Up To Date van 10 mei 2020

Up To Date van 10 mei 2020

mei 11, 2020 0

 

Waarnemend burgemeester Patrick Hoste van Aalter beet de spits af in aflevering 863 van Up To Date. Peter had hem uitgenodigd om het te hebben over de afronding van de grootste werken ooit uitgevoerd in Aalter namelijk de verkeerswisselaar van de E40. Het kon niet anders dan ook even over de aanpak van de coronacrisis in Aalter gaan en over hoe een waarnemend burgemeester functioneert naast een minister.

De verkeerswisselaar aan de E40, beter bekend als het rondpunt van Aalter, is al decennialang de toegangspoort tot Aalter en Deinze. Door de grote instroom van het verkeer is het rondpunt de voorbije jaren steeds drukker en gevaarlijker geworden. De werkzaamheden waren dus een noodzaak gezien de zeer gevaarlijke situatie die er was. Woensdag 6 mei was het eindelijk zo ver: het einde van de werken aan het op- en afrittencomplex in Aalter.

Roland was terug van wekenlang weggeweest door een zelf opgelegde coronaquarantaine. Hij sprak met Chris Moreels en zijn koffiebranderij “Buizerd & Saars” uit Lozer, deelgemeente van Kruisem, Die is erkend als eerste ambachtelijke koffiebranderij van Oost-Vlaanderen. Ondanks de coronatijden draait de zaak momenteel zeer goed, zelfs beter dan ooit, De koffiebranderij werd opgericht in juni 2018 door Chris Moreels. Na jaren voorbereiding via scholingen, stages en cursussen zette hij de stap om koffie te branden en zijn droom om te zetten in daden. Koffie zit bij Chris in de genen. Bij zijn grootvader ‘Gaby’ Van Herzeele, maalder van beroep, stond de dampende koffiekan van grootmoeder steeds op de Leuvense stoof. Met daarin zelf gebrande koffie. De historiek rond de koffiekan heeft ongetwijfeld meegespeeld in zijn keuze om koffiebrander te worden.

Tijdens één van de vele fijne gesprekken met rockartiest en vriend voor het leven Willy Willy van The Scabs bleek dat er nood was om de catering tijdens de optredens wat op te krikken. Een pittige espresso net voor het optreden geeft een extra boost maar is nauwelijks in de kleedkamer te vinden. Het wilde idee om een RockEspresso te branden vond hier zijn oorsprong.

Schepen van Economie Bruno Dhaenens was uitgenodigd om de heropstart van de winkels in Deinze toe te lichten. De stad Deinze, Deinze winkelstad vzw en de handelaars nemen samen maatregelen zodat iedereen veilig lokaal kan winkelen. Peter polste welke maatregelen worden genomen in verband met de publieke ruimte, de organisatie van de handelaars en van het publiek.

Bij Roland kwam Yannick Demeyer het mooie verhaal verduidelijken hoe onderwijs, zorg en ondernemerschap elkaar gevonden hebben en in deze coronaperiode en op korte tijd een product op de markt hebben gebracht: “de gelaatsmaskers”, Faceprotection.be bundelt de expertise van deze drie Deinse spelers,

Al eerder kon men het verhaal lezen van de bijzondere inspanningen van VTI Deinze, dé referentieschool voor wetenschap en techniek, die in het begin van de coronacrisis gelaatsschermen produceerde. Het was een knap staaltje van hoe snel techniek ten dienste van de zorginstellingen in de regio kon gesteld worden en hoe maatschappelijk betrokken het onderwijs wel is. Ook maatwerkbedrijf Demival vzw uit Deinze maakte gebruik van deze gelaatsschermen of spatmaskers om haar productie gefaseerd opnieuw veilig op te starten. Intussen is het bedrijf al met 300 van de 600 medewerkers aan het werk en heeft het de gelaatsschermen als vast onderdeel van de veiligheidsmaatregelen aangenomen. Een nieuwe activiteit is hierbij ontstaan: Demival vzw heeft midden april 2020 de productie van gelaatsmaskers, op basis van de modellen van VTI Deinze, overgenomen en geoptimaliseerd. Het doorzetten van een schoolproject op industriële schaal is bijzonder en is zeer waardevol. De expertise en de ervaring bij Demival op vlak van productie en logistiek laat toe, dat er direct kan opgeschaald worden en dat het volume naargelang de vraag vrij vlot kan bijgestuurd worden. De vraag van diverse sectoren, zoals onderwijs, winkels, retail, zorg, kappers en logistiek, is immers groot en de timing is gekoppeld aan de relancemaatregelen.

Alle sectoren proberen de social distancing van anderhalve meter te respecteren, maar indien dit niet kan, moeten er andere beschermingsmaatregelen met een gelijkwaardig beschermingsniveau genomen worden. Spatmaskers kunnen daarbij zeker helpen. Het dragen van een spat- of gelaatsmasker is comfortabel, behoudt gelaatsexpressie en laat toe makkelijk te converseren.

Voor de derde en laatste schakel in het proces, namelijk het gericht in de markt brengen van de gelaatsschermen en het distribueren, wordt samengewerkt met het zakelijk bureau voor communicatie, Zalm.biz. Via het digitaal platform www.faceprotection.be wordt de communicatie gecentraliseerd en wordt voor gerichte doelgroepen ook geproduceerd in opdracht van Zalm.biz.

Made in Deinze, De samenwerking is een voorbeeld van hoe onderwijs, sociale economie en ondernemerschap elkaar op een bijna organische manier hebben gevonden. De drie partijen uit Deinze konden dankzij ieders expertise snel schakelen, hebben vertrouwen in de ultieme opzet en menen een relevant product op een maatschappelijk verantwoorde manier in deze tijden te vermarkten.

De spatmaskers van faceprotection.be worden voor €4,5 inclusief btw aangeboden en geïnteresseerden kunnen terecht via info@faceprotection.be.

Zoals elke week wordt het programma integraal herhaald op maandagavond van 19 tot 21 u. Afstemmen daarvoor op FM 106,2 voor de regio Deinze, FM 107,8 voor de regio Aalter of surfen naar www.radiotequila.be op de smartphone, tablet of laptop.

Op de Facebookpagina van Radio Tequila kan je ook nog de Facebook live episodes bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × 5 =