Up To Date 989

Up To Date 989

oktober 17, 2022 0

 

Peter en Eva kregen ook deze zondag weer interessante gasten voor hun micro. Eva mocht zelfs zichzelf even interviewen. Gelukkig was Peter daar om dit praktisch op te lossen.

Luc Levrau beet de spits af met zijn boek over de Machelse kunstschilder Roger De Backer, een dorpsgenoot van Roger Raveel. Vijf jaar geleden en dertig jaar na zijn dood kreeg hij het eerbetoon dat hij bij leven nooit kreeg: een gedenkplaat en een grote overzichtstentoonstelling. Volgens Luc Levrau is hij na de oorlog weggevlucht omdat hij onterecht beschuldigd werd van collaboratie. De naam Roger De Backer (1897-1984) doet bij het grote publiek niet echt een belletje rinkelen maar in de kunstwereld geldt hij als een meer dan verdienstelijk schilder. Nu vonden Luc Levrau en André Goeminne en het comité Roger De Backer het tijd geworden om een boek uit te brengen over Roger De Backer.

De Backer ontvluchtte Machelen in 1944 en trok naar Waregem, waar een straat naar hem is vernoemd. In zijn geboortedorp bleef het ondertussen heel erg stil rond zijn persoon, en dat heeft alles te maken met de tumultueuze oorlogsjaren. Aan het begin van de oorlog palmde het Belgische leger zijn huis in, om wat later een Duits veldhospitaal te worden. In zijn tuin werden gesneuvelde Duitsers begraven en er kwamen bij hem dikwijls Duitse militairen over de vloer, aan wie hij wel eens een schilderij verkocht. Dat is hem bijzonder kwalijk genomen. Bij de bevrijding werd hij opgepakt en koelde de menigte haar woede op zijn huis. Zo zijn heel wat van zijn schilderijen stukgeslagen. Bewijzen voor collaboratie zijn echter nooit gevonden en hij is ook nooit veroordeeld, maar die gebeurtenissen hebben hem wel gekraakt. Gelukkig blijft 75 jaar na datum het oeuvre van Roger De Backer wel overeind. Zijn werk vormt een prachtige kroniek van het Machelen van toen. Hij schilderde vooral de Leie en de vlasnijverheid, de kermis en de destijds zeer populaire bedevaart Machelen Gulde. Het boek wordt officieel voorgesteld in de Gaston Martenszaal in Zulte op vrijdagavond 28 oktober. om 19 u.

De Deinse kunstenaar Jesse Van Gompel heeft nu ook een stek in het Hup/Hub-pand in de Tolpoortstraat in Deinze. Jesse opende daar een kleine pop-upkunstgalerij met enkele opvallende werken. Hij schildert al een tijdje met koffie en sinds kort gebruikt hij ook wijn. Zo werd de tafel die je daar aantreft, beschilderd met een Saint-Emilion-wijn. In deze pop-up heeft hij een exporuimte waarin hij zijn nieuwe werken presenteert. Eind vorig jaar nog organiseerde hij een expositie in de Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jan-Baptist-kerk in Bachte-Maria-Leerne. In ‘Labyrinths of Life’ nam zijn alter ego Gompy de bezoeker mee naar de hoogtes en laagtes van het leven. Hij zet nu de expo verder in de HUP/HUB, maar met het grote verschil dat de kunstwerken nu gepersonaliseerd kunnen worden. Zo kan men eigen familieleden laten verwerken in een schilderij. Hij heeft nu ook bronzen Gompi-beeldjes en keramiek. Dit realiseert hij samen met zijn vader Paul Van Gompel, de pottenbakker van Meigem, die kommen maakt met daarop prints van de werken van Jesse. Maar hij broedt op meer. De pop-upgalerij is open op woensdag en vrijdag van 13 tot 18 uur en op zaterdag van 10 tot 18 uur. Meer info via www.jesse-artwork.be.

Theatergroep Vooruit presenteert vanaf 21 oktober ’22 : “De miraculeuze comeback van Mea L. Loman”. Eva Degeyter is één van de actrices en mocht, via Peter, zichzelf op de rooster leggen. Het stuk van Guus Vleugel & Ton Vorstenbosch is een erg en wreed stuk … om te lachen. Mea zong jarenlang Franse chansons bij een vereniging van amateurs die optrad in bejaardentehuizen. Vijf jaar geleden stopte ze ermee, omdat man en kind te veel haar aandacht opeisten. Maar nu is ze klaar voor een comeback! Dat gaat echter niet zonder slag of stoot. Haar man gaat niet akkoord, haar zoon is labiel en haar buurvrouw niet te vertrouwen. Daarenboven staat bij “Zon en Vreugd“ ook niemand te popelen om haar weer bij de groep toe te laten. Mea zal echter over lijken gaan om haar doel te bereiken: stralen als een tweede Liesbeth Liszt . Of het al die offers waard is? Kom kijken naar ”het echte leven“ in amateurverenigingen (al is het bij Theatergroep Vooruit uiteraard heel anders).

Regie: Dirk Van Vaerenbergh. De acteurs zijn: Emma Allaert, Henk De Graeve, Eva Degeyter, Eva Germeys, Gilles Lavent, Lisa De Lange, Kris Mattheeuws, Thomas Planckaert, Veerle Schoors, Judith Verzele, Marc Willems. De algemene leiding: Hilde Schoors & Sophie Caluwé.

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

OXFAM Wereldwinkels en de Gezinsbond Petegem organiseren een FAIR TRADE ONTBIJT op zondag 23 oktober 2022 ten voordele van het project ‘Niet meer sterven bij leven geven’. Kristine De Volder, Jo Careel en schepen Trees Van Hove waren onze gasten.  Het jaarlijks ontbijt met fairtrade ingrediënten heeft plaats in zaal Magritte van Leiepoort Sint-Hendrik, G. Gezellelaan Deinze en dat al sedert 2007.

Zij respecteren de traditie om met de opbrengst een derdewereldproject van een lokaal persoon of vereniging te ondersteunen. Dit jaar heeft het plaats  op 23 oktober en een vast deel van de opbrengst gaat naar het project van Trees Van Hove ‘Niet meer sterven bij leven geven’ (Senegal- M’Bour- vroedvrouwen verleggen grenzen). Dit project werd opgestart in 2006 met als doelstellingen,: Gendergelijkheid, het Versterken van de positie van de vrouw en het terugdringen van moeder- en kindersterfte. Zij begeleiden emiddeld 5 bevallingen/dag. Alles wordt ter plaatse gerealiseerd door logistieke ondersteuning door aankoop van medisch- en verloskundig materiaal, opleiding en workshops van en voor vroedvrouwen (basisopleiding, het gebruik van een ECG toestel en hygiëne, de aankoop van levensnoodzakelijk medisch materiaal (sterilisator, echografietoestel, ECG toestel) en het controleren van gedoneerde materialen en toestellen en het geven van richtlijnen voor het juiste gebruik van materialen (hartslag-en bloeddrukmeters, steriele sets)  Tenslotte worden ook nog andere materialen aangekocht, matrassen, een kiosk voor prenatale consultatie, verzorgingstafels, hechtingsdraad, warme eerste kleding …

Roland koos als muziekthema voor deze uitzending:: Kristallen plaatjes… De playlist werd samengesteld door Roland en Paul: 

Maroon 5: Sunday Morning (akoestisch/live)
2004 – 4de single uit hun debuutalbum

Bob Dylan
Na ruim 5 jaar terug in België, gisteren in Vorst Nationaal, om 20u. Amsterdam Gotta Serve Somebody
1979 – Hiermee pakte hjj gisteren Brussel in, weliswaar in een ander jasje

MIKA
Deze 39-jarige presenteerde dit jaar nog het Eurovisiesongfestival in Turijn: Boum Boum Boum
2014 – Oproep tot verdraagzaamheid ten opzichte van homosexualiteit

The Scabs: Chrystal Eyes
1987 – Verscheen op het album ‘Skintight’

Marble Sounds
Band rond Pieter Van Dessel: Quiet
2021 – Gitaren werden op het album bijna volledig vervangen door piano en viool

Na Carlos Alleene
Arno: Mourir À Plusieurs
2006

Massive Attack
Op aanvraag van onze gast Jesse Van Gompel Unfinished Sympathy
1991

Popcornplaat van de week
Sheila, B.Devotion Spacer
1979

Queen
Voor het eerst sinds 2014 een nieuw nummer met Freddie Mercury; Face It Alone
Een recent ontdekt nummer en pas uitgebracht, waarschijnlijk het laatste

Gregory Porter
Vrijdag kwam zijn nieuwe album uit: Suzanne
2022 – Porter was een goede vriend van Leonard Cohen

Roy Orbison
Het album ‘Black & White Night’ werd in 2019, 30j later, heruitgebracht: Only The Lonely (live- 1988)
1960 – De single zelf werd toen zijn eerste grote hit

Fontaines D.C.
Deze Ieren kwamen ruim 3 j geleden de gitaarwereld binnengestormd: I Love You
2022 – Een versie hiervan staat op hun debuutplaat

Je kan het programma telkens vanaf maandag integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de knop “Tequila Gemist” (zie hieronder) boven in het menu van de homepage van deze website. Er is natuurlijk ook nog altijd de Facebook Live op de Facebookpagina van Radio Tequila., die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × een =