in samenwerking met verschillende partners. Naast de tentoonstelling worden er ook een aantal voordrachten georganiseerd. Bart Laureys is als voorzitter van het Davidsfondsgewest Land van Leie en Schelde betrokken bij dit groots opgezette project. De tentoonstelling is professioneel gemaakt door Good Planet en werd eerder in de Senaat en in Oudenaarde opgesteld. Er worden werken van drie diverse kunstenaars en kunstverzamelingen getoond. Een aantal gastsprekers nemen het woord rond migratie. Daarnaast wordt ook de film Human vertoond.

Voorzitter UNIZO Deinze Lard Vanobbergen en bestuurslid Valérie De Ruyck hadden het over de Deinze Cycling Tour 2021 op 2 oktober en de Dag van de Ondernemer op 18 november, een culinaire topavond met Maarten Bouckaert van restaurant de Castor uit Beveren-Leie

Na het grote succes van de vorige edities én na het pauzejaar 2020, organiseert Unizo Deinze op zaterdag 02/10/2021 de tiende editie van de Deinze Cycling Tour op het Weekend van de klant. De tour van 80km staat open voor alle sportieve wielertoeristen, iedereen is welkom. De gemiddelde snelheid zal rond de 25km/h liggen en tijdens de 3,5 uur lange rit fietsen we door de 17 deelgemeenten van de Stad Deinze. Vanaf 08u00 kunnen de deelnemers zich ter plaatse inschrijven en genieten van een ontbijt met koffie, ontbijtkoeken, water en fruit. Om 09u00 stipt wordt het startschot gegeven aan de feesttent op de Oostkouter (Kastanjelaan – Site oud politiecommissariaat). De deelnemers kunnen ook dit jaar hun drinkflessen gratis vullen met energiedrank. Voor de deelnameprijs van € 10 krijgen de fietsers verder nog twee consumptiebonnen en een kortingbon van een sponsor. Ook tijdens de bevoorradingsstop na 60km, waar een sanitaire stop mogelijk is, kan bijgetankt worden. Met deze organisatie roept Unizo Deinze de lokale bedrijven op met zoveel mogelijk werknemers deel te nemen aan dit sportieve netwerkevent. Niemand minder dan ex-gouverneur Jan Briers en Burgemeester Jan Vermeulen fietsen de 80km lange tocht mee, onder politiebegeleiding. Organisatie: Unizo-Deinze – www.unizodeinze.be . Fiets je graag sneller door de administratieve file? Schrijf je dan vooraf in via deze link: www.unizo.be/oost-vlaanderen/cyclingtourdeinze. Deelname: 10 euro p.p. ter plaatse te voldoen.

UNIZO Deinze gaat voor een tweede ster! Een culinaire topavond met Maarten Bouckaert. Na het succes van de ‘Dag van de Ondernemer’ de voorbije jaren organiseert UNIZO Deinze dit jaar opnieuw een culinair event. Al eerder passeerden Wout Bru (Sanglier des Ardennes) en Olly Ceulenaere (Publiek*) de revue. Nu wist UNIZO met zekere trots Maarten Bouckaert van restaurant CASTOR uit Beveren-Leie te overtuigen voor hun gastronomische avond op 18 november. Maarten werd dit jaar beloond met een tweede Michelinster.

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar.

Kaat Verheeke van LIGO, voorheen Leerpunt, sprak over de nieuwe lessenreeks, ook in Deinze. Er zijn 13 Centra voor Basiseducatie: ●30 jaar ervaring; ●1650 medewerkers; ●44000 cursisten van 170 nationaliteiten; ●meer dan 250 samenwerkingspartners; ●1 nieuwe naam.

Na 30 jaar met uiteenlopende roepnamen gaan de 13 Centra voor Basiseducatie in Vlaanderen en Brussel verder onder 1 naam: Ligo. Laaggeletterde volwassenen volgen er les om hun kansen in de samenleving te vergroten. Corona maakte de uitdagingen voor laaggeletterden acuter dan ooit. Leerpunt in Dendermonde, Basiseducatie in de Kempen, Open School in Antwerpen… voortaan is het overal Ligo. Een eenvoudige naam die in het taalneutrale Esperanto ‘verbinden’ betekent en meteen goed weergeeft wat de Centra voor Basiseducatie doen. Volwassenen die niet lang naar school gingen of de middelbare school verlieten zonder diploma, kunnen bij Ligo les volgen zodat ze (opnieuw) aansluiting vinden bij onze sterk veranderende, gedigitaliseerde samenleving. In Vlaanderen is 1 op 7 volwassenen laaggeletterd. Een sollicitatiebrief schrijven, een uurrooster begrijpen, Smartschool gebruiken, schoolfacturen ontcijferen of online bankieren kan erg moeilijk zijn voor hen. In een traject bij Ligo – vaak in samenwerking met partners zoals VDAB, OCMW, lokale basisscholen, buurtwerk of armoedeorganisaties – wordt zowel aan communicatieve als aan numerieke en digitale basisvaardigheden gewerkt. De meeste cursisten betalen geen inschrijvingsgeld.

Met de campagne voor de naamsverandering zette men cursisten van Ligo in de schijnwerpers: Ronny, Tirhas, Mehdi, Evelyne en Ezatullah deelden hun verhaal. Het is mooi als hun eerlijke getuigenissen een deel van de andere 800.000 laaggeletterde volwassenen in Vlaanderen zouden overtuigen om de stap te zetten naar een versterkend traject bij Ligo.

Ligo In Deinze? Hier willen ze met hun aanbod in de eerste plaats kort geschoolde volwassenen bereiken. Ze onderscheiden zich daarom vooral van ander volwassenonderwijs. Ze organiseren een laagdrempelig aanbod dat mensen vooruit helpt in het dagelijks leven. Interesse is er vooral voor ICT en de cursus die voorbereidt op het behalen van het theoretisch rijbewijs. Ze werkten al samen met het OCMW en voor corona werden gesprekken gestart met scholen, want sommige ouders missen de digitale vaardigheden om hun kinderen goed op te volgen. Hun doelgroep is sowieso moeilijk te bereiken en hun werking is nog niet zo goed bekend.

Jeugddirigent Sam Stroobandt en dirigent van het Harmonieorkest Kenny Van Heuversijn kondigen de oprichting van het jeugdharmonieorkest Deinze aan. Het Koninklijk Harmonieorkest Deinze is de voorbije tien jaar enorm gegroeid, zowel in aantal muzikanten als repertoire. Het orkest bestaat ondertussen uit meer dan 50 muzikanten, jong en oud, zowel beginnende als gevorderde muzikanten uit Deinze en omstreken. Allemaal hebben ze iets gemeen: voldoening en plezier vinden in samen musiceren en werken naar een concert. Jaarlijks geeft het harmonieorkest een drietal vaste concerten in en rond Deinze, zowel op eigen initiatief als op aanvraag. Sinds december 2019 heeft het orkest haar thuisbasis in het Leietheater in Deinze. Sedert kort is er nu ook een jeugdharmonieorkest.

Wil je graag eens je grenzen verleggen? Wil je leren samenspelen met verschillende instrumentengroepen? Wil je leuke en herkenbare muziek spelen? En vooral, wil je je amuseren? Dan is dit jeugdharmonieorkest echt iets voor jou! Zij werken in groep aan de samenklank van de verschillende instrumenten en helpen je te verbeteren met jouw eigen instrument, maar bovenal maken zij samen veel plezier! Het jeugdharmonieorkest wordt specifiek opgericht voor muzikanten van L4-H1 (6e studiejaar tot 4e middelbaar) maar iedereen die zich jong voelt is welkom. Als je iets minder jong bent, maar een nieuw instrument (opnieuw) leert, ben je er ook altijd welkom. De repetities voor het jeugdorkest gebeuren in het lokaal van Harmonieorkest Deinze (Louis Dhontstraat 15, 9800 Deinze). Ze vinden elke vrijdagavond plaats van 18u45-19u45.

Dirigent Sam Stroobandt werd op 24 september 2000 in Deinze geboren. Sam begon reeds op zevenjarige leeftijd met muziek- en piano-initiatie en als slagwerker in het Harmonieorkest Deinze. Terwijl hij aan de muziekschool van Deinze (KADE) piano en notenleer volgde nam hij een jaartje trompetles bij de toenmalige dirigent Julien Stofferis. Nadien combineerde hij zijn piano met trombone, waar hij les kreeg van Bruno Debusschere en Bart Indevuyst (samenspel). In 2018 voltooide hij zijn middelbare studies Wetenschappen-Wiskunde aan het Erasmusatheneum in Deinze. Hierna begon hij aan de opleiding tot leerkracht secundair onderwijs: Wiskunde-Fysica aan de Arteveldehogeschool in Gent en nam een korte pauze aan de muziekacademie. In september 2019 herstartte hij met bastrombone, eveneens bij Bruno De Busschere en speelde hij ook mee met het symfonisch orkest AcOrDe onder leiding van Harry Blommaert en Marc Masson en kreeg hij begeleiding van Steven Bossuyt. In 2020 nam hij daar een opleiding compositie van Nicolas De Cock bij. In september 2021 start hij met de opleiding directie instrumentale muziek in Gent. Tot op heden is Sam ook nog altijd actief in verschillende andere Deinse verenigingen.

Als je geïnteresseerd bent of graag meer wil weten, neem dan contact op via e-mail: jeugd@harmonieorkestdeinze.be of via sam@harmonieorkestdeinze.be of telefonisch op 0470 07 32 40.

Je kan het programma integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de knop “Tequila Gemist” boven in het menu van de homepage van deze website. Je hoeft de herhalingen dus helemaal niet te missen. Er is natuurlijk nog altijd de Facebook Live op de Facebookpagina van Radio Tequila., die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden.

Roland koos als thema voor de playlist van dit programma: “No cars today…”

Baccara – Yes Sir I Can Boogie (zangeres Maria Mendiola (69) overleden)

The Beatles – Drive My Car

Gary Numan – Cars

Tracy Chapman – Fast Car

The Cars – Drive

Wilson Pickett – Mustang Sally

The Beach Boys – I Get Around

Roy Orbison – I Drove All Night

The Rolling Stones – Route 66

Kraftwerk – Autobahn

Canned Heat – On The Road Again

Chuck Berry – No Particular Place To Go

Sniff’n’ The Tears – Driver’s Seat

Bruce Springsteen – Pink Cadillac

Junior Walker & The Allstars – (I’m a) Roadrunner

Roger Miller – King Of The Road

Prince – Little Red Corvette

Talking Heads – Road To Nowhere

Snow Patrol – Chasing Cars

Roxette – Sleeping In My Car

Lenny Kravitz – Mr Cab Driver

Grace Jones – Pull Up To The Bumper

na Carlos – Randy Newman – Rider In The Rain

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien − 7 =