Up To Date 999

Up To Date 999

januari 10, 2023 0

De laatste aflevering van Up To Date voor de feesteditie “Up To DAte 1000” ging grotendeels over het Kunstenfestival Vaarwater.. Op zondagnamiddag 22 januari organiseert Stad Deinze dit veelzijdig kunstenfestival verspreid over vijf locaties aan en op de Leie. De rivier staat er centraal in beeldende kunst, theater, film, muziek en poëzie. De Leie is dus de rode draad tijdens dit festival. In de loop van het programma kwamen enkele hoofdrolspelers langs. Als eerste gast was dat filmmaker Martijn Bruneel met zijn productie “Mythologica”, een multimediale ode aan de Leie.

Op 21 oktober 2022 vond de opening van ‘Dichter bij de Leie’ plaats, een tentoonstelling waarmee mudel (Museum van Deinze en de Leiestreek) beeldende kunstenaars en dichters samenbrengt. Het was meteen het startschot voor een half jaar culturele festiviteiten rond de Leie. Zo stelde dichter Paul Demets op 27 oktober zijn dubbele hommage aan kunstenaar Raoul De Keyser voor in het Leietheater (Verfhuid) en droeg dichteres Jo Gisekin op 27 november in mudel voor uit “Klein Schildersboek”, een bundel die ze speciaal voor deze gelegenheid uitbracht. “Vaarwater” vormt nu de apotheose van het Leie-project. Van meet af aan wilde men met ‘Dichter bij de Leie’ een dynamische tentoonstelling creëren. Zoals je geen twee keer in dezelfde rivier kan stappen, zou je ook geen twee keer dezelfde expositie kunnen zien. Door haar multimediaal karakter zal kunstenfestival Vaarwater de bezoekers ook nu een veelvoud aan perspectieven bieden op die mooie Leiekunst.

Lokale binding typeert het kunstenfestival: “Vaarwater toont een staalkaart van het aanwezige talent in onze stad in alle kunstdisciplines, van film over muziek tot poëzie en beeldend werk. Zo zijn alle afdelingen van onze academie vertegenwoordigd op het festival. Naast GeKADErd, kan het publiek ook genieten van de pennenvruchten van de schrijfklas van Jana Arns, een grafiektentoonstelling en twee Proeftuin-performances (Veerle De Smet en KadeSteenCirkel) van KADE Beeld. Meer dan 100 artiesten op Vaarwater hebben een link met Deinze of met één van haar culturele instellingen.

Beeldende kunst en poëzie vormen ook nu weer de rode draad. Van Guido Gezelle tot Murielle Scherre, onder het motto GeKADErd laten leerlingen van KADE Woord zich door Leiekunst inspireren voor verrassende performances in mudel, Leiespiegel en bibliotheek. Dichter en kunstenaar Wim Wauman en Blauwhaus kleuren dan weer heerlijk buiten de lijntjes met de Luchtschepen voor de Plaatselijke Bewolking, een eigenzinnig scheppingsverhaal met geborduurde dekens, verstrooide woorden en poëtische knipogen, in samenwerking met Isabel Bouttens en Madeleine Wermenbol. Deze pop-up-presentatie vindt plaats in mudel. In datzelfde museum treden twee dichters in dialoog met hun artistieke zonen. Zo laat Eddy Vaernewyck zich door zijn zoon en singer-songwriter Jim Cain begeleiden tijdens zijn causerie over kunstenaars in de wijk Bachtenberge in Deurle. De mythologische figuur Narcissus is dan weer het leitmotiv voor een Leie-performance waarin dichter Rob De Winter dialogeert met zijn zoon en tekenaar Wouter De Winter in de Van de Woestynezaal van het museum.

Leie-liedjes van Johan Verminnen tot Dirk Van Esbroeck, tal van muzikanten lieten zich inspireren door de Leie en de Leiekunst. Een goede reden voor het Leietheater om die dag zanger Tom De Bie en gitarist Yann Gyssels met bekende en zelf-gecomponeerde Leie-liedjes te programmeren.

Dichters uitgedaagd, onuitgegeven en unieke optredens, die niet toevallig komen. Stadsdichter Steven Van de Putte daagde dichters uit om hun artistieke comfortzone te verlaten en zich aan een heuse poëzie-performance te wagen. In het Leietheater laten Nikki Petit en Maaike Carrette zich verleiden tot de voorstelling Kintsugi. Het Japans voor gouden verbinding staat hier symbool voor de Leie en maakt de brug tussen het werk van deze dichteressen en filmmaker Martijn Bruneel van wie we Mythologica te zien krijgen. De Leiecyclus die Luc C. Martens schreef, brengt hij voor het eerste live op scène met harpiste Hannah Janssen (Kabbelen van Raveel tot de pêcheur). In Leiespiegel combineert graficus Luc Drappier Gottemse gedichten met aquarel schilderen. Op dezelfde locatie draagt stadsdichter Steven Van de Putte voor uit zijn Leiecyclus en brengt Lili De Grijse een rivier-choreografie (Rivierwording).

In een tweede blokje hadden Trui Galle en Pieter Vanholme het over ‘dichters aan dek’ in het kunstenfestival VAARWATER en oiver de poëziewandeling op 27 januari. Geen Leiefestival zonder een glansrol voor de rivier zelf. Dankzij Historische Vaartuigen vzw kunnen de bezoekers genieten van intimistische poëziesessies in de kajuit van de Amadeus die aan het Sint-Poppoplein zal aanmeren. Tijdens het programma Dichters aan dek dragen dichters Sven De Potter, Gaby Nachtergaele en Hans Van Miegelbeek voor uit eigen werk. Pieter Vanholme, bibliothecaris van de stedelijke bibliotheek van Landegem en documentairemaker, ging wekenlang filmen op en langs de Leie en bracht mensen voor de camera die een bijzondere band met de rivier hebben. Zijn film Lezers van de Leie, een soort Winteruur aan de Leie, kan je samen met een performance van Bert Van Poucke over priester-dichter Albert De Vos bewonderen in de kelder van de stedelijke bibliotheek van Deinze.

De stedelijke bibliotheek van Deinze, Pop Up Gallery en stadsdichter Steven Van de Putte slaan naar aanleiding van de Poëzieweek de handen in elkaar voor een feeërieke poëziewandeling op vrijdagavond 27 januari 2023. De deelnemers zullen op drie locaties (kelder stedelijke bibliotheek, Pop Up Gallery in HUP / HUB en theaterbrasserie CAVEA in Leietheater) kunnen genieten van in totaal negen dichters. Het centraal thema van de Poëzieweek is vriendschap. In de bibliotheek komt dichteres-maker-performer Maya Wuytack als centrale gaste. Zij brengt aan het einde van de wandeling een slotperformance in de bibliotheek. Zij studeerde theater aan het Herman Teirlinck Instituut (Toneelklas Dora Van der Groen) en deed haar master Dramatische Kunsten aan het Conservatorium, KASK (Gent). Ze schrijft, maakt en regisseert poëzie- en theatervoorstellingen met cross-overs naar dans en film. Haar werk toert internationaal en sleepte meerdere prijzen in de wacht. Zo won ze onder meer de kunstbende TXT ON STAGE, de Poemtata gedichtenwedstrijd, de Zesde Druk en kreeg Internationaal Goud bij Académie Européenne des Arts. Ook haar poëziefilm Beyond the Body viel internationaal in de prijzen en won al meer dan zeven awards. Met Best Short Film, Special Mention Female Director, bleef haar werk niet onopgemerkt in het circuit van independent filmfestivals. Ze ontving onder meer de Audience Choice Award op het clandestiene Seyr Festival in Teheran en de Encouragement Award op Moving Body Screendance Festival. Als kunstenaar exploreert Maya de poëtica van het lichaam en de zintuiglijke taal. Haar eerste dichtbundel Ontbreekbaarheid ontstond uit afgeluisterd materiaal van een onstelpbare bloedsomloop aan poëzie in de jonge dichter, de soundtrack van een hartstochtelijke coming of age vol existentiële vragen. Met haar Engelstalige bundel Nothing Chronic (except love), en de gelijknamige voorstelling, veroverde ze Poetry d’Amour Festival in Australië, en maakte ze een internationale tournee. Maya wordt ingeleid door de stadsdichter die in primeur zijn vriendschapsgedicht voor de Poëzieweek brengt.

Ook langsheen het wandelparcours zelf staat poëzie centraal. Deelnemers zullen immers kunnen proeven van een deel van de zogenaamde Weesgedichten. Tijdens de Poëzieweek, van 26 januari tot 1 februari 2023, krijgen honderd #weesgedichten in de Cultuurregio Leie Schelde een adoptieraam. Inwoners van Deinze konden zich hiervoor kandidaat stellen. De regie is in handen van de bibliotheken van Deinze en Landegem, met de steun van Cultuurregio. Met deze actie willen ze onze straten omtoveren tot een wonderlijke poëziebundel. Langs het parcours maak je onder meer kennis met de poëzie van Babs Gons, Alicja Gescinska, Esohe Weyden en Steven Van de Putte.

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

Nog in het kader van Vaarwater kwam Frans Neirinck praten over de voorstelling van de film over Bachte Kerkje: DORPSKERK BACHTE: ‘LEIEVERLEDEN MET TOEKOMST’. De expo ‘Dichter bij de Leie’ in het Museum van Deinze en de Leiestreek (mudel) mondt op zondag 22 januari 2023 (van 13u tot 17u) uit in het kunstenfestival VAARWATER, een samenwerking tussen alle verschillende culturele stadsdiensten (mudel, KADE, Stedelijke Bibliotheek en Leietheater) en stadsdichter Steven Vande Putte. Tijdens dit festival zullen tal van kunstenaars hun eigen poëtische blik op de Leie werpen. Het is een gratis festival van de stad Deinze dat plaats vindt op vijf locaties: de historische boot Amadeus (op de Leie), de Leiespiegel (raadzaal en Spiegelei, beide 1e verdieping), Leietheater (Kleine zaal, foyer en theaterzaal), Stedelijke Bibliotheek (Kelder) en mudel (alle zalen). Tijdens de expo “Leiestreek in woord en beeld” (22 oktober 2022 – 22 januari 2023) gaat het Mudel op zoek naar de poëzie achter het beeld en het beeld in de poëzie van klassieke en hedendaagse beeldende kunstenaars en schrijvers in de Leiestreek.

Datzelfde Leietheater brengt ook de première van de film Bachte kerk in een regie van Justine Demarey over de renovatie van de Sint-Petrus en Paulus Kerk. Bachte is één van onze mooie Leiedorpen. Het hele dorp heeft meegewerkt aan en meegeleefd met de renovatie van deze pittoreske kerk. Vrijwel alle renovatiewerkzaamheden werden uitgevoerd door lokale ondernemers. De documentaire laat hen allemaal aan het woord en toont op een perfecte manier aan hoe zorg voor erfgoed door onze lokale gemeenschap gedragen wordt. De film wordt om 15.30 u. voorgesteld in de theaterzaal van het Leietheater. Deze film geeft in 30 minuten een interessant achtergrondbeeld van de renovatie van de dorpskerk en de betekenis voor bewoners en bezoekers van Bachte. Reserveren voor deze gratis filmpremière kan via een gewoon ticket voor VAARWATER, op de website www.deinze.be/vaarwater

Het Kunstenfestival Vaarwater is gratis en vindt plaats op zondag 22 januari, van 13 tot 17 u., op vijf locaties: mudel, Leietheater, de stedelijke bibliotheek, Leiespiegel en de boot Amadeus. Je kan het programma downloaden op www.mudel.be/vaarwater. De tentoonstelling Dichter bij de Leie is die dag doorlopend te bezichtigen. Inschrijven is verplicht via www.leietheater.be/vaarwater.

Luc Bauters en Morgan De Dapper komen het Dunsa jaarboek 2022 voorstellen, maar het ging natuurlijk ook voer, het afscheid van Morgan als voorzitter en de aanstelling van Luc als zijn opvolger. Na 7 jaar voorzitterschap van Dunsa besliste Morgan dat het tijd werd het roer van het Dunsaschip over te laten aan jongere mensen. Sedert 1 januari werd Luc Bauters de nieuwe voorzitter, daarin bijgestaan door twee vicevoorzitters: Lieselot Cornelis en Caroline Ryssaert.

De muziek voor deze aflevering werd ook nu weer gekozen door Roland en Paul:

Je kan het programma telkens vanaf maandag integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de knop “Tequila Gemist” (zie hieronder) boven in het menu van de homepage van deze website. Er is natuurlijk ook nog altijd de Facebook Live op de Facebookpagina van Radio Tequila., die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 2 =