Up To Date van 11 juli 2021

Up To Date van 11 juli 2021

juli 12, 2021 0

Het was 11 juli en Vlaamse feestdag, maar Peter en Paul ontvingen ook deze zondagvoormiddag hun gasten aan de studiotafel.

De eerste gast was Ruben Gekiere. Vorige maand opende Deinzenaar en IT-ondernemer Ruben Gekiere met Geru een e-fulfilment center te Deinze. Hiermee zullen in de toekomst vanuit Deinze dagelijks honderden pakketjes, die online besteld werden via een webshop, verdeeld worden in Europa en de rest van de wereld. Een dergelijk e-fulfilment center is een verdeelcentrum waarbij vooral webshops, maar ook andere bedrijven, hun goederen stockeren. Wanneer er een bestelling op hun shop binnenkomt, wordt deze automatisch doorgestuurd naar het verdeelcentrum, waar de bestelling meteen wordt ingepakt en verzonden. Door de grote volumes in het distributiecenter kunnen de online winkels mee profiteren van betere verzendtarieven en goedkoper verpakkingsmateriaal, wat uiteindelijk ook weer een voordeel is voor de consument. Momenteel zijn er reeds enkele van deze distributiecentra in grotere steden zoals Antwerpen, Mechelen en Brussel, maar nog niet in onze regio. Met dit initiatief hoopt men ook de lokale ondernemers een duwtje in de rug te kunnen geven met e-commerce.

Met de e-fulfilmentdiensten van Geru BV is zaakvoerder Ruben Gekiere niet aan zijn proefstuk toe. Hij startte als IT-consultant en richtte hiermee reeds eerder enkele goed-draaiende IT bedrijven op, zowel in Gent als in Deinze. Dit is een logistiek bedrijf, maar het kan niet vlot werken zonder een goed IT-systeem. Het WMS (Warehouse Management System) houdt alle stock en historiek bij en bevat koppelingen met de meest gangbare types van webshops (zoals Magento, WooCommerce, Shopify, Bol.com,…). Via deze koppelingen krijgt het WMS de bestellingen van de shops binnen en zo kan zonder tussenkomst van de webwinkel de bestelling verwerkt worden. Wie interesse heeft in de diensten van Geru kan hiervoor terecht op de website www.geru.be of kan mailen naar info@geru.be.

Francis Maere had het over het gloednieuwe Art Festival Let’s Get Out van 14 juli tot 17 oktober, gekoppeld aan een unieke culinaire belevenis: een kunstfestival met Pop-up restaurant A[G]REABLES by Douglas & Boxy’s op en rond het domein van Kasteel Ooidonk.

Francis Maere Fine Arts Gallery lokt ons deze zomer naar buiten. Na een lange lockdown wordt ons verlangen naar natuur en kunstbeleving opnieuw vervuld met het gloednieuwe art festival Let’s Get Out. In het hartje van de Leiestreek kunnen bezoekers van 14 juli tot en met 17 oktober, telkens van woensdag tot zondag van 10 tot 18 uur al wandelend door een prachtig groen decor genieten van het werk van meer dan 30 actuele Belgische kunstenaars. Onder hen grote namen als Arne Quinze, Hanneke Beaumont en Jan Fabre. Pop-up restaurant A[G]REABLES by Douglas & Boxy’s koppelt een unieke culinaire belevenis aan het kunstenfestival. Het kader van het kunstenfestival is uniek en combineert klassiek en avant-garde. In het kasteelpark van het elegante Kasteel Ooidonk, eigendom van Graaf Henry t’Kint de Roodenbeke die er ook woont, exposeren verschillende gevestigde waarden uit de kunstwereld. Een paar honderd meter verderop krijgt jong aanstormend talent de kans om zijn werk te tonen in het authentiek brute decor van de zeventiende-eeuwse hoeve “Goed te Reables”.

Tickets voor de expo kosten 20 euro en worden vanaf 5 juli verkocht via www.letsgetout-artfestival.be of aan de ingang van de hoeve. De toegang is gratis voor kinderen onder 15 jaar. Restaurant A[G]REABLES opent om 12u voor lunch en aansluitend afternoon tea. Vanaf 18u zijn de tafels gedekt voor het diner – reserveren aangeraden. Het restaurant is ook toegankelijk zonder toegangsticket voor de expo.

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

Bart Cnudde, CEO van Graanstokerij Filliers, had het over de geschiedenis van de stokerij en het gamma aan producten. Graanstokerij Filliers is een ambachtelijke stokerij, de enige in de regio Deinze. Rond 1900 telde men nog 26 stokerijen. Het was tot 1975 een echte landbouwstokerij met een volledige ecologische kringloop, waarbij de resten van het stoken als veevoeder dienden en de dierenmest aangewend werd om het land te bemesten.

In 1869 kocht Karel Lodewijk Filliers (eerste generatie) landbouwgrond aan met als doel een landbouwbedrijf op te richten. Het duurde echter niet lang voordat zijn neef Kamiel Filliers (tweede generatie) in 1880 een vergunning kreeg om naast de landbouwactiviteiten ook te beginnen stoken. Zo kon hij van de graansoorten die hij ‘s zomers teelde een heerlijke graanjenever stoken tijdens de winter. Elke generatie bouwde op de eerste stappen die Karel Lodewijk Filliers gezet heeft, van het uitbreiden van de site tot het creëren van nieuwe producten.

ln één van de laatste warme stokerijen in België stookt Filliers Distillery vandaag nog steeds volgens een goed bewaard familiegeheim. De site heeft drie aparte stokerijen waardoor ze bij Filliers Distillery een groot aanbod aan verschillende spirits kunnen creëren. Nog steeds worden vakmanschap, traditie en ambachtelijkheid er hoog in het vaandel gedragen. Daarom biedt deze stokerij nog altijd spirits aan die voor 100% een eigen product zijn, en dit maakt Filliers uniek. Het proces in de stokerij start namelijk bij de ongemalen granen en eindigt bij het vullen van de flessen. Van korrel tot borrel dus!

Premium Vodka: Vodka is geen ongekende spirit voor onze meesterstokers. Filliers Distillery begon in 2006 met de creatie van een ambachtelijke premium vodka. Destijds nam Filliers het lokale merk “Van Hoorebeke” over, dat op dat moment het oudste spirit merk in België was, ontstaan in 1792. Met het vakmanschap van de meesterstokers en voortbouwend op de nalatenschap van de eerste Belgische vodka, hebben ze een nieuwe vodka gecreëerd. Natuurlijk moeten vakmanschap en nalatenschap hand in hand gaan met de kwaliteit die de distilleerderij nastreeft. De meesterstokers houden dit in gedachten en gebruiken bronwater en verse granen uit de streek om een drievoudig gedistilleerde graanvodka te maken. Naast deze zuivere vodka hebben zij ook twee smaakvarianten gecreëerd, verrijkt met natuurlijke sappen en vrij van kunstmatige smaakstoffen.

Belgian Dry Gin: Het verhaal van Filliers Dry Gin 28 begon reed in 1928. Het was toen dat Firmin Filliers, een pionier in het distilleren, het recept voor de eerste Belgische gin ontwikkelde. Dit recept vormt de basis van de huidige gin die nog steeds op kleinschalige basis in koperen ketels wordt gedistilleerd. Op die manier kan het proces nauwgezet opgevolgd worden en blijven kwaliteit en smaak gegarandeerd. Toen Firmin zijn ginrecept perfectioneerde gebruikte hij hiervoor een combinatie van 28 verschillende distillaten van specerijen en vers fruit. Bovendien was dit eveneens een knipoog naar het jaartal waarin het recept werd gecreëerd. Elk van deze distillaten heeft een eigen typerend aroma dat de gin zijn robuuste en kruidige karakter geeft. Het geheime familierecept werd door de meesterstokers verfijnd in 2012 en staat vandaag nog gekend als de Classic, de Filliers Dry Gin 28. Deze vormt de basis voor het huidige ginassortiment.

Barrel Aged Genever: Van jenever wordt wel eens gezegd dat het de ontbrekende link is tussen gin en whisky. Net als whisky wordt jenever uit graan gedistilleerd, maar net als bij gin wordt een vleugje jeneverbesdistillaat toegevoegd. Hierdoor komt een rijpe en ronde smaak in evenwicht met frisse & kruidige aroma’s. De rijping op vat voegt daar een rijke diepte aan toe. Met die rijping werd bij Filliers Distillery al in 1967 gestart, waardoor het nu over de oudste genevers ter wereld beschikt, sommige meer dan 50 jaar oud. Het Barrel Aged Genever gamma wordt niet in de traditionele stenen kruik aangeboden. Het premium gamma komt helemaal tot haar recht in een fles die op een subtiele wijze verwijst naar de stokerij & haar geschiedenis. Hierdoor heeft Filliers Distillery de consumptie én de appreciatie van genever weten om te buigen naar een high-end degustatiemoment.

Single Malt Whisky: De kennis die dankzij de ontwikkeling van vijf generaties vakmanschap werd opgebouwd, stelde Filliers in staat in 2019 een single malt whisky op de markt te brengen, gerijpt exclusief op sherryvaten van Europese eik. Zowel het productieproces, de evolutie van de smaak als de degustatie draaien rond één cruciaal element, en dat is tijd. Het is dankzij dit element dat het vat traag maar zeker smaakevolutie aan deze whisky geeft.

Tenslotte is er ook nog de Belgian Advocaat.

Bart Basselier en Niki Claes verzekeren het voortbestaan van Grand Café Driespoort. Omdat het leuke Grand Café Driespoort sinds de start in 2015 is uitgegroeid tot een vaste waarde in Driespoort Shopping én de stad Deinze, wordt de zaak vanaf nu officieel verdergezet door uitbaters Bart Basselier en Niki Claes. Net zoals voordien, zal de horecazaak een stijlvolle en gezellige stijl hanteren. Naast het aanbieden van lunch, zoets en apéro, gemaakt van lokale producten, zal Grand Café Driespoort ook maandelijks themagerechten op het menu zetten of het verhuren voor privégelegenheden mogelijk maken. Zowel shoppers, voorbijgangers, privégroepen, bedrijven als verenigingen zullen er dan ook hartelijk verwelkomd worden om er heerlijk te eten of gezellig iets te drinken. Grand Café Driespoort heropende op 1 juli 2021.

Grand Café heeft een industrieel interieur en dat met een vernieuwd terras. Samen met een 100-tal zitplaatsen die het ruime Grand Café Driespoort binnen ter beschikking heeft, zal het compleet vernieuwde terras plaats bieden aan 60 mensen. De zuidelijke locatie is een zonnige plus.

Eens goed opgestart, zullen in de toekomst ook andere speciale acties gehouden worden. Vanaf het najaar 2021 zullen er extra themagerechten, geïnspireerd door de internationale keuken, op het menu staan. Daarbij komen er mogelijkheden om kleine evenementen te organiseren. Zo zullen er kinderverjaardagsfeestjes zijn, waarbij kinderen zelf hun pannenkoeken bakken, opdienen en kunnen knutselen. En om bedrijven, verenigingen en privégroepen de kans te geven intieme feesten en evenementen te plannen, zal het afhuren van de zaal ook mogelijk zijn voor privé-events.

Openingstijden: van dinsdag tot en met zaterdag zal Grand Café Driespoort geopend zijn van 10u tot 18u. Op zondag en maandag is de zaak gesloten. Openingstijden kunnen in de toekomst eventueel nog veranderen. Zie ook www.grandcafedriespoort.be.

Je kan voortaan het programma integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de knop “Tequila Gemist” boven in het menu van de homepage van deze website. Je hoeft de herhalingen dus helemaal niet te missen. Er is natuurlijk nog altijd de Facebook Live op de Facebookpagina van Radio Tequila., die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden.

Roland koos als thema voor de playlist van dit programma op 11 juli ‘Omdat ik Vlaming ben…’

Will Tura – Omdat Ik Vlaming Ben

Alex Harvey – To Make My Life Beautiful

Bart Herman – Mijn Prachtige Vlaanderen

Law And Order – Trouble

Paul van Vliet – Vlaanderen

Angelo Branduardi – La Pulce D’acqua

Garry Haggar – Vlaanderen Mijn Land 

Lenny Kravitz – Mr. Cab Driver

De Romeo’s – Vlaanderen Feest

Steve Winwood – Night Train

Raymond Van Het Groenewoud – Vlaanderen Boven

Ozark Henry – I’m Your Sacrifice

Bart Van Den Bossche – Ga Met Me Mee

Absynth Minded – Cherry Picking

Will Tura – Vlaanderen Mijn Land

Christophe Maé – Y’a Du Soleil

Jan De Wilde – Morgen Is Het Feest

Gabriel Rios – La Torre

Het Zesde Metaal – Ploegsteert

Kings Of Leon – 100,000 People

Hannelore Bedert – Kom Naar Huis

The Kinks – Don’t Forget To Dance

Goldband – Alles Kapot

The Cure – Lullaby

Verzoeknummer Carlos Alleene na de column : Duke Ellington – Take The A Train

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 − 2 =