Up To Date van 18 april 2021

Up To Date van 18 april 2021

april 20, 2021 0

 

Peter, Emile en Paul kregen voor deze 912e aflevering van Up To Date weer 4 leuke gasten aan de studiotafel.

Roel Berlaen, communicatieverantwoordelijke bij de firma Renson, werd aan de tand gevoeld over het nuttig gebruik van een CO2-meter voor elke thuiswerker. Renson geeft het goeie voorbeeld en stelde de dag van de medewerker op 15 april in het teken van gezonde binnenlucht. ‘Home office’ is anno 2021 nog steeds ‘de nieuwe werkvloer’ … maar hoe is het daar met de binnenluchtkwaliteit gesteld? Met verplicht telewerken als norm is het van het allergrootste belang dat je niet enkel op kantoor, waar het KB arbeidsplaatsen werkgevers verplicht te waken over een gezonde binnenluchtkwaliteit, maar ook thuis in de eerste plaats weet hoe het met de kwaliteit van de binnenlucht gesteld is om correct en tijdig (extra) te kunnen ventileren.

Dus inspireerde de ‘dag van de medewerker’ Paul Renson (CEO Renson) om op 15 april z’n 1000 medewerkers een CO2-meter cadeau te doen. Een blijk van waardering voor de geleverde extra inspanningen in deze uitzonderlijke tijden? Dat zeker, maar vooral ook een hyperrelevant geschenk nu ventilatie als één van de belangrijkste ingrepen naar voren geschoven wordt om het risico op verspreiding van virusdeeltjes (aerosolen) tot een minimum te helpen beperken. Renson neemt daarmee als ventilatiespecialist z’n verantwoordelijkheid op. Een goede binnenluchtkwaliteit belangt iedereen aan … ook na corona.

Met de Renson Sense bracht Renson recent nog een gloednieuwe CO2-meter op de markt. Duidelijke kleurcodes geven aan hoe het met de binnenluchtkwaliteit gesteld is en wanneer er actie moet worden ondernomen. De Sense meet overigens niet alleen CO2, maar is ook uitgerust met een vocht-, geurtjes-, geluid- (dB), temperatuur- en lichtsensor. Ook handig: je kan alle parameters in real time volgen via de bijbehorende app op je smartphone én ook de historiek oproepen. Zo kom je te weten of je woning eventueel ook te kampen heeft met andere structurele problemen die dringend moeten aangepakt worden. De Renson Sense kost 179 euro).

De Deinse schepen van Kunstonderwijs Trees Van Hove had het over 360 ° KADE: je kan er niet naast kijken in Deinze. Op diverse voetpaden in het centrum en op drukbezochte plaatsen verscheen de tekst ‘360° KADE’. Deze actie wil de online Open Dag van KADE op zondag 25 april van 14 tot 17 uur bij een ruim publiek kenbaar maken. De huidige situatie dwingt snel te schakelen en op een hedendaagse manier aan te sluiten op de digitale trend van de 21ste eeuw. Het is een evenwaardig alternatief voor de onmisbare Open Dag van KADE, waarbij het artistieke karakter van de academie helemaal tot zijn recht komt.

Bezoekers kunnen zich verwachten aan een inkijk in de academie met uitgebreide en visuele informatie over het aanbod, infomomenten met de leerkrachten en een livestreamconcert van leerlingen ‘vanuit hun kot’. Kinderen, jongeren en volwassenen die willen starten met beeld, muziek, woord en dans kunnen zich die namiddag ook onmiddellijk inschrijven voor het schooljaar 2021-2022. Dat KADE Podiumkunsten en KADE Beeldende Kunsten deze dag gezamenlijk organiseren, is een bewuste keuze met het oog op de fusie van beide academies volgend schooljaar.

Iedereen is welkom op zondag 25 april vanaf 14 uur op www.kadepodiumkunsten.be en www.kadebeeldendekunsten.be. Ook na deze Open Dag blijft 360° KADE online beschikbaar voor iedereen die een kijkje wil nemen in KADE. Wie nu al zin heeft in een kleine 360° KADE zoektocht kan tussen de witte 360° KADE logo’s in Deinze op zoek gaan naar enkele rode logo’s. Vind je er één of meerdere, neem dan een selfie en deel deze met #KADE op de sociale media en je komt in de 360° KADE galerij.

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar.

We hadden in deze aflevering van Up To Date ook weer eens live muziek. Bruno Deneckere bracht de eerste single uit zijn nieuw album ‘Coming up for Air’, getiteld “LIES” live in de studio, maar ook nog eens drie andere tracks. Na “I Remember The Day”, een plaat die hij in 2018 samen met zijn muzikale bloedbroeder Nils De Caster maakte, pakt singer-songwriter Bruno Deneckere uit met “Coming Up For Air”. Een soloplaat die hij in volle coronatijd in zijn eentje maakte, ook al was hij op dat moment al met nog een andere nieuwe plaat bezig. Bruno Deneckere hapte naar adem en liet zich door het virus niet lamleggen. Integendeel: hij gaf zichzelf drie weken tijd om elf nieuwe nummers te schrijven en op te nemen.

In Gentse muziekmiddens is Bruno Deneckere een begrip. In de jaren negentig was hij bekend als frontman van The Pink Flowers, die samen met Luc De Vos en Lieven Tavernier en nog een aantal andere bands deel uitmaakten van de zogenaamde ‘zes van Gent’. Na The Pink Flowers ging Bruno Deneckere door onder zijn eigen naam en is hij betrokken bij tal van muzikale projecten: Het Gespuis (met ondermeer Lieven Tavernier en Dirk Dhaenens alias Derek), The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra (waar ook Nils De Caster, Kathleen Vandenhoudt en Pascale Michiels deel van uitmaken), de Walter De Buckband, The Rolls.

Neem eens een kijkje op www.brunodeneckere.be, waar je ook het nieuwe album kan bestellen.

Thomas Van Ongeval is voorzitter van Cultuurregio Leie Schelde, die uitgebreid deelneemt aan de 20ste Erfgoeddag (en) op 24 & 25 april. Deze editie staat in het teken van De Nacht. Er valt heel wat te beleven in de Cultuurregio Leie Schelde. Je komt in contact met charleston, oude dancings en cafés, … tot het werk van Jan Hoet. Neem je agenda erbij en schrijf je alvast in.

Op zaterdag 24 en zondag 25 april 2021 viert Erfgoeddag zijn 20ste verjaardag. Speciaal voor deze feesteditie, die vorig jaar niet kon doorgaan, draagt Erfgoeddag als thema ‘De Nacht’. Er valt tijdens het feestweekend heel wat te beleven, ook in de Cultuurregio Leie Schelde. Deze editie van Erfgoeddag wordt ongetwijfeld bijzonder. Wie ‘nacht’ zegt, denkt ook aan uitgaan, optredens, muziek, plezier, samenzijn, … . In de Cultuurregio Leie Schelde duikt men de nacht in en zoekt het nachtelijk vertier op. Je ontdekt het allemaal op www.beleeferfgoed.be/erfgoeddag of op Facebook en Instagram. Erfgoeddag is een initiatief van FARO i.s.m. de Cultuurregio Leie Schelde en haar vele partners.

Wat valt er te beleven in de Cultuurregio Leie Schelde?
• Een digitale tentoonstelling ‘In’t Vizier: Nachtelijk vertier’ op de Erfgoedbank Leie Schelde neemt je mee naar de oude dancings, jeugdhuizen en optredens van weleer in de Cultuurregio Leie Schelde.
• In De Pinte bestaat het jeugdhuis Impuls 40 jaar. Op de website www.40jaarimpuls.be kan je vanaf 24 en 25 april allerhande foto’s, anekdotes en affiches herbeleven.
• In de Wunderkammer (Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle) snuister je in deze mysterieuze monochrome setting door de persoonlijke boeken -en diacollectie van Jan Hoet en ontdek je de sculpturen van Isa Genzken, Gary Hume en Atelier Van Lieshout in de museumtuin.
• Bij de overgang van nacht naar dag komt Machelen-aan-de-Leie, het dorp van Roger Raveel, tot leven. Een dauwtrip brengt je langs bijzondere locaties en verrassende plekjes die onlosmakelijk verbonden zijn met Raveel. Daarnaast wordt in het kunstenaarsdorp Villa ter Ide, het atelier van kunstenaar Martin Wallaert, en de tuin feëeriek verlicht. Je kan ook een afspraak maken om het atelier te bezoeken.
• Ten slotte ga je in Nazareth terug naar de jaren 20-30 met de charleston, one step of swing, ga je op kroegenwandeltocht en hou je halt bij de kunstexpo ‘De Nachtwacht’ in het Erfgoedhuis.

Cultuurregio Leie Schelde is een intergemeentelijke samenwerking tussen Deinze, De Pinte, Gavere, Kruisem, Nazareth, Sint-Martens-Latem, Zulte en Zwalm en zet zich actief in voor cultuur, bibliotheek en erfgoed: www.cultuurregioleieschelde.be.

Je kan zoals elke week het programma integraal opnieuw beluisteren, deze week op dinsdagavond, omdat er op de gebruikelijke maandagavond live verslaggeving was van de laatste thuiswedstrijd van KMSK Deinze. Stem af van 19 u tot 21 u via FM 106.2 voor de regio Deinze of FM 107.8 voor de regio Aalter. Het kan ook online via www.radiotequila.be op de smartphone, tablet of laptop. Enkele gesprekken kunnen ook bekeken worden op de Facebookpagina van Radio Tequila.

Roland koos als thema voor zijn playlist als thema: ’65-Plussers’

Mick Jagger (77) – Waiting On A Friend

Liliane Saint-Pierre (72) – Ik Wil Alles Met Je Doen
Randy Newman (77) – Short People
Loretta Lynn (89) – Rose Garden
Adamo (77) – La Nuit
Deborah Harry ‘Blondie’ (75) – Heart of Glass
Arno (71) – Dance Like A Goose
Dani Klein (68) – Don’t Break My Heart
Eric Clapton (76) en Elton John (74) – Runaway Train
Linda Ronstadt (74) – Blue Bayou
Will Tura (80) – Hopeloos
Jo Lemaire (65) – La Nuit Te Ressemble
John Fogerty (75) – The Old Man Down The Road
Patti Smith (74) – Dancing Barefoot
Willy Sommers (68) – Ik Voel Me Goed vandaag
Margriet Eshuijs (68) – House For sale
Rod Stewart (76) en Stevie Wonder (71) – What A Wonderful World
Karin Kent (77) – Dans Je De Hele Nacht Met Mij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × twee =