Up To Date van 11 april 2021 – de 39e verjaardag

Up To Date van 11 april 2021 – de 39e verjaardag

april 12, 2021 0

Het was toch een beetje een feestaflevering die Peter en Guido, samen met Paul, mochten presenteren op deze 39e verjaardag van Radio Tequila.

Stefaan De Groote, voorzitter van de vzw Het Land Van Nevele kwam vertellen over Nevelaar Cesar Fredericq die het van timmermansknecht in Nevele tot armendokter in Gent schopte. Nevelaar Cesar Fredericq (1817-1887) was het niet eens met zijn stiefvader die hem naar een timmermansatelier stuurde. Samen met zijn broer begon hij studies geneeskunde aan de nog jonge Gentse universiteit. Beiden slaagden met brio in hun opzet. Cesar vestigde zich als huisarts in de Gentse Sleepstraat en werd een dokter van het volk, toen het woord nog moest worden uitgevonden. Volgende maand verschijnt zijn levensverhaal als themanummer in het streektijdschrift voor erfgoed en geschiedenis ‘Het Land van Nevele’.

De arbeiders konden gratis bij hem terecht, al was het maar voor een troostend woord. Hij werd ook dokter van het weeshuis ‘De rode lijvekes’ en van het ziekenhuis de Bijloke, maar zijn grote strijd voerde hij tegen de vele moordende epidemies die Gent toen teisterden. ‘Dag en nacht was hij in de weer’ vertelde zijn zoon Simon in zijn dagboek. Hij stelde zelfs zijn eigen geneesmiddelen samen. Cesar was ook politiek actief. In 1848 steunde hij de opstand in Parijs en was aanhanger van de republiek. Als Vlaamsgezind gemeenteraadslid van de Liberale Partij ijverde hij voor betere hygiëne ter bekamping van de cholera. Hij schreef ook gedichten en enkele succesvolle volksboeken over genees- en plantkunde. Zijn band met Nevele bleef intens. Toen zijn vader overleed, kwamen moeder Marie Comparé en zijn (half)zusters Loveling bij hem inwonen. Later zat Cyriel Buysse enkele jaren bij hem op kot.

Wie het boeiende verhaal van deze merkwaardige Nevelaar wil lezen, kan eventueel een abonnement nemen op het tijdschrift ‘Het Land van Nevele’ (20 euro). Meer info: www.landvannevele.com. Bart D’Hondt van Liberas (vroegere Liberaal Archief) schreef een voorwoord en noemt Cesar ‘een heel grote kleine man’. De redactie was in handen van Stefaan De Groote, voorzitter van de heemkundige krng ‘Het land van Nevele’.

Lieselotte Dewitte kwam uitleggen hoe het Esso tankstation Deinze, op de Gaversesteenweg, klaar is voor een groene toekomst. In het tankstation van de toekomst vloeit immers niet enkel benzine, Diesel of AdBlue door de pompen maar je kan er ook met je gloednieuwe elektrische wagen terecht. Op vrijdagochtend 2 april waren burgemeester Jan Vermeulen en Schepen van Economie en Milieu, Filip Vervaeke de enthousiaste aanwezigen om de allereerste elektrische wagens te zien opladen aan de gloednieuwe laadpalen van het Esso tankstation in Deinze. Eric Dewitte en Katrien Declercq, eigenaars van Esso Deinze, zijn continu bezig met het vernieuwen van hun zaak. Nu de elektrische wagen zijn intrede doet in het straatbeeld zagen ze meteen een nieuwe opportuniteit. Het laadstation aan de Gaversesteenweg in Petegem beschikt over laadpalen van 60 KW tot 350 KW. De snelste elektrische auto op de markt kan laden aan 270 KW en de gemiddelde elektrische auto laadt reeds 100 km bij op 10 minuten tijd, waardoor je heel snel weer verder kan. De hoogspanningscabine is gebouwd voor de toekomst, met een hoog vermogen dat toelaat om later tot 10 elektrische wagens gelijktijdig te kunnen laden. Het tankstation is voorzien van een grote tuin met voldoende zitbanken zodat niet alleen je wagen, maar ook jij wat zonne-energie tankt terwijl je geniet van een belegd broodje of koffiekoek. De nieuwe installatie biedt aan iedereen de mogelijkheid snel even bij te laden: op naar de volgende klant, veilig thuis geraken of verder reizen zonder zorgen. Ook wie in de buurt woont, kan hier terecht voor zowel een trage laadbeurt, als om vliegensvlug te laden voor een onvoorziene verplaatsing.

Voor de installatie is Esso station Deinze in zee gegaan met een 100 % Vlaams bedrijf, Powerland, dat laadpalen plaatst en zorgt voor het beheer van het laden zelf. Dit bedrijf maakt trouwens deel uit van de roots van Esso Deinze, want zij hebben indertijd ook het tankstation gebouwd en helpen uitbreiden. Samen met Powerland ( zaakvoerders: Benoit Goesaert en Alex De Man) maakt Esso Deinze de sprong naar de toekomst.

De paaspauze met beperkende coronamaatregelen daagt vele gezinnen uit elke dag voldoende variatie in activiteiten te voorzien voor de kinderen. De jeugddienst van Stad Deinze helpt graag een handje en lanceert een digitale escape room over Deinze. Door het oplossen van 12 vragen kraak je de code. Alle antwoorden kan je vinden op het internet. Het onlinespel werd gemaakt door Whizzkids vzw in samenwerking met DVS360 en wordt binnenkort over heel Vlaanderen gelanceerd.

“Al meer dan een jaar ligt er een enorme druk op ouders die hun gezinsleven moeten zien af te stemmen op de veranderde werksituatie. De combinatie tussen thuiswerk omwille van corona en kinderen die minder naar school gaan en minder kansen krijgen om buitenshuis actief te zijn, zorgt ervoor dat de gezinnen echt creatief moeten zijn om de dagen educatief in te vullen”, zegt schepen van Jeugd Rutger De Reu. “Vanuit de stad hebben we het afgelopen jaar al tal van initiatieven genomen om ondanks corona toch een variatie aan activiteiten aan te bieden, en ook met deze virtuele escape room is dit een schot in de roos.”

Guido Vermaerke en Bert Vanhaesebroeck, die vroeger beiden in het onderwijs stonden in Deinze, zijn de bezielers achter vzw Whizzkids. “Wij organiseren al enkele jaren digitale ICT-wedstrijden voor het lager onderwijs en voor studenten hogeschool lerarenopleiding basisonderwijs. Toen we in dit coronajaar voor een finale een digitale escape room maakten, is het idee ontstaan. We kennen Deinze allebei goed en konden rekenen op Glenn De Cuyper van DVS360 voor dronebeelden en 360graden-foto’s van tal van locaties in Deinze. De stad was onmiddellijk enthousiast om hun schouders onder dit project te zetten.”

Burgemeester Jan Vermeulen was voor één keer niet lijfelijk in de studio en hij had daar een goede reden voor. Peter belde hem op om een recente update van de coronatoestand in Deinze en de werking van het vaccinatiecentrum in de Brielpoort te krijgen.

Jo De Ketelaere, alias Jo Van Langeveld dook nog eens in zijn geheugen en vertelde over de start van Tequila op 11 april 1982, precies 39 jaar geleden. Uitgerekend op 11 april wordt Tequila immers 39 jaar. Jo stond toen aan de aftrap en liet het nummer “Felicidad” van Al Bano en Romina Power weerklinken in menige huiskamers. Meteen werden ook enkele anekdotes verteld over de eerste weken en maanden van Tequila, toen nog op Kruishoutemberg.

Foto’s Greet De Meyer

Je kan zoals elke week het programma integraal opnieuw beluisteren op maandagavond van 19 u tot 21 u via FM 106.2 voor de regio Deinze of FM 107.8 voor de regio Aalter. Het kan ook online via www.radiotequila.be op de smartphone, tablet of laptop. Enkele gesprekken kunnen ook bekeken worden op de Facebookpagina van Radio Tequila.

Roland koos als thema voor zijn playlist op deze 39e verjaardag van Tequila als thema: “39 Steps Tequila”

Fugees (Helena in The Voice) – Killing Me Softly…

Joe Nichols – Tequila Makes Her Clothes Fall Off
Cat Stevens – Morning Has Broken
The Levellers – What A Beautiful Day
Eagles – Lyin’ Eyes
Days – The Kinks
Coldplay – Clocks
The Connells – ‘7’4-’75
Willeke Albert! – Samen Zijn
Adamo – Quand Les Roses
The Sugarhill Gang – Rapper’s Delight
Arcade Fire – Everything Now
Angèle – La Thune
The Cure – Close to Me
Kraftwerk – Radioactivity
Tom Waits – Ol’ 55
The Weeknd – Save Your Tears
Ed Sheeran – Castle On The Hill
Patrice Rushen – Forget Me Nots
The Mamas & The Papas – Dream a Little Dream
Eva De Roovere – Fantastig Toch
Meskerem Mees – Seasons Shift
Khruangbin & Leon Bridges – Texas Sun
Bob Dylan – I Contain Multitudes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 − zes =