Up To Date 947

Up To Date 947

december 27, 2021 0

In het eerste uur van deze aflevering nummer 947 van Up To Date ontvingen Judith en Peter gasten uit Zulte.

Johan Jaspaert en Willy Nachtergaele van De Heemkundige Kring Zulte kwamen hun 28ste jaarboek voorstellen. Het was gepland dat op dinsdagavond 28 december in de Gaston Martenszaal hun jaarboek zou voorgesteld worden, zoals dat iedere keer gebeurt. Zij zorgen traditiegetrouw voor een boeiende avond met heel wat interessante weetjes uit het verleden van Machelen, Olsene en Zulte.  De multimedia presentatie wordt dan normaal gevolgd door een receptie, waarbij wie op voorhand heeft ingeschreven ook zijn exemplaar kan meenemen naar huis. Door de coronaomstandigheden blijft dit beperkt tot het afhalen van het boek.

Dat boek bestaat uit een kleine 400 bladzijden. Het jaarboek is deze keer geen themanummer maar door het geboortejaar van Roger Raveel is er toch zeker een file rouge over het leven van Raveel te bespeuren. Het artikel over de kapel Maria hulp der Christenen is Machelen is daar een voorbeeld van. Maar er zijn ook andere interessante gegevens en inzichten over Olsene, Machelen en Zulte in te vinden, waardoor het opnieuw een waardevol verzamelboek is geworden.

In Zulte, net als in de andere gemeenten, is de legislatuur halverwege. Volgens de 3 jaar geleden gemaakte afspraken betekent dat enkele wijzigingen in het Zultse schepencollege. Francky De Coster en Tony Boeckaert zetelen vanaf 1 januari in het schepencollege. Zo is Open Zulte vanaf 1 januari alleen aan het roer. Samen met burgemeester Simon Lagrange kwamen de nieuwbakken schepenen meer tekst en uitleg geven.

Na negen jaar geven Linda Detailleur (N-VA) en Olivier Peirs (GVZ) hun sjerp door aan Francky De Coster en Tony Boeckaert. Zoals afgesproken bij de gemeenteraadsverkiezingen zal het schepencollege tijdens de tweede helft van de legislatuur nu volledig Open Zulte kleuren. Eerder was er na het plotse vertrek van Frederic Hesters naar het buitenland in september al een eerste schepenwissel. Natasja De Vos kwam toen in zijn plaats.

De coalitiepartners van Open Zulte, Gezond Verstand Zulte en N-VA ,zetten de samenwerking wel verder tot 2024, maar door het stemgedrag van de kiezer lagen de verhoudingen anders. Open Zulte kwam met 58,7 procent van de stemmen als grote winnaar uit de gemeenteraadsverkiezingen. De bevoegdheden worden ook herverdeeld. Olivier Peirs van GVZ wordt wel voorzitter van de gemeenteraad. Te gast in onze studio waren Tony Boeckaert, alom gekend als bakker en chocolatier, Francky De Coster en burgemeester Simon Lagrange.

Tony Boeckaert groeide op in Olsene in een bakkersfamilie. Sedert meer dan 30 jaar is hij uitbater van chocolaterie Boeckaert, als één van de eerste bedrijven in de Zultse industriezone. Hij is als vroegere uitbater en eigenaar van “Het Verschrikkelijk Zoete Leven” en lid van de VVV Leiestreek betrokken bij het toerisme in Machelen. Bovendien is hij lid van vzw Zaubeek en Unizo Zulte. Sinds 1994 is hij gemeenteraadslid en sinds 2001 raadslid van de politiezone Deinze-Zulte. Binnen deze politieraad deed hij verscheidene tussenkomsten omtrent wijkwerking, politietoezicht en inbraakpreventie. Leefbaarheid van de gemeente en veiligheid zijn voor Tony zeer belangrijke thema’s. Hij is daarnaast ook nauw betrokken bij het culturele leven in Zulte, lid van ‘De Leierenners’ en was destijds één van de promotors van ‘De rit van de Gouverneur’.

Francky De Coster is een 53-jarige volksvriend die in deelgemeente Zulte alom gekend is. Als verdeler van dagbladen, weekbladen en flyers allerhande is hij dag in dag uit op ronde door de straten van Zulte. Hij ziet en hij hoort veel van wat er in Zulte gebeurt en leeft. In zijn vrije tijd gaat hij graag wandelen met de hond, doet hij graag een terrasje en gaat hij graag naar het voetbal. Hij geniet van de eenvoudige dingen des levens en doet hierbij steeds graag een “klapke” met de mensen die hij tegenkomt. Zijn guitige lach is onvergelijkbaar. Een echte volksvriend dus.

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

Frederik Brand van Little Cheese Farm uit Lotenhulle kaapte maar liefst 3 SuperGold medailles weg op de prestigieuze Cheese Awards in Oviodo.  Dat is een kaasconcours waar 250 professionele juryleden meer dan 4000 kazen keurden, zeg maar de Oscars uit de kaaswereld. Nog nooit gebeurde het dat een Belg 3 SuperGolds mee naar huis nam! Reden voor een klein feestje dus in Lotenhulle. De kaasboerderij werd gelauwerd met 9 medailles en is hierdoor hofleverancier van de Belgische inzendingen.

Op de kaasboerderij Little Cheese Farm in Lotenhulle wordt dagelijks verse melk verwerkt van eigen koeien. “We kiezen er doelbewust voor om zowel Holstein- als Jersey koeien te melken en deze melk te mengen. Deze gemengde melk is rijker aan eiwitten en vetten dan reguliere melk en geeft extra smaak aan onze hoevekazen”, klinkt het. “De rode draad door ons verhaal is korte keten en respect voor dier en milieu.”

Little Cheese Farm won in totaal 9 medailles waarvan driemaal SuperGold. Deze hoofdprijs ging naar de kazen met de naam Gentenaer, BoereJan en Ouwe Meetjeslander. Gentenaer is een zoete kaas die 6 maanden op eikenhouten planken rijpt in de traditionele rijperij op de hoeve. Zijn typische rijke smaak heeft de juryleden overtuigd om de kaas met SuperGold te bekronen. BoereJan is een klassiek voorbeeld van een oerdegelijke boerderijkaas, verkrijgbaar in verschillende leeftijden. De grootste onderscheiding ging naar BoereJan 30m. De andere leeftijden vielen ook allemaal in de prijzen. Ouwe Meetjeslander, ten slotte, is een harde geitenkaas die zij maakten voor kaasmeesters Callebaut-Vanhaver uit Oudenaarde. Luc Callebaut was de Eerste Kaasmeester van België (in 2008) en Nathalie Vanhaver de wereldkampioene “Concours Mondial du Meilleur Fromager 2017“. De geitenmelk is afkomstig van boer Hans uit Maarkedal.

Hier blijft het korte ketenverhaal belangrijk. Meetjeslandse weides: “Het rantsoen van onze koetjes is ook mede bepalend voor het behaalde succes op de World Cheese Awards! Die eten voornamelijk ruwvoer van eigen kweek uit de korte keten (gras en mais). De weides van het Meetjesland zijn van nature rijk aan klavers en kruiden. Dit alles vertaalt zich in de héérlijke smaak van onze ambachtelijke kazen”, geeft de zaakvoerder nog mee. “Wij zijn er rotsvast van overtuigd dat de toekomst van de Belgische melkveebedrijven erin bestaat met de bestaande melkveestapel in België zuivelproducten te maken voor de lokale markt. En om zo dus direct in te spelen op de vraag van de consument naar kwalitatieve duurzame producten uit de korte keten.”

Alle kazen van Little Cheese Farm tonen zich als stripfiguren. Samen met tekenaar Pavano ontwikkelden ze personages voor alle kazen van Little Cheese Farm. “Elke kaas heeft zijn eigen specifieke kenmerken, die we vertaalden in de plezierige figuurtjes Wittekop, Keizer Charles, Rosse Jeanette, Boere Jan en Gentenaer. Deze karakters worden gebruikt op de labels van de kazen zelf, en spelen een belangrijke rol in alle communicatie rond de kazen, zowel offline als online. Bovendien werd een volledig stripverhaal ontwikkeld rond de avonturen van de 5 personages. We bedachten een spannend scenario en werkten een toffe strip uit: ‘De Strijd om het Gouden Kaaswiel’. De strips werden verdeeld via een 100-tal kaaswinkels. Met succes, want intussen is er een tweede stripverhaal uitgekomen, met nog meer avonturen van het vijftal.”

Wim Bruggeman bracht in de zomer van 2021 een nieuwe lokale Gin voor de Leiestreek op de markt. Meander Gin wil Deurle in de verf zetten door weer te geven hoe Deurle zou smaken indien je haar belangrijkste ingrediënten zou destilleren. Dit geheel werd afgekruid met paradijskorrel. Meander Gin, London Dry Gin geïnspireerd op de Leie! Het is een origineel lokaal cadeau, of je geniet ervan gewoon lekker thuis of op restaurant tijdens deze donkere dagen. Haal, bestel online, proef en geniet ervan in een van de lokale verkooppunten: www.meander-gin.be/uncategorized/waar-te-koop.

Peter sprak ter afsluiting van het programma over de telefoon nog even met een vertegenwoordiger van Look i Like, het bedrijf uit Oostende dat de schaatspiste op het Sint-Poppoplein in Deinze organiseert.

Je kan het programma vanaf maandag integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de knop “Tequila Gemist” boven in het menu van de homepage van deze website. Er is natuurlijk ook nog altijd de Facebook Live op de Facebookpagina van Radio Tequila., die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden.

Roland koos als muziekthema voor deze uitzending: ‘Knaldrang’

Il Divo (zanger Carlos Marin(53) overleden 19/12) – My Girl

Michael Bublé – Its Beginning To Look Like Christmas

Katie Melua – Wonderful Life

Meau – Dat Heb Jij Gedaan

Ketty Lester – Love Letters

Madou – Witte Nachten

Milow – Christas Is Finally Here

Traveling Wilburys – End Of The Line

Chris Rea – Winter Song

Goldband – Noodgeval

Eddie Vedder – Society

Gloria Jones – Tainted Love

Gilbert O’ Sullivan – Nothing Rhymed

Michèle Torr – Emmène-Moi Danser Ce Soir

Viktor Lazlo – Backdoor Man

Adele – Easy On Me

Frank Sinatra, Seal – Santa Claus Is Coming To Town

na Carlos 11u: T. Rex – Get It On

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien + 13 =