Up To Date 935

Up To Date 935

oktober 4, 2021 0

Peter en Emile ontvingen ook deze zondagmorgen een reeks belangrijke gasten.

Schepen van Deinze Rutger De Reu werd aan de tand gevoeld over niet minder dan drie verschillende items. Hij is voorzitter van Habitare+ CVBA, dat de voorbije week 25 moderne woningen in gebruik nam op de oude UCQ-site in Petegem. Zo wil de maatschappij tegemoetkomen aan de vraag naar betaalbare huurwoningen voor alleenstaanden, mindervaliden en kleine gezinnen in de stad. De gronden werden in 2014 aangekocht. Als schepen van Cultuur is hij ook verantwoordelijk voor de bibliotheken van Deinze. 2 oktober was er lezersfeest en boekenverkoop in de bibs van Landegem en Deinze. Wie langsging in de bib van Landegem of Deinze werd in de watten gelegd. Het ging ook nog over de tiendaagse van de geestelijke gezondheid onder het motto ‘Samen Veerkrachtig’. Elk jaar van 1 tot 10 oktober wordt het belang van een goede geestelijke gezondheid en veerkracht in de kijker gezet. Ook dit jaar zet Deinze zich in onder het motto ‘Samen Veerkrachtig!’. Op verschillende zitbanken hangen ze leuke gespreksstarters en vrijdag 1 oktober werd het startschot gegeven van een escape room in Brieljant in het thema van Geestelijke Gezondheid.

Els Vermeire is verantwoordelijke communicatie), Carlos De Walsche voorzitter van het comité Levensloop Kom op tegen Kanker en Katja Restsin is de meter van Deinze beweegt tegen kanker ! op 10 oktober van 8 tot 18 uur. Willy Planckaert is peter van het project, maar was verhinderd..

De “Column van Carlos Alleene “. Carlos is journalist –publicist en brengt elke week om 11 uur een column. Deze kunnen gaan over de meest diverse onderwerpen en personen maar telkens met een knipoog naar de luisteraar

Sofie De Baere en Anneleen Wattyn van het Ter Wilgen Fonds deden een projectoproep specifiek gefocust naar de meest kwetsbaren in onze maatschappij. Er wordt dit jaar maar liefst 15 000 euro weggeschonken. Met de opbrengst van de verkoop van de zaal en het terrein Ter Wilgen steunt vzw Ter Wilgen Fonds jaarlijks sociale projecten in Deinze, het land van Nevele. Nu lanceren ze opnieuw een projectoproep. Bij de vorige projectoproep hebben ze zich gefocust op de senioren van Deinze. Dit jaar schuiven ze geen specifieke doelgroep naar voren. De coronacrisis kwam hard aan bij heel veel mensen en verenigingen. Ze willen hen allemaal de mogelijkheid geven projectsteun aan te vragen. Zo willen ze hun steentje bijdragen voor de meest kwetsbaren in de samenleving. Dit kan gaan om initiatieven voor senioren, kinderen, jongeren, kansarmoede, mensen met een handicap… . Ze ondersteunen graag projecten die een voorbeeldfunctie kunnen zijn voor anderen. Hierbij gaat het wel steeds om initiatieven voor een brede doelgroep en zullen ze nooit individuen of aparte gezinnen steunen. Een belangrijk aandeel door vrijwilligers in het project is zeker ook een meerwaarde. Zuiver ecologische, culturele of sportieve projecten steunen ze niet, hoe waardevol die ook kunnen zijn. Als deze laatste projecten zich bijzonder richten tot bijvoorbeeld mensen in kansarmoede of met een handicap komen ze echter wel in aanmerking. Ze hebben het totaalbedrag opgetrokken van 10.000 euro naar 15.000 euro. Projecten kunnen wel nooit meer dan 50 procent van het ingediende budget krijgen. Het moeten ook projecten zijn die gerealiseerd worden in groot Deinze. Projectaanvragen zijn welkom tot 31 oktober 2021. Groeperingen die denken op deze steun te kunnen rekenen, kunnen alle info vinden op www.terwilgenfonds.be .

Veronique De Tier uit Lozer is een van de auteurs van het boek “Atlas van het dialect in Vlaanderen” Samen met Johan De Caluwe, Anne-Sophie Ghyselen en Roxane Vandenberghe schreef Veronique De Tier “Atlas van het dialect in Vlaanderen”, Alles wat je altijd al wilde weten over het dialect in Vlaanderen… én nog veel meer! Meer en meer mensen in Vlaanderen – van jong tot oud – hebben belangstelling voor dialect. Tegelijk is er nog nooit zoveel kennis voorhanden geweest over de dialecten in Vlaanderen. Daarom is er na de enthousiast onthaalde ‘Atlas van de Nederlandse taal’ nu een nieuw boek, op dezelfde leest geschoeid, maar met exclusieve aandacht voor alles wat de dialecten in Vlaanderen zo interessant maakt. De wereld van het dialect wordt toegankelijk gemaakt aan de hand van vijftig vragen. Dertig van die vijftig thema’s gaan over de dialecten, met onderwerpen als: Waarom zijn er zo veel dialecten in Vlaanderen? of Is West-Vlaams het oudste Nederlands? Bij de twintig andere thema’s duiken we als het ware in de dialecten, vooral dan in de rijke en verrassende woordenschat, met onderwerpen als “Bestaan er echt vijftig dialectwoorden voor ‘motregen’”? of Waar in Vlaanderen krijg je een zoen, een toot, een pieper of een bees? Het boek is uitgegeven bij Lannoo in Tielt en kost 39, 99 euro.

Je kan het programma integraal opnieuw beluisteren op Soundcloud. Dat kan eenvoudig via de knop “Tequila Gemist” boven in het menu van de homepage van deze website. Je hoeft de herhalingen dus helemaal niet te missen. Er is natuurlijk nog altijd de Facebook Live op de Facebookpagina van Radio Tequila., die ook nog weken na het live programma kan bekeken worden.

Roland koos als thema voor de playlist van dit programma: “Oktobertjes”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf + een =